Skocz do zawartości

Zestaw stereo uniwersalny pod telewizor, komputer

Materix

Recommended Posts

Na wstępie chcę zaznaczyć, że nie jestem audiofilem. Sprzęt którego szukam nie będzie często wykorzystywany do słuchania muzyki (choć i tak się zdarzy). Częściej będzie wykorzystywany przy graniu, słuchania podcastów, oglądania meczy i filmów. Szukam czegoś co będę mógł podłączyć przewodowo zarówno do komputera jak i telewizora (jednocześnie i przełączanie urządzenia np z pilota), ale też fajnie jakby była komunikacja przez BT z telefonem i odpalenie Spotify przez BT. Ważne są również dla mnie kwestie wizualne. Docelowo chciałbym, żeby urządzenie stało na biurku a głośniki/ kolumny znajdowały się na meblach lub na ścianie. Cena jaką mogę przeznaczyć to max 1500zł i skłaniałbym się w kierunku używanego sprzętu. Powierzchnia pokoju to ok 12m2 (3.5mx3.5m) a odsłuch głównie byłby z fotela umieszczonego przy biurku, rzadziej z kanapy. Nie wykluczam w przyszłości rozbudowy zestawu.

Do tej pory używałem głośników BT, ale męczyło mnie to parowanie z telefonem, laptopem, do telewizora nie podepnę i chcę jeden zestaw to całego mojego spectrum zapotrzebowania.

W załączniku przesyłam mniej więcej plan mojego pokoju.

Zrzut ekranu 2025-03-21 134526.jpg

Aktywne to dobry trop. Minimalnie nad budżetem masz Argon Audio Fenris A5 i Elac ConneX. Masz opcje Hdmi ARC do tv i WiFi, więc z kolunami nie musisz się łączyć przez bt tylko w apce Spotify wybierasz je jako źródło dźwięku i już. A włączenie tv uruchamia automatycznie kolumny. Masz komplet. Dodatkowo możesz podłączyć zew źródło np odtwarzacz cd czy starą wieżę,  potrzebny jeden kabel.

Edytowano przez fp74

Spójrz sobie na bardzo funkcjonalne i małe chińskie wzmacniacze w klasie D. Masz tam wszystko o czym pisałeś i sprzęt nowy na gwarancji. 

Aiyima D03, Loxjie A30 czy SMSL A50 Pro. 

To budżet w okolicach 500 zł. Reszta zostaje na kolumny. 

Edytowano przez waldi1965

8 godzin temu, Materix napisał:

Na wstępie chcę zaznaczyć, że nie jestem audiofilem. Sprzęt którego szukam nie będzie często wykorzystywany do słuchania muzyki (choć i tak się zdarzy). Częściej będzie wykorzystywany przy graniu, słuchania podcastów, oglądania meczy i filmów. Szukam czegoś co będę mógł podłączyć przewodowo zarówno do komputera jak i telewizora (jednocześnie i przełączanie urządzenia np z pilota), ale też fajnie jakby była komunikacja przez BT z telefonem i odpalenie Spotify przez BT. Ważne są również dla mnie kwestie wizualne. Docelowo chciałbym, żeby urządzenie stało na biurku a głośniki/ kolumny znajdowały się na meblach lub na ścianie. Cena jaką mogę przeznaczyć to max 1500zł i skłaniałbym się w kierunku używanego sprzętu. Powierzchnia pokoju to ok 12m2 (3.5mx3.5m) a odsłuch głównie byłby z fotela umieszczonego przy biurku, rzadziej z kanapy. Nie wykluczam w przyszłości rozbudowy zestawu.

Do tej pory używałem głośników BT, ale męczyło mnie to parowanie z telefonem, laptopem, do telewizora nie podepnę i chcę jeden zestaw to całego mojego spectrum zapotrzebowania.

W załączniku przesyłam mniej więcej plan mojego pokoju.

Zrzut ekranu 2025-03-21 134526.jpg

Cześć

W 12m2 pomysł na głośniki aktywne jest bardzo dobry. Niewiele masz wolnej przestrzeni, a małe monitorki typu Elac Connex Adsum (zresztą wspomniane już były zwykle Connex ale te są jeszcze troszkę ciekawsze) mogłyby załatwić wszystko. Zerknij sobie na ten produkt

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-aktywne/elac-connex-adsum.html

elac-connex-adsum.webp

Piszecie o kolumnach aktywnych. Czy do moich zastosowań było by potrzebne coś jeszcze czy kupuje takie kolumny i to jest wszystko czego potrzebuje? Czy jakbym kiedyś wpadł na pomysł rozbudowania swojego zestawu to czy takie kolumny nie zamykają mi tej drogi?

Najbardziej zależy mi na podłączeniu do nich kilku źródeł dźwięku. Nie istotne jest dla mnie czy będą się same uruchamiały. Ważne jest, że jak będę chciał pograć w cos to puszczą dźwięk z komputera a jak pooglądać mecz to z telewizora. Fajnie jakbym mógł jeszcze z poziomu telefonu odpalić np. spotify.

Co do budżetu to 1500 zł to już jest naciągnięty budżet, bo najpierw celowałem w okolicę 1000zł i raczej nie chcę wydać więcej "na start". Nie wykluczam, ze kiedyś poszerzę swój zestaw o jakieś komponenty.

Mam pytanie jeszcze czy w tym budżecie jest osiągalne dostać sprzęt, który w 100% będzie obsługiwał platformy streamingowe beż użycia telefonu? Fajnie by mi się wizualnie wkomponował taki sprzęcik na biurku, który mógłby zarządzać resztą. ( coś jak Loxjie A30, ale jak będzie większe to również nie jest to problem). 

Co tracę a co zyskuję wybierając kolumny aktywne względem innych wymienionych rozwiązań?

Bardzo dziękuję za wasze zaangażowanie

1 godzinę temu, RoRo napisał:

Pewnie po to, że to już jest blisko założonego budżetu i może założyciel wątku będzie chciał sprawdzić jak gra taka para ELAC'ów (tym bardziej że jest na nie teraz spory rabat)

Pozdrawiam

Może zamiast pełnić rolę naganiacza użyj słownika aby zrozumieć co to znaczy max 1500. 

Np w argonach ale fenris a4 (trzymasz budzet) masz wejscie hdmi arc, optyczne, aux i jeszcze phono. To oznacza, że podłączysz tv, komputer/konsolę,  bluraya, dvd, zwykłą wieżę jeśli masz albo cd-ka a nawet gramofon. Z kolei wyjscie pozwala podłączyć subwoofer w przyszłości. Do tego masz bt. Poza kabelkami (choć te mogą być nawet w zestawie, a przynajmniej niektore) nic nie potrzebujesz. Tzn nie jet potrzebny wzmacniacz, bo jest już wbudowany w kolumnę aktywną. Drugą-pasywną łączysz dodanym do zestawu kablem. Brakuje tylko źródła dźwięku czyli właśnie tv, telefon, komp, cd, gramofon. Masz komplet możliwości. No chyba nie ma tu WiFi. Za 200 więcej (fenris a5) już masz full. Na szafce stoją tylko dwie kolumienki, porządek i skandynawski minimalizm😉

Edytowano przez fp74

Padła propozycja Elac Connex. Brzmieniowo jak dla mnie są super, ale zwróć uwagę na to, że moja sztuka (wiem, że wiele innych też) szumiało chwilę przed o chwilę po zagraniu dźwięków. Najgorszy efekt jest słyszalny jak np. chodzisz po menu w telewizorze. Wówczas najbardziej słychać tą wadę. Jeśli mają być na biurku, blisko Ciebie, to może to być wkurzające. 

18 godzin temu, waldi1965 napisał:

Może zamiast pełnić rolę naganiacza użyj słownika aby zrozumieć co to znaczy max 1500. 

Może zamiast oskarżać innych o takie rzeczy zastanów się wcześniej zanim wspomnisz o "naganianiu". Masz taką możliwość.

Materix wspomniał później odnośnie kwoty, że wolałby wydać mniej...

Pozdrawiam 

20 godzin temu, waldi1965 napisał:

Kolega pisze o budżecie max 1500 zł. Po co wystawiacie coś za 1800? 

Jeśli budżet został określony na 1500zł a @Top Hi-Fi & Video Design proponuje ConneX Adsum to ja rozumiem że za 1500zł będą do oddania i temat zamknięty. Nic nowego że oficjalne ceny da się negocjować.

Czyli praktycznie jednogłośnie kolumny aktywne. Będe się rozglądał za nimi, budżet tak jak mówię to max 1500 i nie przeszkadzało by mi jeśli byłby to sprzęt używany.

Rzuciła mi się w oczy promocja na wzmacniacz  Loxjie A30 za 550 zł. Czy dokupując do niego kolumny nie będzie to lepszy wybór? Oraz czy możliwe jest w tej kwocie dołożyć do takiego zestawu jeszcze streamer? Choć pewnie streamer jest często wyposażony we wzmacniacz.

Wiadomo, ze używany sprzęt jest troszkę tańszy, więc może poczekać i celować w cos innego? Nie ma pośpiechu w moich zakupach

Ludzie, to nie apteka. Sami wiemy, że częstokroć jest tak, że budżet ustalony pierwotnie  na 100%, po analizie za i przeciw rozrasta się do 110%, czy więcej. Nawet jak ktoś rzuci propozycje na 120-130% i przedstawi argumenty, to ma to nadal sens i stanowi przynajmniej jakiś punkt odniesienia. Tak jak tu. Np. Fenrisy 5 mają WiFi a czwórki już nie. No i kolega ma okazję się po pierwsze o tym dowiedzieć, po drugie zdecydować,  czy zostaje z budżetem na poziomie wyjściowym czy idzie w górę, bo jest to różnica warta dopłaty.  Jak ktoś pisze 1500, a coś kosztuje 1501 to już nie...!? Paranoja i szukanie dziury w całym. Jak w połowie postów na forum.  

21 godzin temu, Materix napisał:

Właśnie zakupiłem ten wzmacniacz i teraz czaje się na kolumny. Te podane przez ciebie będą najlepsze w budżecie do 1000 pln? Mogę kupic je za 960zł para. To dobra cena za ten produkt?

To dobra cena za parę tego produktu. Nic nowego lepszego nie znajdziesz.

Ostatnio były tez na promocji w tej cenie Spektory od Dali. Ale wolał bym te.