Skocz do zawartości

Zmiana kolum na bardziej muzykalne

Lansik

Recommended Posts

Cześć, z racji tego że po kilku miesiącach słuchania Focal Chorus 706v zmęczyłem się nimi, chce je zmienić na coś troche bardziej muzykalnego. Słuchałem focali na kilku polecanych przez forumowiczów wzmakach ale jednak nadal są dla mnie trochę zbyt krzykliwe, suche i delikatnie zbyt jasne. Myślałem żeby pójść w kierunku dynaudio albo czekoś włoskiego, podoba mi się dźwięk SF lumina II ale w nich brakuje mi dołu pasma i są poza budżetem/brak na rynku wtórnym. Rozważam też jakiegoś Elaca bo jestem ciekawy gry głośnika wstęgowego. A może jakieś stare chario np.syntar?  Słucham wszystkiego więc dobrze żeby były uniwersalne.

Pomieszczenie 22m², 3m wysokości.

Najlepiej podstawkowe ale podłogówki mogę rozważyć. Raczej używane 

Wzmacniacz Magnat mr780.

Budżet koło 2tyś 

Edytowano przez Lansik

W tej kwocie poszukaj kolumn Melodika BL40 mk3 lub mk2, góra pasma nie jest w nich wyostrzana, a przy tym oferują w swojej cenie bardzo dobrą przestrzeń i rozdzielczość. Grają z delikatnie podbita górą i trochę mocniej podbitym basem, ale w tym metrażu powinien on fajnie zagrać. Basy mają niskie zejście i są mięsiste. Mieliśmy często odsłuchy z tego modelu z hybrydami Magnata i dawało to przyjemne, nasycone granie.

W takim razie warte sprawdzenia są KEF Q750 ze spokojną, nie narzucającą się górą pasma, a zarazem rozdzielczą i przestrzenną. Niskie tony mocniej dociążone z niskim zejściem. Połączenie z Magnatem da granie, które na pewno nie zmęczy, w stosunku do Chorusów będzie tutaj duża zmiana w kierunku wyważonego grania w całym pasmie.

• 2 weeks later...

Po przesłuchaniu około 10 par kolumn w salonach oraz w domu wybrałem SF lumina 2. Fajnie zagrały też Pylon diamond 18mk2 ale tylko w salonie, u mnie zbyt duża przewaga niskich częstotliwości przy cichym słuchaniu i zdecydowanie mniej przestrzenny dźwięk. Wrażenie zrobiły również dynki emit 20 ale nie z magnatem.  

Dzięki za pomoc 😉

13 godzin temu, Lansik napisał:

Po przesłuchaniu około 10 par kolumn w salonach oraz w domu wybrałem SF lumina 2. Fajnie zagrały też Pylon diamond 18mk2 ale tylko w salonie, u mnie zbyt duża przewaga niskich częstotliwości przy cichym słuchaniu i zdecydowanie mniej przestrzenny dźwięk. Wrażenie zrobiły również dynki emit 20 ale nie z magnatem.  

Dzięki za pomoc 😉

Może byś napisał co słuchałeś i jakie były twoje wrażenia/odczucia z poszczególnych zestawów? Zapewne wiele użytkowników by na tym skorzystało. 

Odsłuch przebiegały tak, słuchałem kolumn w połączeniu z magnatem mr780 w salonach audio, w ucho wpadły mi luminy i pylony wiec je wypożyczyłem do domu. Natomiast w sklepach przesłuchałem:

Elaca carina 243 w których niskie tony były słabo kontrolowane, średnica po prostu ok, wysokie tony genialne, szegółowe a przy tym nie bolały uszy, myślę że najlepsze jakie miałem okazję usłyszeć.

Elac vela 403, lepiej pod kątem kontroli niskich tonów ale jednak nie było jakiegoś efektu wow, wysokie jakby bardziej wycofane a średnica wyraźniejsza niż w carinach, generalnie lepiej ale nie było to jakieś super połączenie z magnatem.

B&W 606s3 wysokie tony dosyć metaliczne, świetne wokale, bas nie schodził nisko i był mało zróżnicowany, miałem przez 2 lata B&W 601 s3 i moim zdaniem staruszki za ułamek ceny grają bardzo podobnie, na pewno nie gorzej niż nowe.

Kef concerto, dosyć suche granie, szybko wyłączyłem więc nic więcej nie napiszę.

Monitor audio silver 100 w moim odczuciu brzmienie podobne do B&W może więcej basu i niżej schodził.

Dynaudio emit20 z magnatem kluchowate ale miały w sobie coś przykuwającego uwagę. Ciezko napisać coś wiecej po szybkim odsłuchu, chętnie wziąłbym do domu żeby posłuchać z dopasowanym do nich wzmakiem, może kiedyś...

Coś tam jeszcze było podłączane po drodze, ale nie będę rozwijał bo nie chcę wprowadzić w błąd pisząc o czymś czego za bardzo nie zapamiętałem.

Pod kątem sceny nic poza SF nie zrobiło na mnie większego wrażenia.

U mnie w domu pylon diamond 18 zagrał dobrze ale tylko przy dość głośnym słuchaniu, są czułe na źródło i pomieszczenie, poza domem słuchałem w dwóch sklepach i wszędzie zagrały inaczej. Z wiim pro+ było ok, z Marantz cd6000 jazgotliwie, przez bt magnata buczące basem (muzyka z yt). 

Sonus Faber lumina 2 zagrały szeroką sceną, bas lepiej kontrolowanany niż w pozostałych (mogło by być jeszcze lepiej ale chyba taki urok hybrydy,  może zmiana lamp w przyszłości coś wniesie), mimo tego że, na papierze pasmo na to nie wskazuje potrafią zejść nisko, średnica naturalna, nie mam wrażenia wycofania ani wychodzenia przed szereg, wysokie szczegółowe ale nie kłujące, dobrze grają nawet przy niskich poziomach głośności. Spełniły również warunek uniwersalności a na dodatek są ładne ;) Jeśli ktoś rozważa zakup niech nie da się zwieść małymi gabarytami!

Polecam! 

@Lansik Ciekawe to co napisałeś o Kefie Q Concetro. Q21 w swoim filmiku opisali nowe Kefy jako nasycone i  polecali własnie suche wzmacniacze do nich. Ale coś czułem że to nie będą ciepłe kolumny tylko ciemne i suche.

A co do SF Luminy 2, Nie masz wrażenia że wysokie tony są dość mocno podbite? Patrząc na wykresy częstotliwości to powinny się wydawać strasznie jasne. 

3 godziny temu, sk91 napisał:

@Lansik Ciekawe to co napisałeś o Kefie Q Concetro. Q21 w swoim filmiku opisali nowe Kefy jako nasycone i  polecali własnie suche wzmacniacze do nich. Ale coś czułem że to nie będą ciepłe kolumny tylko ciemne i suche.

A co do SF Luminy 2, Nie masz wrażenia że wysokie tony są dość mocno podbite? Patrząc na wykresy częstotliwości to powinny się wydawać strasznie jasne. 

Nie mam takiego wrażenia, ale ja lubię lekką Vkę, może dlatego dla mnie są ok. Lumina jest dosyć jasna ale nie jakoś przesadnie, i przy tej jasności zostaje muzykalna.

A te kefy nie były ciemne, ani nasycone, raczej jasne i suche ale słuchałem ich krótko. Chyba że ja jakoś inaczej definiuję te pojęcia...

Z tym że nie siedzę w świecie audio od dekady, wiec nie jestem znawcą i moje odczucia mogą dla innej osoby być mylne. Odsłuch odsłuch i jeszcze raz odsłuch. 

Edytowano przez Lansik

1 minutę temu, Maciej H napisał:

Zacznij od wymiany lamp, później zabierz się za odsłuchy. U mnie po wymianie lamp kopara opadła, a byłem sceptycznie nastawiony. 

Magnat jeszcze na gwarancji wiec czekam do września. Z tego co czytam to chyba może być tylko lepiej także pozostaje dobre dopasowanie do SF i własnych preferencji.

1 godzinę temu, Maciej H napisał:

Na YouTube jest filmik po polsku do obejrzenia. Sama wymiana jest bardzo prosta dla kogoś ktoś posiada minimalne zdolności manualne. 

Kojarzę, wiem że to nie jest trudne ale pod tym filmikiem było kilka komentarzy że zrobił to źle. Nikt nie objaśnił dlatego źle. Jako amator nie wiem np czy wolno dotykać nóżek palcami czy trzeba je potem jakoś odtłuścić itp (gdzieś czytałem że tak). Wpychając tam łapy wolałbym nic nie zepsuć. Jak masz jakąś radę to możesz mi przybliżyć temat. 

11 minut temu, Lansik napisał:

Kojarzę, wiem że to nie jest trudne ale pod tym filmikiem było kilka komentarzy że zrobił to źle. Nikt nie objaśnił dlatego źle. Jako amator nie wiem np czy wolno dotykać nóżek palcami czy trzeba je potem jakoś odtłuścić itp (gdzieś czytałem że tak). Wpychając tam łapy wolałbym nic nie zepsuć. Jak masz jakąś radę to możesz mi przybliżyć temat. 

Samo zdjęcie aluminiowej obudowy chroniące lampy jest banalne trzeba wykręcić parę śrubek. Radziłbym ci również odkręcić dolne śruby mocujące przedni panel jest łatwiej wyciągnąć i później wsadzić na miejsce obudowę. Ogólnie rzecz biorąc samo rozmontowanie nie sprawia żadnego problemu. Gorzej się ponownie wkładka obudowę na miejsce. Musisz dobrze nałożyć sprężyny dociskające lampy i trafić w kostki na 4 piny które doprowadzają zasilanie do diód led. Trzeba to robić spokojnie bez nerwów i nic na siłę. Łatwiej jest to opisać przez telefon jeżeli potrzebujesz pomocy pisz na priv wytłumaczę Ci wszystko 😉