Skocz do zawartości

Moje poszukiwania zestawu STEREO do małego pomieszczenia (~10m2)

d00

Recommended Posts

Co do braku należytego zabezpieczenia kopułek na czas transportu to coś musi być w Menuetach na rzeczy. Ja otrzymałem niedawno parę Menuetów z identyczną wadą na obu kopułkach. Aż się prosi, żeby stosować nakładki jak w Dynaudio.

30 minut temu, d00 napisał:

Czy to co się teraz na nim znajduje to duży problem? Jakaś poważna szkoda poza defektem wizualnym? Podłączyłem, gra dokładnie tak samo jak wcześniej. Nic się z tym nie dzieje, nic się nie rusza.

Jak będziesz je sprzedawał to inwestycja 420 zł w wymianę wysokotonówki zwróci się co najmniej dwukrotnie.

1 godzinę temu, d00 napisał:

że on zwrot przyjmuje, ale dostanę wezwanie do zapłaty pełnej kwoty za głośniki (pokrycie szkód), w przypadku braku płatności - idzie do sądu itd.

W sensie najpierw odda pieniądze a następnie będzie dochodził zwrotu 420zł za głośnik plus coś za ryskę? To by była dobra oferta z jego strony. Pytanie oczywiście ile za tę ryskę by żądał. 

31 minut temu, majkel74 napisał:

W sensie najpierw odda pieniądze a następnie będzie dochodził zwrotu 420zł za głośnik plus coś za ryskę? To by była dobra oferta z jego strony. Pytanie oczywiście ile za tę ryskę by żądał. 

Nie, nie. Stwierdził, że kwotę czlych nowych głośników. Jeszcze stwierdził w mailu, jak prawdopodobnie wyglądałaby rozprawa i jaki byłby jej efekt. Stwierdził, że mi by kazali pokryć cenę nowych głośników, jemu by zostawili (pewnie) te uszkodzone i jeszcze ja bym płacił koszty sądowe. Żeby nie być gołosłownym, to zamieszczam screen. ;)

IMG_0728.png

Tak sobie teraz czytam całą tą korespondencję - czułem się niekomfortowo i zastraszany w niektórych momentach. Ciekawe, czy UOKiK by się sprawą nie zainteresował. Może by mnie wyśmiali, a może nie.

Każdą sprawę można rozwiązać w sposób polubowny bez takich maili i takich treści - niepotrzebnych.

Napisano (edytowany)

Jeszcze chcąc doprecyzować - ja chętnie skorzystałbym z takowej propozycji pokrycia tej kwoty tweetera. Nie zaproponowano mi takowej. Stwierdzono natomiast jak poniżej:

Screenshot2025-03-18at19_23_26.png.9d4989e35bc401c3de94dcd2920e79c4.png

Także już "po zawodach". ;)
Chodzi oczywiście o rysę, której ja gołym okiem się na głośniku doszukać nie mogę.

Edytowano przez d00

Też niedawno wziąłem od nich kolumny z sygnatury, na allegro. Co mnie zaskoczyło, to że tylko jak dostali info, że odebrałem pakę, to sami napisali bym je solidne wygrzał i w ogóle masa innych dziwnych zapewnień, abym tylko nie pomyślał o zbyt szybkim zwrocie. Nigdy z takim podejściem się nie spotkałem. 

W jednej z kolumn dopatrzyłem się takiego sobie średniego spasowania osadzenia woofera względem wyfrezowanego otworu, podesłałem im foto z pytaniem co o tym sądzą, tak z ciekawości: odpowiedź w złączniku wrzucam. No marketingowca na supporcie to mają wygadanego. 

Screenshot_20250318-192142.Allegro.png

2 minuty temu, bulbulator1 napisał:

Też niedawno wziąłem od nich kolumny z sygnatury, na allegro. Co mnie zaskoczyło, to że tylko jak dostali info, że odebrałem pakę, to sami napisali bym je solidne wygrzał i w ogóle masa innych dziwnych zapewnień, abym tylko nie pomyślał o zbyt szybkim zwrocie. Nigdy z takim podejściem się nie spotkałem. 

W jednej z kolumn dopatrzyłem się takiego sobie średniego spasowania osadzenia woofera względem wyfrezowanego otworu, podesłałem im foto z pytaniem co o tym sądzą, tak z ciekawości: odpowiedź w złączniku wrzucam. No marketingowca na supporcie to mają wygadanego. 

Screenshot_20250318-192142.Allegro.png

O to to, to są dokładnie te teksty. ;)
Chyba nawet wiem, o jakiego marketingowca chodzi. ;)

Proszę więcej:

Screenshot 2025-03-18 at 19.31.24.png

Screenshot 2025-03-18 at 19.31.34.png

Screenshot 2025-03-18 at 19.32.24.png

Screenshot 2025-03-18 at 19.34.17.png

Dlatego ja zawsze dzwonie do sklepu i pytam czy mają na stanie egzemplarz testowy lub otwarty. Nie chciałbym generować niepotrzebnych kosztów sklepowi, jeśli by musieli specjalnie dla mnie zamawiać jakieś głośniki, które potem bym im ewentualnie zwrócił gdyby mi by nie podeszły.  Taki towar teoretycznie powinni potem sprzedać jako outlet...

Do tego zawsze pokrywam koszty transportu. W formularzu zwrotnym zawsze wpisuję kwotę o 30zł mniejszą.

Stąd za bardzo nie wiem gdzie mogę wypożyczyć Dynaudio Emity 10 ... Dwa najpopularniejsze sklepy na forum niestety nie mają.

Wracając do sedna tego tematu. Masz podobne preferencje brzmieniowe jak ja. Do tego widzę że prócz muzyki oglądasz filmy i grasz na konsoli, a co za tym idzie czytelność dialogów jest dla Ciebie ważna. Będę śledził wątek.

Jestem bardzo ciekaw twojej opini na temat Elaców zarówno Eariny jak i Elac DBR62.

3 minuty temu, sk91 napisał:

Dlatego ja zawsze dzwonie do sklepu i pytam czy mają na stanie egzemplarz testowy lub otwarty. Nie chciałbym generować niepotrzebnych kosztów sklepowi, jeśli by musieli specjalnie dla mnie zamawiać jakieś głośniki, które potem bym im ewentualnie zwrócił gdyby mi by nie podeszły.  Taki towar teoretycznie powinni potem sprzedać jako outlet...

Do tego zawsze pokrywam koszty transportu. W formularzu zwrotnym zawsze wpisuję kwotę o 30zł mniejszą.

Stąd za bardzo nie wiem gdzie mogę wypożyczyć Dynaudio Emity 10 ... Dwa najpopularniejsze sklepy na forum niestety nie mają.

Wracając do sedna tego tematu. Masz podobne preferencje brzmieniowe jak ja. Do tego widzę że prócz muzyki oglądasz filmy i grasz na konsoli, a co za tym idzie czytelność dialogów jest dla Ciebie ważna. Będę śledził wątek.

Jestem bardzo ciekaw twojej opini na temat Elaców zarówno Eariny jak i Elac DBR62.

Też tak będę robił. Mam nauczkę. Będę pytał o sztuki używane lub outletowe.

Z Cariny zrezygnowałem, z DBR62 napiszę za dzień-dwa. Aktualnie grają te Menuety i jest OK, ale tylko po sporym EQ na WiiMie (podbicie dolnych).

@d00Dlaczego z Carin zrezygnowałeś?

Głośnik JET podobno całkowicie pozbawiony jest nienaturalnego podkreślania sybilantów a na to jest bardzo przewrażliwiony.

Ciekawi mnie jak średnica w Carinach bo o wysokich tonach i basie można wyczytać sporo.

Napisałbyś przy okazji testowania prócz wrażeń z słuchania muzyki, również o tym jak słyszalne i odseparowane są dialogi w grach czy filmach... Byłbym wdzięczny.  O własnie... mógłbyś napisać jak w tym aspekcie sprawdzają się Dali? 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, sk91 napisał:

@d00Dlaczego z Carin zrezygnowałeś?

Głośnik JET podobno całkowicie pozbawiony jest nienaturalnego podkreślania sybilantów a na to jest bardzo przewrażliwiony.

Ciekawi mnie jak średnica w Carinach bo o wysokich tonach i basie można wyczytać sporo.

Napisałbyś przy okazji testowania prócz wrażeń z słuchania muzyki, również o tym jak słyszalne i odseparowane są dialogi w grach czy filmach... Byłbym wdzięczny.  O własnie... mógłbyś napisać jak w tym aspekcie sprawdzają się Dali? 

Jasne. Sprawdzę.

5 minut temu, sk91 napisał:

Dlaczego z Carin zrezygnowałeś?

Słaba dostępność aktualnie i dużo większa cena. Pomyślałem, że DBR62 mogą być dla mnie wystarczające. Kierowałem się próbkami testowymi z YT i opisami. Wiem, że YT przekłamuje, ale lepsze to niż nic. Na słuchawkach pokroju HD600 jeszcze idzie wyłapać różnice w graniu z dobrych porównań.

Edytowano przez d00

image.png.fc627cf9a986e9b9328f4920da45e063.png

A to ciekawe. Masz 14 dni na odstąpienie od umowy kredytowej. Decyzja ta nie powinna mieć najmniejszego wpływu na scoring w BIK. Taką umowę traktuje się jako niepodpisaną. 

Jeśli zmieściłeś się w 14 dniach z rezygnacją z tej umowy, oddałeś towar to według mnie salon nie powinien Cię tym straszyć.

Jeśli brałeś na to kredyt u sprzedawcy to jest to kredyt wiązany. Zwróciłeś towar a on powinien poinformować kredytodawcę o odstąpieniu od umowy. 

Ewentualne kwestie potrącenia za uszkodzenia to już oddzielna sprawa. Na upartego można by było wezwać rzeczoznawcę. Jeśli znajdzie jakieś inne ryski na kolumnie poza tymi, które sklep Ci podesłał, to znaczy, że sklep nie zadbał o nie należycie i również się przyczynił do utraty ich wartości. A skoro sprawa jest w sądzie i być może w wyniku tego procesu będą to Twoje kolumny...

W przypadku przegranej i konieczności zwrotu pełnej kwoty za kolumny, fakt że uszkodzone kolumny sąd zostawi sprzedającemu to według mnie piękna podstawa do drugiej instancji. 

To co wypisuje osoba ze sklepu przemilczę.

Jeśli chodzi natomiast o wady czy rysy na kolumnach fabrycznie nowych. Nie zliczę ile razy widziałem jakieś niedoskonałości. Czy to na lakierze, czy też na samych przetwornikach. Spotkałem się też z krzywo zamocowanymi gniazdami czy otworem bas refleks. Słaba kontrola jakości, cięcie kosztów czy też po prostu błąd, niedopatrzenie przez człowieka. Wszystko jest możliwe. To nie laboratorium. Skąd więc przekonanie sklepu, że sprawcą rysy jest @d00 i nie zrodziła się ona już w czasie produkcji?

A tutaj dla przykładu paczuszki znanego producenta. Nowe. Na szczęście salon zachował się w 100% profesjonalnie. Nie było najmniejszych problemów ze zwrotem.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Edytowano przez lpomis

Napisano (edytowany)
29 minut temu, Chmarski napisał:

image.png.fc627cf9a986e9b9328f4920da45e063.png

A to ciekawe. Masz 14 dni na odstąpienie od umowy kredytowej. Decyzja ta nie powinna mieć najmniejszego wpływu na scoring w BIK. Taką umowę traktuje się jako niepodpisaną. 

Jeśli zmieściłeś się w 14 dniach z rezygnacją z tej umowy, oddałeś towar to według mnie salon nie powinien Cię tym straszyć.

Jeśli brałeś na to kredyt u sprzedawcy to jest to kredyt wiązany. Zwróciłeś towar a on powinien poinformować kredytodawcę o odstąpieniu od umowy. 

Ewentualne kwestie potrącenia za uszkodzenia to już oddzielna sprawa. Na upartego można by było wezwać rzeczoznawcę. Jeśli znajdzie jakieś inne ryski na kolumnie poza tymi, które sklep Ci podesłał, to znaczy, że sklep nie zadbał o nie należycie i również się przyczynił do utraty ich wartości. A skoro sprawa jest w sądzie i być może w wyniku tego procesu będą to Twoje kolumny...

W przypadku przegranej i konieczności zwrotu pełnej kwoty za kolumny, fakt że uszkodzone kolumny sąd zostawi sprzedającemu to według mnie piękna podstawa do drugiej instancji. 

