maluszkins Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Hej, chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o pomoc w doborze sprzętu audio - max. 9000-10000zł. Słucham różnego rodzaju muzyki (może poza heavy metalem) od Rocka po Trance ;). Jeżeli chodzi o moje preferencje brzmienia to na pewno lubię "dobry bas" ale nie taki rozlany czy dudniący, naturalną średnicę a tony wysokie nie kłujące, bez sybilantów. Sprzęt będzie usytuowany w salonie połączonym z kuchnią (38 m2) otwarty na korytarz (5m2) jak na poniższym "schemacie" odległość między kolumnami min. 2m (postaram się stworzyć trójkąt równoboczny między kolumnami a miejscem odsłuchu). Wstępnie wybrałem 3 rodzaje kolumn, które chciałbym na pewno odsłuchać, lecz nie zamykam się wyłącznie na nie: JBL Studio 690 KEF Q950 Monitor Audio Bronze 6G 500 Co do wzmacniaczy to tu właśnie mam zagwozdkę czy iść w stronę czegoś all-in-one czy dedykowanego wzmacniacza + streamer - chodzi mi o synergię z kolumnami. Proszę o pomoc i porady - sprzęt może być nowy lub używany. Pozdrawiam Rafał Edytowano 7 godzin temu przez maluszkins Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Cześć, poza Bronze`ami wybrałeś kolumny, w których bas jest raczej miękki. Jest go sporo, ale to nie jest jakiś super precyzyjny dół. Szybciej dostaniesz taki w Focalach Theva No2 / No3 lub Trianglach Borea BR08/09. Polk Audio Reserve też nie zamula więc może się nadać, ale według mnie to Focale Theva są mocno rockowymi kolumnami. W połączeniu z jakimś cieplejszym wzmacniaczem typu Audiolab 7000A, Rega ELEX MK4 czy Atoll IN100 byłbyś bardzo zadowolony. Dla siebie wziąłbym Regę bo ona fajnie dociąża też środek a w rocku tam dzieje się bardzo dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maluszkins Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Hej, dzięki za odp. zaintrygował mnie triangle - z wzmacniaczem Rega Elex najlepiej go połączyć? Na pewno wezmę taki zestaw pod uwagę przy odsłuchu. Dzięki Rafał Edytowano 4 godziny temu przez maluszkins Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć Opcji kilka się znajdzie. MA Bronze na pewno są do rozważenia, twardszy bas, obszerny. Rega Elex MK4 doda im fajnego, naturalniejszego charakteru. Posłuchałbym również Dali Oberon 7, Dynaudio Emit 50. Cieplejsze opcje, też z obszernym basem. Do nich fajnie rozważyć wzmacniacz, który dobrze panuje nad basem. Audiolab 7000A się sprawdzi, warto też posłuchać CXA81 od Cambridge Audio W razie czego zachęcam do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maluszkins Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Dzięki za informację, czekam może ktoś jeszcze się wypowie w temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 34 minuty temu Udostępnij Napisano 34 minuty temu 7 godzin temu, maluszkins napisał: Hej, chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o pomoc w doborze sprzętu audio - max. 9000-10000zł. Słucham różnego rodzaju muzyki (może poza heavy metalem) od Rocka po Trance ;). Jeżeli chodzi o moje preferencje brzmienia to na pewno lubię "dobry bas" ale nie taki rozlany czy dudniący, naturalną średnicę a tony wysokie nie kłujące, bez sybilantów. Sprzęt będzie usytuowany w salonie połączonym z kuchnią (38 m2) otwarty na korytarz (5m2) jak na poniższym "schemacie" odległość między kolumnami min. 2m (postaram się stworzyć trójkąt równoboczny między kolumnami a miejscem odsłuchu). Wstępnie wybrałem 3 rodzaje kolumn, które chciałbym na pewno odsłuchać, lecz nie zamykam się wyłącznie na nie: JBL Studio 690 KEF Q950 Monitor Audio Bronze 6G 500 Co do wzmacniaczy to tu właśnie mam zagwozdkę czy iść w stronę czegoś all-in-one czy dedykowanego wzmacniacza + streamer - chodzi mi o synergię z kolumnami. Proszę o pomoc i porady - sprzęt może być nowy lub używany. Pozdrawiam Rafał Cześć Pomysł na produkt typu "all in one" to dobry kierunek. Dlaczego nie? Są takie, małe, nowoczesne urządzenie które brzmi zaskakująco dobrze i w dodatku są świetnie wyposażone. Myślę, tu o wzmacniaczu Bluesound Powernode : Z tym urządzeniem, dobre połączenie uzyskujemy z kolumnami ELAC Debut Reference F5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-debut-reference-f5.html Dużo dźwięku, bardzo dobrej dynamiki przy zachowaniu sensownych rozmiarów Zainteresowany odsłuchem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts