Skocz do zawartości

Zestaw stereo - coś do ok tysiąca PLN, Gdańsk i okolice lub wysyłka

ZieLuk007

Recommended Posts

Uszanowanie drodzy forumowicze.

Świeżak po rekonesansie. Uznałem, że mogę już napisać do Państwa poprawne pytanie

Od jakiegoś czasu rozmyślam nad zlożeniem zestawu stereo od zera.

JAKI DZWIĘK:

Z tego co się dowiedziałem, mogę szukać ciepłego, analitycznego, bardziej jasnego niż ciemnego dzwięku, o przyzwoitej lokalizacji źródeł pozornych.
Zestaw miałby dawać mi radość z muzyki instrumentalnej (jazz, klasyka), elektronicznej (trance, psy), ich połączenia oraz troche rokowych szlagierów.

Głośniki nie muszą podskakiwać w rytm basów ale nie mogą być one też jakoś spłaszczone. Muzyka będzie lecieć cicho lub średnio (mam całkiem czuły słuch). Oczywiście będą też momenty kiedy będą miały grać głośniej. Może to nie wskazane ale fajnie jak będzie jakiś podstawowy korektor basów, sopranow itp (systemowo wiele nie zdziałam a mozliwe że będą potrzebne drobne korekty).

Głośniki muszą też sprawdzać się podczas gier na PC, gdzie liczyc się może dla mnie tzw.scena (gram w strzelanki). Dobrze będzie poczuć też bogatość różnych dzwięków.

ŹRÓDŁO SYGNAŁU:

Zestaw będzie dostawał sygnał z komputera stacjonarnego. Mam w nim płytę główną X570 AORUS ELITE, która ma wydzielone ścieżki dzwiękowe oraz garść kondensatorów w technologii WIMA FKP2. Ponoć całkiem przyzwoicie. Łączność po kablach, jak: jack, c/sub lub optyczne. Bez zabaw w HDMI, USB czy wszelaką łączność bezprzewodową. Pliki muzyczne w formacie .flac lub podobne.

POMIESZCZENIE:

Obecne pomieszczenie ma 12mk (3x4m) ale będą przenosiny do pomieszczenia 4x4 (z tym że zostaną w nim tylko dwie ściany - frontowa i ta za mną - te po bokach to: otwarte pomieszczenie a z drugiej strony otwarte drzwi tarasowe na dlugosc 3m ściany).

Pomieszczenie średnio wytłumione (dużo drewna ale i gołizna ścian, za nim np. urosną rośliny itd.).  Głośniki będą w miarę blisko ściany z tyłu i z max 50cm od bocznych (dla kolumn) i 75cm dla monitorów (do max 75cm wys.). W miejscu posadowienia głośników, pomiesczenie moze wyglądać troche jak aula/amfiteatr.

Rysunek w załączniku (Legenda: głośniki to czarne kwadraty z czerwonym owalem w środkuzielony to projektor;  szary to kanapa i stolik; żółty to otwarte ściany).

INNE UWAGI:

Mam marzenie o posiadaniu sprzętu lampowego. Że budżet słaby, jestem gotów pokochać sprzęt z lat 70tych. Grunt by była jakość i jak da rade to bezawaryjność.

Zestaw moze wyglądać tak:

PC >> wzmacniacz >> kolumny podłogowe / monitory

lub tak:
PC >> przed-wzmacniacz >> końcówka mocy >> kolumny podłogowe / monitory

Która opcja lepsza (jeśli dobrze napisałem, jak nie to edytuję/usunę tą część)?

Sprzęt używany ale nie zużyty. Rysy i odklejenia ujdą.. Nawet bez pilota od biedy..

Dobrze byłoby mieć zapas mocy jesli zdecyduję się dodać kolejną małą parę głośników frontowych podczepionych na przewodach 1-2m długości idących do pomieszczenia piętro niżej (tam chce mieć pokoj majsterkowicza).

Jeżeli jednak sprzęt może jakos wyglądać, to najchetniej w stylu oldfashion, jak np. podswietlane wskazniki wychyłowe, pokrętła, przełączniki, lampy (np. Amplituner Sansui QRX 3500, HECO SMR-640, Sony STR-V5, Marantz 2285, Pioneer SX-424 / SX-828 / SX-1010, kenwood kr-9940). Tak, wiem, ceny nie te ale design już tak

Czytałem o wzmacniaczach: Telefunkenach, Grundig Stereomeister 3000 czy 8150

Głośnikach: Piloty, pioneer S-H509, Yamahaa NS - 50 F, sharp 7700 mk3, Warfhandale crystal

I nadal mam małpi rozum...

Proszę o rady typu "co łączyć z czym", "za pomocą czego" oraz wyjasnienie tematu mocy wzmacniacza do mocy głośników i ich oporowości. Dodatkowo na co mam zwracać uwagę w parametrach.

Proszę o wyrozumiałość oraz dziękuję za poświęcony czas.

P.S.

1. Jak w temacie - mieszkam w Gdańsku i najchetniej kupię od trójmiejskich lokalsów 😜

2. Docenię każdą propozycję "od czego mam zacząć/czego szukać", chociaż preferuję jeśli piszący miał styczność z danym sprzętem muzycznym (!)

pokoj.png

Hmmm... jeżeli w temacie nie ma błędu i budżet wynosi 1000 pln to wg mnie nie ma opcji. Na początku jak czytalem posta chodził mi po głowie pomysł na jakieś kolumny aktywne, w tej cenie ciężko coś znaleźć ale jakiś tam start stereo jest😉.  masz tam różne opcje wejść więc i kompa podłączysz a odpada temat wzmacniacza, doboru kolumn, kosztów kabli itp.  Ale tor pre-koncowka mocy-kolumny i to na lampie  to jest, to fizycznie niemożliwe... chyba musisz przemyśleć budżet albo oczekiwania. Ale może ktoś ma pomysł ?

ZieLuk007 - witaj na Forum AUDIO.

Co do cen-być może uda Ci się trafić używany zestaw prosty wzmacniacz lampowy plus kolumny w tej cenie, ale nie oczekuj jakości jakiej wymagasz. Prędzej trafisz klasyczny zestaw tranzystorowy wzmacniacz plus kolumny albo porządniejszą miniwieżę. Proponuję więc skupić się na klasycznych sprzętach tranzystorowych lub klasie D , a marzenie o lampach odłożyć na przyszłość -wraz z odkładaniem kasy (tym bardziej-jeśli myślisz o modelach z pilotem).

Rozwiązaniem może być np. wzmacniacz hybrydowy (tranzystorowa końcówka mocy plus przedwzmacniacz oparty na lampach), ale nadal będą to najprostsze, najtańsze modele. Sprawdź np. ceny wzmacniaczy TAGA na stronie firmy Q21, która często doradza na naszym Forum.

Skorzystaj z wyszukiwarki co to jest wzmacniacz hybrydowy, dopasowanie impedancji kolumn do wzmacniacza (stare wzmacniacze czasami wymagały kolumn 8ohm i nie służyło im podłączanie i dłuższe/głośniejsze granie na  4omowych. Te tematy są dostępne w wielu miejscach, również na stronie AUDIO, bo szkoda opisywać ponownie coś co jest już dobrze przedstawione.

Pozdrawiam 

PS. Można też próbować czegoś taniego bezpośrednio z Chin, ale czy będziesz zadowolony to mam wątpliwości. 

PSS. Na edycję swojego postu po jego opublikowaniu masz kwadrans, jak minie - to tworzysz kolejny post.

22 minuty temu, RoRo napisał:

Sprawdź np. ceny wzmacniaczy TAGA na stronie firmy Q21, która często doradza na naszym Forum.

@ZieLuk007 Tutaj sam wzmacniacz, pewnie do stargowania do ok. 1000 zł. Wyjdzie taniej niż z Q21, ale tylko trochę (uwzględniając rabat w sklepie).

https://www.olx.pl/d/oferta/taga-harmony-hta-700b-gwarancja-hybryda-lampowy-wzmacniacz-CID99-ID14flIy.html

Zgadzam się z przedmówcami, że w budżecie 1000 zł nie zmieścisz sensownego zestawu. Dozbieraj jeszcze przynajmniej drugie tyle. :)

Edytowano przez Rafał S

Nie no panowie. Tania chińska klasa d jak Aiyima czy jakieś Fosi do 500zl z DAC się znajdzie. Do tego kolumny podstawkowe ale o cieplejszej i ciemniejszej barwie i będzie ok 👍 

https://m.olx.pl/d/oferta/celestion-f18-monitory-kolumny-CID99-ID13NKdP.html

Tylko nie wiem czy w tych kolumnach nie było aluminiowego wysokotonowca co by nie było za ostro w górze. 

https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-elac-fs-57-CID99-ID14gO6e.html

Tak na szybko 

https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dali-zensor-1-CID99-ID14cZvP.html

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w budżecie do 1000 PLN da się złożyć zestaw do słuchania muzyki. Z kapci nie wyrwie ale krwi z uszu też nie uroczy. 

