Farmer Mike Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Witam, Jak wyżej szukam jakiejś kolumny centralnej pod następujące kolumny. Posiadam dwie kolumny Dankol JDD 200 [moc znamionowa 140W, impedancja 8ohm, pasmo przenoszenia 40-20000Hz, efektywność 90dB] na froncie. Z tyłu grają na razie 2x Wharfedale Crystal 40 [6ohm, 150W]. Tyły do zmiany kiedyś tam. Mam zamiar zakupić ampli Onkyo tx-nr7100 i suba Klipsch R-115SW bo na razie Dankole i Crystale lecą sobie na leciwym Pioneerze. Do tego myślę nad jakimiś kolumnami surround i instalacyjnymi na sufit pod atmosa do formatu 7.1.2 Samo ampli i sub to wydatek 8k i wolałbym nie przekraczać całkowitej kwoty 10k więc całość chcę zbudować na poczciwych JDD. Pokój to poddasze 50m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 marca Udostępnij Napisano 6 marca Cześć, czy budżet 2k to całość na centralny, surroundy i instalacyjne? Jeśli tak to będzie bardzo ciężko, poszukałbym używanej centralki z Klipscha (optymalnie seria RP), Wharfedale na surroundzie zostawił i poszedł w jakieś niedrogie instalacyjne, jak Heco INC 62. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano 6 marca Autor Udostępnij Napisano 6 marca Dwa koła to nie ostateczna granica ale wolałbym nie przeginać w drugą stronę. Najważniejsze, żeby centralna kolumna dobrze się zgrała z frontami. Wiem, że najlepszy by był komplet z tego samego modelu, a jeszcze lepiej z tej samej serii ale to na przyszłość. Teraz chcę w miarę dobrze zacząć ze sprzętem, a w przyszłości kompletować by grało i wyglądało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 marca Udostępnij Napisano 8 marca Głośników centralnych? Liczna mnoga? O co tu chodzi? Dnia 6.03.2025 o 18:30, Farmer Mike napisał: Najważniejsze, żeby centralna kolumna dobrze się zgrała z frontami. no właśnie to jest najcześciej powielany mit na grupach, forach i innych internetach. On gra co innego. Jesli nie bedzie jakimś dziwnie skrajnym w brzmieniu centralnym od frontów to absolutnie nic temu nie przeszkadza. Na surround wez sobie FX. Aha tylko tam jest 4 kolumny efektów w warstwie dolnej, To w sumie moga byc punktowe. Co kto woli. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano 9 marca Autor Udostępnij Napisano 9 marca Ciężko jest jeżeli chodzi o używane centralki Klipscha. Zastanawiam się nad RP 400c (używany ale za nieco ponad 1000zł) albo dołożyć 5 stów na R-30c tylko... czy to nie będą za małe głośniki na 50m2? W sumie pokój ze skośnym sufitem więc to też swoje robi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca RP-400C będzie ciekawszy od R-30C moim zdaniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano 11 marca Autor Udostępnij Napisano 11 marca Padło na RP-400C Jezcze pytanie o kabel RCA-RCA do suba. Wiem, że na tym kablu lepiej nie oszczędzać ale sam nie wiem jaki brać. Często pada hasło "Melodika". Jakiś konkretny model pod 115SW Klipscha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano Środa o 19:00 Autor Udostępnij Napisano Środa o 19:00 Ech miał być 115SW, a nie będzie bo... nie ma. To znaczy są ale dość powyżej 3k albo używki tylko ze wzmacniaczem monacor sam2 zamiast oryginalnego. Nawet bym się zastanowił nad nim ale to troszkę ryzyko. Jest jakaś ciekawa alternatywa dla Klipscha do 3k? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 21:02 Udostępnij Napisano Środa o 21:02 Przecież rp1000 sw kupisz taniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Środa o 21:12 Udostępnij Napisano Środa o 21:12 Dnia 11.03.2025 o 19:56, Farmer Mike napisał: Padło na RP-400C Jezcze pytanie o kabel RCA-RCA do suba. Wiem, że na tym kablu lepiej nie oszczędzać ale sam nie wiem jaki brać. Często pada hasło "Melodika". Jakiś konkretny model pod 115SW Klipscha? Weź już przestań z tymi kablami,bo jeszcze ktoś uwierzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 08:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:25 RP-1000SW się mieści w sam raz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano Czwartek o 18:43 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 18:43 21 godzin temu, PanKlor napisał: Przecież rp1000 sw kupisz taniej. 9 godzin temu, Q21 napisał: RP-1000SW się mieści w sam raz No super ale czy na pokój 50m w kwadracie to nie będzie za mało nawet jak na suba z serii RP. Zresztą to niekoniecznie muszą być Klipsche. Szukam coś ciekawego w tym segmencie cenowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 18:45 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:45 Jeden subwoofer to zawsze za mało. Imho to najlepszy sub do kina w budżecie do 3k. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:50 Udostępnij Napisano Piątek o 06:50 Dnia 9.03.2025 o 19:10, Farmer Mike napisał: Ciężko jest jeżeli chodzi o używane centralki Klipscha. Zastanawiam się nad RP 400c (używany ale za nieco ponad 1000zł) albo dołożyć 5 stów na R-30c tylko... czy to nie będą za małe głośniki na 50m2? W sumie pokój ze skośnym sufitem więc to też swoje robi. Poluj na 440C Dnia 11.03.2025 o 19:56, Farmer Mike napisał: Jezcze pytanie o kabel RCA-RCA do suba. Oehlbach albo Wireworld 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Mike Napisano Piątek o 17:58 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 17:58 11 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Poluj na 440C Oehlbach albo Wireworld 440C właśnie dzisiaj dojechał. Onkyo będzie w poniedziałek więc został tylko ten nieszczsny sub. No dwóch na pewno nie wezmę więc wolę postawić na jeden konkretny. Najlepiej 14-15'' pod mój metraż. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 18:27 Udostępnij Napisano Piątek o 18:27 27 minut temu, Farmer Mike napisał: No dwóch na pewno nie wezmę więc wolę postawić na jeden konkretny. Najlepiej 14-15'' pod mój metraż. Lepsze 2xRP1000 sw niz jeden duzy. Tyle o tym się tutaj tłucze. Na poddaszu raczej nie masz problemow ze znalezieniem miejsca... Jeżeli problemem jest budzet to zawsze można to rozłożyć w czasie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 05:33 Udostępnij Napisano Sobota o 05:33 Też uważam że dwa mniejsze dadzą lepiej rade ale to Twoja decyzja więc jesli jeden duzy to Klipsch 115SW jest jeszcze w Niemczech na wyprzedażach. REL 1508, nowy Klipsch RP1600 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano Sobota o 09:16 Udostępnij Napisano Sobota o 09:16 14 godzin temu, PanKlor napisał: Lepsze 2xRP1000 sw niz jeden duzy. Tyle o tym się tutaj tłucze Trzeba je jeszcze umieć skalibrować odpowiednio . Ja nie umiałem tego zrobić przez co efekt był mizerny. Sprzedałem dwa słabsze JBL e150 i kupiłem jeden dużo mocniejszy Klipsch RP-1200SW. Jest zdecydowanie lepiej. Dużo zależy od akustyki pomieszczenia i kalibracji. Jeśli będę się przeprowadzał do innego większego pomieszczenia to na pewno chciałbym podłączyć drugiego (RP-1200SW, RP-1400SW ,RP-1600SW) 15 godzin temu, Farmer Mike napisał: 440C właśnie dzisiaj dojechał Czekam na opinie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu jeden z przodu drugi z tyłu. Mało kto ma takie warunki i tak je ustawia. Przeważnie dwa lądują z przodu i dlatego efekt niewielkiej albo żadnej poprawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, Piotr Sonido napisał: eden z przodu drugi z tyłu. Mało kto ma takie warunki i tak je ustawia. Przeważnie dwa lądują z przodu i dlatego efekt niewielkiej albo żadnej poprawy. Aha super Ja korzystałem z pomocy kalkulatora do ustawienia subwooferów https://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.html 2 minuty temu, modelarz01 napisał: Piotr powiem Ci ,że jak miałem Klipsch RP504C II to on robił robotę za drugiego subwoofera. Dynamiki było wystarczająco Edytowano 5 godzin temu przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, modelarz01 napisał: Aha super Praktycznie przy każdym temacie gdzie pojawia się opcja drugiego suba tłukę że nie mogą być oba na frontach. Albo na krzyż w pomieszczeniu, albo vis/a/vis. To tak na przyszłość. Oba suby przy kolumnach frontowych to zazwyczaj... kupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Mi dołożenie drugiego suba sporo pomogło a mam je po wew. stronie frontów, zdaje się że to dość powszechne ustawienie szczególnie w dziennym salonie. W teorii najlepiej na czworakach szukać najlepszego miejsca ale jaka żona na to pozwoli aby stał na środku jadalni czy w świetle okna Testowałem kiedyś 15 calowego klipscha i wolałem jednak 2x12 calowe , a w dalszym planie po obu stronach sofy jakieś mikro suby (svs?) aby jeszcze bardziej zniwelować uroki pomieszczenia. Polecam recenzję @tomw jeśli kolega @Farmer Mike idzie w klipsche Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts