Skocz do zawartości

Wiim Amp + Dali Ikon 6 mk2? czy inne?

piotrr00

Recommended Posts

Witajcie,

Posiadam wzmacniacz Wiim Amp i szukam do niego kolumn podłogowych, używanych w budżecie mniej-więcej 1-2 tys. PLN.  Zestaw stoi w salonie niecałe 30 m kw (jeśli doliczyć otwartą kuchnią, to łącznie jest 40 m kw), jeśli to ma znaczenie, salon ma 6 metrów wysokości (nad kuchnią jest antresola zamknięta szklaną ścianą). Przeglądając OLX trafiłem na oferty np. Dali Ikon 6 mk2, bardzo chwalone kolumny, cena do zaakceptowania dla mnie, ale moje obawy wzbudzają opinie, że te kolumny są wymagające odnośnie wzmacniacza. Czy to prawda? Czy Wiim Amp będzie dla nich niewystarczający?

A jeśli nie Dali Ikon 6 mk2 to jakie inne? W tym budżecie są też np. Dali Spektor 6 albo Dali Zensor 7. Jeśli polecicie inne też chętnie rozważę.

Muzyka której słucham to głównie rock, pop, trochę elektroniczna. Zestaw jest podłączony pod TV i tutaj warunkiem bezwzględnym jest czystość dźwięku z TV w sensie zrozumienia dialogów, ale to chyba nie będzie problemem (jeśli wg mnie Jamo Studio 160 są pod tym względem lepsze niż soundbar TCL RayDanz to chyba inne kolumny też zadziałają). Oczywiście zależy mi też na możliwie jak najlepszym nagłośnieniu salonu w przypadku odtwarzania muzyki.

Jeśli kogoś interesuje "jak to się mogło stać" to poniżej krótki rys historyczny:

Telewizor podłączony był do soundbara a zestaw audio kupiony kilkanaście lat temu składający się z jakiegoś wzmacniacza Technics + kolumn Jamo Studio 160 z podłączonym odbiornikiem bluetooth, oraz podłączeniem kablami z komputerem stał sobie gdzie indziej. Wzmacniacz nie działał całkowicie poprawnie, ponieważ grał dobrze do średniej głośności a powyżej wyrzucał błąd overload, ale jako dźwięk z komputera czy też odtwarzanie muzyki w tle wystarczał. Po przeprowadzce kolumny nie zmieściły się w pokoju biurowym (komputerowi zastąpiły je aktywne głośniki Edifier R2750), więc kolumny  Jamo wylądowały przy TV a wzmacniacz w garażu czeka na dalsze koncepcje co do jego życia. Ale pod telewizorem zamieszkał też soundbar z subwooferem. Żeby zintegrować ten cały sprzęt pod TV zakupiłem Wiim Amp, podłączyłem do kolumn, pożegnałem się z sonudbarem. Jest świetnie! Dźwięk z TV jest zdecydowanie lepszy niż przez soundbar, łatwość obsługi perfekcyjna (włącza się razem z TV, sterowanie głośnością z pilota TV), strumieniowanie działa bez zarzutu, zarówno przez AirPlay, jakiś Tidal Connect czy też nawet Bluetooth). Wiim Amp jest kompletnie "bezobsługowy". Zestaw gra… no właśnie… jakoś gra, ale chyba te kolumny to jednak nie są szczególnie rewelacyjne. Stąd decyzja o zakupie innych kolumn.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Tak, oczywiście, idealnie by było, gdyby można było wypożyczyć kilka par kolumn i przetestować. W przypadku używanych jest to jednak raczej niemożliwe 😞

Bardziej martwiłem się o to, czy Wiim Amp nie będzie za słaby do takich kolumn.

Może powinienem zainteresować się jakimiś innymi markami, modelami?