Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
56 minut temu, elektron6 napisał:

Nikt tego nie robi i dobrze:) ale jak konstrukcja jest tak sobie obliczona to i usterkowość wysoka...Co to wzmacniacz, który po kilku godzinach grania powiedzmy na 70% max mocy, zagotuje sie i uszkodzi. 

A spotkałeś się z takim gdzie "konstrukcja jest tak sobie obliczona" ? taki co po kilku godzinach już jest uszkodzony ? Jakbyś mógł wskazać jaki to model to go będę unikał

Edytowano przez Tomasz S.
Napisano

Nie spotkałem się …

Piszesz kilka postów wcześniej

Przeciążenia: Zbyt duża impedancja głośników (np. poniżej 4 ohm dla wzmacniaczy zaprojektowanych dla 8 ohm) lub gra z bardzo wysoką głośnością przez długi czas może prowadzić do przegrzania i uszkodzenia tranzystorów MOSFET w module wzmacniającym.

Odbijam piłeczkę, który to model przegrzewa się i dochodzi do uszkodzenia tranzystorów mocy? 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, elektron6 napisał:

Nie spotkałem się …

No widzisz , a piszesz o takich. Jakbyś przeczytał cały mój post, to byś wiedział,że wziąłem go z internetu. Mi się nigdy,żaden wzmacniacz nie uszkodził. Znowu bazując tylko na dostępnych danych jakiś vintage Denon PMA-480R ma zaznaczone,że nie powinien pracować z kolumnami schodzącymi poniżej 4. Żeby było nowocześniej to powiedzieć Indiana Line Tesi 241. Znowu przykładu nie mam bo moim zdaniem wzmacniacze są teraz dosyć niezawodne. Jeżeli ma byc konkretnie klasa D to np ( znowu z internetu)

Wzmacniacze oparte na TPA3116D2/TPA3118D2 bez dodatkowych zabezpieczeń

Edytowano przez Tomasz S.
Napisano
Dnia 1.07.2025 o 08:36, Tomasz S. napisał:

Mi się nigdy nie zepsuł taki wzmacniacz i w sumie nie znam nikogo komu by się zepsuł to pogrzebałem w internecie i wyszło tak ( na podstawie popularnych modułów ). Jeśli to prawda to chyba nie jest tak tragicznie

To są w sumie nowe konstrukcje. Ale ja słyszałem o Marantzu tym małym oraz NADzie.

Natomiast ok, jeśli wymieniamy same moduły gitara. Byle by to za pare lat pasowało. Będzie wtedy ok.