Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 096 tematów w tym forum

• 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  1. PS3 czy odtwarzacz BR ?

• 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  2. Soundbar do 1000 zł

• 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
  3. Subwoofer do kina

• 3 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  4. Yamaha RX-V730 + 2x Yamaha HS50M

• 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
  5. Kino do 3000 pokój 27 M2

• 7 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  6. Wymiana amplitunera

• 12 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  7. AV - Denon vs onkyo

• 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  8. który harman kardon

• 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  9. pierwsze kino domowe 5.1

• 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Szanowni Mam prośbę o wyjaśnienie zjawiska, które dziś zaobserwowałem. Do zestawu który posiadam philips black tulip 22ah280 i 22ah380 połączonego z kolumnami sansui spx-7700 głośnik niskotonowy 16 cali ok 41 cm i skuteczności 97dB, dokupiłem cyfrowy amplituner kenwood kr w8000scd. Budżetowa zabawka, której celem było przede wszystkim uporządkowanie cyfrowych źródeł dźwięku TV, streaming, podcasty etc. Wracając do black tulipa i kolumn - sprzęty w pełni sprawne. Grają w sposób który lubię, ciepły nieco rozmyty dół, który przede wszystkim sobie cenię. Z racji średnicy głośnika bas jest mocny, dobrze wypełnia pomieszczenie już przy niewielkiej mocy.  1 wat w peaku pozwala w pełni cieszyć się z muzyki i wszelkich nuansów, ruchu palców po gryfie kontrabasu etc. Słucham z włączonym loudness (+10dB dla 100Hz) i przeważnie dorzucam +3 na korekcji niskich tonów zgodnie z opisem na przedwzmacniaczu 250Hz moc jak wspomniałem około 1W, przy głośniejszych odsłuchach peak 30W schodzę do +2. Swego czasu do tego zestawu próbowałem dołączyć korektory bodajże 10 i chyba 14 zakresowy z klasycznymi podziałami, głw w celu dołożenia dołu, do którego mam słabość. Zmiany były słyszalne ale szału nie było, więc korektor sobie odpuściłem. Dla jasności eq był wpięty pomiędzy przedwzmacniacz a końcówkę mocy. Co się stało po załączeniu kenwooda (który sam z siebie gra beznadziejnie. Płasko, bez życia i energii)? Otóż podanie sygnału na przedwzmacniacz z jednoczesną korekcją maksymalną dla niskich tonów ustawioną na kenwoodzie bez żadnych zmian w ustawieniach na przedzmacniaczu wydobyły z tych kolumn energię o jaką nigdy ich nie podejrzewałem. Zachowując charakter ciepłego grania, zyskały drugie tyle co miały sprężystości i uderzenia. Wjechało mocno bardzo niskie pasmo, to z tych bardziej odczuwalnych niż słyszalnych. Choć wcześniej nie byłem w stanie tego wysterować przez eq w przedwzmaku czy ten zewnętrzny. Działa to niezależnie od źródła dźwieku, radio fm, internetowe, spotify. Czy chodzi o siłę sygnału wejściowego, choć w komplecie mam też tuner cyfrowy ah180, przy którym mogę regulować siłę wychodzącego sygnału i nie zauważyłem przy nim takich atrakcji. Czy też może kenwood ma jakąś specyficzną częstotliwość podbicia dołu, która weszła w synergię z tą korekcją podawaną przez przedwzmacniacz?  Czy też może przedwzmacniacz, który zapewne wymaga recapingu dostał na tyle mocny sygnał, że zagrał jak nowy? Dziękuję za wszelkie wskazówki Za swoją, ewentualną ignorancję z góry przepraszam Pozdrawiam
    • Też nie mam fejsa, ale możesz to obejrzeć bez logowania. Kliknij w link, potem kliknij w krzyżyk w górnym prawym rogu białej planszy, i normalnie obejrzysz film, czy cokolwiek innego.
    • Tak, brzmi to fantastycznie. Syntezator gitarowy jest wymieniony w instrumentarium Pata, co prawda obok syntezatora i klawiszy ale zgadzam sie, że akurat tej solówki nie zagrał na niczym innym, jak na gitarze z przystawką.   A propos syntezatora gitarowego to ponoć ten gitarzysta jest specem - Nguyen Le, choć akurat nie na tej płycie i nie dla niego jej dziś slucham, lecz dla arcymistrza subtelnej perkusji - Petera Erskine'a...
    • To jeszcze pytanie odnośnie dźwięku Atmos, bo przy odpaleniu tego pliku testowego Dolby Atmos Test Tones 5.1.2 z komputera https://www.demolandia.net/downloads.html?id=2259505 To ogólnie wszystko gra pojedynczo, Głośniki przednie, centralny, atmos, subwofer, ale przy surroundach jest coś takiego, że jak gra lewy to równocześnie tak jakby 50% grał też przedni lewy i analogicznie dla prawej strony, ktoś wie czy to tak ma być? Jak robiłem test sygnału na samym amplitunerze to każdy głośnik grał osobno. 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...