Bardzo ciekawe. Mniejsza. Umowa kredytowa została zachowana (kredyt brałem w banku, nie u sprzedawcy), głośniki wróciły do mnie, nie zamierzam się kłócić i awanturować o ten zwrot. Biorę to na siebie, jak nie zostawię, to głośniczki sprzedam i tyle.  Ten tekst ze screena, który zamieściłeś jako cytat, to tekst jeszcze sprzed całego zwrotu. To wiadomość, którą dostałem w odpowiedzi na samo oświadczenie o chęci zwrotu produktu. Czyli mój request z prośbą o zwrot zaowocował od razu straszniem mnie konsekwencjami oddania produktu, który jest wzięty na raty...

6 minut temu, lpomis napisał:

To co wypisuje osoba ze sklepu przemilczę.

Jeśli chodzi natomiast o wady czy rysy na kolumnach fabrycznie nowych. Nie zliczę ile razy widziałem jakieś niedoskonałości. Czy to na lakierze, czy też na samych przetwornikach. Bywały też krzywo zamocowane gniazda. Słaba kontrola jakości, cięcie kosztów czy też po prostu błąd, niedopatrzenie przez człowieka. Wszystko jest możliwe. To nie laboratorium. Skąd więc przekonanie sklepu, że sprawcą rysy jest @d00 i nie zrodziła się ona już w czasie produkcji?

A tutaj dla przykładu paczuszki znanego producenta. Nowe. Na szczęście salon zachował się w 100% profesjonalnie. Nie było najmniejszych problemów ze zwrotem.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Sprzedawca twierdził/twierdzi, że ma wszystko na kamerze. Nawet wysłał mi wideo z procesu odpakowania mojego zwrotu. Najwidoczniej nagrywają sobie każda wysyłkę, pakowanie, rozpakowywanie itd. na kamery. Skoro tak robią, to znaczy, że podobnych przypadków było więcej. To, że było ich więcej wskazują też chociażby często przytaczane przez osobę kontaktową z owego sklepu sytuacje innych klientów, które - na litość Boską - nie powinny być w ogóle przytaczane, bo co to kogoś obchodzi? Teksty te biorę osobiście jako próba przestraszenia klienta, bo ukazują sprzedawcę w świetle "superbohatera", który jak to sobie świetnie nie radzi ze wszystkimi klientami wokół - bo przecież tylko sklep jest najuczciwszy na świecie i ma zawsze racje.

Screenshot2025-03-18at21_38_18.png.01514c1bf992ebed759e2f946057a7e1.png

Edytowano przez d00

Tja, bardzo „moralne i uczciwe” jest bredzenie o tym, że odstąpienie od umowy kredytowej powoduje, że banki nie dadzą kredytu. Widać że koleś jest biegły w dezinformacji i manipulacjach, podobnie z tym rzekomym wyrokiem sądu, szkoda że jeszcze nie napisał, ze sąd mu zasądzi milion złotych odszkodowania.

Sąd nie wiadomo jaki da wyrok, równie dobrze mógłbyś wygrać sprawę, być może byłoby zasadzone 420 zł za tę kopułkę. 

Napisano (edytowany)
6 minut temu, michaudio napisał:

Już widzę jak bank nie chce dać kredytu... Nie no, po co zarabiać na kliencie, jak można nie dać kredytu i nie zarobić.

Rosnące regularnie od lat zyski banków nie biorą się przecież z odmawiania kredytów.

Ale dobrze wiedzieć kogo omijać szerokim łukiem.

To były klasyczne raty 0%, które się z automatu rozwiązują po przyjęciu zwrotu przez kupującego. No, ale sprzedający przecież wie jak działają banki, ile stracę na scoringu, przez jaki czas mi nic kolejnego nie dadzą na raty, kto z jego klientów miał podobną sytuację itd. ;)

Szkoda czasów i nerwów. Nie życzę nikomu podobnych doświadczeń. ;)

Edytowano przez d00

56 minut temu, d00 napisał:

Sprzedawca twierdził/twierdzi, że ma wszystko na kamerze. Nawet wysłał mi wideo z procesu odpakowania mojego zwrotu. Najwidoczniej nagrywają sobie każda wysyłkę, pakowanie, rozpakowywanie itd. na kamery. Skoro tak robią, to znaczy, że podobnych przypadków było więcej.

A ja myślę, że w ten sposób większość zwracanego do nich sprzętu trafia z powrotem do niezadowolonego kupującego. Przez Allegro może im trudniej tak działać, ale bez pośredników mają pełne pole do popisu.

Według mnie to perfidne i wyrachowane działanie, i nie wygląda na jednostkowy przypadek.

Przykro, że Ci się to przytrafiło. 

Dla mnie, i pewnie wielu innych, to bardzo cenna wiedza. Sklep, którego należy unikać. 

Dnia 14.03.2025 o 08:56, d00 napisał:

Menuet dzisiaj wracają. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałem się aż takich dziwnych wiadomości od Sprzedającego po wyrażeniu chęci zwrotu - po 2 dniach odsłuchów. Dostałem od Sprzedającego kazania na temat wygrzewania kolumn, konsekwencji zwrotu, nagrywania otwierania zwrotu na 3 kamerach itd. Masakra. Nie chcę tutaj robić antyreklamy sklepu, ale to lekka przesada...

Dowiedziałem się, że "Towar można odpakować i sprawdzić jego przydatność na takiej samej zasadzie, jak byśmy dokonywali zakupu w sklepie stacjonarnym. Nie można zacząć używać towaru.". Wiadomość wcześniej dostałem informację, że mam prawo przetestować. Niespójność, zastraszanie konsekwencjami i inne pasywno-agresywne treści. Jak do dziecka.

No nic. Sam ten cały fakt mocno mnie zniechęcił do tych głośników, już pomijając kwestie brzmieniowe czy wizualne.

ELAC chcę przetestować - mam nadzieję, że trafię na normalny sklep - tak jak w przypadku Oberon 3 i R200 - jakoś tutaj nikt nie robił problemu ze zwykłym zwrotem.

I o tym właśnie mowiłem kilka razy!! Kilka. Jeśli sklep nie chce to udowodni nam że sprzet byl uzywany. Niestety pewien krakowski sklep tez miał taką politykę kiedyś i ja także wtopiłem.

Warto powiedzieć na głos. Co to za sklep?

18 godzin temu, Chmarski napisał:

Ja bardzo poproszę o informację, który to salon.

ja  tak samo.

Ok. Czyli one zostają u ciebie. Będziesz je chciał sprzedać dalej?

13 godzin temu, majkel74 napisał:

Ja otrzymałem niedawno parę Menuetów z identyczną wadą na obu kopułkach.

Serio? Ale dramat!

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Warto powiedzieć na głos. Co to za sklep?

Było wyżej, na drugiej stronie wątku.

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ok. Czyli one zostają u ciebie. Będziesz je chciał sprzedać dalej?

Póki co są, grają, wszystko OK. Porównam sobie je z DBR62 i prawdopodobnie wystawię - stracę na nich, ale już trudno.
To co chciałbym, to jedynie tego, by nikt już od strony tego sprzedającego nie przechodził przez takie akcje. ;)

-------------

Wysłałem przed momentem maila do Konsumenckiego Centrum E-porad opisując całą sprawę, załączając wątek całej rozmowy mailowej i pytając co w takim wypadku zrobić.

11 minut temu, d00 napisał:

Było wyżej, na drugiej stronie wątku.

Tak tak. Cytuje po kolei jak czytam. Doszedłem do tego. Dzieki!

12 minut temu, d00 napisał:

to jedynie tego, by nikt już od strony tego sprzedającego nie przechodził przez takie akcje. ;)

widziałem ten ich banerek kilkukrotnie jak przejezdzałem obok ale nigdy tam nie byłem. Oni maja jakąś salkę odsłuchową czy tylko on line?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

widziałem ten ich banerek kilkukrotnie jak przejezdzałem obok ale nigdy tam nie byłem. Oni maja jakąś salkę odsłuchową czy tylko on line?

Nie mam pojęcia, aczkolwiek na swojej "stronie internetowej" piszą w sekcji "O firmie" piszą o tym, że mają.
Najlepszy jest punkt 2.:

Screenshot2025-03-19at07_20_03.png.31b4932d618e9f4ce5ea52d4c065557d.png

A jak wyraziłem chęć zwrotu, bo mi się brzmienie innych spodobało bardziej - to dostałem info, że źle testowałem i nie wygrzałem kolumn.