Skocz do zawartości

Amplituner z dwoma bankami kalibracji

Erill

Recommended Posts

Cześć.

Czy są amplitunery, które umożliwiają szybki wybór "opcji kalibracji"? Chodzi o szybki wybór ustawień kalibracji np. 1, 2, 3 jak bywa to dla EQ.

Wiem, że normalnie amplitunery mierzą kilka pozycji i próbują tak ustawić wszystko by uśrednić "jakość" w wyznaczonych punktach. Nie o to chodzi.

Ja szukam amplitunera, który przechowuje kilka osobnych kalibracji dając możliwość "szybkiego" jej wyboru. Przykład:

1 kalibracja dla kanapy pod ścianą "tryb goście"

2 kalibracja (osobna) dla kanapy 1,5m od ściany "tryb seans".

Coś się uda znaleźć? 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Denon / Marantz / Yamaha. Masz osobne presety. Zapisujesz i jest. nie wiem jak w Onkyo, nie pamiętam.

W RZ730 nie widzę takiego czegoś odnośnie kalibracji, a już 2 lata go mam.

11 godzin temu, PanKlor napisał:

Denony/Marantze maja 2 presety kalibracyjne. Możesz mieć 2 różne konfigurację Audyssey albo jedna konfigurację Audyssey a druga Dirac (od modelu x3800 w górę o ile wykupisz Diraca). Preset z Diraciem pozwala na przechowywanie 3 różnych krzywych. 

Tylko te najnowsze 800ki? Na 3800 to mnie nie stać, a i do 5.1.2 nie potrzebuję takiego kloca. Chodzi o zwykłe audysey.

10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Yamaha też :) 

Wiesz które? Szukam czegoś byle miało 5.1.2, ewentualnie 5.1.4. DA i DTSX Po najtańszej linii oporu.

No, ewentualnie coś z nowszych które mają HDMI 2.1, Dolby Vision i wspierają zmienne odświeżanie w grach. Wtedy widzę sens dopłaty.

Edytowano przez Erill

2 minuty temu, Erill napisał:

Tylko te najnowsze 800ki? Na 3800 to mnie nie stać, a i do 5.1.2 nie potrzebuję takiego kloca 

X3800 do 5.1.2 to nie jest zły wybór i kosztuje ~4000 PLN. Popatrz w instrukcje do starszych 700 czy mają Spaker Preset 1 i 2. Na pewno nie mają Diraca ale może pozwalają na 2 presety Audyssey. 

3 godziny temu, Erill napisał:

Wiesz które? Szukam czegoś byle miało 5.1.2, ewentualnie 5.1.4. DA i DTSX Po najtańszej linii oporu.

Mam Yamaszkę RX A 3030 , jak na dzisiejsze szaleństwo z nowymi modelami co dwa m-ce to staruszek. Nie ma Atmosa , to amp. 9.2. Ale .... ma dwa oddzielne ustawienia całkowitej kalibracji YPAO oraz 12 oddzielnych ustawień do różnych źródeł , przełączanie jednym przyciskiem. Powiem tak mam go 11 lat i jest nie do zajechania. Wszystko funkcjonuje tak jak bym wczoraj przytargał ze sklepu, a gra codziennie po 6-7 godzin.

20211203_212733.jpg

@Erill Onkyo nie mają takiej możliwości w standardowej kalibracji AccuEQ, w modelach z Dirac Live są dostępne 3 sloty do których można wgrać różne filtry/pomiary w tej samej konfiguracji głośników np. 5.1.2 bo gdybyś chciał zmienić konfigurację głośników to nie wiem czy coś się nie sypnie - najniższy model Onkyo z DL to TX-NR7100 ale to jednak "półka" niżej niż Twój RZ730. Bliżej Twojego będzie RZ30/RZ50. Ale i tak szukasz jak pisałeś najtańszej opcji 5.1.2 z presetami więc chyba najprędzej Yamaha z tego co piszą koledzy.

Będę wkrótce robił, bo na razie mam pomiar dla 9 punktów czyli pojedynczego słuchacza, a chciałbym zrobić rozszerzony dla dwóch foteli obok siebie i zastosować zrobione i zapisane już obecne filtry. Oczywiście zobaczę na ile będę musiał je skorygować, ale na pewno zmienią mi się opóźnienia i poziomy, bo nie mam możliwości ustawić foteli tak aby obecny punkt środka był między nimi, natomiast pomiar częstotliwości może być bardzo zbliżony stąd pomysł wykorzystania „opracowanych” już filtrów.

Na pewno nie można zmienić konfiguracji np. z 7.1.4 na 5.1.4 bo wtedy wszystkie ustawienia Dirac zostaną zresetowane, taki jest komunikat w Onkyo na ekranie konfiguracyjnym układu głośników.

Różne pomiary i filtry bez zmiany konfiguracji raczej mogą być zastosowane, to w pewnym sensie idea slotów. Możesz wgrać inne ustawienia dla odsłuchu „solo” w idealnym punkcie jak i rozszerzonego dla np. kanapy.

23 godziny temu, tomek4446 napisał:

Mam Yamaszkę RX A 3030 , jak na dzisiejsze szaleństwo z nowymi modelami co dwa m-ce to staruszek. Nie ma Atmosa , to amp. 9.2. Ale .... ma dwa oddzielne ustawienia całkowitej kalibracji YPAO oraz 12 oddzielnych ustawień do różnych źródeł , przełączanie jednym przyciskiem. Powiem tak mam go 11 lat i jest nie do zajechania. Wszystko funkcjonuje tak jak bym wczoraj przytargał ze sklepu, a gra codziennie po 6-7 godzin.

20211203_212733.jpg

nie nie. Bez Atmosa to już się nie chce oglądać po tym jak miałem 7.1.4 😅

18 godzin temu, tomek72 napisał:

Będę wkrótce robił, bo na razie mam pomiar dla 9 punktów czyli pojedynczego słuchacza, a chciałbym zrobić rozszerzony dla dwóch foteli obok siebie i zastosować zrobione i zapisane już obecne filtry. Oczywiście zobaczę na ile będę musiał je skorygować, ale na pewno zmienią mi się opóźnienia i poziomy, bo nie mam możliwości ustawić foteli tak aby obecny punkt środka był między nimi, natomiast pomiar częstotliwości może być bardzo zbliżony stąd pomysł wykorzystania „opracowanych” już filtrów.

Na pewno nie można zmienić konfiguracji np. z 7.1.4 na 5.1.4 bo wtedy wszystkie ustawienia Dirac zostaną zresetowane, taki jest komunikat w Onkyo na ekranie konfiguracyjnym układu głośników.

Różne pomiary i filtry bez zmiany konfiguracji raczej mogą być zastosowane, to w pewnym sensie idea slotów. Możesz wgrać inne ustawienia dla odsłuchu „solo” w idealnym punkcie jak i rozszerzonego dla np. kanapy.

To słabo, że zmiana układu z góry czyści Dirac. Ja tak zmieniałem na rz730 i nie kasowało.

3 godziny temu, Erill napisał:

To słabo, że zmiana układu z góry czyści Dirac. Ja tak zmieniałem na rz730 i nie kasowało.

Czy słabo nie wiem, tak założył producent. Zmiana konfiguracji głośników to poważna fizyczna zmiana systemu więc usunięcie (reset) ustawień i ponowna kalibracja ma sens. Nie kasuje Ci ustawień AccuEQ czy po prostu nie wyświetla ostrzeżenia?, pytanie jak to się w praktyce zachowuje gdy zmienisz np. z 7.1.4 na 5.1 czy 2.1 a później chciałbyś wrócić do 7.1.4 czy odległości, poziomy i korekcja będą zachowane i zgodne z tym co było zmierzone? Nie wiem bo nigdy nie zmieniałem układu głośników na inny niż jest zainstalowany, nie widzę takiej potrzeby. Ale o ile pamiętam to w Audyssey w Marantz też coś się wyświetlało, że zmiana układu wymaga ponownej kalibracji.