Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Niestety wymiarów nie znam , ale robiłem dwie pokrywy i wiem , że można wymierzyć samodzielnie. Wymierz plintę , odejmij po 5 mm po bokach , 8 mm z przodu . Wysokość pokrywy to 50 mm liczone od talerza / nie od plinty, od plinty sam wylicz/, to tak na wszelki wypadek jak byś chciał stosować docisk. No i najtrudniejsze to wyliczenie wymierzenie otworów na zawiasy. Można zrobić szablon . Dasz radę.

Napisano

Dziękuję Tomku ,a Twój A7 nie ma czasem podobnych wymiarów, dziś zmierzyłem swojego i tak szerokość 495mm a głębokość to 405mm

A wysokość tak mówisz 50mm od talerza co daje od plinty min 80mm

Napisano

@Pacman już wczoraj zerknąłem do specyfikacji obu drapaków , ale Twój jest większy .

Moja plinta to : 480 x 390 mm. Wysokość mojej pokrywy to 80 mm od plinty. Używam docisku o wysokości 40 mm. Mam jakieś 5 mm luzu , między pokrywą , a dociskiem. 

Ten mniejszy wymiar pokrywy w stosunku do plinty wynika z dwóch powodów. Pierwszy to masz tolerancję jak by coś nie wyszło / np. jak byś zapomniał przy podawaniu wymiarów , że plexi ma swoją grubość :) / , po za tym masz miejsce na doklejenie z przodu pokrywy silikonowych odbojników. Nie będą wystawały, po za plintę. A drugi powód to czysto wizualny , ładniej wygląda. Pisałem , że najtrudniejsze jest podanie wykonawcy plinty gdzie mają być otwory na zawiasy. Przyznaje , że raz popełniłem taki błąd. Bo nie uzgodniłem grubości plexi z wykonawcą i otwory rozjechały się o 1 mm. 

- szerokość i głębokość pokrywy podajemy wymiar zewnętrzny

- wysokość , musimy uwzględnić grubość plexi i ten parametr dodajemy do żądanego wymiaru wewnętrznego uzyskując wymiar zewnętrzny.

- otwory na zawiasy , podajemy odległości od wymiaru zewnętrznego , wysokość otworów mierzymy od plinty.

Najlepiej jest to rozrysować , i sprawdzić cztery razy przed puszczeniem do realizacji. 

Napisano

A więc tak,położyłem na nim pokrywe od pioneera pl30 i na wysokość jest ok,odległość między wieżą a pokrywa jest około 10mm,więc powinno być ok,na szerokość tak jak pisałeś odejmuje po 5mm,no i na głębokość nie wiem czy 8mm nie będzie za dużo,czy np.nie odjac też 5mm,zawiasów jeszcze nie mam ale tam jest prosta pleksi beż żadnych wycięć więc otwory sobie sam zrobie

Po obliczeniach wychodzi ze wymiar powinien być 485/395 i wysokość mierzona ale od środka 80mm

Napisano

Zawiasy do gramofonów są niestety drogie. A jeżeli szukamy jakichś konkretnych do danego modelu, to już w ogóle trzeba się zwykle uzbroić w cierpliwość, bo nie jest łatwo je znaleźć.

Ja często stosuję regulowane zawiasy przemysłowe. Zdają egzamin w gramofonie i moim zdaniem wyglądają całkiem spoko :)

Cena też  nie jest jakaś straszna.thorens-td160-plinta-13-1152x1536.jpg