Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Czy ktoś posiada tą pułapkę basowa ?  / Corner Bass Trap CBT 

Corner Bass Trap CBT – rezonansowa pułapka basowa  https://www.mega-acoustic.pl/sklep/corner-bass-trap-cbt-rezonansowa-pulapka-basowa/?v=288404204e3d

Interesuje mnie plik z pomiarów REW bez pułapki oraz drugi pomiar z  zastosowaniem tej pułapki lub 2 sztuk.

Z góry bardzo dziękuję jeśli chciałbyktoś pomóc i podzielić się plikiem i pomiarami
Nie chcę w ciemno kupować.... Chcę zobaczyć czarno na białym oglądając pomiary - plik REW.  Już przestałem wierzyć na słowo w tych tematach 

Pozdrawiam

Edytowano przez Marek333
Napisano

Jego skuteczność zależy również od kubatury pokoju do którego się go wstawia, oraz częstotliwości rezonansowych tego pokoju. Wymiary ma to dość malutkie jak na pułapkę basową, dlatego pochłania najlepiej ~53Hz. Musiałbyś obliczyć rezonanse swojego pokoju, sprawdzić czy pokrywają się ze strojeniem tej pułapki i wtedy przeliczyć jaki procent kubatury pokoju zajmą te pułapki. Jeśli będzie to 2-5% to powinieneś usłyszeć wyraźną poprawę. Np. jeśli teraz masz +10dB przy 53Hz to po zastosowaniu pułapek o kubaturze kilku % kubatury pokoju powinienes mieć o 3 do 5 dB mniejsze podbicie. 

Z doświadczenia wiem że wystarcza zdjąć z górki na basie która ma +10dB jedynie 3-4dB. Dalej będzie podbicie o te +6 dB jednak na ucho będzie grało liniowo. Każdy z nas przyzwyczaja się do swojego brzmienia pokoju, więc potem eliminacja podbicia na zero może być odebrana negatywnie jako brak basu.

Dlatego najlepiej robić pomiary i adaptację w oparciu o pomiary i odsłuchy. 

Napisano (edytowany)

Jedyne co chcę zmienić to obniżyć na ok 52-59 peak bass

Załączam plik 47-FORUM  2 pomiarami  REW - to już 47 -ma paczka pomiarów, po wielu zmianach i ustawieniach, sprzętu i obecnych ABS-orberów.

Ze zmodyfikowanych  przez mnie od producenta (słabo pierwotnie więc poprawiałem) bardzo starannie i  dokładnie jako rezonatory  Helmholza   na 57 Hz za dużego okazało się pozytku przy 57 Hz nie uzyskałem :( 

Przerobiłem 4 sztuki  walcowe 30cm  - średnicy,  100 cm wysokości na właściwą ilość otworów średnice i rozmieszczenia - poprawioną z pomocą AI , z porządnym wypełnieniem wnętrza ,  nie kawałkami ale paskami dobrze przylegającymi wełny mineralnej 80 kg/m2, całość zgodnie ze sztuką uszczelniłem aby rezonator był dobrze zrobiony  i niestety słabiutki rezultat w paśmie...

Domyślam,  że potrzeba sporo większej objętości  a tego w salonie nie zrobię już więcej.... . ;)   
Na pewno bardzo ładne rozproszenie uzyskałem przez te 4 walce ale niestety  nie zejście na basie ok 57 Hz

Załączę jeszcze drugi plik  REW-43 z WALCAMI 14 różnych ustawien pomiarów - edukacyjnie może się przyda komuś....  wewnątrz widać opisy - ten z walcami 4 rozsstawianymi w różnych konfiguracjach, narożnikach  na sobie,.
Pozdrawiam

REW 47-FORUM.mdat REW-K43-WALCE-Forum.mdat

-------

Kubatura pokoju ok 6,2 m x  5 metrów x 2,65 m =  82,1 m3
Kubatura 4 walców absorberów  = 0,283 m3 

proporcja walec/pokój = 0,00345  czyli   0,345 %  , a więc mało.. niestety
A więc odpuszczam raczej o ile czegoś innego kiedyś nie wymyslę bo to pokój do życia nie tylko do muzyki a już i tak jest pomodyfikowany.
Gdyby nie pomiary to bardzo dobrze brzmi na ucho ! , szczególnie dużo, powiem Wam daje SUFIT !  / 10 cm panel z odstępem co ważne.

-------

Edytowano przez Marek333
Napisano

Nie doradzę nic konkretnego z tymi pułapkami, ale napiszę tylko, że fajnie działasz. Testujesz ustroje, jeździsz z miejscem odsłuchowym i kolumnami. Wnioskuję oczywiście po opisach w drugim pliku pomiarowym. Brawo :)