WaldekA Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Możesz nawet kupić nie co lepszy kabel pokroju Real Cable BM150T który na pewno coś więcej wniesie https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/bm-150-t-kabel-glosnikowy.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsHC7Nf7uAcQqXFcO1bv9RbnV&gclid=CjwKCAiAtsa9BhAKEiwAUZAszUyOr4JiyHf2QAQ2BFCX1DkiOWwClS6U_qQhWGtYjkbcQtUYn4_X7BoCusMQAvD_BwE Chciałem własnie go zamówić ale niestety nigdzie w opisie nie ma podanego przekroju żył tego kabla, jak zresztą przy każdym innym kablu. Być może jest on zakodowany w nazwie ale czy było by problemem dodać przy opisie przekrój jego żył w mm^2? Dopiero wyszukując po nazwie w sieci można się dowiedzieć, że to 2x1,5 mm^2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 4 minuty temu, WaldekA napisał: Chciałem własnie go zamówić ale niestety nigdzie w opisie nie ma podanego przekroju żył tego kabla, jak zresztą przy każdym innym kablu. Być może jest on zakodowany w nazwie ale czy było by problemem dodać przy opisie przekrój jego żył w mm^2? Dopiero wyszukując po nazwie w sieci można się dowiedzieć, że to 2x1,5 mm^2. Tak, jest to 2x1.5 m2. Ta nazwa modelu to podpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano 16 lutego Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Możesz nawet kupić nie co lepszy kabel pokroju Real Cable BM150T który na pewno coś więcej wniesie https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/bm-150-t-kabel-glosnikowy.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsHC7Nf7uAcQqXFcO1bv9RbnV&gclid=CjwKCAiAtsa9BhAKEiwAUZAszUyOr4JiyHf2QAQ2BFCX1DkiOWwClS6U_qQhWGtYjkbcQtUYn4_X7BoCusMQAvD_BwE Hahaha no bez przesady, żeby kupować kable warte 1/4 sprzętu 🤣 sorry, ale "kable nie grają", jak jest 100% miedzi to jest wystarczające, takie jest moje zdanie. A zwłaszcza do tak budżetowej wieżyczki 🤣 Mam wrażenie, że w ogóle nie patrzycie na kontent postów, tylko wszędzie wciskacie swoje produkty, strasznie słabe to 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego Te kable są po 26 zł/metr. Także za darmo nie jest, ale jakoś strasznie drogo także nie. Bez przesady. 2 x po 2 metry daje stówę z kawałkiem. Ponieważ jestem z wybrzeża, napiszę ,że to cena porcji ryby z frytkami. No może jeszcze z małym piwem. Rybę, frytki i piwo za jakiś czas wydalisz, a kable zostaną z Tobą na długo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano 16 lutego Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 16 minut temu, terracan1929 napisał: Te kable są po 26 zł/metr. Także za darmo nie jest, ale jakoś strasznie drogo także nie. Bez przesady. 2 x po 2 metry daje stówę z kawałkiem. Ponieważ jestem z wybrzeża, napiszę ,że to cena porcji ryby z frytkami. No może jeszcze z małym piwem. Rybę, frytki i piwo za jakiś czas wydalisz, a kable zostaną z Tobą na długo. Ja potrzebowałem 10m kabli, więc to już jest 260zł. 1/4 ceny sprzętu. Szczerze? Kupiłem 10 metrów w Kauflandzie, kabel super-hiper prestiżowej marki Hama 🙈 za te 10m zapłaciłem 20zł i uwaga, proszę o werble... gra bardzo ładnie 😮 Zgadzam się, że lepsze kable mogą mieć jakieś, mniejsze lub większe znaczenie przy topowym sprzęcie, ale nie popadajmy w paranoję. Do Matiza nie pakujesz opon wyczynowych i nie tankujesz 98. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego No i ok. Kupiłeś miedziowane aluminium. Materiał: miedziowane aluminium (aluminium pokryte miedzią) Twój wybór. Najważniejsze, że Ci odpowiada. Przynajmniej na razie. Różnie ludzie podchodzą do zakupów. Niektórzy robią tak jak Ty, niektórzy tak jak ja. Ja np. wolę zapłacić więcej, ale mieć coś lepszego. Przynajmniej jeśli chodzi o coś co ma mi służyć latami. Ale jak wspomniałem wcześniej. Wolny wybór. ps. Jest takie powiedzenie. Nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy. Kiedyś podchodziłem do tego sceptycznie. Ale teraz już zgadzam się z nim całkowicie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 19 minut temu, terracan1929 napisał: No i ok. Kupiłeś miedziowane aluminium. Materiał: miedziowane aluminium (aluminium pokryte miedzią) Twój wybór. Najważniejsze, że Ci odpowiada. Przynajmniej na razie. Różnie ludzie podchodzą do zakupów. Niektórzy robią tak jak Ty, niektórzy tak jak ja. Ja np. wolę zapłacić więcej, ale mieć coś lepszego. Przynajmniej jeśli chodzi o coś co ma mi służyć latami. Ale jak wspomniałem wcześniej. Wolny wybór. ps. Jest takie powiedzenie. Nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy. Kiedyś podchodziłem do tego sceptycznie. Ale teraz już zgadzam się z nim całkowicie. Też kilka dni temu kupowałem kable OFC o grubszym przekroju i płaciłem 4 zł za metr. Jaki sens płacić za chudsze ponad 5x więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano 16 lutego Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 15 minut temu, terracan1929 napisał: No i ok. Kupiłeś miedziowane aluminium. Materiał: miedziowane aluminium (aluminium pokryte miedzią) Twój wybór. Najważniejsze, że Ci odpowiada. Przynajmniej na razie. Różnie ludzie podchodzą do zakupów. Niektórzy robią tak jak Ty, niektórzy tak jak ja. Ja np. wolę zapłacić więcej, ale mieć coś lepszego. Przynajmniej jeśli chodzi o coś co ma mi służyć latami. Ale jak wspomniałem wcześniej. Wolny wybór. ps. Jest takie powiedzenie. Nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy. Kiedyś podchodziłem do tego sceptycznie. Ale teraz już zgadzam się z nim całkowicie. Zgadzam się z tym podejściem, ale w pewnych granicach. Uważam (co do zasady, pomijają już kwestię kabli, ale do tego też się to odnosi), że nie ma sensu pakować zawsze kupę kasy jeśli realnie nie zrobi to żadnej różnicy. Nie rozumiem w czym (w tym konkretnym przypadku) kabel droższy będzie lepszy? Ten sprzęt nie zacznie magicznie grać jak topowe stereo po podpięciu droższych kabli. Nie ta półka cenowa. Tak samo jak Matiz nie zacznie jeździć szybciej po zatankowaniu 98. Tak samo jak paprotka nie wypuści kwiatu po podlaniu jej wodą z lodowca stopionego oddechem smoka. Ale jeśli jest jakaś konkretna, wymierna różnica, to chętnie poznam opinię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 3 minuty temu, waldi1965 napisał: Też kilka dni temu kupowałem kable OFC o grubszym przekroju i płaciłem 4 zł za metr. Jaki sens płacić za chudsze ponad 5x więcej? Nie za bardzo Cię rozumiem. Pisałem w temacie zakupu przewodów aluminiowych pokrytych warstwą miedzi. A że kupiłeś coś w miarę dobrego tanio, to super. Jaki jest sens płacenia za chudsze ponad 5 x więcej ? Najprościej - Ja już tak mam. Kupuję markowe rzeczy. Po prostu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 1 minutę temu, maciek1990 napisał: Zgadzam się z tym podejściem, ale w pewnych granicach. Uważam (co do zasady, pomijają już kwestię kabli, ale do tego też się to odnosi), że nie ma sensu pakować zawsze kupę kasy jeśli realnie nie zrobi to żadnej różnicy. Nie rozumiem w czym (w tym konkretnym przypadku) kabel droższy będzie lepszy? Ten sprzęt nie zacznie magicznie grać jak topowe stereo po podpięciu droższych kabli. Nie ta półka cenowa. Tak samo jak Matiz nie zacznie jeździć szybciej po zatankowaniu 98. Tak samo jak paprotka nie wypuści kwiatu po podlaniu jej wodą z lodowca stopionego oddechem smoka. Ale jeśli jest jakaś konkretna, wymierna różnica, to chętnie poznam opinię. Różnica jest taka, że sklep sprzedający takie kable zarobi na tym. Innej nie ma prawa być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 3 minuty temu, maciek1990 napisał: Zgadzam się z tym podejściem, ale w pewnych granicach. Uważam (co do zasady, pomijają już kwestię kabli, ale do tego też się to odnosi), że nie ma sensu pakować zawsze kupę kasy jeśli realnie nie zrobi to żadnej różnicy. A ja nie rozpatruję tego w tych kategoriach. Do samochodu tez kupuję tylko oryginalne akcesoria, choć można kupić zamienniki (dywaniki, bagażnik dachowy, brelok etc). Tak mam i dobrze mi z tym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano 16 lutego Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 1 minutę temu, terracan1929 napisał: A ja nie rozpatruję tego w tych kategoriach. Do