KrzysiekBro Napisano 27 czerwca Napisano 27 czerwca (edytowany) Witam Szukam transportu CD zamiast mojego CD Yamaha CD-N301. Ogólnie nie mam problemu z moim odtwarzaczem ale zauważyłem ze płyty zgrane na laptopa do formatu WAV brzmią trochę lepiej. Puszczone z Yamaha po coaxial brzmią bardziej szczupło. Pomimo że dźwięk idzie przez ten sam DAC. Ktoś mi zwrócił uwagę że może to być kwestia odczytu CD więc rozglądam się za alternatywą. Pytanie czy warto jeszcze kupować takie odtwarzacze jak Marantz CD 63SE, 67SE czy Denon DCD-1290. Czy jest szansa że dźwięk rzeczywiście sie poprawi w stosunku do Yamaha CD-N301 i czy te odtwarzacze można jeszcze kupić w dobrym stanie technicznym? Edytowano 27 czerwca przez KrzysiekBro Odpisz, cytując
Q21 Napisano 27 czerwca Napisano 27 czerwca Zarówno Denon, jak i Marantz mogą zagrać cieplej, zwłaszcza z ich DACa Odpisz, cytując
KrzysiekBro Napisano Poniedziałek o 12:44 Autor Napisano Poniedziałek o 12:44 Po przeczytaniu wpisów na forach zostają opcje Marantz CD67SE i Denon DCD-1460. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano Wtorek o 19:34 Napisano Wtorek o 19:34 Wybrałeś fajne modele, znane i szanowane. Ale... one słyną z tego że nie grają jako transport. Odpisz, cytując
KrzysiekBro Napisano Wtorek o 19:53 Autor Napisano Wtorek o 19:53 (edytowany) 21 minut temu, Wito76 napisał: Wybrałeś fajne modele, znane i szanowane. Ale... one słyną z tego że nie grają jako transport. To znaczy że nie sprawdzą się jako transport czy że szkoda ich używać jako transport? Ogólnie szukałem takich odtwarzaczy których chcę też spróbować po analogu a jeżeli dźwięk mi nie będzie odpowiadał to jednak po coaxial do DAC. Mam nadzieję że jakość przesłania sygnału cyfrowego będzie adekwatna do pozostałych komponentów tych odtwarzaczy czyli bardzo dobra. Edytowano Wtorek o 19:56 przez KrzysiekBro Odpisz, cytując
Wito76 Napisano Wtorek o 20:37 Napisano Wtorek o 20:37 43 minuty temu, KrzysiekBro napisał: To znaczy że nie sprawdzą się jako transport czy że szkoda ich używać jako transport? Nie wiem czy nie sprawdzą, ale z reguły użytkownicy korzystali z ich wewnętrznego DACa i stąd te pochlebne opinie Odpisz, cytując
elektron6 Napisano Wtorek o 21:13 Napisano Wtorek o 21:13 (edytowany) Wymienione Marantz są doskonałe jako transport - sam takiego używam wprawdzie po modzie ( wstawiony dokładniejsze zegar, wstawione lepszej klasy kondy). Już kilka razy pisałem iż przy obecnej tandecie stosowanych głowic laserowych, głównym czynnikiem wyboru jest niezawodność optyki i mechanizmu. Wspomniane Marantz spełniają obydwie wytyczne; lasery są tam wieczne i są to rozwiązania top- laser w polu magnetycznym. Trudno obecnie znaleść coś lepszego w tej cenie. Edytowano Wtorek o 21:13 przez elektron6 1 Odpisz, cytując
RLC2 Napisano Środa o 05:40 Napisano Środa o 05:40 Jaka jest rozsądna cena za taki CD 67 SE widełki są różne od 250z) do 1100zł myślę że jeszcze trzeba doliczyć koszty serwisu. Dla spokojności jak to mówił klasyk 😉 Odpisz, cytując
KrzysiekBro Napisano Środa o 07:21 Autor Napisano Środa o 07:21 10 godzin temu, Wito76 napisał: Marantz 67SE widzę około 700zł na aukcjach Denon DCD-1460 700zł do 950zł Myślę że biorąc pod uwagę że za tą cenę nic nowego o porównywalnej jakości nie kupię to dalej się opłaca. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano Środa o 13:36 Napisano Środa o 13:36 Tak, to uznane modele z dobrymi laserami, ale oczywiście nic nie jest wieczne. Ważny jest też stan takiego urządzenia bo swoje lata i przebieg ma. Zalecam ostrożność i dopytanie o stan. Oczywiście sprzedawca może ściemniać, ale czasem sprzęt był wiele lat w jednych rękach i właściciel zna jego historię. Mi 2-3 lata temu niechcący trafił się sztuka nówka, leżak magazynowy Philips. Nieprawdopodobna sytuacja, model z początku lat 90tych świeży i dziewiczy, pachnący nowością. Przeszedł upgrade i wyszło mu to oczywiście na dobre. Wymiana kondów w zasilaniu, przestawienie w tryb NOS, wstawione bardzo fajne kondensatorki Jupiter Cosmos przy Opa. No i wymiana opampów na 627. Jestem wiecej niż zadowolony. A i jako transport też fajnie sobie radzi. Oczywiście gra wtedy inaczej, bo to zewnętrzny DAC determinuje granie. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Środa o 18:30 Napisano Środa o 18:30 22 godziny temu, Wito76 napisał: Wybrałeś fajne modele, znane i szanowane. Ale... one słyną z tego że nie grają jako transport. Mam 67mk2 i jego DAC mnie zachwycił, ale tylko przez chwilę. Jako transport działa ok. Odpisz, cytując
KrzysiekBro Napisano Środa o 21:23 Autor Napisano Środa o 21:23 (edytowany) Dorzuciłem jeszcze na listę Denon DCD-1550AR. Ma bardzo dobre opinie na forach jeżeli chodzi o jakość i dźwięk. Mógłbym go potraktować nie tylko jako transport Edytowano Środa o 21:24 przez KrzysiekBro Odpisz, cytując
Recommended Posts