fabularasaAUDIO Napisano 16 października 2011 Udostępnij Napisano 16 października 2011 Proszę o propozycje płyt jakie powinny się pojawić w naszej audiofilskiej kolekcji. Np. Erich Kunzel & The Cincinnati Pops Orchestra - The Big Picture Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 16 października 2011 Udostępnij Napisano 16 października 2011 Hmm nie uważasz, że to kwestia gustu ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabularasaAUDIO Napisano 16 października 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2011 Pewnie, że to kwestia gustu, ale zawsze wśród tych płyt będzie można znaleźć coś dla siebie. Bardziej chodzi mi tu o te płyty, które są w jakiś sposób istotne ze względu na swoje walory instrumentalne, wokalne za niezwykłą stereofonię itp. Nie ma to być coś w stylu moja ulubiona płyta. Np. dla kogoś Doda może być ulubioną wokalistką itp. ale do kolekcji audiofila się nie mieści. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 16 października 2011 Udostępnij Napisano 16 października 2011 Pewnie, że gusta gustami, ale polecić coś innego nigdy nie zaszkodzi.Sugerując się płytą, którą zaproponowałeś, przypuszczam, że chodzi Ci o muzykę bardzo dynamiczną, wręcz "wybuchową", przy której zarówno Tobie jak i Twoim znajomym opadnie szczena przy odsłuchu. Musisz tylko pamiętać, że po dłuższym słuchaniu takich płyt trzeba regularnie dokręcać śrubki w meblach, futrynach itp. ... No to jedziemy:1. YIM HOK-MAN 'Master Of Chinese Percussion'2. KODO3. The OZONE PERCUSSION GROUP 'La Bamba'4. TERJE ISUNGSET 'Iceman Is'5. płyta testowa STAKKATO 2 wydana przez niemieckie Audio6. ROGER WATERS 'Amused To Death'7. MINO CINELU 'Mino Cinelu'8. PETER GIGER & FAMILY OF PERCUSSION 'A Drum Is A Woman' (coś a la The Best of)9. ... no i inne płyty Ericha Kunzela wydane przez TelarcTeraz mniej wybuchowo, ale również pięknie...10. DIRE STRAITS 'Brothers In Arms' (generalnie polecam wszystko, co stworzył Mark Knopfler)11. JANUSZ MACKIEWICZ TRIO 'Frogsville'12. SCOTT HENDERSON, STEVE SMITH, VICTOR WOOTEN 'Vital Techtones VTT2'13. KARI BREMNES tu polecam wszystkie jej albumy, na których śpiewa po NORWESKU. Anglojęzyczne są takie sobie. Najnowsze płyty to: 'Fantastisk Allerede', 'Ly' i 'Over En By'.Kari nagrywa dla Kirkelig Kulturverksted, a to oznacza ponadprzeciętną przestrzenność (możesz wstać i dać wykonawcy "w twarz")14. CHARLIE HADEN & PAT METHENY 'Beyond The Missouri Sky'15. PAT METHENY 'Orchestrion'16. The DEREK TRUCKS BAND 'Songlines'17. HUGH MASEKELA 'Hope'18. JOHN MOULDER & KEN HALL 'Spirit Talk'19. MARILYN MAZUR 'All The Birds'20. MONTY ALEXANDER 'Stir It Up'21. MANU KATCHE 'Neighbourhood', 'Playground' i 'Third Round'22. MYRIAM ALTER 'If' i 'There'23. ROBERTA GAMBARINI 'Easy To Love'; nie zawsze mam dzień, żeby jej posłuchać, ale żywię pełen szacun dla jej umiejętności wokalnych24. PEDER af UGGLAS 'Autumn Shuffle'25. WOLFGANG HAFFNER 'Shapes' ; bardzo udany mariaż elektroniki i instrumentów akustycznycha jeśli nie gardzisz elektroniką, to polecam26. CEU 'Ceu'27. NUBLA 'Voayeur'28. KRAFTWERK 'Electric Cafe'29. YELLO 'Flag', 'Rubberbandman'i 'Touch'30. BOOZOO BAJOU 'Dust My Broom'31. MAKYO 'Vismaya'32. HARDFLOOR 'Two Guys Three Boxes'33. EMMANUEL TOP 'Asteroid'To oczywiście bardzo skromny i subiektywny wybór, jak Ci będzie mało, dorzucę...Myślę, że powinieneś zapoznać się też z tym tematem: LINKPozdrawiam! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabularasaAUDIO Napisano 17 października 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2011 Moje propozycje, z różnych gatunków muzycznych:Enigma - The Cross of ChangesMichael Jackson- DangerousMike Oldfield - VoyagerBjork - VespertineMike Figgis - Leaving Las Vegas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kezcol Napisano 8 maja 2012 Udostępnij Napisano 8 maja 2012 Zachęcam do sprawdzenia nowego projektu GrubSona i BRK, płyta jest już dostępna w przedsprzedaży A oto track lista: 01.”Śniadanie” [gośc. Jotoskleja aka ginekoJot]02. A Kto To?!?03. Co słychać04. Kiedy Byłem Cz. 205. System06. Szansa07.Imię08. Niech się dzieje...09. Parchy10. Zacieszacz [gośc. Bu]11. Szybki “Obiad”12. ”Siesta”13. Można?! Da się?!14. Złap za intro15. Złap za...16. Pozytywka17. “Podwieczorek”18. Racja19. Pasja[gośc. Jarecki]20.Ostatni raz21. Kalorie [gośc. Jarecki aka Mr FastFood]22. “Kolacja”23. Przygody Grubego Brzucha [gośc. Jotoskleja]Wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się ze szczegółami pod adresem: http://www.maxflo.pl/2012/04/27/gruby-brzu...przedsprzedazy/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kocior Napisano 29 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2012 Skoro audiofilsko to polecam większość płyt wydanych przez niemiecją wytwórnię ECM zarówno ze względu na jakość jak i na poziom wykonawców Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 15 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2013 Mam propozycję dla wszystkich niepoprawnych basolubów , eksplorujących granice możliwości swoich głośników niskotonowych. Biosphere i ekscentryczny album "Autour de la lune" (Wokół Księżyca). Muzyka z gatunku dark ambient, przy czym jest to ambient taki najbardziej mroczny z mrocznych. Muszę jednak przyznać, że w odróżnieniu od albumu "Dropsonde" wcale nie dołuje. Pozycja zawiera muzyczny podkład ze słuchowiska radiowego i praktycznie w ogóle nie ma tu tradycyjnie pojmowanej melodii, są tylko piski, szumy i przepotężny, miażdżący, bardzo nisko schodzący BAS. Niskich tonów naprawdę nikomu nie zabraknie, a takiej zabawy z owymi frekwencjami nie słyszałem od czasu wybitnych ambientowych płyt Thaemlitza z pierwszej połowy lat 90-tych. Album jest oczywiście totalnie odjechany, zwariowany, większość znajomych, którym to puszczałem, używała sporo charakterystycznych polskich słów i ich tu nie przytoczę... Muzyka ma jednak w sobie coś, co nie pozwala przerwać odsłuchu - pod warunkiem, że słucha się całej płyty, od a do z, wtedy wszystko układa się w logiczną, spójną całość. Zresztą gdzieś w necie czytałem, iż bardzo głośne słuchanie tego wyzwala odczucia jak po zażyciu LSD. Dragów nie biorę, więc nie mam porównania, słuchałem na tyle głośno, na ile pozwolił mój sprzęt i cóż, czułem się jakoś... inaczej Są ma się rozumieć płyty, na których jest więcej i głębiej basu, szczególnie płyty z tzw. basem ekstremalnym, ale takiego klimatu jak na Autoure nie ma nigdzie.Nie wiem, czy jest sens wklejać linki do youtube'a, bo będzie może 5% jakości oryginału, ale co tam... http://www.youtube.com/watch?v=cjTomg07iUMhttp://www.youtube.com/watch?v=7aSo4yAmX6AA żeby zwolennicy dźwięków z przeciwnego końca pasma nie czuli się zaniedbani, wklejam linki do innej płyty z rodzaju "trzeba mieć". Oryginału jeszcze nie mam (DROGO!), ale muzyka potrafi w fotelu sponiewierać All Star Percussion EnsembleKLIKPozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 15 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2013 Polecam całą kolekcję: Best Audiophile Voices ( w 24 bitach płyty dostępne coś za ok 170/180zł)oraz Field Rotation mam 3 płyty z fajnym spokojnym klimacikiem ale warto posłuchać może przypadnie do gustu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 16 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2013 Piękna muza!... ten Field Rotation, masz więcej czegoś takiego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 16 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2013 ProfiA mam coś podobnego nie identycznegonp twórczość (kiedyś już o nim wspominałem, młodego i utalentowanego gościa.. Olafur Arnalds (oryginalne pisownia to: Ólafur ) a jego to mam wsio co wydał. Niestety nic nie dostaniesz w PL wszystko kupowane zagranicą. Byłem też na jego koncercie zobacz może i jegoo twórczość przypadnie do gustu.. nie ma gitar ale sa smyczki i takie tam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 22 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2013 Płyta do słuchania przez nauszniki - Ultrasone Demo CD. Niedostępna w handlu, gdyż rozprowadzana jako dodatek do słuchawek tej firmy (nie wiem czy wszystkich czy tylko tych z wyższej półki). Dorwać ją można ewentualnie na jakiejś platformie aukcyjnej. Zatem pozostaje sieć.Osoby nie przygotowane, nie znające binauralnej prezentacji muzyki mogą doznać szoku .Tutaj mała próbka KLIK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulsher045@gmail.com Napisano 12 października 2013 Udostępnij Napisano 12 października 2013 Przy której zarówno Tobie jak i Twoim znajomym opadnie szczena przy odsłuchu. Musisz tylko pamiętać, że po dłuższym słuchaniu takich płyt trzeba regularnie dokręcać śrubki w meblach, futrynach itp. ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 12 października 2013 Udostępnij Napisano 12 października 2013 tak na szybko z gatunku rockBruce Springsteen Born In The U.S.ADire Straits - Brothers in ArmsZZ Top Eliminator Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 19 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2014 Explorations In Space And Time, album wydany przez Chesky Records (przykładowy LINK, gdzie jest świetny opis tej płyty). Mam już kilka płyt do odsłuchu słuchawkowego, ale ta je dosłownie znokautowała. Nie dość, że od A do Z zawiera uwielbianą przeze mnie muzykę perkusyjną, to jeszcze ogrom muzycznego planktonu i zniewalającą jakość zapisu. Moje uszy doznały dziś orgazmu . Podam jeszcze linki do odsłuchu, ale sample nie oddadzą sonicznego bogactwa albumu, a kiepska ich jakość raczej do zakupu płyty nie zachęca (do wyboru TU lub TU).Album jak najbardziej polecam polecam polecam polecam!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaczuszkaOla Napisano 26 marca 2015 Udostępnij Napisano 26 marca 2015 Zdecydowanie do kolekcji trzeba dołączyć najopoularniejsze albumy grunge a w szczególności Mad Season - "Above" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zola1659 Napisano 3 lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 lipca 2015 Powiem Ci co jest na górnej półce w mojej kolekcji (numeracja czysto porządkowa):1. Portishead, Dummy;2. Massive Attack, Mezzanine;3. Dead Can Dance, Within the Realm of a Dying Sun;4. Klaus Schulze, The Crime od Suspense;5. Michelle Mekarski, Keith Jarrett - Johann Sebastian Bach: Six Sonatas for Violin and Piano.Właściwie tego rodzaju muzyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 24 lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 lipca 2015 Tylko czy tego typu gatunki w ogóle można zaliczy do kolekcji audiofilskiej ? Za wyjątkiem pozycji nr.5, moim zdaniem nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazui Napisano 30 lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 lipca 2015 Teraz tylko do sklepu i kupować.http://forum.kxp.pl/profile.php?id=1780&action=view Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dalmer Napisano 3 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2015 znakomita płyta: „To Pimp A Butterfly” Kendricka Lamara - połączenie jazzu i hip-hopu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Wenerski Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 muzyczny_gosc. Ten Olafur Arnalds jak dla mnie bomba idealnie moje brzmienia. Juz szukam albumów az miło sluchać i się odpręzyć Ja moge dodać od Siebie zespól AIR - oraz ich album Moon Safari ale nie tylko ten , Amused to Death - Roger Waters, Touch - Yello, wokalistke Diana Krall i jej albumy oraz My One and Only Thrill – Melody Gardot ze zjawiskowa muzyka oraz glosem. Moją osobistą ulubienica jest DIDO ale... to nie ten poziom ale uwielbiam jej twórczość. Trzymam z sentymentu jeszcze wszędzie polecany album Pink Floydów oraz Metalice ale tylko ze względu iż polecane są do udsłuchów. No i Milesa Davisa ale tego już odpalam rzadziej. Rewelacyjnie tez słucha mi się koncertu Robbie Williams royal albert hall gdzie wykonywał piosenki typu swing. No i ostatnio natrafiłem też na Fink - Berlin Sunrise Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 lipca 2018 Dla fanów King Crimson, pozycja obowiązkowa. https://www.discogs.com/King-Crimson-In-The-Court-Of-The-Crimson-King-An-Observation-By-King-Crimson/release/8326049 Dziś doszło, wiec tylko pobieżnie przesłuchana z rozmowami muzyków z reżyserką. Epitaph (Alternate Version) https://1drv.ms/u/s!AsRACOwrVoysikdAVYGHiEAbMPNE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Już nie długo wersja "SUPER DELUXE" dołączy do mojej kolekcji. http://rm80.pl/alphaville-forever-young-super-deluxe-box-set/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 A-ha Hunting Hi & Low, winyl dzisiaj dotarł. Następny kupiony czarny krążek to Depeche Mode single 81-85, czekam na dostawę. Obydwa wydania zagraniczne 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 31 października 2019 Udostępnij Napisano 31 października 2019 Dotarły do mnie trzy płyty z edycji Blue Note Tone Poet. Mówię Wam cud, miód, malina ! Są to wydania audiofilskie (niechby nie audiofil nie próbował zamawiać!), masterowane z oryginalnych analogowych taśm. Wydane na 180 g, opatulone w grubaśne koszulki i fachowe lakierowane okładki. Słucham, słucham i nie mogę się nasłuchać, świetne, zamawiam kolejne. https://store.bluenote.com/collections/tone-poets Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts