Doniu99 Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia Dzień dobry! Posiadam od jakiegoś czasu zestaw: Wzmacniacz: CXA 81 mk2 Kolumny: Pylon Audio Diamond 18 mk2 Streamer: Wiim Ultra (korzystam z jego DAC) Sub: Edifier T5 (z racji słabej akustyki uzupełnia nieco bas w centralnej części pomieszczenia odsłuchowego) W chwili obecnej jest OK, ale tylko ok, ponieważ po dłuższym odsłuchu w niektórych utworach dźwięk jest jakby taki suchy, czasem jakby przykryty "kocem?" Szukam w miarę możliwości jakiejś alternatywy/wymiany Wiim Ultra. Kiedys w sklepie z moim wzmacniaczem (i takimi kolumnami jak moje) testowałem CXN V2 - podobał mi się dźwięk ale to było tylko 45 min testów i ponad rok temu. Jak dobrze pamiętam to wrażenia były takie że dźwięk wydawał mi się taki bardziej "soczysty". Czy wymiana Wiim Ultra na CXN V2 to dobry pomysł? Czy może jest jakaś inna alternatywa? Myślę o używanym sprzęcie aby nie dopłacać już milionów monet do tej wymiany Znalazłem też ofertę pewnego forumowicza który zajmuje się modyfikacją takich urządzeń, i jest oferta sprzętu: Yamaha NP-S303, pytanie jak to brzmi, czy ktoś miał okazję testować? Ma jakąś wyrobioną opinie? PS: W formie testów słuchałem Ampli Onkyo 8270 z AKM ale tam ten dźwięk mi nie podszedł. Był prosty, scena gorsza, mniej szczegółów. Ale wiadomo sama kość nie gra, kwestia implementacji więc to tylko był test dla wiedzy. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Środa o 13:51 Autor Udostępnij Napisano Środa o 13:51 Ewentualnie czy ktoś posiada w centralnej PL CXN V2 i mógłby użyczyć na testy np na 1 dzień? Oczywiście przy odpowiednio zabezpieczonym procesie wypożyczenia $$ z mojej strony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Środa o 14:04 Udostępnij Napisano Środa o 14:04 A z salonu audio nie możesz wypożyczyć z kaucją za sprzet ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Środa o 14:06 Udostępnij Napisano Środa o 14:06 Oczywiście wymieniaj co tam chcesz , ale streamer ma akurat % najmniejszy wpływ na finalny dźwięk więc nie wiem czy na tym chciałbyś się skupić. Co do użytkownika , który magicznie zmienia sprzęty na grające " jak 10x droższe np...."<- tu wpisz dowolne inne droższe sprzęty poprzez zmianę kondensatorów na audiofilskie to ja bym na niego uważał. Moim zdaniem żeruje na naiwności ludzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Środa o 14:40 Udostępnij Napisano Środa o 14:40 (edytowany) A sprawdzałeś jak gra Ultra po coaxie albo usb audio, do CXA81 , jako transport ? W sumie , nie przypadły mi do gustu wzmacniacze od CA ale co szkodzi spróbować. Edytowano Środa o 14:47 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Środa o 14:51 Autor Udostępnij Napisano Środa o 14:51 42 minuty temu, DiBatonio napisał: A z salonu audio nie możesz wypożyczyć z kaucją za sprzet ? W mojej okolicy jest niestety problem z dostępnością.. 40 minut temu, Tomasz S. napisał: Oczywiście wymieniaj co tam chcesz , ale streamer ma akurat % najmniejszy wpływ na finalny dźwięk więc nie wiem czy na tym chciałbyś się skupić. Co do użytkownika , który magicznie zmienia sprzęty na grające " jak 10x droższe np...."<- tu wpisz dowolne inne droższe sprzęty poprzez zmianę kondensatorów na audiofilskie to ja bym na niego uważał. Moim zdaniem żeruje na naiwności ludzi. Wspomniałem o zestawie streamer z daciem, ale tutaj głównie skupiam się na DACu i jego implementacji w tym streamerze jako całości. Funkcjonalność jednego i drugiego (Wiim i CXN V2) mi odpowiada. Bardziej się tu skupiam na dźwięku. Biorę też pod uwagę zakup samego daca do tego zestawu, ale pewnie te "tansze" potrzebują lepszego zasilacza np liniowego co też powoduje to kolejny sprzęt na półce i kolejne koszta. 9 minut temu, Dedal napisał: A sprawdzałeś jak gra Ultra po coaxie do CXA81 , jako transport ? W sumie , nie przypadły mi do gustu wzmacniacze od CA ale co szkodzi spróbować. Tak, próbowałem słuchać takiego zestawu, finalnie po kilku dniach, bardziej odpowiadał mi DAC z Ultra, więc finalnie od tamtego czasu zostawiłem takie połączenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Środa o 14:58 Udostępnij Napisano Środa o 14:58 (edytowany) Nie wiem dokładnie jak gra ten w cxa81 znam tylko wolfsony w stream magic 6 i cxn ale mam Ultra i wykorzystuje go tylko jako transport, po rca gra może tylko poprawnie , no ale zamierzone było tak z niego korzystać więc nie mam problemu . Jak juz pisalem ,wzmacniacze tej firmy nie podchodzą mi , od cxa80 np. wolałem Advance acoustic xi75 Pzdr Edytowano Środa o 14:59 przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 15:18 Udostępnij Napisano Środa o 15:18 Jeśli chodzi tylko o jakość dźwięku, to jednak DAC w budżecie zbliżonym do CXN v2 zagra zazwyczaj lepiej Z ciekawych opcji na pewno sprawdziłbym EverSolo DAC-Z8, Toppinga D70 Pro, w bdb cenie mamy iFi Audio IDSD Neo Nie pomijałbym też DACów R2R, jak np. Denafrips Enyo 15th 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Środa o 18:57 Autor Udostępnij Napisano Środa o 18:57 3 godziny temu, Q21 napisał: Jeśli chodzi tylko o jakość dźwięku, to jednak DAC w budżecie zbliżonym do CXN v2 zagra zazwyczaj lepiej Z ciekawych opcji na pewno sprawdziłbym EverSolo DAC-Z8, Toppinga D70 Pro, w bdb cenie mamy iFi Audio IDSD Neo Nie pomijałbym też DACów R2R, jak np. Denafrips Enyo 15th Macie może jeszcze gdzieś jakiegoś leżaka czy wersje demo/testową CXN V2? Do was mam blisko, chętnie bym podjechał jeśli byłaby możliwość wypożyczyć. Ewentualnie może pokusiłbym się o testy tego Toppinga D70 Pro.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 04:59 Udostępnij Napisano Czwartek o 04:59 jak łączysz ultra z CXA? Spróbuj podłączyć go cyfrowo. Na Twoim miejscu wypożyczył bym CXN V2 do domu i posłuchał pare dni. I tego z kolei podłącz do wzmacniacza analogowo. To w jakiej cenie był dostępny CXN V2 było swietną opcją. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Czwartek o 06:24 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:24 To już było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 07:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:22 12 godzin temu, Doniu99 napisał: Macie może jeszcze gdzieś jakiegoś leżaka czy wersje demo/testową CXN V2? Już od długiego czasu wyprzedane 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Czwartek o 07:26 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:26 (edytowany) Fabryczna Yamaha NP-S303 po analogu brzmi tak sobie, jak najtańszy cedek. Po tuningu zagrała już na poziomie CD-S2100 po RCA. (brzmienie 2100 po XLR-ach to już inny wyższy poziom). Miałem je równolegle blisko dwa lata. Dużym minusem jest trwały brak Tidal Connect, trzeba korzystać z MusicCasta. Brzmieniowo już na Spotify jest ciekawie, na Tidalu lepiej, a jako odtwarzacz plików z telefonu po Wifi, czy pendrajwa robi wrażenie. Gra bardzo przyzwoicie, z wypełnieniem. Kosztowała łącznie 2150 złotych, co daje świetny stosunek cena-jakość, przy graniu na analogowych wyjściach RCA. Yamahę CD-S2100 sprzedałem za 5500, streamer został. Z prostego rachunku różnicę w dźwięku po tuningu oceniam na dwa i pół raza droższą. U mnie zostaje na dożywocie, bo za dwójkę z małym ogonkiem nie kupię nic lepiej brzmiącego po wyjściach RCA. Z piecem vintage ze Spoti gra przesympatyczne. Ale... Na wyjściach cyfrowych w moich warunkach, brzmi jak każdy inny sprzęt, różnicy nie usłyszałem. Kupiłem ją ponad cztery lata temu, w innych realiach, jako samodzielny streamer. Bo pasowała optycznie do mojego ówczesnego pieca i CD Yamahy serii 2100. Sądziłem, że dorzucą obsługę Tidala... Teraz mając zewnętrzny przetwornik, z powodu braku Tidala Connect już bym jej nie kupił. Bo jego obsługa przez MusicCast jest upierdliwa. Reasumując, na dziś już jej nie polecę. Edytowano Czwartek o 07:28 przez michaudio Literówka 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Czwartek o 07:58 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 07:58 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: jak łączysz ultra z CXA? Spróbuj podłączyć go cyfrowo. Na Twoim miejscu wypożyczył bym CXN V2 do domu i posłuchał pare dni. I tego z kolei podłącz do wzmacniacza analogowo. To w jakiej cenie był dostępny CXN V2 było swietną opcją. Też właśnie chciałbym wypożyczyć na kilka dni cxn v2 ale w obecnym czasie jest ciężko Testowalem tez polaczenie o którym wspominasz. Wtedy dziala dac z cxa, wg mnie minimalnie podobał mi się bardziej dźwięk gdy podłączyłem wiima po analogu, więc finalnie tak zostawiłem. 29 minut temu, michaudio napisał: Fabryczna Yamaha NP-S303 po analogu brzmi tak sobie, jak najtańszy cedek. Po tuningu zagrała już na poziomie CD-S2100 po RCA. (brzmienie 2100 po XLR-ach to już inny wyższy poziom). Miałem je równolegle blisko dwa lata. Dużym minusem jest trwały brak Tidal Connect, trzeba korzystać z MusicCasta. Brzmieniowo już na Spotify jest ciekawie, na Tidalu lepiej, a jako odtwarzacz plików z telefonu po Wifi, czy pendrajwa robi wrażenie. Gra bardzo przyzwoicie, z wypełnieniem. Kosztowała łącznie 2150 złotych, co daje świetny stosunek cena-jakość, przy graniu na analogowych wyjściach RCA. Yamahę CD-S2100 sprzedałem za 5500, streamer został. Z prostego rachunku różnicę w dźwięku po tuningu oceniam na dwa i pół raza droższą. U mnie zostaje na dożywocie, bo za dwójkę z małym ogonkiem nie kupię nic lepiej brzmiącego po wyjściach RCA. Z piecem vintage ze Spoti gra przesympatyczne. Ale... Na wyjściach cyfrowych w moich warunkach, brzmi jak każdy inny sprzęt, różnicy nie usłyszałem. Kupiłem ją ponad cztery lata temu, w innych realiach, jako samodzielny streamer. Bo pasowała optycznie do mojego ówczesnego pieca i CD Yamahy serii 2100. Sądziłem, że dorzucą obsługę Tidala... Teraz mając zewnętrzny przetwornik, z powodu braku Tidala Connect już bym jej nie kupił. Bo jego obsługa przez MusicCast jest upierdliwa. Reasumując, na dziś już jej nie polecę. Rozumiem, dzięki za konkretną opinie. Zatem ten model na dziś sobie może odpuszczę. Tak więc na placu boju nadal cxn v2. Jak widać to chyba zbyt dobry sprzęt aby nawet dostać jakiegoś lezaka z magazynu xd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Czwartek o 08:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:13 W przypadku cxna pozostaje Ci już tylko zakup używanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Czwartek o 11:00 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:00 2 godziny temu, michaudio napisał: W przypadku cxna pozostaje Ci już tylko zakup używanego. To nie problem.. tylko żeby się jakoś dogadać odnośnie testów 🫣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Czwartek o 13:56 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:56 Nie lepiej zamiast tego CXN, kupić już porządnego daca , który w połączeniu z Wimm Ultra da ci lepszy efekt niż CXN. Bardzo dobrym wyjściem będzie Denafrips Enyo 15th. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Czwartek o 16:12 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:12 Cambridge jest raczej po jasnej stronie , czy tego szukasz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 16:33 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:33 19 minut temu, maciek72 napisał: Cambridge jest raczej po jasnej stronie , czy tego szukasz ? Skąd wiesz, miałeś CXNa? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Czwartek o 19:19 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 19:19 5 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Nie lepiej zamiast tego CXN, kupić już porządnego daca , który w połączeniu z Wimm Ultra da ci lepszy efekt niż CXN. Bardzo dobrym wyjściem będzie Denafrips Enyo 15th. To juz jest bardzo drogo dla mnie aby dodatkowo dorzucić takie pieniądze. Generalnie myślałem o fiio k11 r2r z zasilaczem liniowym np od IFI za ok 500zł - wtedy łącznie wychodzi ok 1400zł. Plus minus do CXN także muszę tyle dołożyć gdy sprzedam Wiima. 