Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Włącz to

A posłuchałem. Bas zostaje cały czas punktowy łącznie z momentami kiedy wychodzi na plan pierwszy linii melodycznej. Odciążenie kolumn subem spowodowało, że średnica i wysokie stały bardziej czytelne , jest więcej swobody w dźwięku , większa rozdzielczość. No i nie dudni mimo braku jakichkolwiek filtrów :) 

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Czy mnie się wydaje , czy najlepiej wypada Butterworth 6 dB/oct ? Odcięcie 60 Hz.

Patrząc na wyrównanie pasma dB SPL tak to wygląda. Jest najmniejszy ubytek w notch`ach. Ważne jak słuchasz czy nic nie przeszkadza. Ja dzisiaj powalczyłem z tłumikami RCA przy subie. Działają, ale bez znaczącego wpływu na regulację no chyba, że dam dwa w szeregu.

Tam w środku zwykły dzielnik napięcia na rezystorkach jest. W jednym szeregu ok. 10k, równolegle 14,5k, 12k lub 11k w zależności od sztuki. U mnie rozbieżność pomiędzy sztukami jest spora. Najgorsze, że po kilku przesunięciach hebelka od wartości tłumienia coś się posypało w środku jeden padł i nie mierzy się.

Na razie uważam, że nic nie osiągnąłem na plus więc chwalił się nie będę. Jeszcze powalczę chociaż pojawiają się myśli, że lepiej nie będzie ;)

Pozdrawiam. M

Napisano

Wczoraj pomiary , dzisiaj odsłuch. Zacząłem od 48 dB/oct , bas bardzo punktowy , mocne uderzenia. Dla kontrastu zszedłem do 12 dB/oct bas przycichł , ale za to zrobił się plastyczny , jak dla mnie za bardzo. Nie mogę się zdecydować między 24 dB/oct , a 36 , różnica w brzmieniu niewielka. W końcu stanęło na 36 dB/oct taka równowaga między zróżnicowaniem na basie a jego punktowością. Na dzień dzisiejszy tak zostawiam. 

12 dB.jpg

36 dB.jpg