Skocz do zawartości

Kalibracja DIRAC milczący Subwoofer

Karol Dulas

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

mam problem przy Kalibracji Dirac, mianowicie subwoofer czy jeden czy oba (ASW 600 B&W) grają przy różnych ustawieniach amplitunera typu DTS czy stereo czy inne (ONKYO 7100) natomiast jak chce zrobić kalibracje Dirac to sub milczy, inne głośniki wydają dźwięk a sub nie, jak ręcznie klikam w aplikacji odtworzenie dźwięku to też sub milczy, reszta gra i buczy.

Gdzie tu szukać przyczyny?

pozdrawiam

8 minut temu, PanKlor napisał:

W poziomie sygnału który dostaje subwoofer.

Nie napisałeś na jakim ekranie on milczy. Możesz też go przełączyć z Auto na ON i próbować ponownie. 

Zakładam, że jest podłączony RCA a nie wejściem wysokopoziomowym. 

tak, jest podłączony RCA i pracuje przy filmach i muzyce normalnie, jest ustawiony na potencjometrze na 3/4 mocy .

problem jest tylko wtedy kiedy chcę zrobić kalibracje Dirac, wtedy milczy i nie da się dokończyć kalibracji,

przełączyłem sub z AUTO na ON i jest to samo 

wyskakuje błąd 106 w Dirac "low signal to noise level...."

1 minutę temu, PanKlor napisał:

Na ON też? Zajrzyj do wątku o Dirac jest tam sporo materiałów. W jednym z ostatnich postów wrzuciłem tutorial który skupia się na ustawieniach głośności. Patrząc na obrazek to masz to zdecydowanie za cicho ustawione. 

Na ON też, ustawiałem master coraz głośniej, jak jest  za głośno to z kolei jest błąd "clipping detected code 102"

59 minut temu, tomek4446 napisał:

Zgadzam się z opinią @PanKlor. Tak głośność jak i czułość mikrofonu masz za nisko. 40 dB to u mnie szum tła , a gdzie sygnał ? Dałbym suwak głośności na prawie full , suwak mikrofonu oczko niżej , suba na 1/2 na jego potencjometrze. sub oczywiście na ON.

Panowie, popróbuje z tymi wartościami głośności, ale chyba nie tu problem,  chodzi o to że jak odtwarzam w Dirac dźwięki poszczególnych głośników z osobna to każdy słychać  a suba nawet jak dam na full to jest zawsze cisza. sprawdzę mimo wszystko ustawienia  jak radzi tomek4446. 

P.S. z odłączonym subem fizycznie i w amplitunerze Dirac zrobił kalibracje na takich poziomach głośności.

Edytowano przez Karol Dulas

2 godziny temu, PanKlor napisał:

No to już pisałem. Przywrócenie ustawień fabrycznych i upewnienie się, że masz wersję Diraca bez baboli. 

Amplituner zresetowany, widzę że nie chodzi tu o Dirac, ponieważ po instalacji systemu po resecie przy konfigurowaniu głośników w menu startowym wykrywa wszystkie głośniki razem z subem i we wszystkich jest szum testowy a w subie cisza. W subie już wszystkie kombinacje przełączników sprawdzone i dalej nic. Po zakończeniu instalacji systemu sub tak jak wcześniej działa poprawnie... Jeszce jakieś pomysły macie? Z góry dzięki. 

Karol Dulas to samo miałem jakiś czas gdy odpaliłem Dirac to suba nie widział. Niestety nie pamiętam jak rozwiązałem problem. Dirac robi czasami psikusy. U mnie Onkyo rz50 i Klipsch 1200sw

Pamiętam z kolei ,że w opcjach amplitunera wyłączyłem subwofera  i włączyłem Dirac, a później włączyłem w opcjach amplitunera subwofer ale dirac nadal nie widział subwofera.

Edytowano przez modelarz01

Dnia 9.01.2025 o 19:56, Karol Dulas napisał:

Amplituner zresetowany, widzę że nie chodzi tu o Dirac, ponieważ po instalacji systemu po resecie przy konfigurowaniu głośników w menu startowym wykrywa wszystkie głośniki razem z subem i we wszystkich jest szum testowy a w subie cisza. W subie już wszystkie kombinacje przełączników sprawdzone i dalej nic. Po zakończeniu instalacji systemu sub tak jak wcześniej działa poprawnie... Jeszce jakieś pomysły macie? Z góry dzięki.

Bardzo dziwne zjawisko, czyli zarówno przy kalibracji Dirac jak i gdy w menu amplitunera puszczasz sygnał testowy to na subwooferze jest cisza? Po wyjściu z menu gdy włączysz dowolne źródło subwoofer zaczyna grać? Jeżeli faktycznie tak się dzieje i reset do ustawień fabrycznych nie pomógł to jak @PanKlor radzi - serwis. Pytanie czy robiłeś reset z menu czy robiłeś z kombinacji klawiszy

image.png.95118cf0cf0e2ed4a4d1d4fa2a3efc05.png

czasem z klawiszy pomaga - chociaż reset to reset, jeszcze odłączenie na dłuższą chwilę i podłączenie z powrotem kabla zasilającego czasem pomaga. Jak te metody zawiodą - to tylko serwis, bo ewidentnie coś jest nie tak.