Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Co myślicie o takim dyfuzorze akustycznym?. Mam zamiar zbudować kilkanaście sztuk i powiesić na tył sciany .

Słyszę lekki pogłos na tylnej ścianie, który wpływa głównie na wysokie i średnie tony.

Przez to mam problemy z czystością wokali i sopranami: Brak pełnej klarowności w tych pasmach, szczególnie w stereo i dialogach w filmach.

Moj system 5.1.4. Onkyo rz50. Przód Dali opticon 6mk2. Centralny dali opticon vokal mk2. Pokój kinowy 25m2. Sufit od podłogi 207cm. 

IMG_20250524_113352.jpg

Napisano
Dnia 24.05.2025 o 11:43, modelarz01 napisał:

Słyszę lekki pogłos na tylnej ścianie, który wpływa głównie na wysokie i średnie tony.

Hej,

Masz dobry sluch z tego wynika. Łatwiej by było dyskutowac gdybyc zamieścił jakies pomiary tego pogłosu.

Dyfuzory raczej go nie ograniczą bo są do rozpraszania energii fali akustycznej bardziej niż jej absorbowania. 

Jeżeli słyszalny poglos wplywa na czytelność dialogów i jakość dźwięku to z dużą dozą prawdopodobieństwa trzeba na tą tylną ścianę dołożyć absorberów. 

Pianki akustyczne są dość tanie. Można wykombinować kilka przenośnych absorberów na próbę i pokombinować z ich zastosowaniem w różnych miejscach do czego zachęcam. 

Te drewniane "dyfuzory" wg mnie nie sprawdzą się tak dobrze jak najprostsze absorbery.

Pozdrawiam. M

Napisano
14 godzin temu, MariuszZ napisał:

Hej,

Masz dobry sluch z tego wynika. Łatwiej by było dyskutowac gdybyc zamieścił jakies pomiary tego pogłosu.

Czesc. Pomiary będę robił dirac live. Podobno w dirac live gdzieś to można znaleźć. Spróbuje kombinacje na rozne sposoby. Np mieszane na srodku absorber ,a po bokach dyfuzory.  Pomiary wrzucę jak złoże stary komputer stacjonarny i zainstaluje w nim windowsa 11. Niestety nowy komputer juz zabrałem z sali kinowej. A dirac live dziala tylko na nowym windowsie. Za jakis czas odświeże temat