Do rzeczy. Pracując kilka miesięcy poza domem, zakupiłem do "służbowej" kawalerki parę monitorów Celestion za 350 PLN, toppinga mx3 za 420 plus wiima mini za 200 PLN. Także pełen zestaw wyniósł mnie nawet odrobinkę mniej niż równy tysiąc.

Pozdrawiam 

Witka!

Dziękuję za liczne odpowiedzi. Cenne to rady i sugestie!

Zgadzam się z sugestiami, bym spokojnie odkładał sobie pieniążki na dobry sprzęt, tak by nie psuć sobie krwi tandetą lub szrotem...

Dodam, że szukam głośników z przednim bas-reflexem (muszę dosunąć je jak najbliżej tylnej ściany). Jeszcze lepiej - mam opcję, by bez dodatkowej pracy, umiescic glosniki w scianie (sciana jest obecnie pusta i nie obita od wewnetrznej strony pokoju). Bardziej ze względów na łatwiejsze utrzymanie czystości w pomieszczeniu.

Po prawdzie zainteresowały mnie całe te "kolumny aktywne"...
Dobre na start?  Idzie taki system jakoś rozbudować z czasem, np. by zaopatrzyć sąsiednie pomieszczenie w 2 kolejne głośniki lub jakiś drobny soundbar?
Na zdjęciu wyjścia z mojej płyty głównej - może tu da rade sensownie podpiąć/spiąć głośniki

Co myślicie o tych:
Kolumny głośnikowe EDIFIER R2750DB

Czy Kolumny głośnikowe aktywne Kruger&Matz Wave Plus 2.0  to śmietnik?

aorus elite x570.png

Napisano (edytowany)

Chyba potraktowano mnie jak heretyka ;>

A pomijając kolumny aktywne, wzmacniacze lampowe oraz inne wymagania, czego mogłbym poszukać?

zawiesiłem oko na Technisc su-8080, amplituner od pioniera sx 434 (ogolnie wer. SX).

Ten pierwszy kosztuje powyzej tysiaka (jesli mniej, to albo ma problem/czegos nie ma, albo ktos nie wysyła inpostem z olx). Pioner zaś za słabą moc ma wyczytałem.

Nie mam jeszcze głośnikow ale wiem ze mają miec te 100W /.szt minimum (tak bym mogł je uslyszec w dalszych pomieszczeniach a nawet w ogrodzie).

Przypomnę - muzyka elektroniczna (są basy ale nie typowa techniawka), np. Armin van Buuren itd, oraz klasyka (jazz jednak nie tak czesto ale wspólnym mianownikiem są instrumenty), no i często jakiejs muzyki filmowej słucham - wiadomo ;)

Co do sygnału, to doczytałem, że mimo przyzwoitej płyty głównej stawiajacej na jakość dzwieku (niestety tylko poprzez wyjscie mini-jack !!), moge posiłkowac się jakimiś patentami typu Jplay czy asio - problem w tym ze mam Linuxa a nie winde... mysle ze linuxa nie trzeba juz "wzmacniać", bo dzwięk daje duzo lepszy niz windows, co było głównym powodem zmiany systemu operacyjnego... No i nie ma tu takich programów - albo takich nie znam.

To jak, jaki wzmacniacz tak do np.800zł jest wart uwagi?  Oraz (wstępnie) jakie głośniki będą z nim dobrze grać (oczywiscie moze byc ich wiecej niz 2 - np. 2 podstawowe (przedni bass reflex) a do tego jeden szerokopasmowy (?)  a dodatkowo subwoofer na wyjsciu d/sub)

Edytowano przez ZieLuk007

Z aktywnych popatrz na Argon Audio, Klipsch. Suba podłączysz chyba do wszystkich dziś produkowanych kolumn aktywnych. Jeśli chodzi o rozbudowę systemu to zależnie od firmy. Musisz popatrzeć na konkretne modele i rozwiązania typu multiroom np z użyciem sieci WiFi - tak np Audio Pro , Argon chyba też.

Dziękuję za odpowiedź. Będę miał oko na te systemy. Może w jakimś markiecie typu media markt uda się mi ich posłuchać.

Co do klasycznych wzmacniaczy, tu znalazłem jego mościa co ma różne na stanie - moze to dobry trop?

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-onkyo-integra-a-8450-CID99-ID14lQ02.html?reason=extended_search_extended_delivery

(uwagę przykuł Wzmacniacz Onkyo Integra A-8450, kiedy to szukałem A-8017)

a tutaj Kenwood KA-7010

https://www.olx.pl/d/oferta/kenwood-ka-7010-wysokiej-klasy-zintegrowany-wzmacniacz-stereo-CID99-ID11fGiD.html