Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 minut temu, tomek4446 napisał:

Konfederacja moim zdaniem pójdzie tam gdzie będzie kasa. Wypracowali sobie elektorat

Zgadzam się z Tobą, że trop prowadzi do forsy . Kiedy zacząłem się interesować praprzodkami  Konfy,byli to ideowcy, którzy nic nie znaczyli politycznie, i faktycznie pragnęli zmiany. Myślę, że kiedy Mentzen zaczął mącić już w Konfie, uwalając kolejno Korwina,Brauna i Dziambora/ powstrzymujemy się od ocen tych osób/, dał sygnał,że koniec z ideami,zaczyna się pragmatyzm polityczny. A pragmatyzm polityczny oznacza forsę i stołki dla kolegów. W tym momencie Konfa przestaje się dla mnie różnic od innych sił politycznych w naszym parlamencie

Napisano
25 minut temu, Nowy75 napisał:

Oczywiście sprawę imigracji należy uregulować,ale na pewno nie za pomocą prymitywnej rasistowskiej agitki. Jaka agitacja,taki elektorat,z pewnością myśląc o zapisaniu się do Konfy nie chciałem się znaleźć w takiej grupie. Wygląda,że dalej będę wyborcą ponadpartyjnym

Należy, tak aby nie było od ściany do ściany. Choć Polska, jak i cała Europa stała się bardzo rozhisteryzowana i ciężko w tym szaleństwie znaleźć złoty środek(wpuszczamy wszystkich jak w 2015, albo jak ostatnio Błaszczak; zamykamy się na wszystkim). Ale co szkodzi postraszyć - tym bardziej zabawne albo tragiczne, gdy robiło się podobnie - a jeśli można ugrać na tym pare pkt. procentowych, to w to mi graj. Nie ma w tym żadnego dobra narodowego, co najwyżej dobro partyjne, możliwość odgryzienia się za poprzednie akcje gdy my byliśmy przy władzy; cynizm, pycha i obłuda, tak bym skwitował.

Generalnie nie zgadzam sie absolutnie z retoryką jaką proponuje Konfederacja, bo to tworzy kolejne podziały. Wrzucamy wszystkich do jednego wora, odbieramy ludzką podmiotowość(bydło, chamstwo, swołocz), a jednocześnie co rusz wycieramy usta w wartości chrześcijańskie i w oparciu o nie chcemy budować świat. Troche jak w USA. Bóg mnie uratował aby uzdrowił ten kraj, a jednoczesnie nie widzimy nic sprzecznego w płaceniu prostytutce za milczenie.

Napisano
7 minut temu, Nowy75 napisał:

@Pitt39 z Konfy interesowała mnie zawsze gospodarka i ZDROWO pojęty patriotyzm

Ale w jaki sposób możesz (jeśli to robisz, bo bo nie wiem), brać w pakiecie pana Brauna? Ja wiem, że to są cyniczne, raczej chłodno skalkulowane ekscesy. Ale... na litość boską, są jakieś granice. Ponad 6% głosów. Co z tym krajem musi się stać, aby z taką historią, jej nie powtarzać? Ostatnie ofiary Auschwitz przecież jeszcze żyją. Co jest nie tak z tym krajem?

Napisano
40 minut temu, tomek4446 napisał:

Stworzą koalicję i będą rządzić , czy pozostaną opozycją, co jest chyba bardziej opłacalne w perspektywie długofalowego znaczenia partii. Krytyka zawsze bardziej się opłaca, niż wzięcie odpowiedzialności.

Jak wszystko "dobrze" pójdzie, to chyba nie będą mieli odwrotu i w końcu trzeba będzie przejąć stery władzy. Wiadomo że bycie wieczna opozycją jest najłatwiejsze, ale chyba nie o to chodzi w polityce. Zresztą Mentzen ma troche BTC, wiec opłaca się zostać ministrem finansów ;).

Napisano

@Grzesiek202 nie biorę go w pakiecie. Podałem jako przykład wewnątrzpartyjnych machinacji Mentzena, któremu z pewnością poglądy Brauna nie przeszkadzały. Zresztą uważam,że to,co robi/ gada Braun jest medialnie pompowane ,by odwrócić uwagę publiki od spraw waznych

Napisano
24 minuty temu, Nowy75 napisał:

Konfy interesowała mnie zawsze gospodarka i ZDROWO pojęty patriotyzm

Jak byśmy mieli tyle kasy, co patriotyzmu, to USA razem z Chinami by nam buty czyścili :) 

Pierwszym sygnałem , że Konfa idzie w kierunku populizmu było odstawienie Artura Dziambora. Facet mówił z sensem i skupiał się na ekonomii , gospodarce w tym upatrując bazę programową Konfederacji. Jednak chłopcy typu Bosak i Mentzen doszli do wniosku , że bardziej opłaca się zbić kapitał polityczny na prymitywnym nacjonalizmie i negacji wszystkiego. Stawiając na obronę wiary i polskości zabrali trochę elektoratu pisowi , brak podatków podoba się wszystkim , więc trochę ludków przybyło. A przy okazji dowiedziałem się , że sporo ludzi w naszym pięknym kraju jest za płatnym szkolnictwem i służbą zdrowia :)   

Napisano (edytowany)
18 godzin temu, tomek4446 napisał:

Marcin , masz rację , może to nie moja argumentacja , ale masz. To pieprzenie o głosach staje się nudne. A jak coś jest nudne, to nie wzbudza emocji. A tam gdzie nie ma emocji, nie ma poparcia. Tak to działa w świecie pozbawionym ideologii. pis jest mistrzem wywoływania emocji i ....ma wyniki.

Tomek, ale taka jest właśnie narracja PiS. Oj tam, oj tam... 

Sam Kaczyński przyznaje, że jakie tam sto, PiS ukradł "tylko" 24 miliardy.

No chyba, że coś - nawet na siłę - są się przypisać PO, to wtedy krzyk i Wina Tuska.

6 godzin temu, Pitt39 napisał:

Piękna jest ta oficjalna strona Konfederacji; wyglada jakby mieli tego samego grafika co Republika.

''Fajnie'' się na to patrzy mając gdzieś za plecami jedno z przemówień ich lidera Bosaka, gdy tonem podniosłym i wzniosłym opowiada o wartosciach Katolickich i co się z tym wiąże ;)

Screenshot_20250713_073358.jpg

A co będzie jak Niemcy ich wszystkich odeślą?

a3235c1b-2972-4d9c-8388-b840be22a7ca.png

3 godziny temu, Nowy75 napisał:

głosowałem na farbowanego Trzaskowskiego

Co z tym 'farbowaniem' Trzaskowskiego? Serio pytam, bo aż tak głęboko w polskiej polityce nie siedzę.

Edytowano przez pairtick
Napisano
20 minut temu, pairtick napisał:

Co z tym 'farbowaniem' Trzaskowskiego? Serio pytam, bo aż tak głęboko w polskiej polityce nie siedzę.

Obejrzyj dowolną powtórkę z debat,sztuczny uśmiech,sztuczne gesty,naturalny był jak puszczały mu nerwy i maska tatusia kochającego wszystkich Polaków opadała. Do tego gwałtowne wolty w prezentowanych poglądach zależnie od kierunku wiatru politycznego

Napisano
2 godziny temu, Rega napisał:

No, cóż - mamy takie społeczeństwo, w dużej części, choć może TYLKO w 1/3, składające się z beneficjenów 800_+, i innych dodatków socjalnych. Myślące o tym jak zaistnieć na tiktoku, bywające na imprezach typu ,,przez te oczy zielone,, i sławiące pod niebiosa wszelkie posunięcia socjalne , nie myślące o tym, że przecież te posunięcia są robione pod publiczkę, aby zdobyć jak największy elektorat i w efekcie spowodują wzrost cen, bo rząd NIE MA własnych pieniedzy do rozdawania i musi je sciągnąc właśnie m.in z tego elektoratu , w postaci np zwiększenia VAT, opłaty od deszczówki czy też zwiększenia innych podatków i danin. Myślenie perspektywiczne jest im obce. Liczy się TU i TERAZ oraz to, czy jest z czego nalać aby na chwilę zapomnieć o prozie codzienności. 

