Robert Drozdzowski Napisano 25 kwietnia Udostępnij Napisano 25 kwietnia Czy ma ktoś podobny zestaw? Chętnie porozmawiam o ustawieniach. Nie do końca pasuje mi dzwięk jak chce posłuchać głośniej..zniekształcony , przerysowany... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 kwietnia Udostępnij Napisano 25 kwietnia W dobrym hifi raczej nie używa się "ustawień" tylko dobiera sprzet do siebie tak aby razem poszczególne elementy systemu brzmiały tak jak nam pasuje. Nie wspomniałeś z jakiej serii są Monitor Audio (Bronze, Silver...) ale ogólnie można przyjąć, że Yamaha i Monitor audio razem dają właśnie takie przejaskrawione brzmienie. Jeśli tego nie lubisz, można próbować uratować sprawę cieplej brzmiącymi przewodami albo po prostu wymienić kolumny albo amplituner. Obie firmy potęgują takie brzmienie gdy są razem zestawione. Cieplejszy wzmacniacz to np. Audiolab 6000A Play, Denon PMA-900h albo inne droga - kolumny Polk Audio z serii Reserve, Kef z serii Q Meta czy Pylon Audio z serii Sapphire/Diamond. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:33 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:33 Ale które Monitor audio masz? Monitor audio Monitor 200 Bronze 200 Silver 200 Gold 200 ? Czy zrobiłeś kalibrację? Ile to jest głośniej? Jakie masz pomieszczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Drozdzowski Napisano Poniedziałek o 07:09 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:09 Dzieki za odpowiedz, Te kolumny to Monitor Audio Silver 200. Nie robilem jeszcze kalibracji, ...ale juz zakupilem mikrofon kalibrujący i bedę kombinował na majówkę. pomieszczenie mam ok 7m na 3m, . Głośniej to jest ponad -10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano Poniedziałek o 08:42 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:42 Ta Yamaha ma w zestawie mikrofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Drozdzowski Napisano Poniedziałek o 12:34 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:34 3 godziny temu, T Z6 napisał: Ta Yamaha ma w zestawie mikrofon. Kupiłem "używke" i nie bylo w zestawie..musiałem dokupić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano Poniedziałek o 13:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:10 To zmienia postac rzeczy.803 bez kalibracji slabo brzmi...U mnie po kalibracji wylączałem jeszcze korektor yapi.Wtedy dzwiek był najlepszy.Ale mimo iz wciaz mam 803 to rzadko z niej korzystam.Ale to bardzo dobry amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jirkash Napisano Poniedziałek o 19:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:53 Nawet bez kalibracji R-N803 gra pięknie. Kalibracja po prostu psuje dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 05:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:17 To jest kalibracja kinowa. Stad sprzeczne opinie. Jednym pomaga drugim psuje. Co jest źrodłem? Nie bardzo rozumiem dlaczego dzwiek jest znikształcony jak piszesz. Akurat z tego zestawu dzwiek powinien być krystalicznie czysty. Jesteś pewny że jests prawna? Czy jak ją kupiłeś to ją resetowałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Drozdzowski Napisano Wtorek o 06:20 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 06:20 Może się żle wyraziłem, miałem na mysli ze dzwięk im głośniejszy tym jest bardziej metaliczny i według mnie dużo traci z przejrzystości.. ale może to tylko moje indywidualne odczucie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:28 No to połączenie obu elementów. Masz jasno grające kolumny z tak samo grającym wzmacniaczem. To naturalne i niektórzy to świadomie wybierają. U Ciebie jesli Ci to przeszkadza to któryś element do wymiany. Do którego jesteś bardziej przywiązany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Drozdzowski Napisano wczoraj o 06:24 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 06:24 Zestaw mam dopiero 2 miesiące to trudno mówić o przywiązaniu ale gdybym mial zostawić to Amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 10:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:52 Dnia 28.04.2025 o 21:53, jirkash napisał: Nawet bez kalibracji R-N803 gra pięknie. Kalibracja po prostu psuje dźwięk. I tak i nie. Wiele zależy od samych warunków, w których ta kalibracja się odbywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jirkash Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie, każda korekcja lub kalibracja dźwięku pogarsza jego jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 18 minut temu, jirkash napisał: Nie, każda korekcja lub kalibracja dźwięku pogarsza jego jakość. Ciekawa teoria. Ile to tych "każdych" korekcji/kalibracji słyszałeś? Bo są tacy, co chwalą. Edytowano 3 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Zresetowałeś Yamahę? W R-N803D wszystkie ustawienia kalibracji dźwięku, w tym YPAO (automatyczna kalibracja akustyki pomieszczenia), korekcja graficzna EQ, balance, tony, loudness i inne, są zapisywane bezpośrednio w pamięci amplitunera. Możesz mieć nastawy poprzednika Nawet przed kalibracją zrób taki reset, dla pewności. Możesz mieć podbity dźwięk w ustawieniach i to wpływa negatywnie na jakość dźwięku. Sam się tak załatwiłem jak kombinowałem z ustawieniami. Chwilę mi zajęło zanim się zorientowałem co jest nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts