SkoraSkkra61 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przy okazji również przywitać. Jako że nigdy wcześniej nie używałem subwoofera, więc moje doświadczenie w tym temacie jest zerowe. Dojrzałem do tego żeby do mojego zestawu stereo dokupić subwoofer, jako że będzie to moje pierwsze doświadczenie z "innym" basem, wybrałem firmę która umożliwia ustawienia poprzez aplikację (duże ułatwienie) więc jest to - SVS Ten dodatkowy bas, będzie w 80% wykorzystywany do stereo, a 20% to filmy. Biorę pod uwagę: 1 x SVS SB-2000 pro, lub 2 x SVS SB-1000 pro. I tu pojawia się mój problem, bo w przypadku sws sb-2000 Pro, to on musiałby stać na szafce wolnostojącej na wysokości 50 cm od podłogi, skierowany na wprost miejsca odsłuchowego. W drugim przypadku, czyli 2 x svs SB-1000, musiałyby stać w miejscu gdzie teraz stoją kolumny podłogowe, a na nich postawiłbym właśnie te kolumny. Ja sobie zaplanowałem to w ten sposób że odkręcę podstawę kolumn, bezpośrednio do spodu przykleję jakąś amortyzującą gumę grubości około jednego centymetra i całość na taśmach dwustronnych żeby zabezpieczyć przed przesuwaniem ustawię na subwooferze. Ale czy to wszystko ma sens ? bo nie wiem tak naprawdę jak bardzo taki subwoofer drży i czy nie jest w stanie zepsuć dźwięku który wydobywa się z głośników powyżej, pomijając możliwość przesunięcia bo tak jak napisałem, wszystko byłoby sklejone, chodzi mi o dźwięk. Proszę o pomoc ludzi którzy mają na pewno większe doświadczenie jeśli chodzi o subwoofery, ale też może trafi się ktoś tutaj na forum ko taki zestaw już skonstruował i gra to całkiem możliwe. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale jeśli miało by coś podpowiedzieć, to kolumny Focal Chora 826, a wzmacniacz Advance Acoustic A10. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie bardzo rozumiem. Chcesz kolumny podłogowe stawiać na subwooferach? I tak na marginesie. Temat chyba raczej do działu "stereo" a nie "akustyka". @MariuszZ Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Tak, kolumny podłogowe chcę postawić na subwooferach. Chodzi mi o to czy subwoofer wytwarza dźwięk tyko membraną głośnika, czy również całą obudową (nie licząc drgania) co pewnie miało by wpływ na całość brzmienia. I nie wiem też jak wielkie są te "drgania" i czy w ogóle ten mój pomysł ma sens. Dlatego pomyślałem o dziale "akustyka" Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, SkoraSkkra61 napisał: Tak, kolumny podłogowe chcę postawić na subwooferach. " Kolumny podłogowe, jak sama ich nazwa wskazuje, są przeznaczone do tego, żeby stawiać je na podłodze. Wiem, że na forach i grupach FB można spotkać zdjęcia, gdzie takie kolumny stoją na meblach, ba, czasem nawet są wieszane pod sufitem ale zespoły takie są zbudowane tak, aby najlepiej brzmiały właśnie postawione na podłodze. Po drugie - sam sub wytwarza drgania, co zapewne też negatywnie wpłynie na dźwięk kolumn. Po trzecie - czego brakuje Ci w obecnym systemie, że chcesz go wspomagać subem? Edytowano 2 godziny temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Recommended Posts