„Demokracja skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić ludzi ich własnymi pieniędzmi.”

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Byłem kiedyś na spotkaniu z Leszkiem Millerem, przed wyborami gdy SLD przejęło władzę. Wg. tego co mówił to Łódź na drugi dzień po przejęciu władzy będzie minimum drugim Dubajem. Patrzyłem na twarze ludzi na tym spotkaniu , entuzjazm , uniesienie, endorfiny normalnie fruwały w powietrzu. Jak Leszek już skończył monolog , to zadałem tylko jedno pytanie " jak zamierza tego dokonać i za co ? " . Powiem tylko , że tłumek nie był zachwycony , że przerwałem tą wizję raju :) Roman masz rację , Ci ludzie nie chcieli myśleć , oni chcą ślepo wierzyć . Tak jest łatwiej i prościej. A politycy to wykorzystują, to się chyba nazywa " twardy elektorat" i dziwię się , że osoby tak określane takie nazewnictwo akceptują. Przecie jak to poddać analizie to znaczy wprost , bezmyślność , fanatyzm.

„Jeśli SLD obieca gruszki na wierzbie, to one tam wyrosną.” 

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

to właśnie jest niesamowite , każdy ma przecież budżet domowy. Dokładnie taki sam mechanizm działa w przypadku budżetu państwa.

Ależ, absolutnie nie. Ty, jeżeli masz 'deficyt budżetowy', to spłacasz go sam. Natomiast rząd ma to w dupie, bo spłacasz Ty.

3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jednym słowem , świadomość społeczeństwa to temat rzeka i z pewnością jest wiele do zrobienia.

I tu lepsze by było spotkanie z Jackiem Kuroniem.

3 godziny temu, Pitt39 napisał:

wpuszczamy wszystkich jak w 2015

Merkel do dziś nie rozumie, że to był błąd.

Napisano

Artura Dziambora. Facet mówił z sensem i skupiał się na ekonomii , gospodarce

To że ukończył zarządzanie i marketing w jakiejś 'wyższej szkole lansu i balansu' jeszcze nie świadczy o tym że jest ekonomistą. Podobnie zresztą, jak jego idol, będący tematem jego rozprawy doktorskiej „Kreowanie wizerunku politycznego Donalda Trumpa w latach 2014–2019.”

Janusz_Korwin-Mikke_Artur_Dziambor_Grzegorz_Braun_konferencja_prasowa_w_Sejmie.jpg

brak podatków podoba się wszystkim , więc trochę ludków przybyło

Żeby nie powiedzieć idiotów, powiem ekonomicznych analfabetów. 

A i też, dalece nie każdy, pamięta co powiedziała Margaret Thatcher w 1983. 

A przy okazji dowiedziałem się , że sporo ludzi w naszym pięknym kraju jest za płatnym szkolnictwem i służbą zdrowia :)   

Tak, zwłaszcza służba zdrowia - Ameryka w Twoim domu 😂

Napisano
1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

Obejrzyj dowolną powtórkę z debat,sztuczny uśmiech,sztuczne gesty,naturalny był jak puszczały mu nerwy i maska tatusia kochającego wszystkich Polaków opadała. Do tego gwałtowne wolty w prezentowanych poglądach zależnie od kierunku wiatru politycznego

Ta kampania to była jakaś totalna porażka, powinien być sobą, bez tych 'wycieczek' po prawicowy elektorat.

1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

I chłopiec do bicia, świetny, by odwrócić uwagę od prawdziwych szkodników,bo nie pęka i nie wycofuje się z tego ,co powiedzial

Braun to faszysta i już dawno powinien pierdzieć w pasiak.

Napisano

Kuźwa, tak patrzę na lans. 

PiS wydał lekką ręką 65 milionów euro - bez żadnego programu badawczego - na Polaka w kosmosie i chuj. 

Tusk, zamiast ich rozliczyć, lansuje się na tym 🤦‍♀️ 

Druga sprawa, tenis. ŻADEN z polityków nie miał wpływu na sukces(y) Igi Świątek.

Panowie, zamiast się lansować, weźcie się k... wreszcie do roboty - gdzie ci rozliczeni złodzieje z PiS?