Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

witam, 
Pomóżcie mi wybrać głośniki sufitowe i ich lokalizacje. Pierwsze pytanie 2 czy 4 oraz czy kupować skrzynki instalacyjne 
grafika  salonu w załączniku, sam salon nie jest duży ale otwarty na kuchnie i jadalnie 

Wstępnie myślałem o Focal  300 ICA6 ze względu na to że są kierunkowe , jeśli miałby by być  4.  Budżet to tak 1500 na jeden ale im mniej tym lepiej, liczy się raczej uzyskany efekt

Audio mam na serii diamond i nie zamierzam zmienić 

Pozdrawiam 

Untitled 1.jpg

Napisano

Przy narożniku ustawionym pod ścianą poprawnie zamontujesz tylko 2 głośniki Atmos. Nie muszą być kierunkowe bo będą prawie nad Twoją głową (lekko z przodu, powiedzmy nad kolanami kąt ~80 stopni, rozstaw podobny jak frontowych). 

Napisano (edytowany)
15 minut temu, PanKlor napisał:

Przy narożniku ustawionym pod ścianą poprawnie zamontujesz tylko 2 głośniki Atmos. Nie muszą być kierunkowe bo będą prawie nad Twoją głową (lekko z przodu, powiedzmy nad kolanami kąt ~80 stopni, rozstaw podobny jak frontowych). 

w sensie cos takiego, zakładając takie układ

myślałem że 4 to taki standard, czyli mamy oszczędność jeśli 2 wystarczą  

Untitled 1.jpg

Edytowano przez lukaschels
Napisano

Tak - coś takiego zakłądając, że okrągłe to sufitowe a prostokątne to LR. Przy systemach x.y.4 tylna para Atmos ma być za Tobą na suficie pod kątem 45 stopni. Jak dosuwasz kanapę do ściany to po prostu nie ma gdzie ich poprawnie zamontować. 

Napisano
Przed chwilą, PanKlor napisał:

Tak - coś takiego zakłądając, że okrągłe to sufitowe a prostokątne to LR. Przy systemach x.y.4 tylna para Atmos ma być za Tobą na suficie pod kątem 45 stopni. Jak dosuwasz kanapę do ściany to po prostu nie ma gdzie ich poprawnie zamontować. 

no dobra , a jakie głośniki polecasz? pasujące do pylonów?

Napisano

Nie ma to moim zdaniem większeo znaczenia o masz jak je zamontować i nie przegniesz w żadną stronę (za duże, za małe, zbyt mało skuteczne etc.). Możliwość skierowania ich na słuchacza przy 2 sztukach to raczej plus a nie konieczność. Teoretycznie wszystkie głośniki w KD powinny być z tej samej linii celem zachowania spókjnośći itp. Tyle teoria - w praktyce to co jest na górze i tak gra na tyle inaczej, że nie ma to większego znaczenia. 

Napisano

image.png.a1a5e3621ce635efe3bfc8068f29aef4.png

Jeżeli chciałbyś się trzymać konkretnie wymagań Dolby to poniżej wklejam grafikę, która może Ci niego rozjaśnić jak to miałoby wyglądać docelowo. Zwróć proszę uwagę, że kolumny ATMOS są w linii kolumn frontowych, natomiast surroundy są nieco szerzej. Kąt w jakim powinny się zawierać głośniki sufitowe pracujące w tym trybie to od 65-100 stopni, aczkolwiek tutaj bardzo słusznie PanKlor zasugerował, żeby trzymać się tej niższej wartości, czyli bardziej 65 stopni. Ich odległość od punktu odsłuchu i jakość będzie zależała od jeszcze jednej zmiennej jaką jest wysokość sufitu. Wolę napisać (chociaż w większości jest to te 2,6 [m]), bo czasem jednak zdarzają się odstępstwa od tej reguły. Focal to bardzo dobre głośniki - mam tylko nadzieję, że Ci się zmieszczą, bo ich minimalna głębokość montażu to 146 [mm] a zazwyczaj spotykamy się z podwieszeniami rzędu 10-12 [cm] lub mniej. 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Zwróć proszę uwagę, że kolumny ATMOS są w linii kolumn frontowych

Pod warunkiem że kolumny frontowe mają właściwy rozstaw między sobą, a tu jest różnie. Chcę nadmienić że Dolby nie określa rozstawu położenia Atmosów jako zależnego od przednich kolumn, choć w większości przypadków takie ustawienie wydaje się być optymalne. Najlepiej się trzymać pozycji zależnej od szerokości pola odsłuchu a więc 0,5-0,7W

plansurround.PNG.dff40bd6a46d2c06e892ddafcfe622dc.PNG

natomiast surroundy są nieco szerzej

Zalecana odległość surroundów od najbliższego miejsca odsłuchu to 1,5m i montuje sie je (przy systemie z Atmosem) na wysokosci uszu. 1m odległości jest przyjęte jako bezwględne minimum, choć w praktyce udaje się z powodzeniem montować skrzynki typu bipol/dipol trochę bliżej.

Kąt w jakim powinny się zawierać głośniki sufitowe pracujące w tym trybie to od 65-100 stopni, aczkolwiek tutaj bardzo słusznie PanKlor zasugerował, żeby trzymać się tej niższej wartości, czyli bardziej 65 stopni

Uważam że przy systemie z jedną para Atmosów najlepiej trzymać się nominału 80 stopni a więc nad nami lekko z przodu. Najlepsze wrażenie dźwiękowe występują kiedy źródło dźwięku jest nad nami a nie gdzieś tam trochę z przodu czy z tyłu.

Dnia 7.07.2025 o 12:46, lukaschels napisał:

Pierwsze pytanie 2 czy 4 oraz czy kupować skrzynki instalacyjne 
grafika  salonu w załączniku, sam salon nie jest duży ale otwarty na kuchnie i jadalnie

W rozszerzonym systemie na dwie pary Atmosów dajemy jedną parę 45 stopni przed sobą, drugą 45 stopni za sobą. Kanapa dosunięta do tylnej ściany wyklucza taki setup. Skrzynek nie rób, bez sensu robota. Zadbaj by przestrzeń bezpośrednio wokół głośników wypełniona była pianka montażową lub wełną mineralną. Całą pozostałą przestrzeń między stelażami warto też obłożyć wełną, ale z akustyczneogo punktu widzenia nie musi jej szczelnie wypełniać.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi 

odsunięcie kanapy tyle ile potrzeba nie wchodzi w grę , maks pól metra. Zresztą pozycja siedzenia, zależy od kupionej kanapy   

zostaje jeszcze opcja zaproponowana przez żonę (łagodnie to przekazując), fotel w superpozycji, który stawiam w centralnym punkcie tego pomieszczenia (mniej więcej gdzie zaproponowany stolik ) i oglądam sobie w nocy co mi tylko podoba w super systemie. a rodzinne oglądanie czy chillowanie z zoną  (gdzie zdaje relacje dnia) to ledwo usłyszę centralny a co dopiero żle ustawione atmosy, 
rysunek poglądowy ponizej 

do zestawienia dorzucę Klipsch DS-180CDT bo odniosłem wrażenie ze nie jest to kluczowa sprawa  sam głośnik ale właśnie  dobre rozmieszczenie , wiec może bardziej budżetowo 

Untitled1.jpg.6f3a30d4683735898f78ddaba8420c08.jpg

Napisano

Superpozycja - zanotowane i do zapamiętania :D

Takie rozwiązanie jest do ogarnięcia. Warto przy tym mieć amplituner który pozwala mieć zapisane przynajmniej dwa presety, a więc jeden dla kanapy pod ścianą, drugi dla superpozycji.

Napisano

@Butler wstępnie celuje w X4800H, ( pasuje do mojego obecnego systemu stereo) i on  chyba cos takie ma 

wiec jeszcze uważasz że ma to jakiś sens to może w to pójdę, dwa ustawienia dla kultu audio i inne dla rodzinnego oglądania 

jeszcze mam pytanie wcześniejszy focal czy właśnie ten budżetowy  Klipsch maja 8 ohm, to nie przeszkadza jesli reszta głośników ma 4 ohm 

Napisano
1 godzinę temu, Butler napisał:

Chcę nadmienić że Dolby nie określa rozstawu położenia Atmosów jako zależnego od przednich kolumn, choć w większości przypadków takie ustawienie wydaje się być optymalne. Najlepiej się trzymać pozycji zależnej od szerokości pola odsłuchu a więc 0,5-0,7W

W zasadzie i tak i nie.

image.png.2a9c0cc2ead93d5bcd68a3cd7a4d5256.png

Dlatego nawet na tej grafice, którą wkleiłeś z tego samego źródła ( :) ) jest to rozrysowane w linii z frontami, co więcej wysokość ATMOS-ów i surroundów jest zależna od "wysokości" frontów.

image.png.75a5186572baf3a04e433695184f2ef9.png

Oczywiście mówimy cały czas o idealnej sytuacji, którą bardzo szybko weryfikuje rzeczywistość, bo przecież kto przebuduje na nowo pomieszczenie pod tylko ATMOS-a :) Zazwyczaj i tak okazuje się, że tak jak piszesz kolumny frontowe są ustawione jak są - najczęściej w narożnikach pomieszczenia i już cała koncepcja idealnego ustawienia upada. 

2 godziny temu, Butler napisał:

Zalecana odległość surroundów od najbliższego miejsca odsłuchu to 1,5m i montuje sie je (przy systemie z Atmosem) na wysokosci uszu. 1m odległości jest przyjęte jako bezwględne minimum, choć w praktyce udaje się z powodzeniem montować skrzynki typu bipol/dipol trochę bliżej.

Z tym to nie wiem, bo jedynie z tego co kojarzę to taką wytyczną dla nakładek Atmos, lub kolumn ze zintegrowanymi głośnikami ATMOS w sytuacji kiedy są one ponad głową słuchacza, ale tutaj nie będę się wymądrzał, bo nie sprawdzałem tego w innych źródłach oprócz tych wytycznych - przyjmuję, że gdzieś indziej niż w tym pliku z którego obaj korzystamy znalazłeś tą informację (na stronie ATMOS, czy tego typu źródle), bo kojarzę Cię raczej z użytkownikiem, który udziela się w sytuacji kiedy ma konkretne informacje, więc domyślam się, że jest tak jak piszesz :) 

Co do ustawienia tych kolumn jakie zaproponowałeś lukaschels jest to tak jak napisał Butler do zrobienia, wtedy będziesz miał dwie pary ATMOS-ów przed sobą przy słuchaniu z rodziną, chociaż z drugiej strony musisz sobie zadać pytanie ile razy realnie będziesz biegał z fotelem i go ustawiał :) 

Napisano
23 godziny temu, Q21 napisał:

@PanKlor

@S4Home

Realnie, wiem dokładnie ile razy mogę ustawić. Tyle ile teraz udaje mi sie wygospodarować czasu na pełnometrażowy film. Jakieś 3-4 razy w roku. Podobnie ze słuchaniem całych płyt. Patrząc na koszty  zestawu audio, taniej jeździć do kina i słuchać plyt w salonach audio. 

Ale tu liczy sie świadomość ze mam i mogę to zrobić. Bo po cos tracę czas na prace 

Napisano

Ta superpozycja to całkiem spoko pomysł. Tylko trzeba wygodny i mobilny fotel sobie znaleźć. ;)

Jak juz o kosztach i wrażeniach mowa. Jak miałem możliwości oglądania u siebie lekko glosniej to przy systemie 5.2.4 z pewnymi ustępstwami/niedoskonalosciami/bledami dalej wolalem ogladac w domu niz isc do kina, Brakowalo moze tylko wiekszego ekranu. Zresztą w podobnym czasie oglądaliśmy z  Butlerem John Wick (bodajże 3 czy 4 część). To co się dzieje w pierwszej scenie jak cwiczy uderzenia przy dobrze ustawionych subach po prostu miażdży. Nie pamietam, zeby jakies kino w PL zrobiło na mnie aż takie wrazenie. 

Napisano
Dnia 9.07.2025 o 11:31, Butler napisał:

Wąchać cudze bąki też nie trzeba. Swoje w domu tak nie przeszkadzają :D

Chyba, że pies się rozluźni (a też lubi kino domowe) to raz musieliśmy przerwę zrobić i dać szansę wentylatorowi sufitowemu. Na dużej sali to już ciężko znaleźć i opieprzyć winnego. Sam dźwięk w kinie jakoś mnie nie rusza, no może jeszcze dream helios ujdzie, ale reszta to już tylko ekran.