Marek333 Napisano Wtorek o 20:44 Napisano Wtorek o 20:44 (edytowany) Czy ktoś posiada tą pułapkę basowa ? / Corner Bass Trap CBT Corner Bass Trap CBT – rezonansowa pułapka basowa https://www.mega-acoustic.pl/sklep/corner-bass-trap-cbt-rezonansowa-pulapka-basowa/?v=288404204e3d Interesuje mnie plik z pomiarów REW bez pułapki oraz drugi pomiar z zastosowaniem tej pułapki lub 2 sztuk. Z góry bardzo dziękuję jeśli chciałbyktoś pomóc i podzielić się plikiem i pomiarami Nie chcę w ciemno kupować.... Chcę zobaczyć czarno na białym oglądając pomiary - plik REW. Już przestałem wierzyć na słowo w tych tematach Pozdrawiam Edytowano Wtorek o 20:49 przez Marek333 Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jego skuteczność zależy również od kubatury pokoju do którego się go wstawia, oraz częstotliwości rezonansowych tego pokoju. Wymiary ma to dość malutkie jak na pułapkę basową, dlatego pochłania najlepiej ~53Hz. Musiałbyś obliczyć rezonanse swojego pokoju, sprawdzić czy pokrywają się ze strojeniem tej pułapki i wtedy przeliczyć jaki procent kubatury pokoju zajmą te pułapki. Jeśli będzie to 2-5% to powinieneś usłyszeć wyraźną poprawę. Np. jeśli teraz masz +10dB przy 53Hz to po zastosowaniu pułapek o kubaturze kilku % kubatury pokoju powinienes mieć o 3 do 5 dB mniejsze podbicie. Z doświadczenia wiem że wystarcza zdjąć z górki na basie która ma +10dB jedynie 3-4dB. Dalej będzie podbicie o te +6 dB jednak na ucho będzie grało liniowo. Każdy z nas przyzwyczaja się do swojego brzmienia pokoju, więc potem eliminacja podbicia na zero może być odebrana negatywnie jako brak basu. Dlatego najlepiej robić pomiary i adaptację w oparciu o pomiary i odsłuchy. 2 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) Jedyne co chcę zmienić to obniżyć na ok 52-59 peak bass Załączam plik 47-FORUM 2 pomiarami REW - to już 47 -ma paczka pomiarów, po wielu zmianach i ustawieniach, sprzętu i obecnych ABS-orberów. Ze zmodyfikowanych przez mnie od producenta (słabo pierwotnie więc poprawiałem) bardzo starannie i dokładnie jako rezonatory Helmholza na 57 Hz za dużego okazało się pozytku przy 57 Hz nie uzyskałem Przerobiłem 4 sztuki walcowe 30cm - średnicy, 100 cm wysokości na właściwą ilość otworów średnice i rozmieszczenia - poprawioną z pomocą AI , z porządnym wypełnieniem wnętrza , nie kawałkami ale paskami dobrze przylegającymi wełny mineralnej 80 kg/m2, całość zgodnie ze sztuką uszczelniłem aby rezonator był dobrze zrobiony i niestety słabiutki rezultat w paśmie... Domyślam, że potrzeba sporo większej objętości a tego w salonie nie zrobię już więcej.... . Na pewno bardzo ładne rozproszenie uzyskałem przez te 4 walce ale niestety nie zejście na basie ok 57 Hz Załączę jeszcze drugi plik REW-43 z WALCAMI 14 różnych ustawien pomiarów - edukacyjnie może się przyda komuś.... wewnątrz widać opisy - ten z walcami 4 rozsstawianymi w różnych konfiguracjach, narożnikach na sobie,. Pozdrawiam REW 47-FORUM.mdat REW-K43-WALCE-Forum.mdat ------- Kubatura pokoju ok 6,2 m x 5 metrów x 2,65 m = 82,1 m3 Kubatura 4 walców absorberów = 0,283 m3 proporcja walec/pokój = 0,00345 czyli 0,345 % , a więc mało.. niestety A więc odpuszczam raczej o ile czegoś innego kiedyś nie wymyslę bo to pokój do życia nie tylko do muzyki a już i tak jest pomodyfikowany. Gdyby nie pomiary to bardzo dobrze brzmi na ucho ! , szczególnie dużo, powiem Wam daje SUFIT ! / 10 cm panel z odstępem co ważne. ------- Edytowano 6 godzin temu przez Marek333 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Nie doradzę nic konkretnego z tymi pułapkami, ale napiszę tylko, że fajnie działasz. Testujesz ustroje, jeździsz z miejscem odsłuchowym i kolumnami. Wnioskuję oczywiście po opisach w drugim pliku pomiarowym. Brawo 1 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Każda paczka to ok 25 pomiarów razy 47 paczek przez 3 miesiące... Więc opcje wszystkie możliwe testuje w celach chyba edukacyjnych by wiedzieć więcej i czuć co wpływa na zmiany. Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @lpomis Wrzucę edukcyjnie plik REW 30 paczka ok 25 pomiarów po wymianie obłożenia absorberów sufitowych na cieńsze, lepiej przepuszczalne płótno - nazywam to w opisach HU (Hungary) jedwab akustyczny - nowy. REW K30-JEDWAB-HU.mdat Odpisz, cytując
Recommended Posts