d00 Napisano wczoraj o 12:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:02 (edytowany) Pisałem tutaj ostatnio z prośbą o skompletowanie stereo do 3000 zł. Padło finalnie na budżet w okolicy 5000 zł po pozbyciu się paru przydasiów. Po odsłuchach zdecydowany jestem prawdopodobnie na Polk R200. Polecane mi były jeszcze inne kolumny, używane, ale zdecydowałem się finalnie na nowy sprzęt. Miejsce odsłuchu - 11m2. W owych 5000 zł cena kolumn Polk R200 to ok. 2500 zł. Do tego szukam wzmaka za drugie tyle. Jako źródło będzie póki co WiiM Mini (za jakiś czas Pro lub Ultra) oraz gramofon Pro-Ject Debut Carbon DC (2M Red) no i zależy mi na połączeniu z TV, więc optyk albo lepiej HDMI ARC, chociaż WiiM Ultra mógłby mi to w sumie dać. Zastanawiam się nad: - Cambridge Audio AXR100 - Yamaha A-S501 - Yamaha A-S701 (trochę ponad budżet) - SMSL AO300 - Argon Audio SA1 MK2/SA2 - WiiM Amp Nie bardzo mam jak to przesłuchać, więc wybrałbym coś do posłuchania u siebie na 14 dni i w razie zwrócił. Dlatego biorę pod uwagę sprzęt raczej nowy, a nie używany. Słuchałem jedynie tego Cambridge AXR100 i zagrał fajnie z Polk, ale nie wiem czy nie było lekko za gęsto basu. Coś co zagra lekko mniejszym basem? Moje preferencje muzyczne? Lubię muzykę z silnym ładunkiem emocjonalnym, głębokimi wokalami i bogatą aranżacją – rockowe ballady, klasyczny rock, progresywne brzmienia (Pink Floyd, Journey, Aerosmith) oraz polskie zespoły jak Budka Suflera. W stereo cenię realistyczne, koncertowe brzmienie, które oddaje poczucie obecności muzyków w pokoju, z szeroką sceną, dobrą separacją instrumentów i naturalną dynamiką. Ważne są dla mnie pełne, nasycone wokale, kontrolowany bas i detaliczna, ale nie ostra góra, która nie męczy przy długim odsłuchu. Edytowano wczoraj o 12:05 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 13:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:49 1 godzinę temu, d00 napisał: Pisałem tutaj ostatnio z prośbą o skompletowanie stereo do 3000 zł. Padło finalnie na budżet w okolicy 5000 zł po pozbyciu się paru przydasiów. Po odsłuchach zdecydowany jestem prawdopodobnie na Polk R200. Polecane mi były jeszcze inne kolumny, używane, ale zdecydowałem się finalnie na nowy sprzęt. Miejsce odsłuchu - 11m2. W owych 5000 zł cena kolumn Polk R200 to ok. 2500 zł. Do tego szukam wzmaka za drugie tyle. Jako źródło będzie póki co WiiM Mini (za jakiś czas Pro lub Ultra) oraz gramofon Pro-Ject Debut Carbon DC (2M Red) no i zależy mi na połączeniu z TV, więc optyk albo lepiej HDMI ARC, chociaż WiiM Ultra mógłby mi to w sumie dać. Zastanawiam się nad: - Cambridge Audio AXR100 - Yamaha A-S501 - Yamaha A-S701 (trochę ponad budżet) - SMSL AO300 - Argon Audio SA1 MK2/SA2 - WiiM Amp Nie bardzo mam jak to przesłuchać, więc wybrałbym coś do posłuchania u siebie na 14 dni i w razie zwrócił. Dlatego biorę pod uwagę sprzęt raczej nowy, a nie używany. Słuchałem jedynie tego Cambridge AXR100 i zagrał fajnie z Polk, ale nie wiem czy nie było lekko za gęsto basu. Coś co zagra lekko mniejszym basem? Moje preferencje muzyczne? Lubię muzykę z silnym ładunkiem emocjonalnym, głębokimi wokalami i bogatą aranżacją – rockowe ballady, klasyczny rock, progresywne brzmienia (Pink Floyd, Journey, Aerosmith) oraz polskie zespoły jak Budka Suflera. W stereo cenię realistyczne, koncertowe brzmienie, które oddaje poczucie obecności muzyków w pokoju, z szeroką sceną, dobrą separacją instrumentów i naturalną dynamiką. Ważne są dla mnie pełne, nasycone wokale, kontrolowany bas i detaliczna, ale nie ostra góra, która nie męczy przy długim odsłuchu. Cześć Odnosząc się do Twojego wstępnego wyboru. Model AS701 różni się diametralnie od modelu 501. Nie tylko zresztą konstrukcją ale przede wszystkim jakością dźwięku. Z pewnością sugerowałbym Ci, posłuchać tego modelu. Dodatkowo proponuję dołączyć Rotel A11mk2 czyli następca modelu Tribute tak dobrze znanym wielu tu słuchaczom. https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a11-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsE7Hd_elo-nwK8Q_MJTAX3Tf&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s2aBNyOqnM_T-NrOI4jTPyABOAHVupJBa3QdWsMQrU631Mlyn1u6TkaAqmWEALw_wcB W Rotelu otrzymasz dużo dźwięku, z fajnym zaznaczonym basem. Przypomina te modele sprzed kilku lat, co jest dobrym sygnałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 14:21 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 14:21 30 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Odnosząc się do Twojego wstępnego wyboru. Model AS701 różni się diametralnie od modelu 501. Nie tylko zresztą konstrukcją ale przede wszystkim jakością dźwięku. Z pewnością sugerowałbym Ci, posłuchać tego modelu. Dodatkowo proponuję dołączyć Rotel A11mk2 czyli następca modelu Tribute tak dobrze znanym wielu tu słuchaczom. https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a11-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsE7Hd_elo-nwK8Q_MJTAX3Tf&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s2aBNyOqnM_T-NrOI4jTPyABOAHVupJBa3QdWsMQrU631Mlyn1u6TkaAqmWEALw_wcB W Rotelu otrzymasz dużo dźwięku, z fajnym zaznaczonym basem. Przypomina te modele sprzed kilku lat, co jest dobrym sygnałem Widzę, że ten Rotel A11mk2 poza mój budżet, dodatkowo moc jedynie po 50W? Jak on się z tymi Polkami zgrywa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 16:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:42 Musical Fidelity M2si. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 16:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:45 2 godziny temu, d00 napisał: Widzę, że ten Rotel A11mk2 poza mój budżet, dodatkowo moc jedynie po 50W? Jak on się z tymi Polkami zgrywa? Cenę można zawsze negocjować I o to chodzi, że to "tylko" 50 Wat na kanał ale za to jakich! Pamiętaj, że moc jest ważna a w przypadku takich marek jak na przykład Rotel, to oznacza wydajność pomimo braku imponującej wartości na papierze. Są duże szanse na powodzenie z Polkami. Rotel nie rozjaśni, nie spowoduje "nudy" ale Nada kontroli, precyzji i lekkiego ciepła. Chciałbyś przetestować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 19:11 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 19:11 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cenę można zawsze negocjować I o to chodzi, że to "tylko" 50 Wat na kanał ale za to jakich! Pamiętaj, że moc jest ważna a w przypadku takich marek jak na przykład Rotel, to oznacza wydajność pomimo braku imponującej wartości na papierze. Są duże szanse na powodzenie z Polkami. Rotel nie rozjaśni, nie spowoduje "nudy" ale Nada kontroli, precyzji i lekkiego ciepła. Chciałbyś przetestować? Mógłbym, jasne. Istnieje u Was możliwość wypożyczenia sprzętu? Czy najlepiej zamówić i skorzystać z opcji 14 dni zwrotu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 19:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:34 20 minut temu, d00 napisał: Mógłbym, jasne. Istnieje u Was możliwość wypożyczenia sprzętu? Czy najlepiej zamówić i skorzystać z opcji 14 dni zwrotu? Możemy Ci pożyczyć z ramienia forum ale lepiej byłoby jakbyś zamówił sobie online z naszej strony a jak Ci się spodoba to potem umówimy lepszą cenę dla Ciebie. Będziesz miał 14 dni na testy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 18 godzin temu, d00 napisał: Zastanawiam się nad: - Cambridge Audio AXR100 - Yamaha A-S501 - Yamaha A-S701 (trochę ponad budżet) - SMSL AO300 - Argon Audio SA1 MK2/SA2 - WiiM Amp Czy to nie kolejny teamt o tym samym? Najlepszy dzwiekowo będzie AXR 100. Ale znowu funkcyjnie Wiim. 16 godzin temu, d00 napisał: Widzę, że ten Rotel A11mk2 poza mój budżet, dodatkowo moc jedynie po 50W? Jak on się z tymi Polkami zgrywa? Do tych kolumn przydało by sięcoś mocniejszego z lepszym drivem ale to fajny wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Czy to nie kolejny teamt o tym samym? Najlepszy dzwiekowo będzie AXR 100. Ale znowu funkcyjnie Wiim. Do tych kolumn przydało by sięcoś mocniejszego z lepszym drivem ale to fajny wzmacniacz. Spróbuję YAMAHA A-S501 albo S701 w takim razie póki co. AXR100 słuchałem w sklepie, a Yamaha podobno zagra mocniej środek. Nie będzie OK to zwrócę. Będzie OK, to do tego dojdzie jeszcze WiiM Pro Plus. Edytowano 13 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Moim zdaniem śmiało możesz brać Wiim Amp Pro. Za 2 tys masz cała potrzebną funkcjonalność a mocy do tej powierzchni będzie aż nadto. Jeżeli planujesz kupić Wiim Ultra to wybieraj wzmacniacz / końcówkę z wejściem trigger in. U mnie te kolumny grają akurat z Wiim Ultra ( gdzie podłączony jest TV i CD ) i wzmacniaczem Aiyima A70 i ja jestem bardzo zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 59 minut temu, Tomasz S. napisał: Moim zdaniem śmiało możesz brać Wiim Amp Pro. Za 2 tys masz cała potrzebną funkcjonalność a mocy do tej powierzchni będzie aż nadto. Jeżeli planujesz kupić Wiim Ultra to wybieraj wzmacniacz / końcówkę z wejściem trigger in. U mnie te kolumny grają akurat z Wiim Ultra ( gdzie podłączony jest TV i CD ) i wzmacniaczem Aiyima A70 i ja jestem bardzo zadowolony. A co powiesz na Fosi Audio V3 48V/5A + Ultra i do Ultra wpięty TV, CD oraz gramofon? Ciekawe czy zagra to podobnie/lepiej jak np. YAMAHA A-S501 z wpiętym do siebie CD i gramofonem + WiiM Pro Plus, który obsłuży streaming + TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 23 godziny temu, d00 napisał: Słuchałem jedynie tego Cambridge AXR100 i zagrał fajnie z Polk, ale nie wiem czy nie było lekko za gęsto basu. Coś co zagra lekko mniejszym basem? On już ma dość oszczędny bas, choć szybki. Bawiłeś się coś więcej z ustawieniem kolumn? Odsunięcie ich lekko od ścian już będzie miało spory wpływ na dół, choć oczywiście w 11m2 łatwo o to nie będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 13 minut temu, d00 napisał: A co powiesz na Fosi Audio V3 48V/5A + Ultra i do Ultra wpięty TV, CD oraz gramofon? Ciekawe czy zagra to podobnie/lepiej jak np. YAMAHA A-S501 z wpiętym do siebie CD i gramofonem + WiiM Pro Plus, który obsłuży streaming + TV. tutaj pojawia się pytanie jak ważne jest dla Ciebie wygoda związana z HDMI ARC. Ja chciałem,żeby wszystko samo włączało się z TV, tak aby obsługa dla innych domowników była na maxa ułatwiona. Fosi Audio V3 mono nie korzystają z triggera ale z automatycznego wykrywania sygnału i z tego co czytałem potrafią się same wyłączyć, jeżeli cicho oglądamy TV. Jeżeli nie przeszkadza Ci obsługa na kilka pilotów i rozmiar to Yamaha 501 też na pewno jest git, tylko nie wiem jak budżet Ci się spina z Yamahą + Wiim Pro Plus bo zaznaczyłeś 2500zł. Serio nie bałbym się po prostu Wiim Amp Pro, tylko jeżeli masz i CD i gramofon to wejść Ci zabraknie ( chyba ,że CD po optyku ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 22 minuty temu, Tomasz S. napisał: tutaj pojawia się pytanie jak ważne jest dla Ciebie wygoda związana z HDMI ARC. Ja chciałem,żeby wszystko samo włączało się z TV, tak aby obsługa dla innych domowników była na maxa ułatwiona. Fosi Audio V3 mono nie korzystają z triggera ale z automatycznego wykrywania sygnału i z tego co czytałem potrafią się same wyłączyć, jeżeli cicho oglądamy TV. Jeżeli nie przeszkadza Ci obsługa na kilka pilotów i rozmiar to Yamaha 501 też na pewno jest git, tylko nie wiem jak budżet Ci się spina z Yamahą + Wiim Pro Plus bo zaznaczyłeś 2500zł. Serio nie bałbym się po prostu Wiim Amp Pro, tylko jeżeli masz i CD i gramofon to wejść Ci zabraknie ( chyba ,że CD po optyku ). Generalnie lubię automat, fajnie jak wszystko się samo włącza. A taki Fosi Audio ZA3 48V już chyba ma Tigger? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 7 minut temu, d00 napisał: Generalnie lubię automat, fajnie jak wszystko się samo włącza. A taki Fosi Audio ZA3 48V już chyba ma Tigger? Ma, ale nie ma PFFB przez co jest podatny na "load dependency" , choć nie zawsze jest problemem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 5 godzin temu, Tomasz S. napisał: Ma, ale nie ma PFFB przez co jest podatny na "load dependency" , choć nie zawsze jest problemem. Dzisiaj zamówiłem Yamaha 501, do tego WiiM Pro Plus. Jutro przetestuję z kolumnami co i jak. Zepnę też całość optykiem z TV, zobaczę czy nie będę miał problemu z tym przełączaniem kanałów itd. To mój pierwszy wzmak będzie z prawdziwego zdarzenia, po kolumienkach aktywnych, więc się muszę do takiego sprzętu przyzwyczaić i ogarnąć funkcjonalności. Edytowano 4 godziny temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu No i super. Bardzo fajne klocki Teraz tylko się cieszyć muzyką 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts