Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@Redakcja AUDIO 

Proszę Cię uniżenie, wyłącz łączenie wpisów 🙏

24 minuty temu, pairtick napisał:

Ktoś tu chyba wspominał o tagliatelle, no i znalazłem fotkę software kilku lat 😉 

znalazłem fotkę SPRZED kilku lat

Tak miało być, ale nie miałem już szans aby skorygować, ponieważ liczył się czas od pierwszego z połączonych wpisów ☹️

Napisano

@pairtick ja bym tam plebana do wszystkiego nie mieszał . Nielegal ma w naszym kraju długą tradycję,dbali o to zaborcy,potem komuna. Ja pamiętam wczesne lata 90',w powiatowych Bartoszycach ,pod domem handlowym "Bartek" stały przemytnicze "mrówki",przy każdej bateria różnych alkoholi i fajek przemyconych z Rosji. Policjanci z patroli odwracali głowy. Oficjalne bezrobocie wynosiło wtedy w mieście ponad 40 procent. Znam wiele osób,które skończyły szkołę tylko dlatego , że bezrobotni rodzice łamali polskie prawo jako przemytnicy,w co wpędziło ich samo państwo. Dlatego również dziś wypinam się na przepisy, które stoją w opozycji do zdrowego rozsądku 

Napisano
9 godzin temu, Nowy75 napisał:

również dziś wypinam się na przepisy, które stoją w opozycji do zdrowego rozsądku 

Komuna nauczyła nas, że państwo jest naszym wrogiem. Słusznie nas nauczyła, gdyż PRL to była w istocie sowiecka strefa okupacyjna rządzona przez kolaborantów. 

Potem, w 1989, w TV pokazała się taka pani i powiedziała, że oto dziś komuna się skończyła i jesteśmy już wolni. Ot tak... bez przelania ani jednej kropli krwi. Naszej lub ich. Niektórzy uwierzyli. Ja, młody i głupi, też uwierzyłem. Dopiero potem mi przeszło. 

No i tak to leci - w postkomunistycznej Cieciej RP wszystko co udało nam się osiągnąć, osiągnęliśmy nie DZIĘKI a WBREW państwu. W komunie można było osiągnąć coś dzięki państwu, jeśli zdecydowałeś się ześwinić, bo komuna nagradzała za kolaborację. Teraz mamy typowy układ Predatory State i struktury państwa stworzone przez złodzieja dla złodzieja. 

Dlatego całkowicie Cię popieram. Agoryzm i szara strefa to PODSTAWA. Choć to podobno lewicowe koncepcje, ale ja je bardzo lubię i wolę zaliczać je do anarchokapitalizmu. :)

Napisano
9 minut temu, il Dottore napisał:

Agoryzm i szara strefa to PODSTAWA. Choć to podobno lewicowe koncepcje, ale ja je bardzo lubię i wolę zaliczać je do anarchokapitalizmu. :)

Byłoby świetnie,gdyby w naszym kraju panował prawdziwy kapitalizm przypudrowany nutą lewicowości dla zachowania koniecznej w zdrowym społeczeństwie dozy człowieczeństwa. Tymczasem mamy ,jak kiedyś śpiewał Kazik,system koncesyjno-etatystyczny traktujący zupełnie niesprawiedliwie podmioty gospodarcze,co skutkuje ciągłym kombinowaniem wymuszanym na ludziach przez system . 

Ale to wątek o smakach. Wczoraj odbyło się próbowanie zakupionych/ nielegalnych😁/ nalewek i wędzonek. Z wędzonek najlepsza okazała się kiełbasa,nieco luźny farsz ,ale świetnie,po męsku,doprawiona.  Z nalewek , póki co, 1 miejsce aroniówka,2 cytrynówka i trzecie ,ajsóka. Będzie jeszcze dogrywka,bo szwagierka nie chciała próbować malinówki i bimbru, więc zrobię to sam w wolnej chwili.  Dziś przy poobiedniej kawie odbędzie się degustacja ciast i pączków 

Napisano
12 godzin temu, Nowy75 napisał:

Nielegal ma w naszym kraju długą tradycję,dbali o to zaborcy,potem komuna. (,,,) Dlatego również dziś wypinam się na przepisy, które stoją w opozycji do zdrowego rozsądku 

Bardzo wygodne... Tylko potem każdego wkurza, że rodak myślący dokladnie wedle tej reguły, robi coś co nas samych razi.

Polactwo w najczystszej postaci. 

Stąd się biorą śmieci w lasach, wyprzedzające się na autostradach tiry, grodzenie plaży i kempingu parawanem, koszenie trawnika w niedzielę rano i palenie plastiku w piecu. Ale każdy kto to robi, mówi potem, że on sam omija tylko nieżyciowe przepisy.

Czysta anarchia. To nie jest kraj dla ludzi o słabych nerwach...