Fierce Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Witam wszystkich, czy można spokojnie podpiąc pod amplituner Onkyo 6100 na początek tylko dwa głośniki frontowe ? To prezent od kobiałki, później mam zamiar rozbudować całosc do systemu 5.2.4, przewody już wcześniej przy remoncie były ułożone z zachowaniem odległości jak zaleca dolby... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Oczywiscie ze tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia Dzięki wielkie... Do tej pory miałem sony 5.1 z serii dab, i w końcu dostałem zielone światło na zmianę od swej kobiety, choć było ciężko, nie wie jeszcze ze przybędą następne głośniki z biegiem czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Jak najbardziej możesz Ale pamiętaj, że TX-NR6100 obsługuje do 5.1.2, więc 5.1.4 na nim nie złożysz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 11 godzin temu, Q21 napisał: Jak najbardziej możesz Ale pamiętaj, że TX-NR6100 obsługuje do 5.1.2, więc 5.1.4 na nim nie złożysz Zrobi się 5.1.2 przewody i tak siedzą w podwieszanym suficie już od czterech z góra lat. Jak i odpowiednio były kręcone profile by później nie było problemów z obsadą sufitowych głośników. Dziury które pozostaną po dwójce bez problemu się załata i będzie można zrobić po zmianie jednostki centralnej czwórkę bądź nawet szóstkę 😉 Zawsze jak robię remont daje wszystkiego na zapas, bo w razie wu w przyszłości się może przydać. Ten ampli to mój pierwszy poważny sprzęt do kina domowego. Dopiero wczoraj go odebrałem i jestem mega zadowolony. Zapewne za jakieś trzy, może cztery lata zmienię go na jakiś z wyższej półki, zapewne Onkyo bo mam do tej firmy specyficzny sentyment, mianowicie posiadam gramofon tej firmy który bez żadnych problemów śmiga u mnie od ponad 20 lat... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia jak teraz nawet w opcjach wyłączysz center, surroundy i suba to zagra deczko lepiej w stereo. Tak zrób. Pamiętaj żeby je potem włączyć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano 13 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia Dnia 12.04.2025 o 08:40, Piotr Sonido napisał: jak teraz nawet w opcjach wyłączysz center, surroundy i suba to zagra deczko lepiej w stereo. Tak zrób. Pamiętaj żeby je potem włączyć. No muszę napisać że jest dobrze,muzyka super jest przestrzeń, głębia, podłóg tego plastiku który miałem wcześniej 5,1 oraz tych samych utworów które znam na pamięć i tłukę od lat. Porównanie jak dzień do nocy, a to budżetowy zaledwie zestaw, darowanemu nie zagląda się w zęby 😉. Filmy też lepiej brzmią, także jestem mega zadowolony z prezenciku. Na początku kobiałka trochę narzekała ze głośniki takie niby wielkie itd, choć sama wybierała frontowe. Jednak teraz też jest zadowolona po odsłuchu swych płyt. Ciężko będzie z zakupem po cichu reszty głośników. Pomału przeglądam wpisy oraz tematy na forum, myślę o efektowych do zabudowy w ścianie, górne to nie będzie problem,tak samo centralny. Najgorzej podejrzewam będzie z subem. Trzeba bedzie postawić kobietę przed faktem dokonanym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia Zawsze można pójść w mniejszego suba z mocnym zejściem jak KEF KC62, Velodyne MicroVee-X, czy SVS 3000 Micro Dużo łatwiej się kamuflują w pomieszczeniu niż taki Klipsch RP-1200SW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano 14 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 7 godzin temu, Q21 napisał: Zawsze można pójść w mniejszego suba z mocnym zejściem jak KEF KC62, Velodyne MicroVee-X, czy SVS 3000 Micro Dużo łatwiej się kamuflują w pomieszczeniu niż taki Klipsch RP-1200SW Z subem bym musiał już pojechać po calosci, dokupić jakąś zgrabną dopasowaną nakładkę i wkręcić że może służyć w razie wu jako pufa, nie widzę innej opcji 😄😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia Są też opcje jak Buchardt SUB10, które można schować pod kanapą 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia Dnia 13.04.2025 o 11:53, Fierce napisał: Ciężko będzie z zakupem po cichu reszty głośników Nie rób tak. Od razu powiedz to jawnie. Że filmy przejdą w zupelnie inny level. Przecież też ogląda? Czy zamyka oczy? Dnia 14.04.2025 o 16:59, Fierce napisał: Z subem bym musiał już pojechać po calosci, dokupić jakąś zgrabną dopasowaną nakładkę i wkręcić że może służyć w razie wu jako pufa, nie widzę innej opcji 😄😉 To z membraną u dołu żeby nikt nie kopną w głośnik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano Czwartek o 08:57 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 08:57 Dnia 16.04.2025 o 07:18, Piotr Sonido napisał: Nie rób tak. Od razu powiedz to jawnie. Że filmy przejdą w zupelnie inny level. Przecież też ogląda? Czy zamyka oczy? To z membraną u dołu żeby nikt nie kopną w głośnik. Ciężko będzie, po przyjściu przesyłki były zarzuty że nie powiedziałem całej prawdy w temacie wielkości frontów, są co prawda niższe o jakieś 20 centów od starego plastiku, jednak są o wiele szersze i głębokie... 😄 Co do suba zawsze można dokupić jakąś zgrabną maskownicę z twardej oraz sztywnej siatki... Mam możliwość spokojnie podkuć ściany na efektowe by nie było ich aż tak widać. Co do sufitowych tu nie będzie problemu, to dwu poziomowy i jest sporo miejsca na głębokość mieszkanie miało ponad cztery metry wysokości, nim robiłem sam podwieszkę z gk, przewody ułożone wcześniej, wszystko po calosci wytlumione wełną. Naklejone paski wycinane z miękkiej pianki, pokryte klejem z obu stron co ułatwiło sprawę.Pianka poszła na wszystkie profile przy styku ścian bocznych jak i stropu. Miejsca łączenia płyt gk wkrętami do profili jak i pomiędzy samymi profilami. Głównie z uwagi na sąsiadów z góry, gdzie całymi dniami biegały małe dzieci, dziś już nieco większe i albo z tego nagle cudownie wyrosły, zaraz po remoncie. Lub moje zabiegi przyniosły spodziewany skutek😄... Na długo przed remontem miałem przemyślane wszystko, łącznie z ułożeniem profili, by ich nie wycinać przy montażu np dwóch sufitowych czy też czterech. Ewentualnie sześciu w bardziej odległej przyszłości. Zawsze wychodzę z założenia, po co kombinować później, jak przy remoncie można podszykować całość, tak by nie było później żadnych problemów... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Czwartek o 09:03 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:03 SVS SB3000 ma stalową solidną maskownicę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 10:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:13 Za to brzydką jak Fiat Multipla 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Czwartek o 18:46 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:46 8 godzin temu, PanKlor napisał: Za to brzydką jak Fiat Multipla 😉 Multipla nie jest brzydka - jest inna, być może wyprzedza(ła) powszechnie przyjęte standardy 😁, jeżdżę od ćwierćwieku "cytrynami" więc też nieraz spotkałem się z "gustami" ale komfortu jaki zapewnia "hydro" nie pokona żadna sprężyna z amortyzatorem - nawet te progresywne, nawiasem mówiąc szkoda, że w momencie jak dopracowali to do perfekcji to odeszli od hydro, no ale dzisiejszy świat = koszty 😡. Więc obecna będzie mnie wozić aż się rozleci - mimo że nie ma bluetooth 🙂. Koniec OT @Fierce ja na Twoim miejscu jednak skonsultowałbym to z drugą połówką, nie takie rzeczy się przeforsowało 🙂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 04:44 Udostępnij Napisano Piątek o 04:44 gdzie Ty chcesz te kolumny dać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano Piątek o 08:52 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 08:52 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: gdzie Ty chcesz te kolumny dać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fierce Napisano Piątek o 13:22 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 13:22 (edytowany) 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: gdzie Ty chcesz te kolumny dać? Mam w zasadzie szerokość na styk, po lewej wnęka z drzwiami prowadzącymi na przedpokój, po prawej ,analogicznie identyczna wnęka w której stoi szafko witryna. Szafka rtv jest szerokości 2,34 m, frontowe muszą tak stać, tyle dobrego że od tylnej ściany stoją o jakieś 20 centów, a chowam za nimi ich maskownice raz by nie było ich widać, dwa że nie generują się odbicia od br. Głośniki moja wybierała i tutaj nie miałem zupełnie wpływu na jej decyzję . Według mnie pod 6100 grają bardzo dobrze (słyszałem dobre oraz drogie systemy u znajomych,przeważnie źle rozstawione z trudna akustyką pomieszczenia i u mnie jest lepiej) Mogę śmiało napisać że te głośniki plus 6100 to dzień do nocy do mojego starego sony dav gdzie były plastiki 5.1. Stereo jest ok, szeroko, czuję przestrzeń. Miejsce mojego odsłuchu jest idealnie po środku, wysokość wysokich na poziomie uszu. odległość co prawda nie tworzy trójkąta równoramiennego, do czoła szafki rtv mam równe 4,5 metra a rozstaw tak jak napisałem to 2,34 licząc od zewnętrznych krawędzi. Nie dawałem szpilek z kompletu, przykleiłem specjalną twardą piankę jako nóżki, grubość około pół centa, o wymiarach 3x3 cm na każdym rogu oraz dodatkowo po jednej od czoła oraz tyłu pomiędzy nimi, także po dodatkowe dwie na bocznych krawędziach. Boki głośników są też odseparowane od boków szafki rtv, w podobny sposób jak podstawy głośników, naklejaną pianką, tylko że miękką w białym kolorze. Nic nie tłucze i nie przenosi drgań, choć póki co wygrzewam na spokojnie głośniki. Nie wiem jak będzie gdy będę mógł dać spokojnie w palnik np na 60% i więcej. Mam taki śmieszny wskaźnik, mianowicie model Hondy CBR 1000F Dual którą sam wyrzezbilem bo nie kupi się tego modelu. Sam model stoi jako jeden z dwóch moto pod tv, ma nieco krótką boczną stopkę i zawsze fikał na starym zestawie kina gdy było nieco glosniej (sub był tam gdzie teraz stoi gramofon) Więc fikał orła cyklicznie jak byłem sam na chacie😄, spadając za szafkę na kable które tam się wiją w nieładzie. Nieładzie, jak to zawsze mówi ma kobieta, gdy odsuwam całość by zebrać warstwy kurzu jak sobie przypomnę, ew gdy idą święta 😄😉. Przewód to znana każdemu Melodika Purple Rain 4,0. Po odsłuchaniu mych playlist z youtuby (także paru własnych prostych klipów z przed lat 😉😄) Spotify, Dezer etc... Obejrzeniu kilku filmów na netflix, maxie, amazonie itd, podpięciu starego gramofonu Onkyo z dobrą świeżą wkładką, po mym całkowitym serwisie (muszę go rozebrać i wlutowac konkretne przewody, fabryczne są dość słabe) Po odpaleniu usb czy też ps 4, muszę napisać że jest bardzo dobrze, każdy kawałek który znam od lat na pamięć,z tych samych plików, płyt czy innych źródeł, brzmi całkiem inaczej, ciężko to nawet określić . Jest o wiele lepiej, pełniej, głębiej, szerzej. Cały czas się dziwię ze tego dźwięku lub tamtego, nigdy wcześniej nie słyszałem, non stop mnie zaskakuje odsłuch. Ja jestem w pełni zadowolony, moja to samo. Co najwaznijsze kobiałka polubiła ten tani zestawik i już nie marudzi że głośniki są niby jakieś wiekie, że ja wkręciłem jak ja to tylko potrafię. Jeżeli podoba się jej odsłuch, wygląd to jest dobrze. Uprzedzam od razu pytania o umiejscowienie samego ampli w szafce nad gramofonem, jest luz sporo przestrzeni nad jak i z boków. Z tyłu nie ma plecków w szafce a stoi około 20 centów od ściany, do tego szkło które jest jako półka będzie wymienione na specjalnie zamówioną sztywną i twardą siatkę, by od spodu też szło powietrze. Być może że zrobię układ dodatkowego przewiewu opartego o dwa wentylatory że starej podkładki pod dużego lapka. Choć nie ma tam zbyt wielkiej temperatury, monitoruje to na bieżąco z ciekawości, lecę na dwa cyfrowe czujki temperatury, według wskazań temperatura od góry oraz spodu jest wyższa o trzy max cztery stopnie po np 6 godzinach odsłuchu, od tej która jest widoczna na stacji pogody umieszczonej pod tv ( rzeczona podkładka leży gdzieś w mych zapasach, oraz potrzebnych czy też zbędnych częściach elektroniki, jak to określa moja😄😉) idę pośmigać nieco na moto kumplami póki nie pada.Zdrowych, wesołych a także miłego odsłuchu muzy czy oglądania dobrych filmów.... Edytowano Piątek o 13:34 przez Fierce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Nie powinieneś tak trzymać amplitunera. Za bardzo się grzeje. Skracasz jego zywotność. Jeśli chodzi o kolumny frontowe podłogowe zamiast tych to masz teraz na promocji wąskie ELACi Uni Fi bardzo fajny model z transportem wyjdzie koło 1800 zł - 1900 zł za parę a to bardzo dobra okazja. Debut Reference tez są stosunkowo wąskie. Takie produkty robi też Acoustic Energy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts