Nowy75 Napisano wczoraj o 20:05 Napisano wczoraj o 20:05 11 minut temu, tomek4446 napisał: Tym wszystkim obecnym kandydatom dużo brakuje do tego gościa. Jedyny jego błąd jaki pamiętam to zlekceważenie możliwości Borysa Nikałajewicza Jelcyna przy kielichu😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 20:07 Autor Napisano wczoraj o 20:07 1 minutę temu, Nowy75 napisał: Jedyny jego błąd jaki pamiętam to zlekceważenie możliwości Borysa Nikałajewicza Jelcyna przy kielichu Społeczeństwo mu wybaczyło , mało tego wyszło na plus " niby prezydent , a popatrz swój chłop , każdy ma prawo się narąbać " 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 20:14 Napisano wczoraj o 20:14 Przed chwilą, tomek4446 napisał: Społeczeństwo mu wybaczyło , mało tego wyszło na plus " niby prezydent , a popatrz swój chłop , każdy ma prawo się narąbać " Wszyscy byśmy chcieli,żeby nasi prezydenci popełniali tylko takie błędy! Ja mam do A. Kwaśniewskiego szacunek za to,że miał odwagę podjąć to wyzwanie z Jelcynem😁. Jak sobie przypomnimy gafy następców,to dopiero żenada! Olo swój chłop! A całkiem poważnie,to jest w nim jakaś klasa,a tego brakuje obecnym politykom 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 20:22 Autor Napisano wczoraj o 20:22 2 minuty temu, Nowy75 napisał: A całkiem poważnie,to jest w nim jakaś klasa,a tego brakuje obecnym politykom To stara klasa polityczna , mająca już sporą praktykę zanim demokracja do nas trafiła. Cenię go za niezależność i własne zdanie o czym przekonał się boleśnie Miller . Tak to powinno wyglądać. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 13 godzin temu, Nowy75 napisał: Gdy Urban startował z rzecznikowaniem miałem 6 lat jeśli przyjąć,że był to 81'. Parę lat później pamiętam jak przez mgłę,że dziwiłem się oglądając TV, że pan rzecznik mówi jedno,a ja na ulicy widzę drugie. Tyle. Później,co zrozumiałe nie politykowałem,bo gdy walnęła komuna nieźle zawirowało w moim domu rodzinnym ,a zatem i u mnie. Potem jeszcze przed moją 20tką zacząłem czytywać regularnie "NIE",które jako jedyne waliło bez pardonu we wszystkie afery,bez względu na pochodzenie polityczne. Czyli w 1989 miałeś 14 lat, to nie pogadamy o latach 80-tych. 12 godzin temu, soberowy napisał: Tuż za nim znalazł się Karol Nawrocki z wynikiem 29,1 proc. Na trzecim miejscu znalazł się Sławomir Mentzen - zagłosowało na niego 15,4 proc. Czwarta pozycja należy do Grzegorza Brauna - 6,2 proc. 50,7% zagłosowało na gangusa/faszystę/ruską onucę. Jprdl 🤦 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: To stara klasa polityczna , mająca już sporą praktykę zanim demokracja do nas trafiła. Tak się zastanawiam: czy wynika z tego, że praktyka sprzed demokracji była więcej warta? Czy to dlatego, że brak konkurencji politycznej przekładał się na mniej agresywny polityczny marketing? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 13 godzin temu, soberowy napisał: Na trzecim miejscu znalazł się Sławomir Mentzen - zagłosowało na niego 15,4 proc. Ale wśród najmłodszych wyborców (18-29 lat) już około 36 procent. I to mnie najbardziej przeraża. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 12 godzin temu, tomek4446 napisał: W związku z tym , że nie darłem się Rafał , Rafał i na sygnał nie machałem chorągiewką ,to dwie Panie zaczęły mnie pokazywać palcami a ich partnerzy stali się nerwowi To tylko pokazuje, jak się można zafiksować na punkcie jakiegoś polityka czy/i partii politycznej. Chore. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: że praktyka sprzed demokracji była więcej warta? Czy to dlatego, że brak konkurencji politycznej przekładał się na mniej agresywny polityczny marketing? Rafał , myślę , że czynników było więcej. Po pierwsze człowiek , jego charakter , swoboda komunikacji ,piszę o Kwaśniewskim. Wierchuszka komuny , to nie byli głupi ludzie / oczywiście były wyjątki / , musieli lawirować między Moskwą a społeczeństwem. Pamiętajmy , że to rząd postkomunistyczny wprowadził nas do UE i NATO. Wyobrażacie sobie dzisiaj takie negocjacje w wykonaniu Nawrockiego , Sasina , Błaszczaka ..... 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @tomek4446 ja sobie wyobrażam,wszystko ładnie podpisane,tylko nikt nie wie kto,i CO podpisywał 😁. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Pamiętajmy , że to rząd postkomunistyczny wprowadził nas do UE i NATO. Czerwoni tylko podpisali papiery, do NATO i EU weszli Polacy. Przy wydatnym poparciu USA i Niemiec, zresztą. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Widzisz tak naprawdę to tych czerwonych w Polsce była garstka mimo 3 mln. członków PZPR. Komunizm w naszym kraju jakoś się nie przyjął , była to raczej fikcja. Ale zobacz , mimo " walki " z komuną , Solidarności , nie było takiej polaryzacji społeczeństwa jak obecnie, gdy mamy demokrację. Czy to nie dziwne ? 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 34 minuty temu, tomek4446 napisał: Czy to nie dziwne ? Moim zdaniem nie. Zauważ, że (przynajmniej pod koniec) tzw. "komuna" pozwalała u nas na więcej niż PiS. Wolno było się z niej śmiać (weźmy choćby "Kabaret Olgi Lipińskiej") i na swój sposób była niemal dobroduszna, jakby coraz bardziej pogodzona ze swoim przemijaniem? Niby wciąż władza, ale coraz bardziej umowna i fasadowa. A może tylko tak to zapamiętałem jako nastolatek? Jeśli chodzi o poziom agresji w mediach, szczucie społeczeństwa na opozycję itd., to PiS-owi było bliżej do wczesnego PRL-u - czyli czasów, kiedy polaryzacja też była silna, przy czym wtedy ten drugi obóz to była głównie emigracja (bo w kraju trzeba było siedzieć cicho). Edytowano 5 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @Rafał S zgoda pełna , tak samo to widzimy. Patrząc na wynik konfederacji , naszła mnie taka myśl. Jak by zeszli ciut z radykalizmu , zmienili lidera na Bosaka , wypowiedzieli otwartą wojnę pisowi i PO to są w stanie zgarnąć sporą pulę w wyborach parlamentarnych. Bosak wygrałby debatę z każdym obecnym kandydatem , młodzi ludzie jak widać chcą zmian nie patrząc na konsekwencje lub ich po prostu nie dostrzegając. W sumie mają rację , każdy z nas w życiu popełnił błędy , oni też mają do tego prawo. Widać czas dziadków z pisu i PO dobiega końca. Może to i dobrze ? Co myślicie ? Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 21 godzin temu, Nowy75 napisał: A całkiem poważnie,to jest w nim jakaś klasa,a tego brakuje obecnym politykom Ach to były czasy łza sie w oku kreci , 20procent bezrobocia , az szkoda ze to sene vrati... Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu No tak luźno to tę naszą komunę podzielił bym na trzy etapy: instalację,powiedzmy do 60', budowę,do 70',81 to taki ostatni zryw twardogłowych,a potem to już był zjazd czyli etap trzeci. Ale faktycznie,jak się ogląda filmy,kabarety,to ta komuna naprawdę na wiele pozwalała 😁 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, tomek4446 napisał: zmienili lidera na Bosaka O tym samym pomyślałem. Wydaje się bardziej wyważony. Ja się nie dziwię, że dużo głosów poszło na Konfę, szczególnie przez młodych ludzi. Widocznie chcieliby kogoś innego niż POPIS. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @tomek4446 drobny problem polega na tym, że Konfa jest wewnętrznie podzielona,czego póki co ,zbytnio się nie eksponuje. Zwolennicy Bosaka to narodowcy o takim nieco socjalistycznym podejściu do gospodarki,ludzie Mentzena to mniej lub bardziej radykalni wolnorynkowcy. Póki co, idą razem,ale fakt,że wygryziono Korwina,Dziambora,czy Brauna świadczy o tym, że tam na zapleczu się nieźle gotuje. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: drobny problem polega na tym, że Konfa jest wewnętrznie podzielona, Nic tak dobrze ludzi nie jednoczy jak kasa A to po nią się idzie do polityki. Jak podano młodzi głosowali na Mentzena i Zandberga. Zmieniając Mentzena , na Bosaka .... chciałbym zobaczyć taką debatę. I Zandberg i Bosak to ludzie inteligentni i co najważniejsze nie mówiący sloganami. No nic , zaczekamy. @Adi777 ja też już mam dosyć tej przepychanki. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @desmodronik nie jest tajemnicą,że Kwaśniewski pod koniec kariery politycznej miał problem z alkoholem,roztył się, jakaś depresja. Ale obejrzyj sobie jego debaty, porównaj z wystąpieniami kandydatów obecnego duopolu,z pewnością zauważysz różnicę klasy 1 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 25 minut temu, Nowy75 napisał: Ale faktycznie,jak się ogląda filmy,kabarety,to ta komuna naprawdę na wiele pozwalała 😁 a od casu do czasu wysyłała kogos by wachał kwiatki od dołu. https://www.google.com/search?q=zbrodnie+polityczne+prl&oq=zbrodnie+polityczne+prl&aqs=chrome. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @tomek4446 w mojej opinii Bosak jest o wiele lepszym mówcą niż Mentzen, wyraża się konkretnie i precyzyjnie jak prawnik,którym chyba jest z wykształcenia. Niestety obawiam się,że dla ogółu bardziej zrozumiały jest operujący sloganami Mentzen @desmodronik to prawda ,że ludzie ginęli i nikt nie ponosił odpowiedzialności. Ale miałem na myśli to,że mimo oficjalnej cenzury,w życiu kabaretowym i filmowym działo się naprawdę wiele Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 34 minuty temu, desmodronik napisał: 20procent bezrobocia Tyle , że to bezrobocie to nie wynik rządów SLD, a wcześniejszych Solidarności. Zaczęło się od Balcerowicza i " schłodzenia gospodarki " , a następnie za Bieleckiego i Suchokiej wyprzedania dużych zakładów przemysłowych przez niejakiego Lewandowskiego , ministra przekształceń własnościowych. Większość majątku nas wszystkich poszła za " ile kto da " lub na podstawie listów intencyjnych , czyli za darmoszkę. Takie przejście na gospodarkę rynkową , przy jednoczesnym zablokowaniu przedsiębiorczości, która pięknie się rozwijała / i to bez jakiejkolwiek pomocy państwa / spowodowało gigantyczne bezrobocie. Nie były to lekkie czasy ale obarczanie za ten stan rzeczy Kwaśniewskiego nijak się ma do rzeczywistości. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu W PiS dyspozycje już wydane: u redaktor Gozdyry wysmarowany wazeliną poseł Wójcik wdzięczy się w kierunku Mentzena😁. Żeby mi chłopa nie zepsuł, młody,jeszcze się złapie na nieszczere pochwały 😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, Nowy75 napisał: u redaktor Gozdyry wysmarowany wazeliną poseł Wójcik wdzięczy się w kierunku Mentzena Na miejscu konfederacji zagłosowałbym na Nawrockiego. Taki ruch spowoduje stagnację w reformach , zablokowanie obietnic Tuska, a co za tym idzie wkurw społeczeństwa. Idealne podłoże pod wygranie przyszłych wyborów parlamentarnych. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts