ProjectPi Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 43 minuty temu, Sundin997 napisał: Po prostu myślałem,że ktoś wyjaśni mi kwestie przedwzmacniacza i napisze coś w stylu" nie podłączaj wiim bezpośrednio do końcówki,bo będzie słabo.Tylko najpierw kup dobry pre amp i on sprawi że dzwięk z wiima ożyje,bo...(coś tam technicznego). Bo to pitu pitu jakieś są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 59 minut temu, Sundin997 napisał: Mój wybór prawdopodobnie padnie na cary slp 90 clone. Trochę ten wątek zabrnął nie w te stronę co oczekiwałem. Po prostu myślałem,że ktoś wyjaśni mi kwestie przedwzmacniacza i napisze coś w stylu" nie podłączaj wiim bezpośrednio do końcówki,bo będzie słabo.Tylko najpierw kup dobry pre amp i on sprawi że dzwięk z wiima ożyje,bo...(coś tam technicznego). A widzę że wszystko dalej na łapu capu. WiiM ma cyfrową regulację głośności jako feature kości DAC. Super mega fajne rozwiązanie, ale tylko dla tego co sprzedaje taki streamer. Zalety to rewelacyjne parametry techniczne, prosty/gotowy układ z półki, mało miejsca zajmuje, nie trzeba ekstra układów podzespołów, potencjometrów/drabinek, jest po prostu tańszy, itd. Jest tylko jeden problem: nie brzmi to za dobrze - każdy rasowy preamp nadaje charakter brzmieniu, tego nie zmierzysz. Wzmacniacze/preampy lampowe mają fatalne parametry techniczne, ale dźwięk ma to coś co sprawia, że są przyjemne dla ucha. Poszukaj może gdzieś na alli jakiegoś klona Conrad Johnson PV12. Generalnie od streamera w takiej cenie nie można wymagać wiele i tak ten WiiM to niezły deal. Jak kupisz ten preamp to w WiMM trzeba przełączyć tą cyfrową regulację w tryb Fixed. Pozdrawiam Edytowano 14 godzin temu przez gizmo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu W skrócie, jak potrzebny jest generator zniekształceń pomiędzy, to bez dodatkowego preampa nici. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 32 minuty temu, DiBatonio napisał: A ja to bym tę końcówkę sprzedał dołożył te 2 tys. i kupił lepszą integrę. Ale znalazłem coś takiego 😉 Cyt. "Najnowszy wzmacniacz (w 2014r.) z serii Azur nie jest integrą i nie ma mocy 651 W, jak sugeruje symbol. Jest to natomiast interesująca alternatywa z punktu widzenia posiadaczy odtwarzacza strumieniowego StreamMagic 6 (którego następca pojawi się już wkrótce) lub przetwornika c/a DacMagic Plus – urządzeń wyposażonych w cyfrową regulację poziomu głośności." Dziękuję DiBatonio za zaangażowanie ,ale CA posłużył mi tylko jako przykład(kombinuje coś z chin i jest wątek o tym,oczkolwiek olany). Witaj przygodo:) Jestem z pomorskiego jakby co:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 9 minut temu, gizmo napisał: WiiM ma cyfrową regulację głośności jako feature kości DAC. Nie, to raczej nie funkcja DACa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 28 minut temu, ProjectPi napisał: Bo to pitu pitu jakieś są. Gracz 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Gdzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu W d...e 🫡 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Nie ciasno wam tam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Jak już tu wlazłeś to pisz w temacie, chłopaku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Cieszy mnie twe nawrócenie, ale pisze w temacie. Nawet gdy światło nie dociera. Odpuść dalsze zaczepki i wróćmy do tematu głównego. Edytowano 6 godzin temu przez ProjectPi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 9 godzin temu, gizmo napisał: WiiM ma cyfrową regulację głośności jako feature kości DAC. Super mega fajne rozwiązanie, ale tylko dla tego co sprzedaje taki streamer. Zalety to rewelacyjne parametry techniczne, prosty/gotowy układ z półki, mało miejsca zajmuje, nie trzeba ekstra układów podzespołów, potencjometrów/drabinek, jest po prostu tańszy, itd. Jest tylko jeden problem: nie brzmi to za dobrze - każdy rasowy preamp nadaje charakter brzmieniu, tego nie zmierzysz. Wzmacniacze/preampy lampowe mają fatalne parametry techniczne, ale dźwięk ma to coś co sprawia, że są przyjemne dla ucha. Poszukaj może gdzieś na alli jakiegoś klona Conrad Johnson PV12. Generalnie od streamera w takiej cenie nie można wymagać wiele i tak ten WiiM to niezły deal. Jak kupisz ten preamp to w WiMM trzeba przełączyć tą cyfrową regulację w tryb Fixed. Pozdrawiam No i o taką odpowiedź mi właśnie chodziło. Conrad Johnson pv12 ma bardzo pochlebne opinie ale ja bardziej się skłaniam ku Cary Slp 90.Zobaczymy,najpierw niech dotrze do mnie ten zachwalany D5pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @ProjectPi Pytanie trochę offtop, ale pamiętam że robiłeś bodajże całkiem spore testy Wiima, to zapewne będziesz wiedział. W dzisiejszych czasach cyfrowa regulacja głośności, czy to w Wiim Ultra, czy w DACach jakich Toppingi, nie degraduje dźwięku, tak jak to się działo wiele lat temu. Wpływa natomiast na ten stan sam fakt zmniejszania głośności. Jeżeli wychodzimy z Wiima Ultra po USB do zewnętrznego DACa, to automatycznie Line Out level bedzie na poziomie 2Vrms. Jeżeli mamy końcówkę mocy, która jest bardzo wydajna, oraz efektywne głośniki, to trzeba będzie dosyć mocno ściszyć volume. Volume limit w Wiim app mam 60%, a w samej apce głośność przy cichych odsłuchach to jakieś 30%. Czyli ograniczenie całkowite głośności jest całkiem spore, wręcz ogromne. Czy biorąc pod uwagę, że słucham Spotify - 16bit/44.1 kHz, oraz to że tak mocno przyciszam, to jak bardzo tracę na dynamice? No bo wiadomo, że format 16bit/44.1 kHz sam z siebie jest jak najbardziej OK. Alegdy weźmiemy wszystko w/w, to już nie wygląda to tak kolorowo, nie? I teraz wracając do Line Out output level ustawianym w apce Wiima. Tam to się nie dzieje na poziomie cyfrowym, także przy ustawieniu np 1Vrms, można ustawić limit na 60% i słuchać na 60%, co teoretycznie spowoduje pomniejszenie ucinania bitów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, ProjectPi napisał: Cieszy mnie twe nawrócenie, ale pisze w temacie. Nawet gdy światło nie dociera. Odpuść dalsze zaczepki i wróćmy do tematu głównego. Trzeba od początku było na temat pisać 🤨 Wmów mi jeszcze ze masz ultra z końcówką spięte, i nic nie brak więcej.🙃 Jako transport daje rade , ale jak cd czy wzmacniacz nie każdemu podejdzie, i to nie zagra u każdego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 9 minut temu, Dedal napisał: Trzeba od początku było na temat pisać 🤨 Było na temat. 10 minut temu, Dedal napisał: Wmów mi jeszcze ze masz ultra z końcówką spięte, i nic nie brak więcej.🙃 Nie używam Ultry w takim setupie, ale mam DACa z cyfrową kontrola głośności wpiętego do końcówki mocy z pominięciem zewnętrznego preampa , a to analogiczna sytuacja. Nic mi tu nie brakuje. 13 minut temu, Dedal napisał: i to nie zagra u każdego. Oczywiście, kwestia gustu choćby. 37 minut temu, renoxd napisał: I teraz wracając do Line Out output level ustawianym w apce Wiima. Tam to się nie dzieje na poziomie cyfrowym, także przy ustawieniu np 1Vrms, można ustawić limit na 60% i słuchać na 60%, co teoretycznie spowoduje pomniejszenie ucinania bitów? Sprawdzałem takie zachowanie na którymś ze starszych WiiMow i miałem pewne wątpliwości czy to czysto analogowe obniżenie poziomu. Z drugiej strony w bardzo szybkim teście z nowszym WiiMem wychodziło mi, za raczej jest. Na ten moment przyjmuje, że obniżenie jest analogowe, zatem przestrzeń bitowa nie jest redukowana. Rzucę na to jeszcze raz okiem i dam znać. 44 minuty temu, renoxd napisał: Jeżeli wychodzimy z Wiima Ultra po USB do zewnętrznego DACa, to automatycznie Line Out level bedzie na poziomie 2Vrms. Tu line out level jest bez znaczenia. Korekcja głośności jest czysto cyfrowa przez ingerencję w sample. 46 minut temu, renoxd napisał: Volume limit w Wiim app mam 60%, a w samej apce głośność przy cichych odsłuchach to jakieś 30%. -36 dB minus to, co jeszcze odejmie apka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 47 minut temu, Dedal napisał: Jako transport daje rade , ale jak cd czy wzmacniacz nie każdemu podejdzie, i to nie zagra u każdego. Tak o wszystkim można napisać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, ProjectPi napisał: Było na temat. Nie używam Ultry w takim setupie, ale mam DACa z cyfrową kontrola głośności wpiętego do końcówki mocy z pominięciem zewnętrznego preampa , a to analogiczna sytuacja. Nic mi tu nie brakuje. Oczywiście tej samej klasy co ultra . Manipulujesz . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 31 minut temu, Dedal napisał: Oczywiście tej samej klasy co ultra . Manipulujesz . MiniDSP Flex. Myślę, poniżej Ultry jeśli chodzi o line out. Gdzie tu manipulacja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu A jak się to ma do tematu ze ultra z końcówką autorowi nie gra ? Rozumiem ze to jego wrażenia, ty masz inne ? Powinno grać 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Wątek jest trochę obszerniejszy niż tylko to, że autorowi dźwięk aktualnie nie do końca odpowiada. To i oczywiste, że jego wrażenia to jego wrazenia, a moje to moje. Poza tym jest jeszcze DSP i PEQ. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Wolisz zaklinać rzeczywistości., ok Jest jeszcze, zdanie innych 😏🤷♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu O czym ty pitolisz? Gdzie ja niby zaklinam rzeczywistość? Jakie zdanie innych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Panowie proszę przestańcie się okładać albo idźcie na "ring". W załączniku pdf od ESS mogący pomóc zrozumieć regulacje głośności w DAC 😉 Analog vs digital volume control.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts