Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przy okazji również przywitać.

Jako że nigdy wcześniej nie używałem subwoofera, więc moje doświadczenie w tym temacie jest zerowe.

Dojrzałem do tego żeby do mojego zestawu stereo dokupić subwoofer, jako że będzie to moje pierwsze doświadczenie z "innym" basem, wybrałem firmę która umożliwia ustawienia poprzez aplikację (duże ułatwienie) więc jest to - SVS

Ten dodatkowy bas, będzie w 80% wykorzystywany do stereo, a  20% to filmy.

Biorę pod uwagę: 1 x  SVS SB-2000 pro, lub 2 x SVS SB-1000 pro.

I tu pojawia się mój problem, bo w przypadku sws sb-2000 Pro, to on musiałby stać na szafce wolnostojącej na wysokości 50 cm od podłogi, skierowany na wprost miejsca odsłuchowego.

W drugim przypadku, czyli 2 x svs SB-1000, musiałyby stać w miejscu gdzie teraz stoją kolumny podłogowe, a na nich postawiłbym właśnie te kolumny.

Ja sobie zaplanowałem to w ten sposób że odkręcę podstawę kolumn, bezpośrednio do spodu przykleję jakąś amortyzującą gumę grubości około jednego centymetra i całość na taśmach dwustronnych żeby zabezpieczyć przed przesuwaniem ustawię na subwooferze. Ale czy to wszystko ma sens ?  bo nie wiem tak naprawdę jak bardzo taki subwoofer drży i czy nie jest w stanie zepsuć dźwięku który wydobywa się z głośników powyżej, pomijając możliwość przesunięcia bo tak jak napisałem, wszystko byłoby sklejone, chodzi mi o dźwięk.

Proszę o pomoc ludzi którzy mają na pewno większe doświadczenie jeśli chodzi o subwoofery, ale też może trafi się ktoś tutaj na forum ko taki zestaw już skonstruował i gra to całkiem możliwe.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale jeśli miało by coś podpowiedzieć, to kolumny Focal Chora 826, a wzmacniacz Advance Acoustic A10.

Napisano

Tak, kolumny podłogowe chcę postawić na subwooferach. 

Chodzi mi o to czy subwoofer wytwarza dźwięk tyko membraną głośnika, czy również całą obudową (nie licząc drgania) co pewnie miało by wpływ na całość brzmienia.

I nie wiem też jak wielkie są te "drgania" i czy w ogóle ten mój pomysł ma sens.

Dlatego pomyślałem o dziale "akustyka"

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, SkoraSkkra61 napisał:

Tak, kolumny podłogowe chcę postawić na subwooferach. "

Kolumny podłogowe, jak sama ich nazwa wskazuje, są przeznaczone do tego, żeby stawiać je na podłodze. Wiem, że na forach i grupach FB można spotkać zdjęcia, gdzie takie kolumny stoją na meblach, ba, czasem nawet są wieszane pod sufitem ale zespoły takie są zbudowane tak, aby najlepiej brzmiały właśnie postawione na podłodze. 

Po drugie - sam sub wytwarza drgania, co zapewne też negatywnie wpłynie na dźwięk kolumn. 

Po trzecie - czego brakuje Ci w obecnym systemie, że chcesz go wspomagać subem? 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Z tymi kolumnami podłogowymi to jest różnie, niby podłogowe ale często polecane są kolce, które to odseparowują kolumny od podłogi i grają inaczej.

Sprawdziłem to na własnej skórze 🙂 właśnie po dwóch latach odkręciłem od swoich kolumn kolce i poprzez gumowe podkładki postawiłem na podłodze.

Na pewno odczuwalnie (to nie znaczy dużo)  dźwięk zszedł niżej, ale nadal nie jest to co słyszałem u kolegi na JBL (jakieś 180, ale nie pamiętam nazwy) i subwoofer Klipsch

Wiem że mój wzmacniacz jest trochę "cieplejszy" ze względu na to że jest to hybryda, więc czasami chciałbym kolumny ustawić na trochę wyższe granie, a bas wydobyć z subwoofera.

Przez wiele lat, gdy nie miałem jeszcze warunków do postawienia większego sprzętu stereo, korzystałem z wszelkiej maści słuchawek i jednego jestem pewny, że tak jak nie ma uniwersalnych słuchawek do każdej muzyki, tak nie ma uniwersalnego zestawu stereo.

Ale poprzez takie właśnie dodanie subwoofera, mam zamiar zwiększyć swoją przyjemność słuchania muzyki różnej.

Zdaję sobie sprawę, że jakieś drgania na subwooferze są, ale właśnie chodzi mi o to że może ktoś podpowie czy one są na tyle mocne (konkretnie w tym modelu) że zmieni dźwięk w kolumnach, czy po prostu są trochę tylko większe od tych jakie towarzyszą również przy słuchaniu głośno muzyki w zwykłych kolumnach.

Tak jak wspominałem, chcę również użyć czegoś w stylu maty antywibrującej między kolumną a subwooferem, więc jakaś tam amortyzacja będzie.

Napisano

Około 30 cm wyżej (wysokość suba) ale to raczej nie będzie problem, bo oryginalnie te kolumny (Focar Chora 826) mają takie podkładki które powodują że kolumna jest pod skosem, więc one i tak "strzelają" w sufit 🙂 

Teraz byłoby wszystko w pionie więc wydaje mi się że pomimo tego iż wysokie tony będą wyżej, to więcej powinno do mnie docierać.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, maciek72 napisał:

Oczekujesz od nas oklasków za takie pomysły ?

Podłogowa , to podłogowa . Nie na szafkę , komodę , rtv- kę i subwoofer.

Monitor ( większy ) możesz spróbować 

Macieju, po co taki ostry ton🙂

Generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, chociaż monitorów też nie próbowałbym stawiać na subwooferze. 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Nie oczekiwałem oklasków,  oczekiwałem pomocy w podjęciu decyzji, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy takie połączenie zagra.

Pozostało mi w takim razie przetestować to na "sobie"

Mam 64 lata i życie nauczyło mnie że nie zawsze w życiu jest tak  że jak coś jest przeznaczone do czegoś (w tym przypadku chodzi mi o kolumnę podłogową) to nie znaczy że już do niczego innego się nie nadaje.

Wydaje "MI"się że pojęcie "podłogowa" dotyczy stabilności podstawy, brak rezonansu i.t.p.

Tak jak nożem do pieczywa, może nie idealnie, ale równie dobrze można ukroić kiełbasę.

Przepraszam za takie porównanie, ale chciałbym przekazać, że jeśli ktoś próbuje myśleć nie konwencjonalnie, to nie jest Waszym wrogiem.