Arek_Gd Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Cześć, Jestem w trakcie projektowania docelowej szafki RTV, a że przywiązuję wagę do dobrej wentylacji sprzętów to mam jeden nurtujący mnie temat. Chodzi o wywiewanie ciepłego powietrza w górę lub wypychanie z tyłu w przód. Ale po kolei. Dzisiaj mam taką szafkę że każdemu sprzętowi dałem oddech po kilka cm z boku oraz min 8-10 z góry, a także wywaliłem całe plecy i odsunąłem szafkę ok 12 cm od ściany tak aby zwiększyć cyrkulację powietrza - dzięki temu sprzęty służą bezawaryjnie przez długie lata bo nigdy nie dochodzi do przegrzania. Ale - rosnące calerze TV oraz posiadanie projektora z ekranem 133 cale wymuszają aby szafka nie była za wysoka, ze względu na referencyjne wysokości względem oczu oglądającego, a z drugiej strony sprzętów przybywa jak ktoś chce mieć i kino domowe i stereo i lubi czasem pograć , ma streamery, odtwarzacze sieciowe, gramofon, a do tego głośnik centralny bydle I kombinuję jak to ze sobą pogodzić. Mam dobre doświadczenia z wentylatorami SilentWings Bequiet a ostatnio nawet pod kątem pomysłu kupiłem Noctuny 14 cm . Dla zobrazowania szafka będzie szeroka na 184 cm, wysoka na 56 cm, z jedną półką po środku, w górnej jej części w środku będzie głośnik centralny a reszta obudowana sprzętami. 1. Zamontować je jak fizyka nakazuje aby wyciągały gorące powietrze do góry, np w półce środkowej - tak aby mniej więcej ze środka szafki wyciągały powietrze na jej górną tylną część (planuję tam wycięcie w blacie przy ścianie głębokie na 4-5 cm i długie na ok 1 metr plus odsunięcie od ściany, ale wąskim gardłem jest "otwór wylotowy" bo będzie powiedzmy 800 cm2 na dwa wentylatory 14 cm. Długo by tłumaczyć, ale chodzi o to że przyszłościowy centralny ma głębokość 33 cm więc zaraz za nim będzie ten wyciąg.... jak bym komuś było trudno to wyobrazić 2. Zamontowanie wentylatorów na plecach szafki (tak mam dziś ale prawie nie używam bo sprzęt nie jest katowany i nie ma potrzeby) , tzn. są zamontowane pod katem 90 stopni do półki i zwisają luźno zaciągając powietrze zza szafki i wypychając je nad amplitunerem / wzmacniaczem , dbają o to aby nie gromadziło się powietrze nad sprzętem. Tutaj tej przestrzeni wylotowej będzie podobnie lub nieco więcej ale problematyczne jest że taki 14 cm wentylator w jego świetle będzie tylko 6-8 cm nad ampli/wzmakiem więc będzie dmuchał częściowo na niego, powietrze pójdzie trochę bokiem. Co do sterowania jeszcze nie wiem, może ręcznie (dziś mam z alle - prosty układ zasilania z regulatorem na kilka poziomów) a może z czujką temperatury i automatem jakimś? Generalnie całość pewnie przy cichych odsłuchach nie będzie potrzebna ale lubię dbać o sprzęt stąd takie rozterki. Od razu uprzedzam - wiem wiem, sprzęty powinny stać NA szafce i basta, ale w tym naszym hobby trzeba czasem pogodzić się z estetyką i z żoną Wiem, że niektórzy z Was próbowali takich ulepszeń, a nawet osoby branży, dajcie znać czy iść w stronę punktu 1 czy 2. Waszym zdaniem. Edytowano 9 lutego przez Arek_Gd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 9 lutego Autor Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Ha! Zajrzałem na aukcję sprzedawcy od którego jakieś 5 lat temu kupowałem ten zasilacz z regulatorem obrotów dla wentylatorów i patrzę że są już w sprzedaży rozwiązania sterowane termostatem i jest sporo opini osób które właśnie do szafki z ampli i wzmacniaczem to stosują. I widzę, że na zdjęciach mają rozwiązanie nr 2. To da mi więcej możliwości ustawień w samej szafce, gdybym znalazł tą aukcję wcześniej to pewnie tego tematu bym nie zakładał Plan więc jest taki , we wnęce pod głośnikiem centralnym, która będzie miała 92 cm x 27 cm powieszę 3 lub 4 wiatraki 140 mm z termostatem (do zastanowienia jaka temp ma włączać jaka wyłączać) oraz z regulatorem obrotów - na co dzień gdy sprzęt chodzi na 20-30% mocy skręcę wentylatory, ale jak będzie kino dla wielu osób albo impreza, odpali się wiatraki na 3/4 W kolejnych wnękach jeszcze przemyślę, ale będzie po 1 może po 2 wentylatory (wnęki 37 i 45 cm) Edytowano 9 lutego przez Arek_Gd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Możesz się podzielić linkiem do tych regulatorów 😁 wentylatorów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 9 lutego Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 4 godziny temu, tomek72 napisał: Możesz się podzielić linkiem do tych regulatorów 😁 wentylatorów Siur https://allegro.pl/oferta/zasilacz-do-wentylatorow-12v-z-regulacja-predkosci-8333456647 