RafaN32 Napisano Środa o 23:35 Udostępnij Napisano Środa o 23:35 Witam wszystkich, Na początku chciałem się przywitać, ponieważ jestem tutaj nowym forumowiczem. Jestem zainteresowany zakupem gramofonu marki YAMAHA dla swojej kolekcji płyt, która czeka na swój odsłuch już bardzo długo (za długo). Posiadam zestaw w/w firmy w postaci wzmacniacza i CD, stąd chęć uzupełnienia go o kolejny sprzęt ze stajni YAMAHA właśnie. Z racji tego, że w kwestiach gramofonów, przedwzmacniaczy, igieł, wtyczek , kabli itp. nie mam za bardzo pojęcia, stąd moja prośba o poradę jaki model gramofonu na początek powinienem brać pod uwagę? Co do kwestii poziomów cenowych, to interesuje mnie zakup sprzętu używanego w formacie automatu lub półautomatu posiadającego funkcję STOP, auto-return i funkcję cueing. Z góry dziękuję za każdy głos z Waszej strony. Pozdrawiam, Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaN32 Napisano Czwartek o 00:39 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 00:39 Chciałbym dodać, że posiadam: Amplituner YAMAHA CRX-E320 Kolumny Yamaha NS-BP301 Budżet początkowy na gramofon to do 1000 PLN (+/_ ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaN32 Napisano wczoraj o 10:47 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:47 Witam ponownie, OK rozumiem popisałem trochę głupot powyżej stąd i Wasza reakcja ... Ale doczytałem na Forum tu i ówdzie o Vintage i Analogach z przełomu lat '70 - '80 i ten gramofon Yamaha sobie odpuściłem. Za to poszperałem w kilku aktualnych ofertach rynkowych z portali ogłoszeniowych i wybrałem okiem "designera" te gramofony, które mi się po prostu podobają. Tyle tylko, że poza zapewnieniami sprzedających o ich "unikalności" tudzież "wyjątkowości" niewiele wiem więcej o tym sprzęcie. Mam więc gorącą prośbę o Wasze opinie i sugestie dotyczące poniższych typów; Sansui SR 234 Vintage (wkładka Audiotecnica) Kenwood KD 2077 (wkładka b.d.) Unitra GS 424 (wkładka ADC 990E, igła Diamond) Lenco L85 (wkładka ADC 990E, igła Diamond) PIONEER PL-112d (wkładka Philips 401) Sansui Marlux MX56 (wkładka b.d.) iGu Philharmonic 8200 Micro Seiki (wkładka Audio-Technica AT70, igła nowa) P.S. Posiadam sporą kolekcję płyt z lat '70, '80 oraz oczywiście kilkanaście innych pozycji nabywanych sukcesywnie po 2000 roku, które czekają na swoją kolej. Wreszcie znalazłem czas i dojrzałem do decyzji, aby znowu wrócić do pasji z lat młodzieńczych. Stąd moja prośba o kilka fachowych wskazówek, którym gramofonem z tych powyższych warto się zainteresować. Pozdrawiam, Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Cześć. Proponuję żebyś określił budżet gramofonu. Jak chcesz taki z epoki to musisz jeszcze pomyśleć o przedwzmacniaczu bo zarówno one jak Twoja Yamaha go nie ma. Proponuję też wrzucać tutaj linki do konkretnych ogłoszeń. Co do gramofonów które wymieniłeś to niestety się nie wypowiem ale powyższe informacje mogą pomóc kolegom którzy mają większe rozeznanie. Fajnie że masz już płyty. To jest już coś co warto wykorzystać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 minuty temu, Palmos napisał: Proponuję żebyś określił budżet gramofonu. Dnia 27.02.2025 o 01:39, RafaN32 napisał: Budżet początkowy na gramofon to do 1000 PLN (+/_ ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu A dobra Było w drugiej wiadomości Mój błąd 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaN32 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Cześć, Już odpowiadam. Budżet po namyśle w granicach 900 - 1300 PLN (gramofon) plus oczywiście awaryjnie dodatkowy budżet na przedwzmacniacz i wkładkę (jeśli będzie konieczna). Słucham Pop, Rock, Jazz i muzykę elektroniczną. Poszukuję gramofonu typu Vintage najlepiej w drewienku i w wersji półautomat. Jeśli chodzi o podlinkowanie i po selekcji wstępnej: Sansui SR 234 Vintage (wkładka Audiotecnica) https://allegrolokalnie.pl/oferta/sansui-sr-234-vintage?rep=1082154329 PIONEER PL-112d (wkładka Philips 401) https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pioneer-pl-112d-piekny-stan-vintage-CID99-ID13TTT5.html?reason=observed_ad Sansui Marlux MX56 (wkładka b.d.) https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sansui-marlux-mx56-CID99-ID12IFi9.html?reason=observed_ad iGu Philharmonic 8200 Micro Seiki (wkładka Audio-Technica AT70, igła nowa) https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-igu-philharmonic-8200-micro-seiki-nowa-igla-at-vintage-CID99-ID12PfCw.html?reason=observed_ad Edytowano 17 godzin temu przez RafaN32 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Napisałeś "plus awaryjnie dodatkowy budżet na przedwzmacniacz". To raczej nie będzie awaryjny zakup, ale konieczny-bo Twoja mała Yamaha nie ma przedwzmacniacza gramofonowego. Używany firmowy pre to minimum 200, a warto wg mnie kupić coś za 500zł i więcej, jeśli planujesz poważniejszą "zabawę" z gramofonem. Co do modelu gramofonu-to odnośnie konkretnego modelu ważny jest jeszcze taki aspekt: warto wybrać coś w Twojej okolicy i odebrać osobiście (obejrzeć, posłuchać i sprawdzić), by gramofon dotarł bez uszkodzeń-bo z przesyłkami kurierskiemi czy pocztowymi różnie bywa. Zamierzasz wymienić w najbliższym czasie E320 na coś większego, czy zostaje? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 47 minut temu, RafaN32 napisał: Słucham Pop, Rock, Jazz i muzykę elektroniczną. Poszukuję gramofonu typu Vintage najlepiej w drewienku i w wersji półautomat. Gatunkami muzyki, to w tym budzecie sie nie interesuj Moze to bedzie zly trop, a moze Cie zaciekawi - https://www.google.com/search?q=gramofon+house+of+marley&rlz=1CDGOYI_enPL703PL703&oq=gramofon+gouse.og&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCggBEAAYgAQYogQyBggAEEUYOTIKCAEQABiABBiiBDIKCAIQABiABBiiBDIHCAMQABjvBTIKCAQQABiABBiiBDIKCAUQABiABBiiBNIBCTEwOTQ4ajBqN6gCGbACAeIDBBgBIF_xBZiptS4NN8KS&hl=pl&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 dobrze wykonany, nowy sprzet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Jeszcze co do opisów gramofonów na aukcjach " igła w bardzo dobrym stanie" - to niekoniecznie znaczy że igła jest oryginalna, bo może to być tani zamiennik. A podanie firmy (np. Audiotechnica) bez konkretnego modelu wkładki (np. AT-91 czy trochę lepsza AT-95) o trochę mało-można kupić podstawową nową firmową wkładkę za jakieś 150zł (AT-91). Poza tym "gramofon po serwisie" dla niektórych to pełen serwis z dokładnym ustawieniem ramienia i wkładki, a dla innych sprzedawców to oczyszczenie z kurzu i tyle. Więc warto dopytać o ten "szczegół". Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu @RoRo dobrze pisze, ale: Dnia 27.02.2025 o 00:35, RafaN32 napisał: Z racji tego, że w kwestiach gramofonów, przedwzmacniaczy, igieł, wtyczek , kabli itp. nie mam za bardzo pojęcia, proponuje nowy i niedrogi sprzet, a zadowoli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Nie wiadomo czy zadowoli... i raczej nie będzie to "vintage w drewienku" jak by chciał autor wątku. Ale można się wtedy zastanowić nad modelami gramofonów z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 1 minutę temu, RoRo napisał: wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym. Ten taki ma, no i ma obudowe z drewna bambusowego! Moze nie vintage, ale ile to razy zmienia sie zdanie, patrzac na design? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaN32 Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, RoRo napisał: Napisałeś "plus awaryjnie dodatkowy budżet na przedwzmacniacz". To raczej nie będzie awaryjny zakup, ale konieczny-bo Twoja mała Yamaha nie ma przedwzmacniacza gramofonowego. Używany firmowy pre to minimum 200, a warto wg mnie kupić coś za 500zł i więcej, jeśli planujesz poważniejszą "zabawę" z gramofonem. Co do modelu gramofonu-to odnośnie konkretnego modelu ważny jest jeszcze taki aspekt: warto wybrać coś w Twojej okolicy i odebrać osobiście (obejrzeć, posłuchać i sprawdzić), by gramofon dotarł bez uszkodzeń-bo z przesyłkami kurierskiemi czy pocztowymi różnie bywa. Zamierzasz wymienić w najbliższym czasie E320 na coś większego, czy zostaje? Pozdrawiam Tak to już wiem, więc przedwzmacniacz 200 - 500 PLN jest w budżecie. Odbiór planuję oczywiście tylko osobisty. Odsłuch, transakcja i transport z należytą ostrożnością (robię po ok. 40 tys. km rocznie po południowej Polsce z racji wykonywanego zawodu, więc to nie problem). A co do zmiany sprzętu? Apetyt rośnie w miarę ... , więc to tylko kwestia tego czy się zaspokoję pierwszym zakupem, czy może wejdę na ścieżkę głębszych poszukiwań dźwięku itp. doznań 😉. 9 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Gatunkami muzyki, to w tym budzecie sie nie interesuj Moze to bedzie zly trop, a moze Cie zaciekawi - https://www.google.com/search?q=gramofon+house+of+marley&rlz=1CDGOYI_enPL703PL703&oq=gramofon+gouse.og&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCggBEAAYgAQYogQyBggAEEUYOTIKCAEQABiABBiiBDIKCAIQABiABBiiBDIHCAMQABjvBTIKCAQQABiABBiiBDIKCAUQABiABBiiBNIBCTEwOTQ4ajBqN6gCGbACAeIDBBgBIF_xBZiptS4NN8KS&hl=pl&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 dobrze wykonany, nowy sprzet Woow coś pięknego! https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/house-of-marley-stir-it-up-lux.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA_Yq-BhC9ARIsAA6fbAijBJsRAvw-UeQKOlH8isb4n2DDx3uT6R8hhpLpfj2jSQV_dFEr-RIaAtaWEALw_wcB Na pierwszy rzut oka laika to jakaś fajna deska do krojenia serów i to od razu z talerzem i podawaczem 😀 Ale dla mnie to cudowny minimalistyczny design w jednym z moich ulubionych gatunków drewna ( i do tego z przedwzmacniaczem ). Na pewno rozważę tą propozycję. Gdyż jak napisał no_i_fajnie " ile to razy zmienia się zdanie, patrząc na design". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Zobacz i rozwaz, wpisz sobie te marke w google, to wyskoczy Ci kilka modeli gramofonow. Jak juz otworzysz sobie w domu, to tez smutny nie bedziesz - tak jest ladnie zapakowane, ze szkoda odpalac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, RafaN32 napisał: Woow coś pięknego! https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/house-of-marley-stir-it-up-lux.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA_Yq-BhC9ARIsAA6fbAijBJsRAvw-UeQKOlH8isb4n2DDx3uT6R8hhpLpfj2jSQV_dFEr-RIaAtaWEALw_wcB Ale dla mnie to cudowny minimalistyczny design w jednym z moich ulubionych gatunków drewna ( i do tego z przedwzmacniaczem ). Na pewno rozważę tą propozycję. Gdyż jak napisał no_i_fajnie " ile to razy zmienia się zdanie, patrząc na design". Jak gramofon Marley It Up Lux (EM-JT010-SB) podoba się Tobie-to dobrze 😎 BT i gniazdko słuchawkowe w tym gramofonie-to może się Tobie kiedyś przydać np. w momencie zmiany sprzętu (amplitunera). Dobre jest też to, że są gniazda RCA a nie przewody podłączone na stałe, można będzie kiedyś pokombinować i sprawdzić inne kable czy nie będą lepsze. Wkładka AT-95 nie jest najgorsza na początek, choć to niewysoki model. Dobrze że jest możliwość wyłączenia wbudowanego pre gramofonowego (bo dziwna rzecz-pojawiły się modele które takiej możliwości nie mają). Zauważyłeś że jest to manual (chciałeś półautomat lub automat) i że nie ma pokrywy w wyposażeniu tego gramofonu? Pozdrawiam PS. Czyli wśród nowego sprzętu już jest kandydat do sprawdzenia (a właściwie-firma i parę modeli). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Widzialem kiedys gramofon od Yamahy, taki vintage z lat '70. Ladny i dobrze wykonany ale to wyzsza polka cenowa, za 1k PLN nie kupisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) @RafaN32 Jak już poszedłeś w tą stronę z designem i dopuszczasz manuale to warte uwagi są też gramofony Rega Planar. Są one chwalone i polecane tutaj nie tylko przez branżę ale też użytkowników. W budżecie to chyba da radę znaleźć i nową. Ale np. za 2k to też można znaleźć już Regę Planar 3 w pierwszej wersji w dobrym stanie. Edytowano 3 godziny temu przez Palmos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaN32 Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, RoRo napisał: Jak gramofon Marley It Up Lux (EM-JT010-SB) podoba się Tobie-to dobrze 😎 BT i gniazdko słuchawkowe w tym gramofonie-to może się Tobie kiedyś przydać np. w momencie zmiany sprzętu (amplitunera). Dobre jest też to, że są gniazda RCA a nie przewody podłączone na stałe, można będzie kiedyś pokombinować i sprawdzić inne kable czy nie będą lepsze. Wkładka AT-95 nie jest najgorsza na początek, choć to niewysoki model. Dobrze że jest możliwość wyłączenia wbudowanego pre gramofonowego (bo dziwna rzecz-pojawiły się modele które takiej możliwości nie mają). Zauważyłeś że jest to manual (chciałeś półautomat lub automat) i że nie ma pokrywy w wyposażeniu tego gramofonu? Pozdrawiam PS. Czyli wśród nowego sprzętu już jest kandydat do sprawdzenia (a właściwie-firma i parę modeli). Właśnie doczytałem, że manual. A ja czasami potrafię podczas słuchania muzyki po kilku lampkach W&V odlecieć w stronę Morfeusza. I ta igła biedna będzie mi się tak ścierać do rana. A brak pokrywy, to kurz. Ale to właśnie o taki design mi się rozchodzi. I dlatego pytam Was o stronę techniczną tych gramofonów, bo ja jak na razie kupuję tylko oczami (a nie uszami jak być powinno). 3 godziny temu, Sipo napisał: Widzialem kiedys gramofon od Yamahy, taki vintage z lat '70. Ladny i dobrze wykonany ale to wyzsza polka cenowa, za 1k PLN nie kupisz. I tak i nie, gdyż zacząłem przeglądać też E-bay. A tam gramofonów jest wysyp. Tyle tylko, że z Japonii. Czy ktoś z tu obecnych odważył się kiedyś ściągać z drugiego końca świata jakiś sprzęt? Pytam, bo ja ściągałem auto ze Stanów i jestem zachwycony (i cenowo i sprzętowo). To może i gramofon da się jakiś fajny wyszarpać z kraju producenta? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, RafaN32 napisał: A brak pokrywy, to kurz. I na to jest rozwiazanie, malutkie, ale jest: https://audioklan.pl/house-of-marley/produkt/house-of-marley-revolution.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts