elektron6 Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca Nikt tego nie robi i dobrze:) ale jak konstrukcja jest tak sobie obliczona to i usterkowość wysoka...Co to wzmacniacz, który po kilku godzinach grania powiedzmy na 70% max mocy, zagotuje sie i uszkodzi. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca 17 minut temu, elektron6 napisał: Co to wzmacniacz, który po kilku godzinach grania powiedzmy na 70% max mocy, zagotuje sie i uszkodzi. Tranzystor w klasie A? Lampa? Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca (edytowany) 56 minut temu, elektron6 napisał: Nikt tego nie robi i dobrze:) ale jak konstrukcja jest tak sobie obliczona to i usterkowość wysoka...Co to wzmacniacz, który po kilku godzinach grania powiedzmy na 70% max mocy, zagotuje sie i uszkodzi. A spotkałeś się z takim gdzie "konstrukcja jest tak sobie obliczona" ? taki co po kilku godzinach już jest uszkodzony ? Jakbyś mógł wskazać jaki to model to go będę unikał Edytowano 1 lipca przez Tomasz S. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca Nie spotkałem się … Piszesz kilka postów wcześniej Przeciążenia: Zbyt duża impedancja głośników (np. poniżej 4 ohm dla wzmacniaczy zaprojektowanych dla 8 ohm) lub gra z bardzo wysoką głośnością przez długi czas może prowadzić do przegrzania i uszkodzenia tranzystorów MOSFET w module wzmacniającym. Odbijam piłeczkę, który to model przegrzewa się i dochodzi do uszkodzenia tranzystorów mocy? Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 1 lipca Napisano 1 lipca (edytowany) 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Nie spotkałem się … No widzisz , a piszesz o takich. Jakbyś przeczytał cały mój post, to byś wiedział,że wziąłem go z internetu. Mi się nigdy,żaden wzmacniacz nie uszkodził. Znowu bazując tylko na dostępnych danych jakiś vintage Denon PMA-480R ma zaznaczone,że nie powinien pracować z kolumnami schodzącymi poniżej 4. Żeby było nowocześniej to powiedzieć Indiana Line Tesi 241. Znowu przykładu nie mam bo moim zdaniem wzmacniacze są teraz dosyć niezawodne. Jeżeli ma byc konkretnie klasa D to np ( znowu z internetu) Wzmacniacze oparte na TPA3116D2/TPA3118D2 bez dodatkowych zabezpieczeń Edytowano 1 lipca przez Tomasz S. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 lipca Napisano 5 lipca Dnia 1.07.2025 o 08:36, Tomasz S. napisał: Mi się nigdy nie zepsuł taki wzmacniacz i w sumie nie znam nikogo komu by się zepsuł to pogrzebałem w internecie i wyszło tak ( na podstawie popularnych modułów ). Jeśli to prawda to chyba nie jest tak tragicznie To są w sumie nowe konstrukcje. Ale ja słyszałem o Marantzu tym małym oraz NADzie. Natomiast ok, jeśli wymieniamy same moduły gitara. Byle by to za pare lat pasowało. Będzie wtedy ok. Odpisz, cytując
pioterek200 Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Prawda jest taka , że świat idzie na przód , a w dzisiejszych czasach nikomu nie zależy na trwałości w każdej dziedzinie i sprzęt audio nie jest wyjątkiem, dzisiaj te wszystkie zabawki pod nazwami Wielkich Marek produkowane są w Chinach i nie mają nic wspólnego z twaloscią. Komu zależy by taki Denon , Rotel , czy inny wzmacniacz grał 25 lat ??? Sam przesiadłem się z markowych wzmacniaczy na chińska klasę D , różnica ? Taka że ma teraz co lupnac na trudnych kolumnach . Dla próby kupiłem gotowy wzmacniacz na ułamek ceny tych wielkich brandów i efekt ? Taki że zastanawiam się za co wcześniej płaciłem , za logo ? Prestiż ? Bo na pewno nie za jakość grania .... Ten cały audiofilzm nie ma nic w spólnego z jakością dźwięku , bardziej z zamoznoscią portfela i kto da więcej . Idąc do sklepu sprzedawca ocenia ile można wydoić kupującego i na tej podstawie mu proponuje sprzęt a nie na podstawie grania , oczywiście , poszczególne marki różnią się między sobą tzw kolorem grania i dynamiką , ale największą robotę robią kolumny i po przetestowaniu całego ogromu uważam że nawet 80% to kolumna , pod warunkiem że mamy wydajny prądowo wzmacniacz. Niech ktoś do B&W poda wzmaka z mocą 60w na kanał a 200w na kanał i zobaczy namacalnie różnice w graniu. Posiadam jeszcze Denona i Magnata hybrydę , nuprime ida-16 i coś made on China 2x1000w przy 2 ohm , i ten Chińczyk dynamika i muzykalnościa zjada te drogie sprzętu . Można sobie dywagować tutaj ale facet to wzrokowiec i patrząc na ładna markowa nazwę dodaje sobie od razu ich i ach jak to gra ... Chińskie przecież nie ma prawa bo jest tanie ... Tylko że te brandy markowe też są z Chin w obecnych czasach i często tak samo wykonane i borykają się z tymi samymi problemami złej jakości ... Szkoda , że do takich wniosków dochodzi się mając prawie 50 na karku ... I tym ciągłym poszukiwaniu tego swojego dźwięku ... Którego w sumie znaleźć nie idzie , za to idzie opróżnić kieszeń . Zawsze na coś można narzekać, a lepiej się jednak cieszyć Muzyka niż kupować kable kierunkowe z ładnym logo obite drewienkiem , to nie audiofilzm, a snobizm, ale nie ma się co dziwić, jak ktoś ma zapas kasy do wydania to kupuje to co mu się podoba, jednak w samym graniu zbyt dużej różnicy nie będzie, tylko w umyśle... Można kupić i tanio i tak że ciarki muza wywołuje . Ja zaczęłem zabawę od niezbyt drogiego sprzętu i się zaczęło , a najlepiej właśnie wspominam tamto granie , kolumny za 1500 i AMP Denona , po niej już było tylko gorzej a nie lepiej , obecnie posiadam już chyba zabytkowe kolumny B&W i jak dla mnie dopiero zbliżyłem się od tego co bym chciał i nie zamienię ich na żadne obecnie produkowane kartony lakierowane na high glossy .... Teraz przyjemnie jest mi usiąść z drinkiem czy książka włączyć cicho muzę i mieć ciary od wibracji basu którego nie słyszę a widzę . I śmieszne ale prawdziwe grają na Magnacie ma900 efekt niesamowity , sprzęt 3 albo 4 krotnie droższy nie wzbudził we mnie tylu emocji co ta budżetówka. Wciskanie kitu że Direct jest cool , od kiedy ? Ja się cieszę jak mam regulację tonów a tu dodatkowo nawet średnica .... Teraz wycinają wszystko co można z tych wzmakow a ceny rosną , dziwna przypadłość ... Każdy powinien mieć wybór i to nie tylko w cenie .Dźwięk to subtelne odczucia dla każdego inne i tu nie powinno mieć miejsca co gra lepiej a co gorzej , dla każdego będzie to co innego i uszanujemy to. To nie polityka by się kłócić i udowadniać swoje racje ... Wiemy co z tego wychodzi. Delektujcię się tym co wam odpowiada a nie sprzedawcom wciskającym kit i na koniec miesiąca liczącym profity bo to już marketing a nie Muzyka . Dziękuję 3 1 Odpisz, cytując
kassyx Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Cytat zabytkowe kolumny B&W Jaki model, jeśli można wiedzieć ☺️ ? Odpisz, cytując
Recommended Posts