shogun990 Napisano 7 lipca Napisano 7 lipca witam posiadam zestaw kolumn dali zensor 7 (5.0) plus suba rel ht 1003. Do tej pory napędzane było to onkyo 656. Niestety ampli padł. Szukam jakiegoś nie drogiego sprzętu myślałem o Denon x2800h lub może Maranz nr 1510 choć to wersja slim i nie do końca jestem pewien jak to wypadnie z moim zestawem. Pokój 20m2 w chatce jednorodzinnej. Muzyka jakieś 60% elektroniczna hip hop i rock - 40% to filmy i konsola. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 lipca Napisano 7 lipca Cześć Denon to nie jest zły kierunek, choć nie każdemu pasuje połączenie tego grania z Dali. Warto też sprawdzić Onkyo TX-NR6100 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 7 lipca Autor Napisano 7 lipca Dziękuję za szybką odp. Myślałem też o tym Onkyo 6100 ale to było moje drugie Onkyo 656 wcześniej 579 z mission m34i i jeśli chodzi o kino i gry było idealnie jednak nie zawsze byłem do końca przekonany co do muzyki. Ogólnie brzmiało to dobrze ale sam nie wiem. Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czy ten denon nie był by lekkim kompromisem jeśli chodzi o muzykę stereo. Nie jestem zbytnio obcykany w te kwestie. Noi budżet wolałbym się zamknąć ostatecznie w 3 tysiącach. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 7 lipca Napisano 7 lipca 2 godziny temu, shogun990 napisał: Dziękuję za szybką odp. Myślałem też o tym Onkyo 6100 ale to było moje drugie Onkyo 656 wcześniej 579 z mission m34i i jeśli chodzi o kino i gry było idealnie jednak nie zawsze byłem do końca przekonany co do muzyki. Ogólnie brzmiało to dobrze ale sam nie wiem. Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czy ten denon nie był by lekkim kompromisem jeśli chodzi o muzykę stereo. Nie jestem zbytnio obcykany w te kwestie. Noi budżet wolałbym się zamknąć ostatecznie w 3 tysiącach. Jeśli ważna jest dla Ciebie muzyka to warto rozważyć dołożenie do marantza cinema 60. W muzyce w trybie pure direct moim zdaniem dużo lepszy niż denon. Jeśli słuchasz w trybie po kalibracji to wtedy brałbym onkyo z dirac live, bo to znacznie lepszy dżwięk niź to co robi audyssey, ale tu chyba dopiero model nr7100 ma to w cenie. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca 14 godzin temu, shogun990 napisał: Nie wiem czy dobrze kombinuje ale czy ten denon nie był by lekkim kompromisem jeśli chodzi o muzykę stereo. Stricte jakościowo wielkiej różnicy nie ma. Denon gra cieplej i bardziej przysadzisto. Mararantz to też dobry kierunek, granie spokojniejsze, nieco bardziej naturalne 1 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca Denon wydaje się być tutaj najbardziej zasadnym, aczkolwiek musisz się liczyć z jednym faktem - Twoje Onkyo i Denon X2800H to swoje odpowiedniki modelowe, czy jakościowe, to oczywiście wszystko zależy od tego "gdzie ucho przyłożysz". Jeżeli to akceptujesz to na pewno zmiana będzie w charakterystyce i tutaj potencjał do bycia takim trochę kombajnem Denon ma, podkreślony dół również, więc w gatunkach jakich słuchasz powinieneś być zadowolony z efektu finalnego. Marantz to rzeczywiście urządzenie posiadające lekkie wsparcie na basie, ale nie jest on tak objętościowo duży jak w Denonie, z kolei środek i góra będą mocniejszą stroną tego producenta. 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca dziękuje za szybkie i fachowe odpowiedzi Cóż chyba musze się jednak głęboko zastanowić czy nie lepiej dołożyć lekko kaski i nie pójść w kierunku Marantz Cinema 60 lub co jednak jest już droższa sprawa np Onkyo 7100. Bardziej do mnie przemawia chyba jednak Marantz. W końcu te Zensory i subik no nie ukrywajmy nie jest to jakaś półka premium. A myślę ze ten Marantz spokojnie w stereo dał by rade a i w kinie myślę ze też było by dobrze. Cenowo jakoś jeszcze do przełknięcia dla małżonki. Choc to Onkyo tez nie daje mi spokoju Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca 22 minuty temu, shogun990 napisał: dziękuje za szybkie i fachowe odpowiedzi Cóż chyba musze się jednak głęboko zastanowić czy nie lepiej dołożyć lekko kaski i nie pójść w kierunku Marantz Cinema 60 lub co jednak jest już droższa sprawa np Onkyo 7100. Bardziej do mnie przemawia chyba jednak Marantz. W końcu te Zensory i subik no nie ukrywajmy nie jest to jakaś półka premium. A myślę ze ten Marantz spokojnie w stereo dał by rade a i w kinie myślę ze też było by dobrze. Cenowo jakoś jeszcze do przełknięcia dla małżonki. Choc to Onkyo tez nie daje mi spokoju Małżonce może się spodobać wygląd marantza, bo to jego dodatkowy atut. Mam kolumny, które podobno dźwiękowo są zbliżone do Twoich i miałem w domu amplitunery: marantz sr5015 (starszy odpowiednik cinema 60), denon x3800h i onkyo rz30 i w trybie pure direct marantz grał najlepiej. Wiem, że to niby kwestia gustu, ale spotykałem się z licznymi opiniami na reddicie oraz tym forum, które potwierdzały moje doświadczenia. Dźwięk był ciepły, ale nie pozbawiony szczegółowości i zdecydowanie grał bardziej przestrzennie niż denon. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca W stereo (mam na myśli tryb Direct / Pure Direct) faktycznie Marantz może wypaść wśród wymienionych amplitunerów lepiej, natomiast @shogun990 jeżeli do tej pory korzystałeś w kinie z Onkyo to możesz być zawiedziony „charakterem” Marantz-a w tym obszarze. Ja po Onkyo gdy przesiadłem się na SR5013 to nawet upgrade frontów na Klipsch nie pomógł i pożegnałem się z Marantzem na rzecz RZ50, ale tu o modelu zdecydowała rozbudowa do 7.1.4, gdyby nie to to pewnie byłby niższy model Onkyo. Jak dla mnie Onkyo w kinie ma to coś co mi się akurat podoba, jest żywe, dynamiczne i takie trochę WOW czego brakowało mi w Marantz-u - jakoś nie mógł sprawić bym „podskoczył na fotelu”. Może wypożycz i sprawdź Marantza i 7100. Marantz jest przyjemny, ale dość powściągliwy w kinie, za to faktycznie w tym budżecie jako ampli kina w stereo jest ciekawy. Musiałbyś posłuchać - bo każdy z nas ma swoje preferencje. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca (edytowany) 31 minut temu, tomek72 napisał: W stereo (mam na myśli tryb Direct / Pure Direct) faktycznie Marantz może wypaść wśród wymienionych amplitunerów lepiej, natomiast @shogun990 jeżeli do tej pory korzystałeś w kinie z Onkyo to możesz być zawiedziony „charakterem” Marantz-a w tym obszarze. Ja po Onkyo gdy przesiadłem się na SR5013 to nawet upgrade frontów na Klipsch nie pomógł i pożegnałem się z Marantzem na rzecz RZ50, ale tu o modelu zdecydowała rozbudowa do 7.1.4, gdyby nie to to pewnie byłby niższy model Onkyo. Jak dla mnie Onkyo w kinie ma to coś co mi się akurat podoba, jest żywe, dynamiczne i takie trochę WOW czego brakowało mi w Marantz-u - jakoś nie mógł sprawić bym „podskoczył na fotelu”. Może wypożycz i sprawdź Marantza i 7100. Marantz jest przyjemny, ale dość powściągliwy w kinie, za to faktycznie w tym budżecie jako ampli kina w stereo jest ciekawy. Musiałbyś posłuchać - bo każdy z nas ma swoje preferencje. Kolega pisze, że 60% to muzyka dlatego poleciłem Marantza, bo jeśli byłoby głównie do filmów to sam wybrałem Onkyo. Z tym, że w Marantzu nie było momentów, w których można było podskoczyć w fotelu to bym nie przesadzał, bo ja nie raz takich monentów doświadczałem, ale zgodzę się, że Onkyo jest żywsze i gra jakby mocniej w kinie. Faktycznie optymalnie byłoby kupić lub wypożyczyć oba modele i po 2-3 dniach testów zwrócić ten, który mniej przypasuje. Edytowano 8 lipca przez Sandor Clegane 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca to prawda jeśli chodzi o kino to nawet mój ampli 656 brzmiał elegancko. Znajomy miał jakiegoś denona nie pamiętam modelu i kolumny jbl o ile dobrze pamietam studio 290 bez suba to owszem brzmiało to nie źle ale mój set jakoś bardziej mi pasował w kinie i stereo. Być może to bardziej kwestia tych kolumienek jbl ale nie jestem pewien. Niby grały głośno ale tak ciężko powiedzieć nie do końca tak mi pasowały. U mnie sub tez robi robotę niby maleństwo ale daje rade. Słyszałem tez jakąś Yamahe tez nie pamiętam modelu i kolumienek u innego znajomego kompletnie mi nie pasował jakiś taki był jak by to ująć troszkę piskliwy ten dźwięk. Ale to pewnie tez kwestia ustawień. Onkyo miałem dwa ampli fakt ze niższe modele ale w kinie jak najbardziej brzmiały świetnie. Bije sie z myślami co do tego marntza 60 i onkyo 7100. Wiadomo nie sama muza człowiek żyje filmy i ps5 tez ważna kwestia choć muzyka na pewno przeważa. I tak jak pisałeś tomek72 ze by sie nie okazało ze będzie mały nie smak w kinie jeśli chodzi o marantza Powiem tak jeśli chodzi o muzykę leci u mnie w każdym możliwym czasie wolnym lub nie wolnym czasem ps5 a jeśli chodzi o filmy cóż tu więcej żona działa ja nie pamiętam kiedy ostatni raz dotrwałem w 100% do końca jakoś tak mi się przysypia na tych filmach otwieram oczy jak jest jakieś walniecie wybuch kraksa czy cos w tym rodzaju i znowu kimono Ale ze kino podobnie jak i gry cóż skończył się klimat lat 90. Ale to już inny wątek. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca (edytowany) 19 minut temu, shogun990 napisał: to prawda jeśli chodzi o kino to nawet mój ampli 656 brzmiał elegancko. Znajomy miał jakiegoś denona nie pamiętam modelu i kolumny jbl o ile dobrze pamietam studio 290 bez suba to owszem brzmiało to nie źle ale mój set jakoś bardziej mi pasował w kinie i stereo. Być może to bardziej kwestia tych kolumienek jbl ale nie jestem pewien. Niby grały głośno ale tak ciężko powiedzieć nie do końca tak mi pasowały. U mnie sub tez robi robotę niby maleństwo ale daje rade. Słyszałem tez jakąś Yamahe tez nie pamiętam modelu i kolumienek u innego znajomego kompletnie mi nie pasował jakiś taki był jak by to ująć troszkę piskliwy ten dźwięk. Ale to pewnie tez kwestia ustawień. Onkyo miałem dwa ampli fakt ze niższe modele ale w kinie jak najbardziej brzmiały świetnie. Bije sie z myślami co do tego marntza 60 i onkyo 7100. Wiadomo nie sama muza człowiek żyje filmy i ps5 tez ważna kwestia choć muzyka na pewno przeważa. I tak jak pisałeś tomek72 ze by sie nie okazało ze będzie mały nie smak w kinie jeśli chodzi o marantza Powiem tak jeśli chodzi o muzykę leci u mnie w każdym możliwym czasie wolnym lub nie wolnym czasem ps5 a jeśli chodzi o filmy cóż tu więcej żona działa ja nie pamiętam kiedy ostatni raz dotrwałem w 100% do końca jakoś tak mi się przysypia na tych filmach otwieram oczy jak jest jakieś walniecie wybuch kraksa czy cos w tym rodzaju i znowu kimono Ale ze kino podobnie jak i gry cóż skończył się klimat lat 90. Ale to już inny wątek. To (przynajmniej wg mnie) nie są jakieś wielkie różnice. Przykładowo jeśli chodzi o muzykę w trybie direct to dla mnie onkyo 8/10, marantz 9/10, a znowu w kinie onkyo 9/10 a marantz 8/10, wiec to nie tak, że jest między tymi urządzeniami jakaś przepaść, ale no różnice są i wybieramy to co dla nas ważniejsze. Gdybym filmów oglądał mało, a muzyki słuchał cały czas to nie wymieniałbym marantza, ale ja w 90% oglądam filmy i gram, więc wybrałem onkyo tyle, że to nie jest tak, że z brzmienia w muzyce juź nie jestem zadowolony, bo dalej jestem. Tyle, że akurat na tym polu marantz był trochę lepszy. Znowu amplituner marantza dałem rodzicom, ostatnio im podpiąłem, puściłem intro do mad maxa fury road i teź super to brzmiało. Tyle, że na onkyo trochę lepiej Najgorzej z tej trójki z moimi głośnikami wypadł denon, ale to teź nie jakaś znaczna różnica i gdyby to był mój pierwszy amplituner to jestem pewien, że byłbym zachwycony. Edytowano 8 lipca przez Sandor Clegane 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca no i trzeba dodać ze marantz ma to cos w swoim wyglądzie ale to tez kwestia gustu jednym sie podoba innym zupełnie nie Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca 9 minut temu, shogun990 napisał: no i trzeba dodać ze marantz ma to cos w swoim wyglądzie ale to tez kwestia gustu jednym sie podoba innym zupełnie nie No moim zdaniem to najładniejszy amplituner na rynku, ale jest tez minus, bo ten mały wyświetlacz bywa mało praktyczny... 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca fakt mały jest i z ta praktycznością tez ciężki temat ale na szczęście jest tv 65 cali Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca Najlepiej wypożyczyć i sprawdzić. Ani moja, ani inne opinie nie zastąpią posłuchania najlepiej u siebie bo pomieszczenie też gra. A każdy z nas odbiera to inaczej, są pewne zarysy jak to o czym piszemy Marantz punkcik wyżej w stereo, Onkyo w kinie, dla jednych ten punkcik może znaczyć wiele dla innych mniej. 2 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca No dokładnie tak. Brzmienie to połączenie tego jak gra amplituner + jak grają kolumny + akustyka pomieszczenia + gust użytkownika 1 Odpisz, cytując
shogun990 Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca i tak wam bardzo koledzy dziękuje już jakiś zarys jest 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:19 Napisano Sobota o 09:19 Ja ale to ja nie boje się odradzam Denona i Marantza do tych modeli Dali. Jest to zbyt łagodne po prostu. Moim zdaniem Yamaha V6A albo Onkyo 6100 odpowiednik Twojego lub 7100 lepszy z Diraciem. Albo bliźniak Pioneer. Odpisz, cytując
Recommended Posts