Skocz do zawartości

Yamaha N-R803d + Monitor Audio 200

Recommended Posts

W dobrym hifi raczej nie używa się "ustawień" tylko dobiera sprzet do siebie tak aby razem poszczególne elementy systemu brzmiały tak jak nam pasuje. Nie wspomniałeś z jakiej serii są Monitor Audio (Bronze, Silver...) ale ogólnie można przyjąć, że Yamaha i Monitor audio razem dają właśnie takie przejaskrawione brzmienie. Jeśli tego nie lubisz, można próbować uratować sprawę cieplej brzmiącymi przewodami albo po prostu wymienić kolumny albo amplituner. Obie firmy potęgują takie brzmienie gdy są razem zestawione. Cieplejszy wzmacniacz to np. Audiolab 6000A Play, Denon PMA-900h albo inne droga - kolumny Polk Audio z serii Reserve, Kef z serii Q Meta czy Pylon Audio z serii Sapphire/Diamond.

To jest kalibracja kinowa. Stad sprzeczne opinie. Jednym pomaga drugim psuje.

Co jest źrodłem?

Nie bardzo rozumiem dlaczego dzwiek jest znikształcony jak piszesz.

Akurat z tego zestawu dzwiek powinien być krystalicznie czysty.

Jesteś pewny że jests prawna? Czy jak ją kupiłeś to ją resetowałeś?

Zresetowałeś Yamahę?

W R-N803D wszystkie ustawienia kalibracji dźwięku, w tym YPAO (automatyczna kalibracja akustyki pomieszczenia), korekcja graficzna EQ, balance, tony, loudness i inne, są zapisywane bezpośrednio w pamięci amplitunera.

Możesz mieć nastawy poprzednika

Nawet przed kalibracją zrób taki reset, dla pewności.

Możesz mieć podbity dźwięk w ustawieniach i to wpływa negatywnie na jakość dźwięku. Sam się tak załatwiłem jak kombinowałem z ustawieniami. Chwilę mi zajęło zanim się zorientowałem co jest nie tak.