3 godziny temu, maciek72 napisał: Cambridge jest raczej po jasnej stronie , czy tego szukasz ? Akurat CXN z tego co kiedyś przez chwilę słyszałem a także "naczytałem" to nieco potrafi ocieplić dźwięk. I troszkę tego potrzebuje. Pytanie czy ten dac K11 R2R będzie lepszy niż implementacja 2x Wolfson w CXN V2. Edit: Właśnie znalazłem ofertę za 2300zł CXN V2 z możliwością testów 1 dzień i w razie czego zwrotu gdy nie będzie pasował wobec moich poszukiwań. Zobaczymy jak to zagra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 04:51 Udostępnij Napisano Piątek o 04:51 20 godzin temu, Doniu99 napisał: Też właśnie chciałbym wypożyczyć na kilka dni cxn v2 ale w obecnym czasie jest ciężko https://audioplaza.pl/products/30008-cambridge-audio-cxn-v2-series-2-odtwarzacz-sieciowy-salon-poznan https://media4home.com.pl/cambridge-audio-cxn-v2-p-168.html zadzwoń zapytaj jak wygląda cena i wypozyczenie 20 godzin temu, Doniu99 napisał: Testowalem tez polaczenie o którym wspominasz. Wtedy dziala dac z cxa, wg mnie minimalnie podobał mi się bardziej dźwięk gdy podłączyłem wiima po analogu, więc finalnie tak zostawiłem. rozumiem 12 godzin temu, maciek72 napisał: Cambridge jest raczej po jasnej stronie , czy tego szukasz ? nie tak jasnej jak Wiim 9 godzin temu, Doniu99 napisał: Pytanie czy ten dac K11 R2R będzie lepszy niż implementacja 2x Wolfson w CXN V2. R2R ostatnio popularna sprawa 9 godzin temu, Doniu99 napisał: Edit: Właśnie znalazłem ofertę za 2300zł CXN V2 z możliwością testów 1 dzień i w razie czego zwrotu gdy nie będzie pasował wobec moich poszukiwań. Zobaczymy jak to zagra bierz i czekamy na wnioski! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Piątek o 09:21 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:21 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: https://audioplaza.pl/products/30008-cambridge-audio-cxn-v2-series-2-odtwarzacz-sieciowy-salon-poznan https://media4home.com.pl/cambridge-audio-cxn-v2-p-168.html zadzwoń zapytaj jak wygląda cena i wypozyczenie rozumiem nie tak jasnej jak Wiim R2R ostatnio popularna sprawa bierz i czekamy na wnioski! Dzwoniłem już 😁 niestety sprzedali ostatnia sztukę która była na ekspozycji i niestety już nie mają. Hmm @Piotr Sonido mówisz że wiim jest jaśniejszy od cxa 81mk2? I to jest dziwne bo czasem było tak że niby sucho ale sporo wysokich ale też sucho i wysokich brak, takie jakby matowe były.. Pamietam że jak podłączyłem toppinga mx3s (korzystając z jego DAC) to tam wysokich było o wiele więcej 🫣 nie ukrywam, że chwilę mi się to podobało ale tylko "chwilę" 😂 Może na jutro przyjdzie więc będą testy. Jeśli to nie wypali to podejdę do tego fiio k11 r2r z zasilaczem od Ifi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Sobota o 06:53 Udostępnij Napisano Sobota o 06:53 (edytowany) Dnia 16.04.2025 o 15:01, Doniu99 napisał: W chwili obecnej jest OK, ale tylko ok, ponieważ po dłuższym odsłuchu w niektórych utworach dźwięk jest jakby taki suchy, czasem jakby przykryty "kocem?" Szukam w miarę możliwości jakiejś alternatywy/wymiany Wiim Ultra. Czy próbowałeś użyć PEQ(equalizer)który posiada wiim? Ja zacząłem to stosować i jestem zaskoczony efektem. Może sobie podbić tę góre która jest zbyt mało wyraźna. Np. 1.5 khz. +1.5db. Q1.0 4.5khz. +2.0db. Q 0.8 10 khz. +2.5db. Q 0.7 Edytowano Sobota o 06:54 przez Sundin997 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Sobota o 07:46 Udostępnij Napisano Sobota o 07:46 (edytowany) Żeby uściślić,nie chodzi mi o auto kalibrację. Bo ta moim zdaniem jest kieprawa. Edytowano Sobota o 07:47 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 09:27 Udostępnij Napisano Sobota o 09:27 To chyba każdy zrozumiał🤔 Do PEQ wbija się zewnętrzne filtry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts