Skocz do zawartości

Krótki test interfejsu Singxer SU-1

Arko55

Recommended Posts

Ostatnim czasem udało mi się upolować niedrogi interfejs Singxer od naszego Kolegi Wing0 z forum, od dłuższego czasu myślałem jak by tu poprawić dźwięk słuchając muzyki z PCta, i udało się dorwać tańszy "zamiennik" popularnego już SPDIF od Matrixa.

Transport PC Linux i Volumio, wzmacniacz Sony str V5, słuchawki Sony mdr CD2000, kolumny Hurricane DIY, zasilające marketowe, RCA Duelund, USB Ataudio, HDMI Oehlbach.

Po podpieciu opisywanego interfejsu odrazu było słychać inny dźwięk, nie będe się zbytnio rozpisywał żeby nie zanudzać, generalnie odrazu na uszy narzuciło cię ciemniejsze, czyste tło na scenie, idąc dalej mamy lepiej odseparowane źródła pozorne iraz lepsze możliwości w dynamice.

W kwestii samej sceny jest bardzo podobnie, z tym że minimalnie lepiej słychać gdzie znajduje się bliski plan a te odległe, na szerokośc czy wysokośc nie zauważyłem różnic.

Akustycznie mój pokój jest mocno wytłumiony stąd łatwo jest odczuć który element toru dodaje bądź zabiera wypełnienia w barwie, i w tym przypadku Singxer bardzo dobrze się sprawdził, dodając jeszcze więcej "soku" w muzyce, barwa jest delikatnie inna niż "grając prosto z PCta" bas bardzo zbliżony lecz średnica gra delikatnie ciemniej, wysokie tony bez większych różnic.

Bryły instrumentów uległy zmianie, są bardziej trójwymiarowe, realistycznie ukazane, ich wybrzmiewanie nastepuje w inny sposób, nie potrafię tego tak naukowo opisać, słychac inny sposób wybrzmiewania, dźwięki nieco dłużej wygasają ale gdy trzeba bas porafi w wyrafinowany sposób szybciej wygasać (zapewne jest tu związek z lepszym czarnym tłem)

kontury instrumentów czy innych źródeł bardziej zaoblone, jest bardzo gładko, spokojnie, przy słabych realizacjach można doprowadzić do miękkiego, gęstego, nieco zmulonego grania, zaś przy dobrej realizacji jest duże pole do popisu, separacja robi wrażenie wraz z dużym wypełnieniem i dynamiką.

Na koniec dodam że podczas przepinania interfejsu aby posłuchać tych samych kawałków z samego PCta róznica była spora lub zwyczajnie duża.. wszystkie wyżej opisane róznice powodowały u mnie spory niedosyt słuchając bez interfejsu SPDIF, wokale praktycznie w żadnym utworze mnie nie oczarowały, a instrumenty brzmiało dosyć płasko z naleciałością wypranego z barwy grania, to wszystko sprowadza się do tego że łatwiej sobie wyobrazić dany instrument "w pokoju" który nie przypomina nam płaskiej kartki papieru na scenie.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z mozliwosci jakie dał interfejs SPDIF, słucham po HDMI łącząc SPDIF do DACa, mam jeszcze do dyspozycji przetestować po coaxialu, może kiedyś sprawdzę.

Dziekuje za uwagę

IMG_20250323_211254.jpg.ffbd28b18e76439fea0af889c8890740.jpg

Miałem m2tech evo2 a teraz spdif2 matrixa i w kazdej konfiguracji bylo "lepiej" z konwerterem.

Przy czym nie są to zmiany ciemniej/jasniej, cieplej/zimniej tylko dynamika, bryły, precyzja.

Arek, myslę, ze konwerter jest must have z kompem.

Edytowano przez audiowit

14 minut temu, audiowit napisał:

Przy czym nie są to zmiany ciemniej/jasniej, cieplej/zimniej tylko dynamika, bryły, precyzja.

Zmniejszenie zakłóceń można odbierać jako ocieplenie jednocześnie ze zwiększoną dynamiką i precyzją - tak u siebie odbieram "lepszość" transportów między sobą...

Ja mam coś takiego. Ale funkcjonalnoscią przegrywa z matrixem spdif2, ktory jest absolutnie bezobslugowy.

W m2techu nastepują czasami zwiechy w synchronizacji, co jest w tym modelu " normalne". Dalem go teraz do upgrade do GFmode. Moze cos z tym zrobią.

Dźwiękowo chyba jednak jest troszke lepszy od matrixa spdif2.

https://najlepszeodtwarzacze.pl/manunta-m2tech-hiface-evo-two.php?_gl=1*1nqi0bp*_up*MQ..*_ga*MTMzMTgzMDc0NC4xNzQyODQyMDc2*_ga_98WQ8TZ3ET*MTc0Mjg0MjA3NS4xLjAuMTc0Mjg0MjA3NS4wLjAuMA..

Zresztą ten egz z testow u Pana Daniela to wlasnie jest ten mój.

Potwierdzam duzy wplyw na dźwiek samego kabla hdmi. Obecnie uzywam Monkey. W porownaniu do AQ Cinnamon, ktorego uzywalem wczesniej jest bardziej neutralny, gdzie Cinnamon byl po ciepłej stronie mocy.

20250324_200420.jpg

Cytat

Barwa to bardzo minimalne róznice natomiast jak wspomniałeś dynamika, bryły, prezycja jest wyraźnie słychać na plus

jeszcze mnie ciekawiło jaki skok jakości by dawł matrix spdif z dobrym oddzielnym zasilaniem bo tam jest taka opcja

o modelu SU-6 można pomarzyć

47 minut temu, Arko55 napisał:

Barwa to bardzo minimalne róznice natomiast jak wspomniałeś dynamika, bryły, prezycja jest wyraźnie słychać na plus

jeszcze mnie ciekawiło jaki skok jakości by dawł matrix spdif z dobrym oddzielnym zasilaniem bo tam jest taka opcja

Jak byś się zdecydował jutro, bo promocja wiosenna w HiFiGo jest do 8 rano w czwartek to można go dostać 500zł taniej niż normalnie .

Kosztuje tylko 2268zł i to z przesyłką i opłatami. Sklep sprawdzony, z reguły w ciągu 7-10 dni sprzęt dociera.

https://hifigo.com/collections/singxer/products/singxer-su-6-usb-digital-interface-xmos-xu208-cpld-femtosecond

Bardzo dobre ceny na dac:

https://hifigo.com/collections/gustard/products/gustard-dac-r26-discrete-r2r

https://hifigo.com/collections/topping/products/topping-centaurus

Warto też popatrzeć na to co nas interesuje, bo też może być w okazyjnej cenie.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

1 godzinę temu, Arko55 napisał:

Mam osobne zasilanie liniowe. Co prawda tylko Tomanka.

Hmmm... gdybyś miał mozliwosć tanio kupic uzywke w b dobrej cenie, to tak, mozna kupić zasilacz. Ale to nie bedzie taka zmiana jak mieć konwerter albo go nie mieć. 

Warto sledzić blog Pana Daniela i wylapywac stamtad wiedze i kąski. Na poczatku drogi audio mocno sugerowalem się tymi informacjami. Wymienialem sie tez wiedza z Panem Danielem. On tak na marginesie nakierowal mnie na dacie r2r. Z tym, ze ja nie mam tak radykalnych pogladów, ze r2r i nic innego.

Zresztą wiesz na przykladzie Ariesa, ze nie ma reguly.

Jak juz wspomiałeś o Su-6 to od jakiegos czasu jest dostepny spdif3 matrixa. To pewnie podobny poziom. Nie wiem jak ceny.

Narazie baw się tym co masz i sluchaj muzyki. Ciesze sie, ze idziesz do przodu.

Edytowano przez audiowit