Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zupełnie niszowe u nas monitory (pewnie nikt na Forum o nich nie słyszał, nie mówiąc o słuchaniu).

Wiem tylko tyle, że mają stawiać na spójność, wypełnienie oraz zupełny brak podbarwień na średnicy. Swoim charakterem brzmienia mają nas przenieść do złotej ery hi-fi (intrygujące).

I być zupełnym przeciwieństwem ProAc D2R (ciekawa sprawa).
A czy brzmienie będzie fascynujące? 

Za tydzień ruszam ale już teraz zapraszam do dyskusji. 

IMG_3477.jpeg

IMG_3479.jpeg

IMG_3478.jpeg

IMG_3480.jpeg

Napisano

Nie podoba mi się w ich przypadku prymat marketingu nad racjonalnością konstrukcji i jakością dźwięku. Przecież to, że te skrzynki mają taką, a nie inną formę, to czysty marketing, budowanie marki, szukanie rynkowej niszy itp. Gdyby obudowy nie musiałby być takie, to pewnie kolumny zagrałby lepiej. Być może tylko minimalnie lepiej, ale jednak. Sonicznie zbędny kompromis. Jeden z niezliczonych przykładów, że w audio jakość dźwięku wcale nie jest na pierwszym miejscu;). 

Co oczywiście nie stanowi, że nie zagrają rewelacyjnie i zgodnie z oczekiwaniami testującego. Miłych wrażeń!

Napisano (edytowany)

Wiadomo, że gra nam wszystko tj. marka, legenda, wygląd, cena, ceniony konstruktor, drogie przetworniki czy elementy zwrotnicy itd. Samo dobre brzmienie wcale nie musi odgrywać wiodącej roli aby odnieść sukces w naszych głowach.

Ja tam jaram się tymi monitorami, może właśnie za wygląd i obietnicę powrotu do złotej ery hi fi, której nawet nie znam :)

No dobra, moje ATC to jednak też swego rodzaju klasyk z tych najlepszych lat.

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
36 minut temu, kaczadupa napisał:

Wiadomo, że gra nam wszystko tj. marka, legenda, wygląd, cena, ceniony konstruktor, drogie przetworniki czy elementy zwrotnicy itd. Samo dobre brzmienie wcale nie musi odgrywać wiodącej roli aby odnieść sukces w naszych głowach.

W pełni rozumiem. Też się tym jaram;).

Mam jednak szczególny szacunek do konstrukcji w typie KEF LS50. Sprawiają wrażenie, że konstruktor zrobił w ich przypadku wszystko, co mógł, żeby dźwięk był jak najlepszy. Bez kompromisów. A przecież nie wyszły drogie, brzydkie czy w jakiś sposób kłopotliwe. Są chyba nawet hitem sprzedaży. Życzyłbym sobie więcej takiego wizjonerstwa i odwagi w jego realizacji. Byłoby ogólnie lepiej i taniej.

Edytowano przez Kraft
Napisano
45 minut temu, Kraft napisał:

Nie podoba mi się w ich przypadku prymat marketingu nad racjonalnością konstrukcji i jakością dźwięku. 

Tak jest w przypadku „kultowych” ls 5/9 od tego producenta. Tam mamy mnóstwo firmowej „filozofii” dorobionej do archaicznych głośników w archaicznych skrzynkach.

W przypadku LS6 głośniki nie są archaiczne, to solidne, współczesne przetworniki, skrzynki też nie „grające”, skręcane. Te monitory są dość ciężkie, prawie 10 kg.
LS6 bardziej udają że są archaiczne, żeby wciąż pasować stylem do reszty Grahamów. No ciekawy jestem wrażeń, choć myślę że nadmiar basu z czasem da się we znaki.

Napisano
3 minuty temu, majkel74 napisał:

LS6 bardziej udają że są archaiczne, żeby wciąż pasować stylem do reszty Grahamów. 

Dokładnie. Gdyby jednak nie to udawanie, to ich skrzynki mogłyby być sonicznie lepsze.

Napisano

No właśnie chyba są lepsze, tzn. grubsze ścianki, dobrze tłumione masą bitumiczną. Skrzynki są klejone, nie skręcane. Archaiczne są proporcje (spora szerokość), ale tu bym akurat nie przesądzał, czy to dobrze, czy źle.

@kaczadupa zrobi test opukiwania skrzynki, to powie jak jest. 

Napisano

Słuchałem ich kiedyś dłuszą chwilę w jakimś salonie. Baaaaardzo spokojne, ugrzecznione granie. Płynne, ale nie schematycznie ocieplone. Zapewne przez to, że jakiś tam detal pokazują, oszukują czystością. Pierwszy plan przybliżony. Dźwięk raczej skupiony między kolumnami. Moim zdaniem mało uniwersalne kolumny - do wielu gatunków muzycznych się nie nadają.

Nie porównywałem bezpośrednio, ale mimo wszystko uważam, że ProAc D2R to o wiele lepszy monitor, nowocześniejszy, z dużo większym potencjałem.

Napisano
30 minut temu, lpomis napisał:

Moim zdaniem mało uniwersalne kolumny - do wielu gatunków muzycznych się nie nadają.

Ponoć to monitory, które kupują sobie do drugiego systemu ludzie mający już bardziej wyczynowe paczki w pierwszym.

Napisano
27 minut temu, Rafał S napisał:

Ponoć to monitory, które kupują sobie do drugiego systemu ludzie mający już bardziej wyczynowe paczki w pierwszym.

Ewentualnie wystawiający te wyczynowe w dziale „Sprzedam”.