https://allegro.pl/oferta/zasilacz-do-wentylatorow-12v-sterowany-termostatem-8263383443 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Ja też sam "składałem" szafkę rtv i postawiłem na pełną wentylację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego No i super wyszło, ja bardziej będę miał schowaną bo mam kilkadziesiąt kabli z tyłu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego @Tomasz S. nie mogę się napatrzeć😊 Jak grube dechy? I jakie ona ma wymiary? Ile by kosztowała +/- o długości 100cm, głębokości 45cm i tej samej wysokości jak Twoja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 2 godziny temu, AudioTube napisał: @Tomasz S. nie mogę się napatrzeć😊 Jak grube dechy? I jakie ona ma wymiary? Ile by kosztowała +/- o długości 100cm, głębokości 45cm i tej samej wysokości jak Twoja? Odbieram jako komplement i dziękuję ślicznie. Finalnie to wyszedł mój projekt bo pomyliłem się w obliczeniach Za stanowczo za drogą inspiracje posłużył ten mebel : https://danzz.pl/produkt/szafka-rtv-prim-industrialna/ Ciężko mi dokładnie wycenić koszty bo miałem swoje deski. Oddałem je do stolarza , ale robił mi też blaty na stół i stolik. Oryginalnie miały około 1,5 cala grubości (3,8 cm ) a po obróbce mają około 3 cm. Szerokość 160. Nogi zamówiłem od lokalnego specjalisty z olx. Jest pełno takich firm, przykład https://www.olx.pl/d/oferta/noga-nogi-loft-profil-100x20-wymiar-72x70-producent-CID628-IDWw7K1.html i trzeba podać im projekt i wymiary. Wyszło trochę drożej bo wymyśliłem sobie szerokie profile 100x20 Myślę,że za wszystko wyszło poniżej 1000 zł na pewno. 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) 7 godzin temu, Tomasz S. napisał: Myślę,że za wszystko wyszło poniżej 1000 zł na pewno. a wygląda jakby kosztowała 6 tys. w salonie meblowym, serio. Super wyszło To jest lite drewno czy fornir? Edytowano 10 lutego przez Arek_Gd 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) 21 minut temu, Arek_Gd napisał: To jest lite drewno czy fornir? Blaty to dąb, z własnego lasu. Ja zawiozłem tylko deski do stolarza, on zajął się obróbką i zabezpieczeniem. Profile malowane proszkowo w macie, od razu że zrobionymi otworami, tak by nie było widać wkrętów. Kolumny fornir Edytowano 10 lutego przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego To widać. Ta szafka ze sklepu co podlinkowałeś może się schować do Twojej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Tak to powinno wyglądać. Kilka wersji kolorów oraz szerokości i seria warta biznesu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego Natrafiłem na poboczny wątek w którym @lolekdrugi mówił o tym, że wentylator dmuchający na niewiele się zda. Że powinien wyciągać ciepłe powietrze, czyli bardziej pomysł nr 1. Na tej aukcji co wkleiłem ludzie zamieszczają różne fotki, np: (nie moje nie krytykować ;)) Mnie ciągle zastanawia jak w praktyce będzie gdy załóżmy wentylator na płycie głównej się odpali aby wyprowadzić powietrze do góry ale u góry będzie ciag powietrza wydmuchujący przed amplituner, czy np nie zrobi się tak, że ciepłe powietrze z ampli skutecznie nie zostanie odprowadzone bo nie zdąży wyjść, takie dywagacje albo Fajnie to ujął kolega @P_iter: Dnia 24.03.2022 o 19:31, P_iter napisał: Tak z fizyki i mojego doświadczenia z hardware komputerowego. Podstawa, to nie ograniczać przepływu powietrza. Producent prawdopodobnie przebadał przepływ w swojej konstrukcji i często podaje warunki jakie powinno się spełniać przy instalacji sprzętu. Oczywiście założył także, że typowy użytkownik obciąży urządzenie w jakimś średnim procencie. Jeśli będziemy słuchać z gałą ustawioną na maxa, powinno zadziałać zabezpieczenie termiczne. Oczywiście do czasu. Eksploatacja każdego urządzenia przy maksymalnym obciążeniu, skróci jego życie. Co do mechanicznego wymuszania przepływu powietrza. Podstawa, to odprowadzamy ciepłe powietrze a nie wdmuchujemy zimne. Wdmuchiwanie powietrza powoduje tworzenie się poduszki powietrznej wewnątrz obudowy i może wystąpić zjawisko, gdzie niektóre strefy w obudowie nie będą w stanie oddać ciepła do kanałów wentylacyjnych. Wentylator odciągający gorące powietrze powinien odbierać je z nad urządzenia. Oczywiście piszę tutaj o urządzeniu w którym konstrukcyjnie nie przewidziano aktywnego chłodzenia. Na koniec. Lepiej użyć wolnoobrotowego wentylatora o dużej średnicy niż wysokoobrotowej turbiny małej średnicy. Nie chodzi tu tylko o hałas ale o fizykę przepływu powietrza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts