Skocz do zawartości

Marantz PM7000N I CD6007 zamiast Yamahy RX-797 i CDX-497

S Komp

Recommended Posts

Witam.

Mam "pełnoletnie" Yamahę RX-797 i CDX 497 jestem z nich zadowolony, ale latka lecą i pomyślałem o czymś nowszym.

Czy "zamiana" RX-797 i CDX-497 na Marantza PM7000N  i CD6007 przyniesie mi "korzyści", czy będzie to zmiana na plus czy niewiele zmieni?

Z góry dziękuję i pozdrawiam:

Paweł

1 godzinę temu, S Komp napisał:

Witam.

Mam "pełnoletnie" Yamahę RX-797 i CDX 497 jestem z nich zadowolony, ale latka lecą i pomyślałem o czymś nowszym.

Czy "zamiana" RX-797 i CDX-497 na Marantza PM7000N  i CD6007 przyniesie mi "korzyści", czy będzie to zmiana na plus czy niewiele zmieni?

Z góry dziękuję i pozdrawiam:

Paweł

Cześć,

Zrobisz krok na przód, to na pewno. A czy nie rozważyłbyś alternatywę w Yamaszce? Jest kontynuator w postaci RN800:

https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n800a.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsE2I13iLeAaGuFxvE7YCTKz6&gclid=Cj0KCQjw1um-BhDtARIsABjU5x4Hw-RYE0_1ZE3frSu3gw1jcnlrvxlQz1jazKtFrrKR_POtzJNbA7kaAlMyEALw_wcB

Jest również dedykowany do tego odtwarzacz CD, model CDS 303

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/yamaha-cd-s303.html

Zainteresowany:)?

yamaha-musiccast-r-n800a-cz.webp

yamaha-cd-s303bl-nagroda.png

1 godzinę temu, S Komp napisał:

Marantza PM7000N nie znam, stąd moje pytanie, jak gra w stosunku do Yamahy?

Równiejszy, spokojniejszy, posiadający więcej detalu, ale przedstawia go spokojniej. Jakbyś chciał pójść nieco wyżej, to warto sprawdzić też Audiolaba 7000A i 7000CDT :) W zestawie możemy przygotować bardzo atrakcyjną wycenę ;) 

• 2 weeks later...

Nie wiem czy kogokolwiek to zainteresuje ale napiszę swoje spostrzeżenia na temat Marantza PM7000N w stosunku do starej Yamahy RX-797.

Pomijając kwestie sieciowe, których Yamaha oczywiście nie ma, biorąc pod uwagę sam wzmacniacz.

W kwestii ogólnej  "jakości" dźwięku - są to urządzenia bardzo porównywalne, grają bardzo dobrze w sposób stosunkowo neutralny, brzmienie się nieco różni - Yamaha gra nieco równiej, precyzyjniej, bardziej detalicznie,  Marantz jest odrobinę cieplejszy. Nie są to jednak różnice duże, i tak naprawdę nie można powiedzieć na korzyść którego, przy niektórych utworach na korzyść jednego, przy innych na korzyść drugiego, zaznaczam jest to różnica bardzo niewielka, zależnie od ustawień i pomieszczenia odsłuchiwane osobno spokojnie można je pomylić.

W kwestii mocy wzmacniacza - Yamaha RX-797 jest duuuużo mocniejszym wzmacniaczem, tam gdzie Marantz brzmi już w sposób nieakceptowalny, Yamaha dalej brzmi dobrze. P:rzy dużych pomieszczeniach może to mieć istotne znaczenie, choć może nie dla każdego.

Mając Yamahę RX-797, Marantz PM7000N jako sam wzmacniacz nie wnosi poprawy.