euter Napisano wczoraj o 07:16 Napisano wczoraj o 07:16 Właściwie miałem pytać o dobór paneli akustycznych, ale zacznę od sprawy podstawowej. W związku z przeprowadzką zmieniam pokój, w którym będę słuchał muzyki. Pokój będzie połączony z sypialnią i wygląda tak, jak narysowałem poniżej. Zastanawiam się, czy kolumny rozmieścić jak na rysunku, czy też lepiej obrócić wszystko o 90 stopni - tak, bym za plecami fotelu miał łóżko, a za kolumnami był kaloryfer i okno? Wtedy kolumny stałyby dość blisko bocznych ścian, ale byłaby symetria. W pierwotnym pomyśle natomiast kolumny miałyby więcej przestrzeni po bokach, ale czy scena nie byłaby zaburzona przez brak symetrii? (Porządek instrumentów na scenie jest dla mnie bardzo ważny - słucham dużo muzyki orkiestrowej). Co myślicie? Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 07:43 Napisano wczoraj o 07:43 Cześć. Tak jak na rysunku powinno być ok. Jesli nie są to kolumny Dali, możesz je trochę w twoja stronę przekręcić. Ja tak miałem ustawione i wszystko bylo ok. Akustyka możesz się zająć jak coś się będzie z dźwiękiem działo. Wczesniej bym się tym nie zajmował. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 15:48 Napisano wczoraj o 15:48 8 godzin temu, euter napisał: Zastanawiam się, czy kolumny rozmieścić jak na rysunku, czy też lepiej obrócić wszystko o 90 stopni - tak, bym za plecami fotelu miał łóżko, a za kolumnami był kaloryfer i okno? Wtedy kolumny stałyby dość blisko bocznych ścian, ale byłaby symetria. W pierwotnym pomyśle natomiast kolumny miałyby więcej przestrzeni po bokach, ale czy scena nie byłaby zaburzona przez brak symetrii? (Porządek instrumentów na scenie jest dla mnie bardzo ważny - słucham dużo muzyki orkiestrowej). Co myślicie? Lepiej, kiedy więcej przestrzeni jest za kolumnami niż po bokach, ale to musisz sam sprawdzić. Obracalbym o 90° nie ma co sie bać okna za kolumnami, mam podobny uklad tyle że okno od ściany do ściany i kaloryfer na środku. Wrzuciłem parę ustrojów i jakoś to gra 🤭 Poszukaj w necie jak ustawić kolumny głośnikowe i akustyka pomieszczenia odsłuchowego, bedziesz miał trochę informacji choćby podstawowych. Na razie pobaw się ustawieniem kolumn i skręć je troszkę do osi w stronę sluchacza, możesz to robić stopniowo i słuchać. Dawaj na PW coś podsunę, może wykorzystasz. 😉 1 Odpisz, cytując
euter Napisano wczoraj o 16:00 Autor Napisano wczoraj o 16:00 Na ten moment mamy zatem 1:1 w opiniach. Nie zaznaczyłem tego na rysunku, lecz kolumny oczywiście skręcam w stronę miejsca odsłuchu. Słucham raczej w bliskim-średnim polu: trójkąt równoboczny o boku 1,8-2m. W obecnym ustawieniu kolumny są odsunięte od ściany o 60cm licząc od tylnej ścianki - warto walczyć o większą odległość? Gdy obrócę wszystko o 90 stopni, to za kolumnami może być dużo miejsca (podobnie za fotelem odsłuchowym), lecz odległość od bocznych ścian wyniesie zaledwie 20-30cm… Oczywiście przetestuję też inne ustawienie w praktyce, ale wasze dalsze opinie będą dla mnie cenne 😀 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 16:20 Napisano wczoraj o 16:20 Wydaje się, że tak jak rozrysowałeś będzie optymalnie, choć do przetestowania możesz spróbować ustawienia na ścianie z oknem i kaloryferem. Co możesz zrobić by polepszyć brzmienie? Sprawdź jaki masz pogłos w pomieszczeniu, i posłuchaj jaki masz ten dźwięk, czy jest przytłumiony, czy może tych odbić jest za dużo i trzeba je ograniczyć. Na ścianie gdzie jest okno powiesić grubą akustyczną zasłonę, może być z takiego grubego pluszu(tanie można kupić nawet w Obi). Posłuchaj trochę bez poprawek, i jeśli będziesz potrzebował zmian to można powiesić na ścianę za kolumnami ze dwa panele akustyczne absorbujące(są też takie do ustawienia, które w razie czego można gdzieś schować) i ewentualnie za miejscem odsłuchowym na wysokości głowy, tam najczęściej wieszają dyfuzory rozpraszające, ale trzeba sprawdzić co robi lepszą robotę i czego potrzebujesz absorbcji czy rozproszenia. Na wprost miejsca odsłuchowego, ale za kolumnami możesz też powiesić coś na ścianie, na przykład półki z książkami i płytami, lub jakieś obrazy. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 16:21 Napisano wczoraj o 16:21 (edytowany) 39 minut temu, euter napisał: Gdy obrócę wszystko o 90 stopni, to za kolumnami może być dużo miejsca (podobnie za fotelem odsłuchowym), lecz odległość od bocznych ścian wyniesie zaledwie 20-30cm… Żeby zachować baze między kolumnami 1,8-2m ? Musisz to sprawdzić. Edytowano wczoraj o 16:39 przez DiBatonio Odpisz, cytując
euter Napisano wczoraj o 16:56 Autor Napisano wczoraj o 16:56 32 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Sprawdź jaki masz pogłos w pomieszczeniu, i posłuchaj jaki masz ten dźwięk, czy jest przytłumiony, czy może tych odbić jest za dużo i trzeba je ograniczyć. Dudnienie basu jest obecnie problemem. Gruba zasłona na oknie już jest i trochę pomogła, ale myślę by kupić ustroje akustyczne i powiesić je na ścianach w miejscach, które wskazałeś (za kolumnami i za fotelem). Myślałem też o pułapkach basowych, ale to chyba nie ma sensu, skoro lewa kolumna nie stoi w rogu pokoju? 35 minut temu, DiBatonio napisał: Żeby zachować baze między kolumnami 1,8-2m ? Tak. Przy bazie 2m zostaje maks. 30cm z boku kolumn. Trochę mało, prawda? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 16:59 Napisano wczoraj o 16:59 (edytowany) 8 minut temu, euter napisał: Dudnienie basu jest obecnie problemem. Gruba zasłona na oknie już jest i trochę pomogła, ale myślę by kupić ustroje akustyczne i powiesić je na ścianach w miejscach, które wskazałeś (za kolumnami i za fotelem). Myślałem też o pułapkach basowych, ale to chyba nie ma sensu, skoro lewa kolumna nie stoi w rogu pokoju? PT80 można stawiać za kolumnami tak na 30cm od podłogi, by swoją powierzchnią obejmowaly woofery oraz kopułki. Sam tak ustawiam i niekoniecznie bezpośrednio za kolumnami, bo tam mi się nie sprawdziły. Ale w narożnikach mam jeszcze cylindry 😉 8 minut temu, euter napisał: Tak. Przy bazie 2m zostaje maks. 30cm z boku kolumn. Trochę mało, prawda? I tak i nie, musisz sprawdzić. Jeśli mógłbyś mieć większe odległości od tylnej ściany zyskałbyś na głębi sceny, jak masz chęci to sprawdź takie ustawienie. Na odległość nikt Ci nie doradzi strzału w 10kę, sprawdź sam takie ustawienie. Edytowano wczoraj o 17:05 przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 17:40 Napisano wczoraj o 17:40 A jakie masz te kolumny, pytam z ciekawości? Odpisz, cytując
euter Napisano wczoraj o 17:40 Autor Napisano wczoraj o 17:40 @Tomasz Kluczynski Falcon M10 1 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 17:48 Napisano wczoraj o 17:48 6 minut temu, euter napisał: @Tomasz Kluczynski Falcon M10 Życze Tobie, aby udalo się wykorzystać cały potencjał tych kolumienek, działaj z ustawieniami, bo warto. A z czym i czym je łączysz? 😉 Gratuluję 👍 2 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 17:58 Napisano wczoraj o 17:58 15 minut temu, euter napisał: @Tomasz Kluczynski Falcon M10 Fajne kolumienki, trochę o nich poczytałem i z tego co piszą w HiFi Philosophy to tym basikiem potrafią zagrać, szczególnie jak wzmak się o to postara. 1 Odpisz, cytując
euter Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 17 godzin temu, DiBatonio napisał: A z czym i czym je łączysz? Źródłem jest gramofon z wkładką Ortofon Quintet Black, przedwzmacniacz phono Aurora Vida Prima, wzmacniacz to Gato Audio AMP150 na zmianę z Heed Elixirem. IC - Ricable Magnus. 2 Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ja sugeruję ustawienie jak na rysunku. Wtedy możesz zapewnić prawej kolumnie 0,3-0,5m przestrzeni od ściany z oknem. Dodatkowo masz wolne ściany za kolumnami i słuchaczem do zastosowania ustrojów w celu poprawy brzmienia. Jedynie łóżko przesunął bym w róg, bo teraz przeszkadza w komunikacji. - patrz rysunek. Akustycznie to ustawienie jest symetryczne dla basu, bo jego część ujdzie przez drzwi i okno, które są naprzeciwko siebie. A jakbyś postawił kolumny na ścianie z oknem to lewa grała by słabszym basem niż prawa. Wstaw, posłuchaj, umebluj, posłuchaj. Przyzwyczaj się do nowego pokoju. Dodanie dywanu, zasłon, mebli poprawi akustykę. Jak nie planujesz dywanu i zasłon to kup od razu ze 4 pochłaniacze na bazie wełny grubości 10cm. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts