Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 842 tematów w tym forum

• 0 odpowiedzi
    • 838 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 808 wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  1. Zmiana kolumn HK980+smsl sanskrit 6

• 3 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  2. Pierwszy zestaw stereo 1 2 3

• 53 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 752 wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 29 odpowiedzi
    • 7,2k wyświetleń
  3. Wzmacniacz - rock, metal 1 2

• 41 odpowiedzi
    • 16k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 713 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
  4. Saba Mi 215 czy tak ma być?

• 0 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  5. Vintage Radmor Mikrofon

• 0 odpowiedzi
    • 654 wyświetleń
    • 26 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  6. Wieża AUNA 388-BT 1 2

• 45 odpowiedzi
    • 30,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję kilku porad doświadczonych osób w audio Jestem na etapie wykończenia ostatniego pokoju w moim niedawno wybudowanym domu. Pokój ten od początku był na przeznaczenie kina domowego i został do wykończenia jako ostatni no i przyszedł ten moment. Podczas budowy zleciłem ekipie wykończeniowej wykonanie stelaży pod płyty GK, aby odizolować akustycznie ten konkretny pokój od innych na piętrze. Niestety jak i ja jak i oni nie mięli wiedzy aby dać pod konstrukcję taśmę akustyczną, trudno, zastosuję ją jednak pod same płyty GK, a wszystko wypycham porządnie wełną, mam nadzieję, że ściany grać nie będą. Po części konstrukcja jest "złapana" pianą PUR naniesioną na konstrukcję dachu.  I tutaj moje pierwsze pytanie: 1. Czym najlepiej wykończyć ściany, podłogę i sufit aby poprawić akustykę? Wykładzina i gdzieniegdzie panele akustyczne? 2. Na tylnej ścianie jest spore okno, wiem że to nie jest element poprawiający akustykę. Myślałem nad zastosowaniem grubej zasłony zakrywającej cały otwór równo ze ścianą, czy to dobre rozwiązanie? 3. Do obrazu chcę wykorzystać projektor na całą szerokość dostępnej ściany między skosami (niebieskie pole), to powoduje, że głośniki frontowe będą nieco szerzej niż zalecane kąty w przewodniku dolby atmos. Nie pomagają tu też drzwi, czy w takim przypadku 9.1.4 ma sens czy zostać przy 7.1.4?   I już co do samego sprzętu. Moje oczekiwania ukierunkowane są bardziej na efekty dźwięku przestrzennego do filmów/gier/VR. Na wysokiej mocy głośników i samego suba mi nie zależy. Również nie chcę wydać w ten sposób majątku na sprzęt (przynajmniej na tą chwilę, może później jakaś modernizacja/rozbudowa). 4. Wyśledziłem wiele tematów na tym forum. I wywnioskowałem, że zestaw głośników typu Quadral Quintas 6500 w moim przypadku powinny dać radę, czy lepiej byłby coś dołożyć na takie pomieszczenie? 5. Głośniki sufitowe tylne chcę dać w "pachwinie" ściany i sufitu skierowane na miejsce odsłuchu, czy przednie obudować również pod kątem, symetrycznie do tylnych? Doszukałem się dobrych opinii firmy Magnat na takie głośniki, ale jaki konkretny model można by tu zastosować w połączeniu z Quadralami? 6. No i trzeba to wszystko spiąć, jaki amplituner byłby najlepszy do takiej konfiguracji?   Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, jestem w trakcie pracy, więc mogę jeszcze wprowadzić jakieś zmiany, jeśli ktoś by miał mądrzejsze pomysły ode mnie  
    • To prawda! Naród urodzonych inzynierów. Co oni potrafią zrobić ze zwykłym piecem...
    • Zapewne marketing skorzystał z "bazy" i wykorzystuje to. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...