Skocz do zawartości

Przewód zasilający jaki wybrać

MotylaNoga

Recommended Posts

5 godzin temu, Rega napisał:

A w morzu Północnym też często pływałem

Ja od strony zachodniej Gotlandii😀. Co do tematu wątku, Panowie-czy ten zasilający musi zaraz "grać"? Może w zupełności wystarczy ,żeby był staranniej wykonany od standardowego, i to już może być wystarczający powód dla niektórych z nas ,by go kupić? Koledzy "kablarze" niejednokrotnie udowadniali,że tonują zapędy chcących wydać zbyt dużo w odniesieniu do posiadanej elektroniki. Jeśli założyciel wątku chce sobie coś poprawić w systemie,wspomagając przy okazji gospodarkę nie należy go zniechęcać,nawet jeżeli niektórzy z Was mają w tym temacie swoje zdanie

1 godzinę temu, lpomis napisał:

Chodzi mi o sam fakt umiejętności "strojenia" kabli przez ich producentów w trakcie procesu produkcji.

To marketing "stroi" kable ;) .

A co do kabli z Aliexpresu ->  nie kupować pod żadnym pozorem.

Przewody wykonane są z baaardzo podłej jakości miedzi <- delikatnie mówiąc.

A piszę na własnym przykładzie gdzie chcąc zaoszczędzić :)  dołożyłem sobie pracy wymieniając je później na kable kupione w polskim sklepie elektrycznym.

No wiem że i tak nawet markowe kable są produkowane w Chinach, ale te markowe kable przechodzą kontrolę jakości firmy sprzedającej

1 godzinę temu, lpomis napisał:

W jaki sposób twórcy różnych przewodów głośnikowych, sieciowych i innych są w stanie w trakcie ich projektu czy produkcji wpłynąć na to jaki dźwięk chcą uzyskać?

Też zawsze się nad tym zastanawialem. Ale nie róbmy tu bałaganu. W temacie  krytyki współczesnego rynku audio jest wątek bardzo ciekawej recenzji kabli.

A ja mam takie pytanie. Po zmianie położenia gniazdka, mam teraz niecałe 0,5 m między ścianą i wzmacniaczem. Aktualnie dłuższy przewód powoduje trochę plątaniny wraz z innymi. Polecicie jakiś najkrótszy? Czy lepiej dorobić samemu? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania dla używania takich krótkich kabli? Logika mówi, że chyba im krótszy, tym lepiej?

2 godziny temu, Rega napisał:

Proszę zwrócić uwagę, że ci słyszący nikomu nie narzucają swoich idei, natomiast przeciwnicy są trochę bardziej natarczywi i przypominają działania inkwizycji. Słyszący opisują swoje doznania i swój odbiór, a przeciwnicy wręcz obrzucają ich błotem - ,,bo nie ma prawa i koniec,, 

Syndrom oblężonej twierdzy - Rosja też czuje się zagrożona. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Siege_mentality

Arctic_circle.svg.png

2 godziny temu, terracan1929 napisał:

A co do pytania o producentów, to nie sądzę, aby planowali stworzyć ciepły,zimny czy jeszcze inny kabel. 
Tworzą nowy produkt, dają go do testowania i to testujący opisując wrażenia odsłuchowe informują, że kabel uwydatnia, wycina , zamula czy co tam jeszcze się w opisach pojawia. 

Co do testów... jakimś dziwnym trafem, w polskich gazetkach audiofilskich, brak testów Tannoya 🤔 

1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania dla używania takich krótkich kabli? Logika mówi, że chyba im krótszy, tym lepiej?

Tego typu rozkminki są chyba w temacie "znaczenie kabla zasilajacego" czy jakoś tak... (nie pamiętam dokładnie nazwy). Tutaj lepiej nie pisać. W każdym razie ja już nie mam zamiaru ;) (nie chce dostać bana).

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Co do testów... jakimś dziwnym trafem, w polskich gazetkach audiofilskich, brak testów Tannoya 🤔 

Jeśli mnie pamięć nie myli, to jesteś w posiadaniu "fajnego" Tannoy-a. Czy Mógłbyś "skrobnąć" coś o brzmieniu i jaka reszta toru w temacie "klub Tannoy"?

Bądź zatem tym pierwszym w Polsce 😎

Edytowano przez Chyba Miro 84

Koledzy,jakiś czas temu czytałem dostępne recenzje nt wzmacniaczy  niemieckiego Trigona. Wszystkie bez wyjątku zwracały uwagę na solidne kable zasilające dołączone do elektroniki . Jeden z redaktorów podobno nawet porównał dostarczony kabel ze standardowym dołączonym do innych sprzętów i kabel Trigona podobno wypadł lepiej /w odsłuchu/. Nie mam żadych podstaw by wierzyć lub nie,ale wszyscy bez wyjątku redaktorzy byli pozytywnie zaskoczeni budową i wygłądem kabli Trigona. Chyba o to też chodzi w naszym hobby,byśmy mieli poczucie dobrze wydanego pieniądza😀

5 godzin temu, terracan1929 napisał:

Także nikt naukowo nie potwierdził, że był kiedyś gość, który chodził po jeziorze i zamieniał wodę w wino.  A jakoś nie przeszkadza to milionom w to wierzyć i wiarę tę kultywować. 

To bardzo dobre porównanie do tego o czym piszemy w tym wątku.

Należy też dodać, że są również użytkownicy którzy kupują droższe, lepsze kable prądowe, bo zwyczajnie "wypada" ;) lub też poprostu cenią sobie " dobrą estetykę " w swoim życiu.

4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jeśli mnie pamięć nie myli, to jesteś w posiadaniu "fajnego" Tannoy-a. Czy Mógłbyś "skrobnąć" coś o brzmieniu i jaka reszta toru w temacie "klub Tannoy"?

Bądź zatem tym pierwszym w Polsce 😎

https://soundrebels.com/tannoy-kensington-gr-2/

Nie jestem w stanie napisać lepszej recenzji niż chłopaki z SR ☹️ 

Aczkolwiek, ponieważ testowali na lampach, to w kwestii rocka, nie do końca mogę się z nimi zgodzić.

Amplification

Many people, probably due to relatively high sensitivity of these drivers, suggest using them with valve amps. From what I have read, these drivers were designed with transistor amps in mind, hence their 8 ohm nominal impedance. I’ve tried them with both, valve and transistor amps, and I much prefer their sound with good transistor, mainly due to better dynamics and bass control.

https://audionostalgia.co.uk/tannoy-monitor-gold-15-review/

Tannoy Monitor Gold range was very popular in recording studios in 1970s. Many famous studios (including Abbey Road in London) tannoy monitor gold 15 speakers review 09 in recording studioused these speakers for mixing – check the photo of the left showing a pair of Tannoy Lancasters, presumably with MG15 inside. Numerous legendary albums were mixed using these speakers, so if you have a pair at home, you may be hearing the recording in a very similar way to the person who mixed it (this isn’t always a good news though ;). Also, I have found something that indicates that some of thetannoy monitor gold 15 speakers review 10 ocean colour scene recording studios may have been using these speakers in more modern times too. 

Tannoy-brand-09.jpg