DiBatonio Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 6 minut temu, Nowy75 napisał: Zasadniczo mamy kontynuację rządów PiS Ty tak serio? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 31 minut temu, marcinmarcin napisał: a ja Tomasz uważałem Ciebie za inteligentniejszego No widzisz też miałem podobne zdanie o Tobie, ale jak ktoś jest zabetonowany jak Ty to trudno coś z tym zrobić. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Całkowicie. Szef mi nie zgłasza,że mu się łatwiej,czy taniej ,czy prościej biznes prowadzi. A i jeszcze polityka imigracyjna,już nie sprzedajemy wiz na bazarach ,ani nie rozdajemy PESEL-i za "diakuju",ale masz wrażenie,że panujemy nad sytuacją? Osobiście,mimo, że nie przepadam za Donaldem i jego ekipą oczekiwałem więcej,przez chwilę nawet uwierzyłem, że ktoś z PiS beknie za wały,a i tu klapa 13 minut temu, DiBatonio napisał: Ty tak serio? Patrz wyżej 😁 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 14 godzin temu, Nowy75 napisał: A i jeszcze polityka imigracyjna,już nie sprzedajemy wiz na bazarach ,ani nie rozdajemy PESEL-i za "diakuju",ale masz wrażenie,że panujemy nad sytuacją? Ja to się zastanawiam na ile problem faktycznie i istnieje, przynajmniej jeśli chodzi o jego skalę. Czy więcej jest tu fałszywego szumu medialnego organizowanego przez PiS i Bąkiewicza. Jak dla mnie to wygląda medialne przerzucenie odpowiedzialności PiS za ich działania na przeciwników politycznych. Jak było z Zielonym Ładem? Najpierw PiS to wprowadza. a potem w kampanii wyborczej na prezydenta twierdzi, ze będzie to wetował i z nim walczył, tak jakby przeciwnik polityczny był za jego wprowadzenie odpowiedzialny. Może być tak, że problem wcale nie jest tak duży, może jest w tej chwili wyraźnie mniejszy niż był wcześniej. PiS doskonale wie jak to rozdmuchać, by zrobić z tego wielki temat. Może po to by odciągnąć przeciwnika od innych tematów, przynajmniej w strefie medialnej, by inne mniej wygodne dla nich tematy sprowadzić do poziomu takiego, który po chwili zniknie z mediów. Można przecież wrzucać pojedyncze przypadki jako przykłady i utrwalać narrację w sposób wygodny dla siebie. W sumie to aktualnie jemy sprawą pobicia się dwóch gości w Warszawie. PiS oczywiście przedstawiało tak, że pobity został Polak, choć jak wiemy nie jest to prawdą. Problem tylko w tym, że oszukańczy przekaz pierwotny nie tak łatwo potem odkręcić. PiS oczywiście nie zamierza się bawić w odkręcanie. Znajdzie sobie kolejny przypadek, który w podobny sposób przedstawi... Osobiście znam ludzi, którzy zostali zniesławieni przez Lecha Kaczyńskiego gdy ten był jeszcze prezydentem Warszawy. Zrobiono z nich kozłów ofiarnych. W mediach wskazywano, że zawarte są złe zapisy w umowach z miastem. Faktycznie przyczepiano się do tego, że zamiast "lub" należało użyć określenia "albo", czy zamiast "i" powinno być użyte słowo "oraz". Pytałem tych ludzi czemu nie przekażą swojej wersji. Usłyszałem, nie ma sensu. Oni musieliby wydać w cholerę pieniędzy na przekaz medialny, a polityk chlapnie cokolwiek i ma to na pierwszych stronach za darmo. Walka praktycznie niemożliwa, i PiS doskonale o tym wie od bardzo wielu lat. Inny znany mi przypadek - facet, wysoko postawiony w państwowym przedsiębiorstwie. Jest w delegacji w Warszawie. Do jego matki przyjeżdża samochód z blachodachówką i kierowca twierdzi, że to dla kolegi syna z prośbą o przechowanie przez dwa dni, bo u niego na budowie w tej chwili nie ma fizycznej możliwości. Oczywiście pada informacja, ze wszystko z synem ustalone i nie ma co mu głowy zawracać, bo on w Warszawie właśnie ważnymi sprawami firmy się zajmuje. Kilka godzin później wpadają służby i odpytują co ta blachodachówka tam robi. Facet oczywiście natychmiast jest oskarżony o przyjęcie korzyści majątkowej i w atmosferze skandalu wywalony z roboty. Potem w sądzie facet sprawę wygrywa, ale wyrok jest w mediach cichuteńki, a społeczeństwo pamięta go jako tego, który te łapówki bierze. PiS doskonale wie jak budować narrację polityczną i w którym momencie jak przykładać. Jest też na tyle bezczelny by kłamać w przekazach jak z nut kiedy to tylko będzie dla nich wyjątkowo wygodne. Niech inni te kłamstwa odkręcają. Ich wyborcy i tak nie korzystają z tych mediów, gdzie prawdziwa prawda zostanie wskazana. Ich prawda objawiona już trafiła tam gdzie miała trafić. W polityce powinno być jakieś sprzężenie zwrotne. Jak ktoś za mocno dociska gaz, to powinien się pojawić jakiś hamulcowy by niebezpieczny ruch spowolnić do bezpiecznego. U nas niestety już jest tak, że tego sprzężenia zwrotnego nie ma. Przeciwnik polityczny pozwala rządzącemu wejść w zakręt za szybko, po to tylko by mu potem wypominać jak się w tym zakręcie wyj...ł. Problem w tym wszystkim jest taki, że jako społeczeństwo ponosimy konsekwencje tego wyj...nia się, a którego można było uniknąć. 3 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 26.07.2025 o 07:48, Nowy75 napisał: @Tomasz Kluczynski nasza Babcia z kolei ,twierdzi, że co prawda i w PiS zdarzyły się pomyłki/ wbrew woli Jarosława Kaczyńskiego/😁,ale tamci... А у вас негров линчуют. 18 godzin temu, DiBatonio napisał: no wlaśnie to ten internet namieszał w głowach ludziom bezrefleksyjnym, dzisiaj krótkie rolki na TikToku, FB i innych Instagramach się liczą, po co weryfikować te wykwity "intelektu". A konfederacja i PiSiorki świetnie te media wykorzystują, by dotrzeć na podatny grunt jakim są ci obyci z internetem. Z moich obserwacji z komunikacji miejskiej, na przestrzeni lat: 1. Ludzie czytali książki, papierowe - cisza. 2. Pojawiły się telefony z opcją słuchania muzyki - głośno. 3. Nadal czytano książki na czytnikach, ale i słuchano muzyki - głośno. 4. Z nastaniem smartfonów i Twittera/Facebooka powróciła cisza 😇 A co do samego 'obycia z internetem', to co jak co, ale Excela to oni raczej nie znają. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 godzin temu, Bogusław 66 napisał: Ja pamiętam jak to ustawa była przegłosowana przez sejm, senat i tego samego dnia podpisana przez prezydenta marionetkę. 16 godzin temu, Nowy75 napisał: odblokowano nam dostęp do forsy , którą PiS pożyczył w naszym imieniu,ale zasady się nie zmieniły -szczekasz jak Bruksela każe Bruksela to MY i dlatego teraz mamy dostęp do kasy. A to Kaczyński z Morawieckim szczekali jak Bruksela każe - czyli Tusk 😁 16 godzin temu, Nowy75 napisał: bo ten PiS to lipa,ale KO różni się głównie światopoglądowo. To mówisz, że różnica pomiędzy faszyzmem a demokracją jest światopoglądowa? 16 godzin temu, Nowy75 napisał: Szef mi nie zgłasza,że mu się łatwiej,czy taniej ,czy prościej biznes prowadzi. A jak tam u niego z samochodami? 😉 16 godzin temu, Nowy75 napisał: oczekiwałem więcej,przez chwilę nawet uwierzyłem, że ktoś z PiS beknie za wały,a i tu klapa Nie tylko Ty. Cały myk polega na tym, czy jeżeli od początku Żurek byłby zamiast Bodnara, to czy wtedy otrzymalibyśmy wstrzymaną kasę? Tusk liczył na wygraną Trzaskowskiego (który wcale niewykluczone, że jednak wygrał) i dlatego pozwolił Bodnarowi na przygotowanie materiałów do pozamiatania pisowskich złodziei - to te słynne 600 spraw. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Chmarski napisał: Jak było z Zielonym Ładem? Najpierw PiS to wprowadza. a potem w kampanii wyborczej na prezydenta twierdzi, ze będzie to wetował i z nim walczył, tak jakby przeciwnik polityczny był za jego wprowadzenie odpowiedzialny. Stirlitz wszedł do gabinetu Müllera i spytał: – Herr Müller, czy chciałby pan pracować jako agent radzieckiego wywiadu? Dobrze płacą. Müller zszokowany, podrywa się ze złością, potem przypatruje się podejrzliwie Stirlitzowi. Stirlitz zaczyna wychodzić, ale zatrzymuje się i pyta: – Gruppenführer, czy ma pan aspirynę? Stirlitz wiedział, że ludzie zawsze pamiętają tylko koniec konwersacji. 2 godziny temu, Chmarski napisał: Problem tylko w tym, że oszukańczy przekaz pierwotny nie tak łatwo potem odkręcić. PiS oczywiście nie zamierza się bawić w odkręcanie. Znajdzie sobie kolejny przypadek, który w podobny sposób przedstawi... "I've got a brilliant new strategy, which is to make so many gaffes that nobody knows which one to concentrate on," he told the BBC's Booktalk in 2006. "They cease to be newsworthy, you completely out-general the media in that way, and they despair." He added: "You shell them, you pepper the media... you've got to pepper their positions with so many gaffes that they're confused. "It's like a helicopter throwing out chaff, and then you steal on quietly and drop your depth charges wherever you want to drop them." https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-60159226 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Chmarski napisał: PiS doskonale wie jak budować narrację polityczną i w którym momencie jak przykładać. Jest też na tyle bezczelny by kłamać w przekazach jak z nut kiedy to tylko będzie dla nich wyjątkowo wygodne. Niech inni te kłamstwa odkręcają. Ich wyborcy i tak nie korzystają z tych mediów, gdzie prawdziwa prawda zostanie wskazana. Ich prawda objawiona już trafiła tam gdzie miała trafić. https://bsky.app/profile/igoresku.bsky.social/post/3lux3dmxcuc2m Tusk się zupełnie pogubił i to jest problem, duży problem. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Chmarski wspominając o sytuacji na granicy nie miałem na myśli przypadku Bąkiewicza . To jeden z tych Polaków,za których inni świecą oczami jak pojadą poza Polskę. Ta twarz mówi więcej niż słowa 😁/ Sam nie mam profesorskiej urody dla jasności/. Chodziło mi bardziej o jasny dla obywateli program,ilu ,kogo i na jakich warunkach przyjmujemy. Tymczasem mam wrażenie-i nie tylko ja- że o tym ilu ,kogo i na jakich warunkach decydują: PAN PRZYPADEK i CZYNNIKI znajdujące się poza krajem,np.w Brukseli,a nie nasz rząd @pairtick z całym szacunkiem,Twoje hasła w rodzaju "Bruksela to MY" brzmią w moich uszach tak jak minione "WŁADZA W RĘKACH LUDU PRACUJĄCEGO" i mają z realiami tyle samo wspólnego 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Nowy75 napisał: wspominając o sytuacji na granicy nie miałem na myśli przypadku Bąkiewicza . To jeden z tych Polaków,za których inni świecą oczami jak pojadą poza Polskę. Ta twarz mówi więcej niż słowa 😁 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Panie z trasy Bydgoszcz-Toruń ?😁 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 50 minut temu, Nowy75 napisał: z całym szacunkiem,Twoje hasła w rodzaju "Bruksela to MY" brzmią w moich uszach tak jak minione "WŁADZA W RĘKACH LUDU PRACUJĄCEGO" i mają z realiami tyle samo wspólnego Jprdl 🤦 jakież znowu 'hasła'? Podobnie jak Kaczyński, nie ogarniasz roli Polski w EU? 43 minuty temu, Nowy75 napisał: Panie z trasy Bydgoszcz-Toruń ?😁 Nie dysponuję aż tak szeroką wiedzą 😛 Odpisz, cytując
Recommended Posts