d00 Napisano Piątek o 13:32 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 13:32 (edytowany) Dnia 27.02.2025 o 14:32, Top Hi-Fi & Video Design napisał: A widzisz, czyli coś tam drgnęło w przyrodzie Polk R200 jeśli chodzi o grę dolnych dźwięków - perkusja, stopa - ligę wyżej mam wrażenie, separacja i poszczególne instrumenty również. Z kolei wokal w Oberonach 3 mega mi się podoba - jest jakby bliżej, donośniej. Sam nie wiem co gra przyjemniej. Podoba mi się ta energia i moc z Polk R200, ale ta intymność i ciepło z Dali również. Może środkiem tu będzie jednak Polk + test innego wzmaka. Dzisiaj wieczorem testy z Fosi ZA3 zamiast tej Yamahy. Edytowano Piątek o 13:35 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 15:41 Udostępnij Napisano Piątek o 15:41 1 godzinę temu, d00 napisał: Polk R200 jeśli chodzi o grę dolnych dźwięków - perkusja, stopa - ligę wyżej mam wrażenie, separacja i poszczególne instrumenty również. Z kolei wokal w Oberonach 3 mega mi się podoba - jest jakby bliżej, donośniej. Sam nie wiem co gra przyjemniej. Podoba mi się ta energia i moc z Polk R200, ale ta intymność i ciepło z Dali również. Może środkiem tu będzie jednak Polk + test innego wzmaka. Dzisiaj wieczorem testy z Fosi ZA3 zamiast tej Yamahy. Daj znać, dalej co z tego wyszło, ale naprawdę weź pod lupę tego AS701. On nie ma w zasadzie nic wspólnego z AS501 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 16:41 Udostępnij Napisano Piątek o 16:41 3 godziny temu, d00 napisał: Podoba mi się ta energia i moc z Polk R200, ale ta intymność i ciepło z Dali również. Jeśli Ci się nie spieszy, to może pokazana na targach Rega Brio Mk7 Cię zainteresuje z Polkami Jeśli będzie grała zbliżenie do poprzedniej, to będzie ciepło i intymnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano Niedziela o 11:33 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 11:33 (edytowany) Póki co prawdopodobnie zostanie ze mną Oberon 3 + Fosi ZA3. W Polkach brakuje mi emocjonalności w średnicach, natomiast Yamaha 501 gra za zimno. Yamaha jutro wraca do sklepu. Dostanę zwrot z Yamahy to będę testował jeszcze CA AXR100 i nie wiem co więcej - może jakiś Marantz 6007. Natomiast żaden z nich nie ma Trigger In poza Fosi, więc współpraca z WiiM też jest średnia. Kolumn grających jak hybryda R200 (bas, szczegółowość) i Oberon 3 (ciepło, mocny środek, emocjonalny wokal) w podobnym przedziale cenowym już pewnie nie znajdę? Albo delikatnie większym? Do 3000 zł za parę. Edytowano Niedziela o 11:45 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maykel Napisano Niedziela o 11:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:48 Możesz jeszcze sprawdzić Q acoustics 3030i. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano Niedziela o 12:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:01 Nie no Q acoustics 3030i maja duzo gorszy bas niz dali i polk. Nie ta liga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano Niedziela o 12:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:03 W tej cenie jest jeszcze Wharfedale Evo 4.2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano Niedziela o 12:22 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 12:22 A Bronze 100? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 09:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:27 21 godzin temu, d00 napisał: A Bronze 100? Twardsze w basie i mocniejsze w górze. Lekka V-ka ogółem, o bardziej technicznym stylu niż Polk. Do trójki trudno będzie coś znaleźć, ale w okolicy piątki są już KEFy Q Concerto Meta, czy Diamond 18, które średnice mają bardzo ciekawą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 09:34 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:34 6 minut temu, Q21 napisał: Twardsze w basie i mocniejsze w górze. Lekka V-ka ogółem, o bardziej technicznym stylu niż Polk. Do trójki trudno będzie coś znaleźć, ale w okolicy piątki są już KEFy Q Concerto Meta, czy Diamond 18, które średnice mają bardzo ciekawą. A Wharfedale Diamond 12.2? Już zagubiony jestem w tych wyborach. Nadal nie potrafię rozsądnie wybrać między Oberon 3 a R200. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano wczoraj o 13:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:15 Zerknij na Sonus Faber Lumina 2. Zwracasz uwagę na jakość wokali to tu myślę nie będziesz zawiedziony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 16:25 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:25 3 godziny temu, majkel74 napisał: Zerknij na Sonus Faber Lumina 2. Zwracasz uwagę na jakość wokali to tu myślę nie będziesz zawiedziony. Do 3000 zł za parę to ja ich w życiu nie dostanę. Tylko nówki wchodzą w grę, bo jak mi nie siądą to zwrot. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 16:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:34 6 godzin temu, d00 napisał: Wharfedale Diamond 12.2? Moim zdaniem wolniejsze od Dali będą, więc też raczej nie to, czego szukasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 20 godzin temu, Q21 napisał: Moim zdaniem wolniejsze od Dali będą, więc też raczej nie to, czego szukasz Dobra, zanim się pozbędę i odeślę Polk R200 na korzyść Dali Oberon 3 i zabawę z innymi kolumnami, to chcę je jeszcze sprawdzić z jakimś wzmacniaczem, który wydobędzie z nich średnicę/wokale i je ociepli. Da się tak? Do 3000 zł. Próbowałem (jak wiadomo) z Yamaha AS 501 - za bardzo schowane i dość zimne średnice/wokale, z Fosi ZA3 - lepiej mam wrażenie z obecnością wokali, ale chyba mogłyby być jeszcze cieplejsze. To co chcę uzyskać to wyciągnąć z Polk R200 środki w stronę Oberon 3, ale nie całkiem, tylko przynajmniej trochę. Póki co myślałem nad: - NAD C356BEE (chyba tylko używki?) - CA AXR100 (chyba nie za ciepły?) - Yamaha AS 701 (nie wiem czy gra lepiej średnicami i ciepłem niż 501 - obawiam się, że nie) - Rotel A11 Tribute (tu nie wiem jak się one zgrywają z Polkami - ale podobno ciepłe dość) - Marantz PM6007 (nie za słaby na Polk)? Za źródło robi WiiM Ultra, więc coś co od niego dobrze odbierze dźwięk. Nie potrzebuję amplitunera z bajerami tylko po prostu wzmacniacz. Edytowano 5 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Jeżeli to są drobne rzeczy , to może pobawisz się trochę EQ w Wiim Ultra. Jeżeli Ci nie siedzą, to trzeba zmienić na inne. Polki to dosyć równe kolumny, z łagodna górą. Ja bym raczej dobrał do nich subwoofer. Nie sądzę by wzmacniacz wyczarował tam jakaś super średnicę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 26 minut temu, Tomasz S. napisał: Jeżeli to są drobne rzeczy , to może pobawisz się trochę EQ w Wiim Ultra. Jeżeli Ci nie siedzą, to trzeba zmienić na inne. Polki to dosyć równe kolumny, z łagodna górą. Ja bym raczej dobrał do nich subwoofer. Nie sądzę by wzmacniacz wyczarował tam jakaś super średnicę. Nie wiem, czy mi się chce szukać i szukać. Chce się nacieszyć słuchaniem. W sumie to chyba fajne jest to, że R200 są dość neutralne i można nimi sterować. Oberon już chyba mniej plastyczny, ma to swoje ciepło zakodowane i niewiele z nim zrobisz. Na Polkach więcej usłyszę… może nie ma tej magicznej ciepłej bliskiej wokalizy, ale za to słychać wszystkiego po równo, można usłyszeć coś co na Dali się zleje z linią basu. Tak się dzisiaj znów bawiłem i jednymi u drugimi, i chyba ten Polk ma coś w sobie fajnego. Generalnie cenowo to przecież półka wyżej w nominalnej cenie niż Oberon 3. Natomiast no sprawdziłbym je z cieplejszym i donośniejszym wzmacniaczem w średnicy, z samej ciekawości. Planuję zostawić Polk, pobawić się wzmacniaczami, ewentualnie jeszcze sprawdzić później po wybraniu fajnego wzmacniacza Sonus Faber Lumina II. Ale to pewnie znów będzie granie podobne do Oberon 3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, d00 napisał: Dobra, zanim się pozbędę i odeślę Polk R200 na korzyść Dali Oberon 3 i zabawę z innymi kolumnami, to chcę je jeszcze sprawdzić z jakimś wzmacniaczem, który wydobędzie z nich średnicę/wokale i je ociepli. Da się tak? Do 3000 zł. Sprawdziłbym na pewno Audiolaba 6000A i Denona PMA-900HNE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Sprawdziłbym na pewno Audiolaba 6000A i Denona PMA-900HNE Wziąłem od Was 6000A potestować przez Allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 33 minuty temu Udostępnij Napisano 33 minuty temu 4 godziny temu, d00 napisał: chcę je jeszcze sprawdzić z jakimś wzmacniaczem, który wydobędzie z nich średnicę/wokale i je ociepli. Da się tak? Do 3000 zł. Magnat mr780 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts