Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć!

Nosze się z zamiarem wymiany mojego wysłużonego Marantza PM6006 na coś lepszego.

Kolumny to jak w tytule Triangle Comete EZ + Rel T5, pomieszczenie to salon z kuchnią 21m2

Pomieszczenie jest dość trudne, nieregularne i są problemy z basem (jest tam gdzie nie trzeba, a gdzie potrzeba niezbyt :) )

Z tego powodu pomyślałem o sprzęcie z Dirac, który ma szansę poprawić mam nadzieję w jakimś zakresie to co się da.

Wpadł mi w oko Arcam SA35, niestety SA30 są tylko już używki i boję się trochę o brak wsparcia już niedługo

Czy macie może porównanie jak ten nowy SA35 wypada do SA30?

Jeśli chodzi jakościowo i sygnaturę dźwięku.

Bardzo lubię naturalną średnicę, która wydobywa się z tych kolumn i chciałbym to podkreslić a SA30 jak miałem kiedyś okazję posłuchać grał dość ciepło.

Muzyka to raczej spokojny rock, klasyka, muzyka filmowa, pop.

Czy SA35 jest taki sam?

Docelowo być może pomyślę o wymianie samych kolumn, może coś co już nie bedzie potrzebowało suba, ale to w drugiej kolejności.

Edytowano przez pinkibass
Napisano

Cześć :) 

W mojej opinii SA30 był bazowo nieco jaśniejszy od SA35, który jest bardziej naturalny w swoim brzmieniu. Zwłaszcza wyczuwałem to w niższej średnicy i męskim wokalu. Jakościowo jest fajny skok do przodu, szersza scena, mocniej zaznaczony detal, lepsza dynamika moim zdaniem. 

Wyższy model, SA45 omawiamy tutaj :) 

Napisano
31 minut temu, pinkibass napisał:

Pomieszczenie jest dość trudne, nieregularne i są problemy z basem (jest tam gdzie nie trzeba, a gdzie potrzeba niezbyt :) )

Cześć, kombinowałeś z ustawieniem suba ? 

Sama charakterystyka tych Arcamów jest zbliżona. Jeśli potrzebujesz korekcji to poza Dirac`iem, Room Perfect z Lyngdorfa sprawdza się też bardzo dobrze, ale TDAI-1120 to nie będzie upgrade a 3400 jest sporo droższy od SA35 więc idealnie wpasowuje się tutaj TDAI-2210. Pytanie jaki jest Twój próg bólu w tym zakresie :) Jeśli planujesz w przyszłości zmieniać kolumny to tutaj będziesz miał na prawdę solidną podstawę i mega skuteczny system korekcji. Niemniej jednak jeśli stawiasz na neutralność i środek to będzie dla Ciebie strzał w dziesiątkę.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi.

Aktualnie to mam Marantza PM6006 więc nawet ten TDAI-1120 to pewnie będzie spory upgrade.

Porównuje do SA30 bo jego słyszałem jak był jeszcze dostępny w sklepach i zastanawiam się czy SA35 trzyma podobne brzmienie czy coś mocno zmienili.

Przy moim już trochę naciągniętym budżecie ten 2210 to już trochę jest jednak za drogi.

Subwoofer w sensownym zakresie przestawiałem, ale nie zauważyłem dużej poprawy.

Napisano

SA35 testowaliśmy z Comete 40th i słuchać że wzmacniacz dodaje ocieplenia w graniu, górą jest spokojniejsza, wokale zyskują więcej wypełnienia, ale też ładnej barwy co też może się podobać. Ogólnie bardzo przyjemne granie o ile ktoś takiego stylu szuka. Tak jak wspomniano z neutralnie grających wzmacniaczy warto byś spróbował Lyngorfa TDIA-1120 z korekcją Room Perfect, który pozwala dostroić granie do pomieszczenia i własnych preferencji.  Pod kątem mocy nie ma co się obawiać, Comety jak na kolumny podstawkowe są łatwe do wysterowania i ten wzmacniacz dobrze sobie daje radę z nimi, nie raz mieliśmy okazję sprawdzić to w naszym salonie.

Co do subwoofera, możesz z czasem pomyśleć o SVS SB-1000Pro, który posiada korektor parametryczny EQ i połączyć to z pomiarami akustyki pomieszczenia w punkcie odsłuchowym programem REW. Pozwala to  znaleźć najbardziej optymalne miejsce dla niego i także widzimy w jakim zakresie pasma musimy podbić zakres basu, a gdzie go ująć, precyzyjnie ustawić odcięcie i jego nachylenie.