Skocz do zawartości

Urządzenie do odtwarzania muzyki ze serwisu Tidal

8rook5

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Jako że to mój pierwszy post tutaj na początku chciałbym Wszystkich serdecznie powitać.
Znalazłem się tutaj, gdyż nie mogę sobie poradzić z nurtującym mnie problemem w poszukiwaniu odtwarzacza muzyki.
Otóż przez długi czas słuchałem muzyki z serwisu Spotify.
Zarówno na słuchawkach jak moim sprzęcie audio.
Słuchawki pomijam, bo na tym etapie nie jest to informacja która jest ważna.
Natomiast jeżeli chodzi o mój sprzęt audio to składa się on z:

- kolumn T+A Criterion T100
- wzmacniacza Onkyo Integra A-8250
- przetwornika Fiio BTA30 Pro
- telefonu Samsung s10e

Do wzmacniacza mam podłączony jeszcze gramofon i telewizor, ale głównie do słuchania muzyki używam powyższego.
Jakiś czas temu w poszukiwaniu lepszego dźwięku przeszedłem na Tidal, dzięki czemu uzyskałem lepszą jakość i różnica oczywiście była znaczna.
Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to nie ma sensu podawać tutaj szczegółów bo słucham każdej dobrej muzyki, od Borisa Brejhy po Mozarta (serio).

No i teraz z czym mam problem.
Zazwyczaj słucham całych płyt, ale też sporo czasu szukam nowej muzyki, czyli klikam z sugerowanych przez Tidal wykonawców, albo sam sobie wyszukuję po kategoriach.
Dlatego też często korzystam z Fiio bo siedzę/leżę na kanapie z telefonem w ręce.
Ze względów komfortu w tej sytuacji bezpośrednie podłączenie przez jack-RCA odpada.
Fiio ma obsługę LDACa, co by mi pewnie wystarczyło, ale telefon już nie obsługuje nic poza APTX HD.
Poszukuję więc urządzenia, które mogłoby być na stałe podłączone do wejścia wzmacniacza, muzykę ciągnęło bezpośrednio z sieci po LANie (ewentualnie WiFi 5GHz, ruter mam metr od wzmacniacza) a obsługiwać mógłbym je z telefonu.
Nie chodzi mi streamer, bo w tym wypadku dalej muza leci bezprzewodowo z telefonu, tyle że po WiFi, a ja chciałbym używać telefonu tylko jako pilota.
No znalazłem magiczne "odtwarzacze sieciowe", ale tutaj z tego co wyczytałem zasada jest podobna.
Myślałem więc od odtwarzaczu przenośnym typu Hiby R3, ale ja nie potrzebuję odtwarzacza przenośnego, tylko stacjonarny.
Czy istnieją urządzenia na których możliwa jest instalacja aplikacji typu Tidal, Spotify, etc, które do sieci są podłączane za pomocą skrętki, mają wyjście analogowe (ewentualnie coaxial/optyczne przez co mógłbym wykorzystać jako DACa Fiio) i nie kosztują kilku tysięcy złotych?

Tobie potrzebny jest streamer, ten jest całkiem dobry i świetna apka do sterowania na telefon oraz możesz dodać koto Tidal i nie tylko do niej. Możesz również używać bezpośrednio apki od Tidal na teflonie i połączyć się przez Tidal connect  z streamerem. Tego tobie trzeba tak na prawdę... Poczytam, popytaj itp.

Hmmm, to chyba faktycznie coś źle zrozumiałem.
Wydawało mi się że streamer działa w ten sposób, że telefon robi za źródło dźwięku. Dźwięk ten jest przesyłany do streamera, z tą różnicą że zamiast protokołu Bluetooth, wykorzystywana jest sieć WiFi, zwykle 5GHz, co ze względu na przepustowość pozwala pominąć proces kodowania i dekodowania, czyli wpływa na stabilność i jakość dźwięku.

Ale jeżeli to faktycznie działa w ten sposób, że mogę odpalić muzę i pójść do sklepu, a ona dalej będzie lecieć, to oznacza że muzyka jest pobierana bezpośrednio z serwerów Tidala, Spotify etc, a na tym mi właśnie zależy.

To czy w takim razie "odtwarzacz sieciowy" jest urządzeniem tożsamym ze streamerem?
W sensie funkcjonalności działa tak samo, to po prostu inna nazwa?

Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania?

31 minut temu, coyote napisał:

Tobie potrzebny jest streamer, ten jest całkiem dobry i świetna apka do sterowania na telefon oraz możesz dodać koto Tidal i nie tylko do niej. Możesz również używać bezpośrednio apki od Tidal na teflonie i połączyć się przez Tidal connect  z streamerem. Tego tobie trzeba tak na prawdę... Poczytam, popytaj itp.

Przepraszam zapomniałem dodać jaki streamer mam na myśl, 

chodzi mi o Bluesound NODE (N130)

2 minuty temu, 8rook5 napisał:

Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania?

Czegoś takiego szukasz. Potem dochodzi kwestia jakości dźwięku haka z tego uzyskujesz i możesz gonić króliczka, ale tak streamer i odtwarzacz sieciowy to praktycznie to samo.

5 minut temu, 8rook5 napisał:

Tak , lub Bluesound NODE (N130) który moim zdaniem jest lepszy od Wiim Pro (Plus).
Oprócz tego BluOs w Bluesound NODE jest rewelacyjny (najlepszy) .

Edytowano przez coyote

No faktycznie, bogatszy zestaw złącz.
Z drugiej strony cena nowego egzemplarza to trzykrotność Wiim Pro (bez plusa), a ja raczej celowałem na tym etapie w coś do 1000 złotych.
Chyba że zakup używki, wtedy może uda mi się zmieścić w cenie.
Hmm, poszperam jutro i zobaczę.
Najważniejsze że chociaż wiem czego szukać.

13 godzin temu, 8rook5 napisał:

Ogółem tak poza:

13 godzin temu, 8rook5 napisał:

Ale jeżeli to faktycznie działa w ten sposób, że mogę odpalić muzę i pójść do sklepu, a ona dalej będzie lecieć, to oznacza że muzyka jest pobierana bezpośrednio z serwerów Tidala, Spotify etc, a na tym mi właśnie zależy.

Zdecydowana większość streamerów działa po sieci lokalnej i wymaga, by "pilot" się w niej znajdował. Jak ją opuścisz, to muzyka się zatrzyma prędzej, czy później. Inaczej może być w przypadku EverSolo DMP-A6 i Apple Music, bo aplikacja jest zainstalowana bezpośrednio na nim. Stracisz możliwość sterowania muzyką, ale ta dalej będzie lecieć :) 

24 minuty temu, Q21 napisał:

Zdecydowana większość streamerów działa po sieci lokalnej i wymaga, by "pilot" się w niej znajdował. Jak ją opuścisz, to muzyka się zatrzyma prędzej, czy później.

To jest wprowadzanie w błąd. Muzyka przestanie grać, kiedy np skończy się płyta czy playlista. Dodatkowo np w Wiim można sobie ustawić presety na pilocie i nawet jeżeli telefon jest wyłączony nie jest podłączony do internetu to mogę puścić zdefiniowaną playlistę czy radio.

Co do stremerów to do 1000 zł Wiim Pro Plus to najlepszy wybór moim zdaniem. 

Node samodzielnie po skończeniu playlisty/płyty startuje ponownie od pierwszego utworu, który z niej uruchomiliśmy jeśli uruchomiliśmy z BluOS. Jeśli graliśmy z Tidal connect, to lecą sobie kolejne utwory, które Tidal podrzuca jako zbliżone do tego co wcześniej leciało. Tak przynajmniej to u mnie działa.