samochodu tez kupuję tylko oryginalne akcesoria, choć można kupić zamienniki (dywaniki, bagażnik dachowy, brelok etc). Tak mam i dobrze mi z tym A to akurat dobre podejście, bo tutaj znaczenie ma jakość wykonania/trwałość. To są rzeczy, które się eksploatuje i niszczeją szybciej lub wolniej - w zależności właśnie od tego co kupiliśmy Telefon też wolę mieć Samsunga niż Xiaomi (raz się pokusiłem na Xiaomi i nigdy więcej). Ale kabelek będzie sobie leżał schowany i nikt z niego skakanki robić nie będzie Podejście mamy podobne, tylko granica jest nieco przesunięta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:09 Tylko że Ceol nie gra lepiej od tego Panasonica Mozna kupić szpulę w ERO także Oehlbacha. Miedziany 2x2,5. Nie wychodzi dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Poniedziałek o 09:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:58 15 godzin temu, maciek1990 napisał: Hahaha no bez przesady, żeby kupować kable warte 1/4 sprzętu 🤣 sorry, ale "kable nie grają", jak jest 100% miedzi to jest wystarczające, takie jest moje zdanie. A zwłaszcza do tak budżetowej wieżyczki 🤣 Mam wrażenie, że w ogóle nie patrzycie na kontent postów, tylko wszędzie wciskacie swoje produkty, strasznie słabe to To jest kabel po 25 zł za metr bieżący... (który zaproponowaliśmy) No bez przesady! Ja rozumiem, jakbyśmy coś proponowali po 100 czy 500 zł za metr, ale tutaj zupełnie się z tym nie zgadzam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano Poniedziałek o 13:09 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:09 3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: To jest kabel po 25 zł za metr bieżący... (który zaproponowaliśmy) No bez przesady! Ja rozumiem, jakbyśmy coś proponowali po 100 czy 500 zł za metr, ale tutaj zupełnie się z tym nie zgadzam. OK, rozumiem. Jaka będzie więc konkretna, wymierna różnica w tym konkretnym przypadku, żeby było warto dać 10x więcej pieniążków na kabel? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Poniedziałek o 14:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:57 1 godzinę temu, maciek1990 napisał: OK, rozumiem. Jaka będzie więc konkretna, wymierna różnica w tym konkretnym przypadku, żeby było warto dać 10x więcej pieniążków na kabel? To żeby cokolwiek móc zauważyć , to trzeba najpierw przeprowadzić test aby móc się wypowiedzieć 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:41 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:41 https://www.euro.com.pl/kable-glosnikowe/oehlbach-kabel-oe192-2x2-5-mm-10-m-bialy.bhtml Panowie nie kłóćmy si o kable. https://sklep.audiocolor.pl/produkt/scp-16-2ofc-lszh-kabel-glosnikowy-wewnetrzny-niepalny/ https://procab.be/products/d/ls25---loudspeaker-cable---2-x-2-5-mm2---13-awg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1990 Napisano Wtorek o 14:28 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:28 @Piotr Sonido ja się nie kłócę, tylko próbuję zrozumieć. Zdaję sobie sprawę z tego, że do high-endowego sprzętu stereo za gruby hajs nie powinno dawać się byle jakich kabli za grosze z marketu. Ale do budżetowej mikro wieżyczki, która sama z siebie nie wykrzesa takiego dźwięku jak pełnoprawne stereo? Jaka jest wymierna korzyść tego, że kupię kabel, który będzie 10-krotnie droższy od takiego marketowego? Argument "to trzeba przetestować" od osoby która chce go sprzedać mnie nie przekonuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Wtorek o 14:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:31 Dnia 16.02.2025 o 21:06, waldi1965 napisał: Też kilka dni temu kupowałem kable OFC o grubszym przekroju i płaciłem 4 zł za metr. Jaki sens płacić za chudsze ponad 5x więcej? Tym co nie słyszą, to żaden sens. Dla tych co słyszą , jak najbardziej sens jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Wtorek o 16:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:01 Oczywiście zawsze warto stosować kable dobrze wykonane, zgodnie z zasadami sztuki i trwałe. Bezpieczne dla użytkownika i jego otoczenia. Co najmniej z miedzi beztlenowej. Ale jedno w poniższym twierdzeniu bym uściślił: "Tym co nie słyszą, to żaden sens. Dla tych co słyszą , jak najbardziej sens jest." Mianowicie "dla tych CO WIERZĄ że słyszą warto, jest sens." Bo jak do tej pory nikt nie był i nie jest w stanie na gruncie naukowym udowodnić tego że słyszy różnice w kablach. Dlatego MOIM ZDANIEM należy traktować tego typu wypowiedzi jako swoiste wyznanie wiary. I żeby nie było, oczywiście każdemu wolno wierzyć w co chce. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Wtorek o 20:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:52 6 godzin temu, maciek1990 napisał: @Piotr Sonido ja się nie kłócę, tylko próbuję zrozumieć. Zdaję sobie sprawę z tego, że do high-endowego sprzętu stereo za gruby hajs nie powinno dawać się byle jakich kabli za grosze z marketu. Ale do budżetowej mikro wieżyczki, która sama z siebie nie wykrzesa takiego dźwięku jak pełnoprawne stereo? Jaka jest wymierna korzyść tego, że kupię kabel, który będzie 10-krotnie droższy od takiego marketowego? Argument "to trzeba przetestować" od osoby która chce go sprzedać mnie nie przekonuje. Podaliśmy Tobie, najlepszą z możliwych opcji. Jeśli nie chcesz skorzystać, to nie będziemy Cię namawiać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:52 Udostępnij Napisano Środa o 05:52 15 godzin temu, maciek1990 napisał: @Piotr Sonido ja się nie kłócę, tylko próbuję zrozumieć. Zdaję sobie sprawę z tego, że do high-endowego sprzętu stereo za gruby hajs nie powinno dawać się byle jakich kabli za grosze z marketu. Ale do budżetowej mikro wieżyczki, która sama z siebie nie wykrzesa takiego dźwięku jak pełnoprawne stereo? Jaka jest wymierna korzyść tego, że kupię kabel, który będzie 10-krotnie droższy od takiego marketowego? Argument "to trzeba przetestować" od osoby która chce go sprzedać mnie nie przekonuje. Ja bym wydał do takowej wieżyczki 10 zł za metr. Ale już 100 ki za metr raczej nie. Musiał bym to przemyśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano Środa o 18:12 Udostępnij Napisano Środa o 18:12 Ja do obu swoich systemów kupiłem "zwykły" moim zdaniem kabel. https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-przewod-prolink-miedz-ofc-2x2-5mm-6679479377 nie najtańszy, ale do najdroższych to dużo mu brakuje. Kiedyś podjarany mozliwością zmiany brzmienia za pomocą kabla głośnikowego, kupiłem melodikę z serii purple core bas, jakiegoś wirewooda, i coś tam jescze. No i lipa. Dla mnie nie było żadnej różnicy czy był to kabel za 15 zł jak ten prolinka, jak za 30 melodki czy komplet za 550. Ale jak założyłem 1mm^2 CCA to róznica była. Tyle z moich testów. A i były to ślepe testy. Ale ja słucham muzyki, a nie sprzętu. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
resi Napisano Środa o 18:21 Udostępnij Napisano Środa o 18:21 Dnia 22.01.2025 o 17:53, maciek1990 napisał: Znalazłem (polecono mi) jeszcze takie coś: https://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/philips-tam8905-10-mikrowieza-philips.bhtml Na papierze wygląda bardzo fajnie. @maciek72 Ponad budżet niestety Chciałam zapytać czy ten sprzęt ma radio internetowe odbierane z wifi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Środa o 20:39 Udostępnij Napisano Środa o 20:39 2 godziny temu, WaldekA napisał: Ja do obu swoich systemów kupiłem "zwykły" moim zdaniem kabel. https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-przewod-prolink-miedz-ofc-2x2-5mm-6679479377 nie najtańszy, ale do najdroższych to dużo mu brakuje. Kiedyś podjarany mozliwością zmiany brzmienia za pomocą kabla głośnikowego, kupiłem melodikę z serii purple core bas, jakiegoś wirewooda, i coś tam jescze. No i lipa. Dla mnie nie było żadnej różnicy czy był to kabel za 15 zł jak ten prolinka, jak za 30 melodki czy komplet za 550. Ale jak założyłem 1mm^2 CCA to róznica była. Tyle z moich testów. A i były to ślepe testy. Ale ja słucham muzyki, a nie sprzętu. Pozdrawiam. Grubość kabla ma bardzo duże znaczenie. Wiec w tym przypadku różnica którą usłyszałeś jest możliwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts