Marek333 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Witam, szanowni koledzy Podobne pytanie zadałem w wątku p.Bartka Ch. a ponieważ chcę na ten temat podyskutować i szanując nie zaśmiecać tam Panu Barktowi jego wątku, pozwalam sobie tu założyć do swobodniejszej dyskusji naszej wątek z tym tematem ( redukcja 55 Hz tyle ile się da…) Do sedna: Potrzebuję zmniejszyć odbicia częstotliwości 55-57 Hz w pomieszczeniu audio o wymiarach 7x5x2,8 m. Pomiary wykonane programem REW, UMIK-1 kolor wykresu Cyan w ustawieniu bez PEQ - załącznik. ( nie patrzymy na żółty wykres, który jest po zastosowaniu PEQ) Mam na tylnej ścianie dużo boxów wystających na okolo 70-80 cm ze ściany wykonanych z KG / karton-gipsu. Zamierzam wykorzystać je jako wspaniałą okazję do wykonania naprawdę sporej powierzchni pochłaniającego absorbera niskich częstotliwości 30-100 Hz , odbić subbasu z naciskiem na peak który mam przy 55 Hz ok 9 db I nic nie będzie musiało stać w pokoju - więc żona przeszczęsliwa 😉 Dobrze gdyby udalo sie zredukować / pochłonąć okolice 55 Hz odbić oraz ewentualnie także jak szerszopasmowy basstrap zmniejszyć odbicia okolicznych częstotliwości ale bez redukcji średnich, powiedzmy od 300 500 Hz a wyższych nie tłumiło zbytnio Jakie macie propozycje na wypełnienie tych boxów czy coś innego niż wełna i której firmy aby miała najwyzszą gęstość ? ( aby zbić niskie rezonansy) I czy wpakowalibyście w te boxy grubiej powiedzmy 30 cm ? A może gęstsze , inne wypełnienie niż w centralnych obszarach tego big-sub-trapa ;) dać w samych rogach gdzie zbierają się najbardziej niskie basy ? Każdemu uprzejmie dziękuję za wskazowki 🙂 Marek. OK NAJWAZN PEQ4 Low Full Razem 12.mdat Jeszcze 3 pliki mdat , sumie 4 z kolejnego dnia , Częsć jest z PEQ część PEQ =OFF , opisałem o ile pamiętam… bo piszę spoza domu.. bez podglądu plików , z iPada. OK 18.02 FULLcz2.mdat Vol 65 4ech.mdat dla GROK sama poz9.mdat Edytowano 3 godziny temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Marek, z całym szacunkiem, z ogromną życzliwością i prośbą namawiam Cię, byś dał zarobić profesjonaliście. Ja już mogę sobie Twoją twarz wyobrazić. Po jego zakończonej robocie. Wiem, że nie będziesz na mnie zły. Mogę mieć słabszy dzień, kiedy piszę na forum, ale dzisiaj wieczorem to nie ten dzień. Pozdrawiam Adam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Adam, wiem że profesjonalista zrobiłby to doskonale , ja o tym wiem i nie chodzi w tym momencie o koszty. To nie takie proste , problem jest zuełnie innej natury, tu chodzi o bardzo trudny element toru audio jakim jest….. moja szanowana małżonka. Co z tego że przyjdzie Pan Bartek lub inny profesjonalista i powie mi tu wstawić trzeba taki basstrap atu taki absorber i zapłacę. Kiedy te elementy nigdy nie będą mogły stanąć w salonie u mnie w domu bo żonie takie graty totalnie nie pasują… Już z kolumnami nie było łatwo … Więc takie wydanie na profesjonalistę jest fajne ale nie do wdroźenia a więc kasa do śmietnika. Jasne ? Dlatego szukam rozwiązań zupełnie nie modyfikujących wyglądu salonu ( mało możliwe ale przy wspólnej inteligencji i życzliwości forumowiczów wierzę ze coś wymyślę.. A jak nie wymyślę to będzie tak jak jest . Stąd ten pomysł z wykorzystaniem szafek i wypelnień w kartongipsach. Pozdrawiam Adamie. PS. Własnie przez to u mnie nigdy nie będzie perfekcyjnego audio salonu ( brak zgód na graty tego typu) ale chcę moźliwie poprawić sobie jakość audio i zminimalizować odbicia. Edytowano 1 godzinę temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek12325 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 44 minuty temu, Marek333 napisał: Adam, wiem że profesjonalista zrobiłby to doskonale , ja o tym wiem i nie chodzi w tym momencie o koszty. To nie takie proste , problem jest zuełnie innej natury, tu chodzi o bardzo trudny element toru audio jakim jest….. moja szanowana małżonka. Co z tego że przyjdzie Pan Bartek lub inny profesjonalista i powie mi tu wstawić trzeba taki basstrap atu taki absorber i zapłacę. Kiedy te elementy nigdy nie będą mogły stanąć w salonie u mnie w domu bo żonie takie graty totalnie nie pasują… Już z kolumnami nie było łatwo … Więc takie wydanie na profesjonalistę jest fajne ale nie do wdroźenia a więc kasa do śmietnika. Jasne ? Dlatego szukam rozwiązań zupełnie nie modyfikujących wyglądu salonu ( mało możliwe ale przy wspólnej inteligencji i życzliwości forumowiczów wierzę ze coś wymyślę.. A jak nie wymyślę to będzie tak jak jest . Stąd ten pomysł z wykorzystaniem szafek i wypelnień w kartongipsach. Pozdrawiam Adamie. PS. Własnie przez to u mnie nigdy nie będzie perfekcyjnego audio salonu ( brak zgód na graty tego typu) ale chcę moźliwie poprawić sobie jakość audio i zminimalizować odbicia. Czy Ty widziałeś jak Bartek potrafi świetnie zrobić pokój, który nie jest zagracony trapami itp. ? W tych regałach są wbudowane rezonansowe płytowe pułapki basowe i dopiero przy takich rozmiarach będzie to działało prawidłowo. Płyta GK ma działać jako membrana. Tutaj jest potrzebna odpowiednia powierzchnia, głębokość, wytłumienie co daje konkretne strojenie. NA drugim zdjęciu gdzie znajdują ścięcia i szary kolor jest wełna oraz rezonatory. Jak się nie mylę to w Audioplazie Wrocław również rezonator płytowy po prawej. Dla mnie Bartek robi wizualnie fajne pokoje, które nie są jakoś zagracone. Zresztą koledzy na innym forum napisali Tobie dokładnie to samo, ale jak nie masz co robić to działaj Edytowano 1 godzinę temu przez Maciek12325 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 43 minuty temu, Marek333 napisał: Dlatego szukam rozwiązań zupełnie nie modyfikujących wyglądu salonu ( mało możliwe ale przy wspólnej inteligencji i życzliwości forumowiczów wierzę ze coś wymyślę.. To musisz zdać się na korekcję DSP, panelami nie zbijesz 50Hz, czy 55Hz. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 56 minut temu Udostępnij Napisano 56 minut temu Marku, zrozumiałem co napisałeś. Mam wątpliwości, czy wykonałeś pomiar po inżyniersku - tak jak powinno się go wykonać. Jeśli zrobiłeś błąd a pomiar wykonałeś 50 razy, to reszta do śmietnika. Jestem przeciwny zagracaniu pomieszczeń mieszkalnych, gdzie wspólnie odpoczywamy. Zmieniłem punkt siedzenia i widzenia. W innym mieszkaniu sklejka i wełna będą obecne, ale w znacznie mniejszej ilości. I będę miał fenomenalne brzmienie, podobnie jak i dzisiaj. „Profesjonalista” dostanie kasę, gdy spełni moje oczekiwania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 40 minut temu Autor Udostępnij Napisano 40 minut temu (edytowany) 45 minut temu, DiBatonio napisał: To musisz zdać się na korekcję DSP, panelami nie zbijesz 50Hz, czy 55Hz. I najprawdopodobniej na tym moja zabawa w ulepszanie akustyki się skończy… niestety. DSP Ariesa. Ewentualnie coś kupię co wstawię w tylne 2 rogi lub przednie ( po fakcie dokonanym zakupie i na bank z b.dużym bólem d..y..) ale żadne inne zmiany wyglądu pokoju i wieszania na ścianach lub suficie ustrojów czy zmiana frontowej ściany nie przejdzie u mnie. Ja znam swoją żonę od 25 lat więc wiem co moze zaakceptować a co powoduje że jest bardzo nieszczęśliwa i robi się nieprzyjemny czas życia…” Przecież wiadomo że takie jak na zdjęciach ustroje wielkopowierzchniowe czy zasłaniające ładne szafki moje z tyłu boxy nie mają racji bytu i nie przejdą więc nawet apetytu sobie nie chcę robić. Zostaje opcja pod tytułem nowy dom ale nie chce mi się… i żonie przenosić , to nie takie łatwe.Więc chyba w tym źyciu sobie raczej nie posłucham bez odbić i rezonansów , co najwyźej troszkę zmniejszę. ( Grając ciszej jest lepiej) 25 minut temu, AudioTube napisał: Mam wątpliwości, czy wykonałeś pomiar po inżyniersku Wydaje się że tak , skalibrowany UMIK1 z wciągnietym plikiemmkalibracyjnym. Mikrofon zamocowany miękko na fotelu na poziomie głowy w sweet point, gdzie słucham. Cisza w pomieszczeniu.Ustawione w części najważniejszej poziom 75 db Pomierzyłem DODATKOWO ! jedynie z ciekawości też przy 55 i 40 na vol Hegla tak jak słucham najczęściej dzień, późny wieczór. Ale podstwowe pomiary rowno @ 75db Edytowano 29 minut temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek12325 Napisano 10 minut temu Udostępnij Napisano 10 minut temu Rozwal to ściankę i zbuduj ładniejszą z uwzględnieniem ukrytych ustrojow. Masz idealne miejsce do tego żeby było ładnie i praktycznie akustycznie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 6 minut temu Autor Udostępnij Napisano 6 minut temu (edytowany) 6 minut temu, Maciek12325 napisał: Rozwal to ściankę i zbuduj ładniejszą z uwzględnieniem ukrytych ustrojow. Masz idealne miejsce do tego żeby było ładnie i praktycznie akustycznie. Może i masz rację. Rozważe to w pprzyszłości. Bardzo interesujący pomysł. Obecnie jednak nie jestem jeszcze gotowy na taką demolkę domu… Na razie planowałem właśnie implementację ustrojow w te boxy, w cały ten układ.. ale podobno to bez sensu. Edytowano 2 minuty temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek12325 Napisano 3 minuty temu Udostępnij Napisano 3 minuty temu (edytowany) Ja piszę tylnej ścianie. To gdzie jest bas reflex nie ma żadnego znaczenia. Edytowano 3 minuty temu przez Maciek12325 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts