Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. 
Na sprzedaż monitory Dynaudio. Pierwszy właściciel, stan tweeterów bez żadnych wgniotek i innych uszkodzeń mechanicznych jakie posiada 80% wystawionych na OLX głośników Dynaudio ( te wgniotki i zmarszczki nie robią się same jak twierdzą ich sprzedawcy, to zwykłe uszkodzenia mechaniczne ). Tweetery są niestety przyprószone kurzem, taki urok głośników Dynaudio. Nie ma to żadnego wpływu na brzmienie a jedynie estetyka. Wyczytałem w Klubie Dynaudio, że niektórzy zbierają te paproszki kurzu gruszką do nosa dla dzieci, nie sprawdzałem skuteczności tej metody ale dla pedantów do sprawdzenia.  Delikatnie przetarty materiał na narożniku maskownicy (minimalnie pękł materiał na narożniku - może za mocny naciąg na ramkę - z odległości metra nie widać). 

Cena 1500zł i do negocjacji. Brzmienie jak to u Dynaudio - ciepło, miękko, swobodnie  i z dobrym nasyceniem oraz dość mocnym basem a perełką jest jakość wysokich tonów - tak na wysokich brzmi tylko Dynaudio.

Warto łączyć z gęsto grającymi piecami, doda to jeszcze większej głębi barwom i uroku dla brzmienia. Może Rega Brio, może jakiś Musical Fidelity B1xi. 
Zapraszam na zakupy. :)

Napisano
Dnia 8.08.2025 o 17:59, kaczadupa napisał:

stan tweeterów bez żadnych wgniotek i innych uszkodzeń mechanicznych jakie posiada 80% wystawionych na OLX głośników Dynaudio ( te wgniotki i zmarszczki nie robią się same jak twierdzą ich sprzedawcy, to zwykłe uszkodzenia mechaniczne ).

Skąd te dane? 

Napisano

Wiem, że to ogłoszenie i nie powinno się dyskutować. Ale napiszę. Też kiedyś myślałem, że nierównomierna struktura wysokotonowców z jedwabiu jest spowodowana uszkodzeniami mechanicznymi. Aktualnie mam co do tego wątpliwości. Widziałem ten efekt na wielu używanych Dynaudio - jak zresztą wspomniał @kaczadupa - głownie w ofertach OLX, ale i na żywo. Problem ten występuje też np. w kolumnach JMR z serii Bliss Jubilee. Zarówno egzemplarz demo w salonie jak i używana para którą byłem oglądać jakiś czas temu posiadała tę "skazę". Charakterystyczne pofalowanie wysokotonowca, widoczne zwłaszcza pod kątem. Czytałem, że może być to spowodowane naprężeniem, relaksacją materiału, na którą może mieć wpływ zarówno proces produkcji jak i środowisko w którym ustawione są kolumny - temperatura, wilgotność powietrza, promienie UV...

Dziwne by też było gdyby 80% posiadaczy Dynek wciskało gwizdki paluchami...

Napisano (edytowany)
25 minut temu, lpomis napisał:

Dziwne by też było gdyby 80% posiadaczy Dynek

Nie ma opcji, żeby tweeter Dynaudio sam się zmarszczył, powgniatał, załamywał. Ludzie próbują na różne (pomysłowe) sposoby naprawiać wgniotki i często zostają widoczne ślady, zmarszczenia itp. Rozmawiałem swego czasu z kimś kto świetnie zna Morela i Dynaudio i siedzi w tym wieeele lat, wiele tweeterów Dynaudio naprawił. 
Dobra, niech każdy myśli co tam chce ale teraz proszę @Redakcja AUDIOo usunięcie dyskusji z ogłoszenia. 

A ja może podłączę zaraz Dynaudio bo już dawno ich nie używałem.  :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
Dnia 8.08.2025 o 17:59, kaczadupa napisał:

innych uszkodzeń mechanicznych jakie posiada 80% wystawionych na OLX głośników Dynaudio ( te wgniotki i zmarszczki nie robią się same jak twierdzą ich sprzedawcy, to zwykłe uszkodzenia mechaniczne ).

Adam z całym szacunkiem, ale sam wywołałeś dyskusję prezentując jakieś tezy. 

Oczywiście ukryję posty za chwilę, kwadrans? jak doczytasz, ale proszę jak prezentujesz przedmiot na sprzedaż to ogranicz się do opisu stanu bez zbednych wydumek na temat innych sprzedawców. Unikniesz zbednych komentarzy.

Na marginesie wspomnę, że cewki tweetrów rozgrzewają sie nawet do kilkuset stopni C. Jeżeli materiał kopułki pokryty jest jakimś impregnantem to łatwo sobie wyobrazić, że może się nieco zagotować, a schnąc i stygnąc może się odkształcić 😉

Napisano (edytowany)

Dziękuję za wyjaśnienie. Dobrze, proszę zostawić dyskusję. 
Polecam te „zagotowane” palcami  tweetery Dynaudio, są już dobrze wygrzane. Moje jeszcze nie wygrzane więc cena - okazja. Zapraszam. 

Edytowano przez kaczadupa