Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szymon, a myślisz że ktoś z forum miał możliwość odsłuchiwać oba.

Zobacz 14 lat temu o tym ktoś tak napisał na sasiednim forum, o tym Pionieer A-443.

Pioneer A 443 jak i wiele innych wzmacniaczy Pioneera z tej serii jest - delikatnie rzecz ujmując - słaby brzmieniowo. Z tanich wzmacniaczy warto zwrócić uwagę na Yamahę A 700 czyli lekko zubożoną A 1000 lub A 720. Jest na Allegro Denon PMA 770 - całkiem niezły. Zmieniając nieco typ brzmienia: Sony TA-F 500 ES i 530 ES (choć do Scherzo lepiej coś jasnego). Wspomniane wyżej wzmacniacze można dostać w cenie do 350-400 PLN. Czasem bywa też w tej cenie bardzo dobra Yamaha AX 700.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
17 minut temu, fp74 napisał:

Tak się to zaczyna...😂. Przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać... 

Spoko, wiadomo o co chodzi. W tym wypadku to jednak nie jest duża suma. Chyba lepiej kupić coś co ma dobre opinie niż 30 letniego rzęcha, który nie wiadomo w jakim jest stanie.

21 minut temu, RLC2 napisał:

@Tomasz Kluczynski Znasz słuchałeś tego SMSL AO300 tak???? 😉

Osobiście nie słuchałem, ale kolega @MacP, wielokrotnie pisał o modelach ao200 i ao300 i bardzo je chwali.

Napisano
3 godziny temu, Szymon132 napisał:

Kenwood KA-2050R

Mam kilka sprzętów od Trio/Kenwooda z lat '70 i złego słowa nie powiem. Lubie to słodkie brzmienie vintage, wygląd i wykonanie na poziomie. Ale na przełomie lat '70 / '80 inżynierowie z ww firmy odeszli i założyli znaną do dzisiaj firmę: Accuphase. Kenwood z późniejszych lat zaczoł coraz bardziej odstawać jakościowo od czołówki. 

Napisano
6 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Osobiście nie słuchałem, ale kolega @MacP, wielokrotnie pisał o modelach ao200 i ao300 i bardzo je chwali.

Ale nie zawsze to co chwalone może się podobać więc... 🙂 

Pozdrawiam Paweł 

Napisano
23 godziny temu, Rega napisał:

Typowe dla początkującego - MOC.

Ja używam wzmacniacza 25W/kanał na kolumnach 83dB. Zero wzmocnienia mam na godzinie 6. Rzadko gram powyżej 9, bo już się robi za głośno. :)

Żeby było weselej: poprzednie kolumny były 90dB i gałka wzmocnienia była w tym samym miejscu. 

Mam też Fosi ZA-3. Jest to Klasa D.  Producent deklaruje 2x155W. 155W my arse, jak mawiają u mnie we wsi. Żeby było tak samo głośno, jak na 25W z Sugdena na tych samych kolumnach potencjometr muszę odkręcić w okolice godziny 12. Zero wzmocnienia jest też  na godzinie 6. 

Także moc deklarowana przez producenta NIC nie mówi o wzmacniaczu. 

21 godzin temu, Sipo napisał:

Mam kilka sprzętów od Trio/Kenwooda z lat '70 i złego słowa nie powiem.

Mój kolega gra na starym Kenwoodzie z magnetofonu szpulowego. MIODZIO! 

Napisano
23 godziny temu, RLC2 napisał:

Znasz słuchałeś tego SMSL AO300 tak???? 😉

Ja mam właśnie od kilku dni AO300 jako zastępstwo dla mojej chińskiej klasy A. Chciałem AO200 ale słabo z dostępnością a trafiła się trzysetka i napisze tylko że zdziwko jest nie małe jak gra maleństwo za 800zl 😇 Kiedyś miałem A300 i grało super ale AO to już przesada. Jakość dźwięku jest nieprzyzwoicie dobra. 

Napisano (edytowany)
38 minut temu, Artur Charicki napisał:

Ja mam właśnie od kilku dni AO300 jako zastępstwo dla mojej chińskiej klasy A. Chciałem AO200 ale słabo z dostępnością a trafiła się trzysetka i napisze tylko że zdziwko jest nie małe jak gra maleństwo za 800zl 😇 Kiedyś miałem A300 i grało super ale AO to już przesada. Jakość dźwięku jest nieprzyzwoicie dobra. 

Kiedyś na forum SMSL Q5 PRO robił  bardzo pozytywne wrażenie używałem go ( nadal posiadam )  złego słowa nie powiem 🙂. Właśnie w tym jest sęk żeby polecić co się zna co się  słuchało do tego zmierzałem. 

@Rega Twoje sprzęty to już HI-END 

Edytowano przez RLC2
Napisano
Dnia 22.08.2025 o 22:30, RLC2 napisał:

napisze tylko że zdziwko jest nie małe jak gra maleństwo za 800zl

Tak, raz jeszcze potwierdzam - DUŻE, pozytywne zdziwko :) Bo gra nie tylko poprawnie pod niemal każdym względem, ale przede wszystkim b. przyjemnie, eufonicznie, co nie znaczy "kluchowato".

SMSL, jak to oni zrobił całą "rodzinkę" tych wzmacniaczy, w których część analogowa jest w zasadzie tożsama, a więc i brzmienie będzie b. podobne lub identyczne.

AO200 Mk2 ma podniesioną moc 2x85W względem podstawowego. wejścia tylko analogowe, w tym zbalansowane (jest jakiś port USB nie wiadomo po co, chyba do grania MP3 z pendrive'a?)

AO300 - w zasadzie to samo, tylko z DAC na Cirrus Logic, całkiem przyzwoity, ma tryb NOS - zauważyłem, że jak sie upsampluje sygnał z z Wiima po coaxialu do 192kHz to w trybie NOS gra to bajkowo, na tej częstotoliwości próbkowania niemal nie wystepują artefakty związane na ogół z tryben NOS). Ma HDMI Arc (ale bez obsługi CEC, a więc nie regulujemy pilotem od TV). 

RAW-HA1 - chyba 1:1 identyczny jak AO300, ale z lepszym, ładniejszym wyświetlaczem i kilkoma usprawnieniami (np. zapamiętuje ostatni poziom osobno dla każdego wejścia)