Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 978 tematów w tym forum

• 1 odpowiedź
    • 878 wyświetleń
  1. Jitter/zakłócenia

• 0 odpowiedzi
    • 512 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 855 wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
  2. Zestaw stereo do 2 tysięcy

• 4 odpowiedzi
    • 780 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 36 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  3. Kolumny PSB czy warto?

• 1 odpowiedź
    • 783 wyświetleń
    • 32 odpowiedzi
    • 7,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 471 wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 873 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 578 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 529 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 561 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  4. Klipsch rp 280f 1 2

• 49 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
  5. Streamer/dac

• 4 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 536 wyświetleń
  6. Stereo ale nie tylko :)

• 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
  7. Music Fidelity

• 4 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Tomek, a możesz polecić jakiś konkretny model autotransformatora? Albo podać, jakimi powinien się charakteryzować parametrami? Mój kondycjoner (Keces BP 5000 z trafem separującym) radził sobie nieźle dopóki napięcie nie przekraczało 240 woltów. Ostatnio podskoczyło do 245 i jest gorzej. Chciałbym spróbować wstawić autotransformator między gniazdo w ścianie i Kecesa.
    • Dzień dobry, to mój pierwszy post po zarejestrowaniu, choć czytam forum długo. Witam wszystkich uczestników forum. Zaczynam budowę nowego domu i zaczynamy pracę z arch wnętrz, dlatego to dobry moment aby zaplanować audio/kable/meble/itd. Dlatego chiałbym poprosić o konsultację. Salonik: od prawej duży TV, od ściany tv do środka kanapy ok 3,9-4m, szerokość 4m. Ale dalej jadalnia i kuchnia, wszystko otwarte, ok 45m2 w sumie. Miałem kiedyś całkiem fajne stereo i wiem, że nic tego nie zastąpi. Wstępnie planowałem coś względnie dobrze grającego, ale do źródeł muzyki tych czasów, jakiś najlepiej kombajn (wzmacniacz-streaming/int radio). Budżet ok 20k PLN. Np. Arcam S35 + kolumny (zależnie od budżetu i moich preferencji), jeszcze na odsłuchy nie miałem czasu jeździć. Ale ostatnio zaczął również chodzić mi po głowie temat kina domowego (koncert/film). Oczywiście ze względu na to, że dalej chciałbym posłuchaś fajnie grającego stereo, a powierzchnia otwarta będzie dość duża, mam świadomość, że ciężko będzie do 20k, ew. coś można później rozbudować.  Przykład mojego myślenia: kolumny front coś lepszego, ampli np. Yamaha RX-A6A / A4A, sub, centr, tyły. Tu już coś się poogląda na tv i pewnie też muzyki jakoś posłucha, ale docelowo można później dołożyć jakąś końcówkę do tych frontów przez pre-out.  Teraz problem (kino): od południa będzie ściana cała szkalna (okna fix+hst) bez kawałka ściany. Tył salonu otwarty. Więc kolumienki tył/bok to realny problem. Kolejna ściana to moja żona, jest mocno zbrojona, nie do przejścia, stojaków za kanapą postawić nie pozwoli  ! Więc brak alternatyw poza sufitem podwieszanym. Widziałem głośniki do zabudowy z możliwością lekkiego sterowania kierunkiem (Klipsch, MA).  Teraz pytanie. Czy to w ogóle ma sens z góry ? Czy z w/w rozwiązaniem ma to prawo satysfakcjonująco zagrać ? Czy do projektu/pomiarów w takim układzie lepiej skorzystać od razu z pomocy firmy/fachowca (nie mam pojęcia jakie mogą być koszty)? Może inny pomysł ? Sugestie co do sprzętu (założenie, raczej >50% muzyka) ?  Czy poprostu kupić fajny zestaw stereo/streamer jak pierwotnie i odpuścić sobie w tej sytuacji KD, bo nie uzyskam sensownego efektu ?   Słuchamy: pop, trochę rock, elektronika, muzyka filmowa, wieczorem chilloucik, chętnie wracam do DepecheM. Raczej bliżej mi do cieplejszego brzemienia, fajnym miękkim basem ale nie rozlazłym. Wolałbym również, aby sprzęt zagrał, względnie dynamicznie i równo przy min/umiarkowanej głośności. Vol max rzadko używam, dyskotek nie robimy.     Najlepsze Życzenia dla Wszystkich w Nowym 2026r !
    • Taka rada jeśli komuś buczą trafa w sprzęcie audio. W pierwszej kolejności sprawdź wartość napięcia w sieci - tutaj można się zdziwić bo nie rzadko to będzie 240-245v i mamy problem. Następnie obniż za pomocą auto transformatora napięcie na znamionowe powiedzmy 225-230v i posłuchaj trafa… różnica będzie znacząca.
    • W pierwszym zdaniu to chyba nie do końca napisałeś to co chciałeś OK, jestem trochę na tym forum, nie tak długo jak wielu z Was. Jednak nie jest to moje pierwsze forum. Na niektórych byłem też moderatorem, więc trochę wiem. Swojego zdania, że z trollami można sobie poradzić bez konieczności posuwania się do ich poziomu nie zmienię.   Akurat "przyjemność" dyskusji z S!N! to mnie chyba pierwszego dotknęła. Nie wiem czy ktoś poza mną umówił się 200km od domu, na odsłuch wskazywanych przez niego kolumn, by móc wyrobić sobie własne zdanie o nich. Dzięki temu wiem jakiego facet szuka dźwięku... oraz, że Pylony kompletnie mnie nie kręcą.     Czy ja tu kiedykolwiek napisałem coś o jakimś TWA? Czemu ten przytyk do mnie?     Czasami są lepsze sposoby na pozbycie się swędzenia niż drapanie. Ja tam nikogo nie wysyłam na odpoczynek od forum, ale ostrzegawcza żółta kartka niektórym się tu należy.   To byłby wątek o wyższości jednych świąt na drugimi. Mój największy problem z Vintage polega na tym, że pamiętam czasy gdy był nowy. Moje 40-letnie gramofon i wzmacniacz dostają szansę, bo doskonale pamiętam kiedy pojawiły się w domu.     Sprzęt kolegi S Komp niebezpiecznie zbliża się do tego by być uznanym za vintage, a zjechaliście go równo. To jest problem starego sprzętu, że nie każdy jest wart zainteresowania.   Według mnie do tego sprzętu trzeba dorosnąć i jeśli poczatkujący napisze, że nie chce starego sprzętu to nie ma sensu go do niego namawiać. Niestety, czasami pojawiają się dość brutalne komentarze o wywalaniu pieniędzy w błoto, nowym chłamie itp. OK, więcej wpisów w takim tonie jest na sąsiednim forum, ale też i na Winyl.net... Vintage to nie sam sprzęt. To również cała związana z tym otoczka. Trzeba wiedzieć jaki sprzęt wybrać, czy konkretny egzemplarz rokuje czy nie. Są takie egzemplarze, które będą się psuć i już - taka natura konkretnej sztuki. Znam sytuacje gdzie klient kupił kilkadziesiąt identycznych serwerów i wszystkie poza jednym działały przez lata bezawaryjnie. W tym jednym cały czas się coś psuło. A to pamięć, a to dysk, a to płyta główna do wymiany. Przynajmniej raz na dwa miesiące wymagał uwagi.  Nie, nie był inaczej traktowany niż pozostałe. Spędzał czas w tej samej szafie rack, identycznych warunkach klimatycznych i robił to samo co inne w klastrze. Ot, taki egzemplarz się trafił.  Trzeba znać dobrego doktora, który w razie czego go uratuje gdyby były problemy, a z doktorami jest różnie. Nawet najlepsi mają słabsze dni i sprzęt dla nieznajomego zrobią mniej dokładnie niż dla tych, którzy "trują im dupę " od lat.   Szczęśliwego Nowego Roku!
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...