Skocz do zawartości

Zestaw stereo za ok 5000zl

gizmoone

Recommended Posts

Cześć, jestem całkowicie nowy w temacie stereo. Szukam pierwszego sprzętu stereo do mojego salonu. Salon 21m2 częściowo otwarty na przedpokój (bez drzwi, otwór drzwiowy poszerzony do 130cm). Rozmieszczenie zaznaczyłem na zdjęciu poniżej.

Głównie słucham hip hop, rock, funk, punk rock, ska, reggae, jazz, soul. Lubie dźwięk ocieplony, nie lubie ostrych, syczących wysokich tonów i dudniacego basu. Lubie wokale, dźwięk trąbki, saksofonu, gitarę elektryczną. Często będę słuchał muzyki nocą, więc chciałbym, aby grał dobrze, również przy niskiej głośności.

Źródłem będzie streaming, dodatkowo chciałbym podłączyć tv toslinkiem. Kiedyś myślę dokupić gramofon. 

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to ok 5k. Chciałbym kolumny podłogowe i do tego wzmacniacz z wbudowanym streamerem lub osobno wzmacniacz i streamer. W grę wchodzi sprzęt nowy i używany.

Myślałem nad wiim amp bo ma wszystko, cena dobra, więcej można przeznaczyć na kolumny. Jeśli chodzi o inne urządzenia all in one to czy w moim budżecie jest coś wartego zainteresowania co zagra lepiej i żeby jeszcze zostało na sensowne kolumny? Inna opcja to streamer i tutaj też myślałem o którymś z wiim, do tego wzmacniacz i kolumny.

Co moglibyście polecić? Wiadomo że wybiorę się na odsłuch, jednak chciałbym wiedzieć na czym się skupić. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie 🙂

Polish_20250227_152243033.jpg

Wiim amp jest ok, w tej cenie trudno znalesc cos lepszego. Jak kupisz uzywany, mozesz w przyszlosci odsprzedac w podobnej cenie i kupic cos co bardziej bedzie Ci odpowiadac. Dokup do tego podstawki np: Q Acoustic 3020, Concept 20, Wharfedale Evo 4.2, moze znajdziesz uzywane KEF LS50, Klipsch rp itd. Najlepiej udaj sie do salonu i posuchaj jak bzmia na zywo, ale pamietaj ze u Ciebie w salonie moga zagrac troche inaczej, jest to zalezne od akustyki pomieszczenia.

42 minuty temu, Sipo napisał:

Wiim amp jest ok, w tej cenie trudno znalesc cos lepszego

Można znaleźć na wtórnym coś tańszego i wiele lepszego Arcam A70, wisi jakiś na giełdzie za 1tys.

A za 500 zł Bluesound Node też z giełdy za 1tys. więcej ma Marantza NA7004  i resztę na głośniki jest w czym wybierać i jakieś kable połączeniowe. 

Edytowano przez DiBatonio

Ja bym zrobił tak. 

Wiim Amp Pro - 2 tys zł 

Polk Audio R200 od handlarzy z OLX ( około 1800 )

Np https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-polk-reserve-r200-nowe-biale-cena-za-2-sztuki-CID99-ID145j8G.html

Oczywiście na podstawkach i do tego subwoofer z czasem.

Alternatywnie lekko ponad budżet Polk Audio R600 z OLX do tego Wiim Amp. 

50 minut temu, S!N! napisał:

P.S. Nie idź tą drogą.

dlaczego? Bardzo dobre granie w swoim budzecie.

Czy to nie kolejny produkt do którego jesteś anty? Jak o wielu na forum :)

33 minuty temu, DiBatonio napisał:

W cenie tego Wiim Amp Pro na wtórnym można dostać naprawdę coś lepiej brzmiącego.

Co Wy z tym Wiimem wciąż wyjeżdżacie?

Marketing tej firmy naprawdę osiągnął sukces na niewyobrażalną skalę.

Masakra jakaś .

Bo jest to udane kombo. Ludzie tego chcą. Ale zgadzam się że pod kątem dzwieku może byc znacznie ciekawiej.

Nie idź tą droga.

Widze że to modne :D

5 godzin temu, DiBatonio napisał:

Można znaleźć na wtórnym coś tańszego i wiele lepszego Arcam A70, wisi jakiś na giełdzie za 1tys.

A za 500 zł Bluesound Node też z giełdy za 1tys. więcej ma Marantza NA7004  i resztę na głośniki jest w czym wybierać i jakieś kable połączeniowe. 

Jaki inny bardziej dostępny wzmacniacz mógłbyś polecić? Ten z giełdy jest bardzo daleko ode mnie a ciężko znaleźć inny egzemplarz bliżej. Chyba że jest coś nowego co zagra bardzo podobnie co mógłbym sprawdzić na odsłuchu w salonach.

Czy bluesound lub ten Marantz zagrają lepiej jako źródło od wiim mini/pro/pro plus? Jak z aplikacjami do nich? Czytałem że wielu producentów ma z tym największy problem, a jest to podobno mocną stroną wiima.

7 godzin temu, Sipo napisał:

Wiim amp jest ok, w tej cenie trudno znalesc cos lepszego. Jak kupisz uzywany, mozesz w przyszlosci odsprzedac w podobnej cenie i kupic cos co bardziej bedzie Ci odpowiadac. Dokup do tego podstawki np: Q Acoustic 3020, Concept 20, Wharfedale Evo 4.2, moze znajdziesz uzywane KEF LS50, Klipsch rp itd. Najlepiej udaj sie do salonu i posuchaj jak bzmia na zywo, ale pamietaj ze u Ciebie w salonie moga zagrac troche inaczej, jest to zalezne od akustyki pomieszczenia.

Z podstawkowymi boję się o ich stabilność. Jedna z kolumn będzie stać przy wejściu do pokoju. Przy małych dzieciach o potrącenie nie trudno i boje się żeby nie spadły. Niestety nie mam opcji postawić je w innym miejscu niż standy obok szafki.

2 godziny temu, S!N! napisał:

P.S. Nie idź tą drogą.

Co jest w tym złego? Chodzi o poszczególne elementy czy całość do siebie nie pasuje?

2 godziny temu, Tomasz S. napisał:

Ja bym zrobił tak. 

Wiim Amp Pro - 2 tys zł 

Polk Audio R200 od handlarzy z OLX ( około 1800 )

Np https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-polk-reserve-r200-nowe-biale-cena-za-2-sztuki-CID99-ID145j8G.html

Oczywiście na podstawkach i do tego subwoofer z czasem.

Alternatywnie lekko ponad budżet Polk Audio R600 z OLX do tego Wiim Amp. 

Subwoofer odpada. Nie mam go gdzie wcisnąć. Stereo musi wystarczyć 🙂

28 minut temu, gizmoone napisał:

Jaki inny bardziej dostępny wzmacniacz mógłbyś polecić? Ten z giełdy jest bardzo daleko ode mnie a ciężko znaleźć inny egzemplarz bliżej. Chyba że jest coś nowego co zagra bardzo podobnie co mógłbym sprawdzić na odsłuchu w salonach.

Nie wiem skąd jesteś, szukaj też po allegro lub OLX wg swojej lokalizacji.

W podobnej cenie do tego Wiima masz NAD 316 Bee w TopHifi dostępny w niektórych salonach np. Wrocław. Zobacz coś z Audiolaba.

31 minut temu, gizmoone napisał:

Czy bluesound lub ten Marantz zagrają lepiej jako źródło od wiim mini/pro/pro plus? Jak z aplikacjami do nich? Czytałem że wielu producentów ma z tym największy problem, a jest to podobno mocną stroną wiima.

Moim zdaniem tak, aplikacje akurat są stabilne z tego co wiem.

Mocną stroną Wiima może jest stabilność aplikacji i ich możliwości na tym koniec zalet z tego co wiem podobnie jest z Eversolo.

33 minuty temu, gizmoone napisał:

Co jest w tym złego? Chodzi o poszczególne elementy czy całość do siebie nie pasuje?

Poszczególne elementy możesz mieć sonicznie spoko, ale Wiim sprowadzi je do swojego poziomu.

To, że branża poleca Wiimy jest oczywiste, ale ta uczciwa branża powie Ci to co napisałem wyżej, funkcjonalność ok, na tym koniec zalet.

Z mojej perspektywy Wiima bym nie dotknął, ale Ty jako początkujący możesz być zachwycony.

Tylko, że w ich cenie można lepiej, a jak spojrzysz na rynek wtórny, to już w ogóle nie ma o czym gadać.