Skocz do zawartości

Pokój audio ze skosami.

perfektcom

Recommended Posts

4 godziny temu, pairtick napisał:

Z 7”?

Tak. Jeszcze rok temu wykłócał bym się o te 7"/18cm a dziś jestem naprawdę szczęśliwym właścicielem Confidence 20.

W moim pokoju grają. Kupiłem więc musiałem być zadowolony.

Proponuję posłuchać ich bo one i te stojaki, jako całość, robią robotę. NB Stojaki są w cenie. Producent nie zaleca słuchania bez nich.

4 godziny temu, pairtick napisał:

Jeżeli punkt 4 to DAC, to bym polemizował i przeniósł go na punkt 3.

Horses for courses.

Moja wersja listy jest taka i na chwilę obecną się jej trzymam.

Za to jestem otwarty na argumenty.

10 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Chciałbym tu zapytać użytkowników pokojów na poddaszach, to znaczy takich ze skosami zamiast płaskim sufitem, o ich doświadczenia i porady w tym chyba jeszcze trudniejszym zagadnieniu, aniżeli urządzanie pokoju z płaskim sufitem. A może się jednak mylę? Czytałem już kilka opinii, że taki pokoik nie musi być bardziej problemaryczny niż "standardowy". Mam pewne przemyślenia na ten temat. A przyczynkiem do tej dyskusji był wpis @perfektcom w temacie "Pomoc w doborze zestawu Stereo", który sadzę że powinien się znaleźć tu i uprzejmie proszę o to @MariuszZ.

Sprawdzilem w 2 pokojach ze skosami. 16 i 25m2. Skosy gk i 30cm welny. Zrezygnowałem.

W sypialni (16m2)zostawilem "sypialniany" system.

3 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Sprawdzałeś ustawienia wzdłuż i w poprzek do skosu?

Tak. Na rózne sposoby. Jest róznica, ktora jest mocno odczuwalna.

Powierzchnia gk i welna mocno wycina waski zakres niskich czestotliwosci, do tego jest mnóstwo niechcianych odbić w zakresie srednich i wysokich.

Z poczatku wydawalo mi się, ze poradzę sobie w tych 25m bo dźwiek na pewnym etapie wydawac sie mogl akceptowalny. Do momentu kiedy nie przechodzilo sie do regularnego "pudelka"

Nie twierdzę, że głeboka adaptacja akustyczna by nie pomogła. Pewnie tak ale ja się przenioslem do niestety mniejszego pomieszczenia ale regularnego.

8 godzin temu, perfektcom napisał:

bas, który (jak się okazało) trochę ciągnął po pokoju, nagle dawał swój głos i cichł natychmiast

Usłyszałeś różnicę. Bartek ją zobaczył/zmierzył, a ja się cieszę, że kolejna osoba nie dała się nabrać, by leczyć te niedogodności wzmakami itp. 

Bogactwo brzmienia, którego doświadczasz bierze się w ogromnej części z uporządkowania hałasu w niskich rejestrach. 

Jestem bardzo ciekawy jak wyglada wykres spl w paśmie do 100Hz. 

Tam widać czego nie słychać.

33 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Czy to to tam, gdzie słuchaliśmy?

Tak. Jak pamiętasz, wtedy był problem z basem. Siedziałem zbyt blisko tylnej ściany. Przestawiłem kolumny, na boczne ściany i za plecy umieściłem w sumie 7 regałów z książkami, płytami i kwiatkami. Było już w porządku ale musiałem się przenieść do następnego pomieszczenia 😀

34 minuty temu, audiowit napisał:

Powierzcznia gk i welna mocno wycina waski zakres niskich czestotliwosci

80-100hz? U mnie w pomiarach były spore dziury w tym zakresie. Myślisz, że to przez gk i wełnę?

Edytowano przez soberowy

Jest to najbardziej logiczne wytlumaczenie. Oczywiscie biorę pod uwagę mody pomieszczenia. Ustawialem sprzet i miejsce odsluchowe w rozny sposob.

Nie wiem czy to zakres 80-100hz. Napewno w niskich czestotliwosciach. Miejscami bas prawie zupelnie milkł.

Ale klopoty byly tez ze sceną, focusowaniem. Ogolny balagan. Z tym, ze z balaganem potrafie sobie radzic ale tu ruch w jedna strone powodował zmiany w inną niz się spodziewałem.

Ale nie twierdze, ze się nie da i uwazam, ze wlasnie w takich przypadkach dsp i adaptacja jest nieoceniona.

Zresztą konstrukcja cienka powierzchnia, welna i pusta przestrzeń ( strych, dach ) to typowa pulapka troche w innej skali.

@soberowy zatem ktoś przyszedł i ukradł trochę lub cały bas. A czy próbowałeś odsuwać kolumny od ściany?

A jeśli nie można było/Żona, to czy postawiłeś na ścianie za kolumnami 10-20cm wełny?

53 minuty temu, soberowy napisał:

Siedziałem zbyt blisko tylnej ściany

Nakładanie, fale w zgodnej fazie. 
A czy próbowałeś wtedy zastosować np dsp?

10 minut temu, soberowy napisał:

Nie stosowałem paneli ani dsp. 

Rozumiem. Wybrałeś co było dla Ciebie najkorzystniejsze.

Zachęcam wszystkich Kolegów do takiego podejścia.

Jednocześnie namawiam do rozważenia innych opcji. O ile to możliwe. Nie omijamy niedogodności. Wiedza jest z nami.

1 godzinę temu, perfektcom napisał:

Tak to wyglądało na wykresach w 2021 roku. 

Od teraz masz prawo/wybacz😊 pisać o naturalnym brzmieniu. Chętnie poczytam Twoje testy, gdybyś coś tam innego próbował. 15dB korekcji, słyszysz stopę, basową, kotły itp

Wokale nie łażą w te i we wte. Krew z uszu nie leci.

No i drzemka spokojna, kiedy taka potrzeba. 
Witaj w klubie hifi. 

Napisano (edytowany)
42 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Jak ja rozumiem, wykresy są z 2021, czyli u @perfektcom, oznacza to pomieszczenie zaprezentowane na wrzuconych przez niego zdjęciach. A tam miał/ma zwykłe płyty g-ka na stelażu i wełnę. Czy tak?

Tak. Z tym że stelaż jest z drewna. Lekki szkielet domu.

51 minut temu, audiowit napisał:

Halo Panowie. Ale zawsze to tak wyglada przed adaptacją w pustym pokoju i po adaptacji.

Rozumiem, ze pokoj jest wylozony plytami perforowanymi z wełną.

Doczytuję posty Perfektcom.

Pomiary ktore podałeś dotyczą tego pomieszczenia ze skosami czy nowobudowanego?

Pomiary są pokoju ze zdjęć

Płyty (zwykłe) i wełna były kładzione podczas budowy w 2004 roku.

Edytowano przez perfektcom
literówki

@soberowy zacytuję fragment Twojej wypowiedzi. Mam dobre intencje.

19 minut temu, soberowy napisał:

dołek na 100hz

A w szczególe ta powierzchnia, której największa głębina dotyka około 100Hz.

Co tracimy? Czego zabraknie? W odniesieniu do brzmienia. 

Lub inaczej, co „dzisiaj” nasz kolega, gospodarz na pokoiku zyskał. W tym konkretnym miejscu.

Może to ten moment i choć w tym wątku spróbujmy zamknąć oczy, zapomnieć o cenach, recenzjach itp 

Co ten dołek konkretnie może oznaczać?

Jarek @Kraft Ty pierwszy.

@MariuszZ bardzo proszę. 

Ruch w wątku o ilości płyt CD. Zapraszam tutaj do opinii, sugestii, a nawet spekulacji i fantazji.